Az erőszak sohasem tekinthető magánügynek – Mayer-Kinczler Hajnal szerint erélyesebben kell fellépni a bántalmazókkal szemben

Pap Melinda 2022. június 15., 19:14 utolsó módosítás: 2022. június 16., 13:25

Az erőszak mindannyiunk problémája, nem csak azoké, akik benne vannak, mert előbb vagy utóbb mindenkit érinteni fog – mutat rá Mayer-Kinczler Hajnal, a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozó szociális munkás. A kolozsvári önkormányzat tanácsadó központjának vezetője a Krónikának adott interjúban hangsúlyozta: a társadalom tagjaiként észre kell venni, jelenteni kell a bántalmazást és erélyesebben kell fellépni az elkövetőkkel szemben, hiszen épp ezáltal előzhetjük meg a pár héttel ezelőtti kolozsvári gyilkossághoz hasonló tragédiákat.

Az erőszak sohasem tekinthető magánügynek – Mayer-Kinczler Hajnal szerint erélyesebben kell fellépni a bántalmazókkal szemben
galéria
A szakember szerint az erőszak legenyhébb formáját is jelenteni kell Fotó: 123RF

– A kolozsvári, romániai közvéleményt egyaránt megrázta az elmúlt hetekben Molnár Beáta meggyilkolása. A gyanúsított korábban is bántalmazta barátnőit, tavaly felfüggesztett börtönbüntetést kapott ezért. A történtek után felmerül a kérdés: nem volt enyhe az ítélet, nem elnéző a romániai jogrend a nők elleni erőszak elkövetőivel?

– Szociális munkásként 25 éve vagyok a pályán, az utóbbi 12 évben a családon belüli erőszak áldozataival foglalkoztam. Az 1990-es évek óta sokat változott a törvény, már vannak olyan eszközeink, melyek akkor nem voltak, tehát fejlődtünk. De van még mit finomítani a rendszeren. Még nem állunk ott, ahol a nyugat-európai országok, hiszen ott fejlettebb az infrastruktúra, több a szakember, átláthatóbbak a procedúrák. 2018-ban, mikor a jogi változások történtek, azt gondoltuk, egyszerűbb lesz a munkánk, mert a törvény szépen leírja, mit kell tenni. De közben kiderült, hogy hiányoznak az erőforrások: az emberek a terepről, és az intézmények közötti együttműködés sem átlátható, ez pedig megnehezíti a munkát.

Ennek a családon belüli erőszak áldozatai isszák meg a levét, mert ha valaki veszélybe kerül, a társadalom tagjai nem tudják, mit kell tenni, hova kell fordulni.

Nem tiszta a kép, így az emberek sem kapnak pontos információt, nincs elegendő kampány. Egy bírósági ítéletet nem kommentálhatok, mert nem vagyok jogi szakember, azt viszont el tudom mondani, hogy a törvény szerint a bántalmazókat csakis a bizonyítékok alapján tudják elítélni. Ha ilyen ítélet születik, mint egy éve a gyanúsított esetében, az mindenkit elgondolkodtat, hiszen ahhoz képest, amit tett, kevésnek ítéljük a büntetést. Itt kellene javítani a rendszeren, ugyanis a vizsgálatot lefolytató, bizonyítékokat gyűjtő szakemberek számára nem eléggé tiszta, hogy mi történik ilyenkor az áldozattal.

Nem ugyanazon a nyelven beszélünk mi, szakemberek: a szociális munkás, a pszichológus, a rendőr, az ügyész, a bíró, az orvos. Ahányan vagyunk az áldozat körül, annyiféle nyelvet beszélünk.

Szociális munkásként nekem egyet mond a kockázatfelmérés, a rendőrnek mást, az orvos szerint csak egy kis karcolás történt, és a pszichológiai részét fel sem mérjük, az nem bizonyíték. Gyakorlatilag elakadunk ezekben a procedúrákban, így megvan annak a kockázata, hogy nem az lesz a végeredmény, amit a társadalom elvár. Holott olyan elkövetőről van szó, aki nem fog leállni, csak újabb áldozatra vár.

– Igen, voltak előző áldozatok is, akik írásbeli tanúvallomást tettek, amit a bíró nem vett figyelembe. Ez hogyan történhet meg?

– Mert, ahogy mondtam, nem ugyanazon a nyelven beszélünk, amikor szakemberként boncoljuk az esetet. A törvényi előírás megvan, de azt a szakember alkalmazza, aki ki kell legyen képezve, különben nem tudja, mit nézzen, mit lát. És akkor nem tudja tálalni sem az esetet, kihangsúlyozni a rizikót a másik szakembernek, aki folytatja a munkát.

Mayer–Kinczler Hajnal, a családon belüli erőszak elleni kolozsvári tanácsadó központ vezetője Fotó: Képernyőkivágás/TVR Cluj

– Értsem úgy, hogy a jogi keret adott, de nincs meg a módszertan, a hatóságok közötti együttműködés?

– A kezdetleges módszertanok megvannak, de nem eléggé világosak, így alkalmazáskor előfordulhat hiányosság. A törvény előírja, hogy bármilyen kis településen az önkormányzatnál lennie kell egy sürgősségi csapatnak, amelynek szociális munkás, pszichológus és helyi rendőr a tagja, ilyenkor ez a csapat lép fel. De ez sok helyen nem létezik vagy csak papíron létezik, és ha van is, nem dolgozik 24 órából 24-et – nincs kiépítve a rendszer, nincsenek alkalmazottak.

Például a rendőrségen nincs elegendő alkalmazott a távolságtartási parancsok utánkövetéséhez. Így a megbízott rendőr ritkábban találkozik az elkövetővel, mint azt annak az előélete indokolná, így magas a kockázata egy újabb bántalmazásnak.

Ez veszélyes helyzetekhez vezethet, ugyanis az elkövető sokszor nem tudja abbahagyni a bántalmazást, mert olyan problémája van, amihez pszichológiai felmérés, terápia kellene. Ha egyáltalán akar járni terápiára, hiszen a kezelés csak akkor működik, ha az illető valóban akar változtatni. A rendőröknek tehát nehéz dolguk van, ezt könnyítené meg a karkötő, amiről szintén van törvény. A távoltartási parancs kibocsátásakor az áldozat és az elkövető is kapna egy-egy karkötőt, ami össze van kötve a rendőrségi elektronikai rendszerrel, és jelzi az illetékes rendőrnek, ha az elkövető közeledik az áldozathoz.

Ugyanis megtörténhet, hogy az áldozat nem tudja, ha az elkövető követi, de az is sokszor előfordul, hogy az áldozat sem tartja be a távoltartási parancsot, vissza akar térni az élettársához.

Kibékülnek, és még a szociális munkásnak sem szólnak, próbálnak elszigetelődni. Ha az áldozat visszalép, és elzárkózik a segítség elől, az még nagyobb veszélyt jelent számára.
 
– Hogyan segíthetnek ebben a folyamatban az áldozatnak, az illetékes hatóságoknak a hozzátartozók, barátok?

– Hozzátartozóként az a legfontosabb, hogy ha mellettünk valaki ilyen helyzetbe kerül, higgyünk neki. Ne ítélkezzünk, hallgassuk meg. Próbáljunk olyan helyen beszélgetni vele, ahol megnyílhat, bizonyosodjunk meg, hogy más nem hallja. Mert a bántalmazottak diszkrécióra vágynak, és konkrét segítségre. Ajánljuk fel nekik, hogy elkísérjük az orvoshoz, felügyeljük a gyerekeket stb. A szavak, az empátia is fontos, de leginkább konkrét segítségre van szükségük.

– Mennyire kell erélyesen fellépni, ha fennáll egy ilyen helyzet?

– Minél erélyesebben lépünk fel, annál jobban elszigetelődik tőlünk is. Nem biztos, hogy megmenti a helyzetet a jóindulat vagy az empátia, de ha az áldozat tőlünk is eltávolodik, az még nagyobb veszélyt jelent. Mert az elkövető épp azt akarja, hogy áldozata minél elszigeteltebb legyen, csak tőle függjön. Ezért hozzátartozóként nyitott szemmel kell járni.

Bár bűnügyi feljelentést nem tudunk tenni az áldozat helyett, ha azt a látjuk vagy gyanítjuk, hogy fizikai bántalmazás történt, veszélyben van, fel kell hívni a rendőrséget, el kell mondani a jeleket, és a segítségüket kell kérni.

Mert még megelőzhető a baj, és ezek is bizonyítékok, melyekből össze lehet rakni a történetet.

A központ kolozsvári, Maramureșului utca 1-es szám alatti székhelye, ide lehet segítségét fordulni Fotó: Dan Tautan

– Utólag számít, ha a hozzátartozók korábban értesítették a rendőrséget?

– Persze, amikor a bíró asztalára kerül az ügy, látja, hogy korábban is történt agresszió, riasztották a rendőrséget. Fontos megtanulni tudatosan figyelni,  amikor rendellenesség van, dokumentálni, bizonyítékokat gyűjteni. Nem kell túlzásokba esni, de meg kell tenni, akkor is, ha a rendőrségtől fejmosást kapunk. Többször megtörtént ugyanis, hogy a rendőrség nem talált nyomot, így megdorgálták azt, aki riasztotta őket, sőt, büntetéssel fenyegették.

Főleg olyankor fontos jelenteni mindent, ha ismerjük az elkövető előéletét, mint a kolozsvári gyilkossági esetben. Nem szeretnék „profilokat alkotni”, de az áldozat azt gondolhatta, hogy meg fogja tudni változtatni az elkövetőt, annak ellenére, hogy a korábbi áldozatoknak ez nem sikerült.

Úgy gondolhatta, hogy megérdemel egy újabb esélyt, és ezt meg akarta adni neki. Ez nem egészséges eszmefuttatás, mert ezt a szakembereknek kell megtenniük. Ha az elkövető akar változni, megvan az intézményes keret, ahol ezt megteheti. A nő a kapcsolatban élettárs, barátnő, feleség, testvér – bármelyik szerepben is van –, nem pedig terapeuta vagy rendőr. Meg kell maradni ebben a szerepben, nem szabad átmenni más szerepbe. Nagyon fontos, hogy ezt megtanítsuk a leányainknak, fiainknak, fiataljainknak. Hogy beszéljünk róla, konkrét helyzeteket mutassunk be az iskolákban, melyekből tanulnak.

Mivel a rendszer sem tökéletes és a szakember is kiéghet, egyszerű állampolgárként is tudni kell, hogy ilyenkor mi a teendő.

Különben az elkövetők azt látják, hogy nincs következménye a tetteiknek, könnyen ki lehet bújni a felelősség alól. Így erőre kapnak, folytatják a bántalmazást. Ha az elkövetőnek pszichés problémái vannak, nagyon nehéz bizonyítékot előterjeszteni, főleg, ha nincs diagnosztizálva, nem kerül szakemberhez. A törvényen is finomítani kellene, hogy a rendőr könnyebben kérhesse a vizsgálatot.

Ha az elkövetőt az első agressziónál megvizsgálja egy klinikai pszichológus, az sokat hozzáadhat a képhez.

Olyan szempontból is hiányos a rendszer, hogy az áldozatra koncentrál, az elkövetővel senki nem foglalkozik. Amellett, hogy az áldozat megkapja a segítséget, fontos, hogy az elkövetővel is dolgozzunk, hogy ne legyen több áldozat.

– Ebben az esetben az elkövető büntetésének része volt, hogy terápiára járjon. Ki lehet játszani a rendszert?

– Ki tudja játszani, mert például a távoltartási parancs esetén a bírósági döntésben benne van, hogy járjon terápiára, a bíró odaírja, de nem küldi tovább ellenőrzésre. A rendőr nyomon követi, hogy betartja-e a távolságot az áldozattól, de a terápiáról nincs információ. Ha az önkormányzathoz kerül a távoltartási végzés, a bíró kéri, hogy biztosítsuk ezt a szolgáltatást az elkövető számára, holott nekünk nincs, a törvény nem kéri.

Ráadásul a bíró az államot terheli a terápia költségeivel is, az elkövetőnek semmi felelőssége. Nyugaton rájöttek: fontos, hogy az elkövető érezze, büntetve van.

Nálunk még a zsebén sem érzi, az állam semmiféle üzenetet nem küld az elkövetőnek, hogy nem cselekedett helyesen.
 
– Visszatérve a barátokra, társadalomra: mit kellett volna tennie a bántalmazó baráti körének, ismerőseinek, hogyan kellett volna viszonyulni hozzá, miután megszületett a bírósági ítélet? Mi a nagyobb veszély, ha kiközösítik vagy ha visszafogadják?

– „Mindenkinek meg kell adni az esélyt, hogy megváltozzon” – ez szépen hangzik, de épp ezért vesztette életét az áldozat. Mint mondtam, nem a baráti kör fogja megmenteni, de nagy szerepe van, tehát mindenképp vissza kell jelezni az elkövetőnek, hogy ez a viselkedés nem elfogadott. Ahogy az egyetemen felbontották a munkaszerződését, mert szerintük nem elfogadható, amit tett, hasonlóan erélyesen kell fellépni a környezetének is. De nagyon hamar túllépünk az ilyen eseteken, és ez társadalmi probléma.

Fotó: 123RF
 
– Akkor is, ha barátaink az érintettek?

– Akkor is azt mondjuk: az ő kapcsolatuk, az ő problémájuk, nem avatkozom bele.
Ez az általános hozzáállás. Pedig az erőszak mindannyiunk problémája, nem csak azoké, akik benne vannak, mert előbb vagy utóbb mindenkit érinteni fog. Ha nem fizikailag, akkor anyagilag érzem meg, mert egy áldozat megmentése nagyon költséges. És ahelyett, hogy kibeszélnénk, tudatosítanánk magunkban, szörnyülködünk.

Azt akarjuk, hogy szűnjön meg az erőszak, de mi mit tettünk ellene? Nézzünk magunkba, tudjuk a választ: nem sokat.

Már akkor riadót kell fújni, ha egy buliban egy férfi lealacsonyító dolgokat mond a nőkről, viccel a nők elleni erőszak kapcsán. Nem kell megvárni, hogy cselekedjen.

– Ha ilyenkor jeleznénk, hogy ez nem elfogadható, nem lenne ennyire gyakori az agresszió?

– Ha ez a férfi nem kap visszajelzést, hogy ez nincs rendjén, mert senki nem érzi úgy, hogy ez az ő problémája is, akkor az illető azt fogja hinni, hogy rendjén van. Ezért kell tudatosítani, hogy ez közös problémánk, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy. A magánszférában történik, de mindannyiunk felelőssége, mert felelősek vagyunk egymásért. Családtagokként, barátokként többet látunk, mint a hivatalnokok.

Ha nem vállalunk felelősséget, a rendőr, a bíró hogyan értse meg, mi történik a háttérben?

Ne várjuk meg, míg a nő kék foltokkal jelenik meg vagy bujkál. Figyeljünk rá, és akkor nagy valószínűséggel elkerüljük a drámákat.

– A kolozsvári eset amiatt is megdöbbentő, mivel értelmiségi körben, egyetemi közegben történt, ahol nem gondolnánk, hogy ilyesmi megtörténhet...

– Megmutatkozott az, hogy a családon belüli erőszak nem kivételez. Sem gazdaggal, sem szegénnyel, sem értelmiségivel, sem parasztemberrel. És mindig van ok: van, aki úgy nőtt fel, hogy bántalmazták, vagy pszichiátriai problémája van, kábítószerezik stb. Ezek nem mentségek az elkövetőre nézve, hanem okok, rámutatnak, miért történik.

De nincs kivétel, bárhol előfordul, és mindenhol ugyanolyan nehéz közbelépni. Egy egyetemi városban is megtörténik, az ország legfejlettebb régiójában, ahol ráadásul biztosítottak az ilyen jellegű szolgáltatások.

Mégsem lép közbe senki: egyik azt mondja, hogy az ő dolguk, a másik, hogy nincsenek bizonyítékok, így halmozódik fel a sok dolog az áldozat rovására. Ő pedig kötődést érez, egy csomó érzelem kavarog benne, és nem jut el szakemberhez. Nagyon fontos, hogy bátorítsuk: keressen fel egy szakembert. Menjen el pszichológushoz, tanácsadóhoz, aki segít feldolgozni a gondolatait, érzelmeit, hogy halljon információkat, megértse, milyen helyzetben van, és ennek milyen következményei lehetnek. Fontos, hogy hozzátartozóként ösztönözzük erre, hogy ne legyen nagyobb baj.

A társadalom nagy problémája, hogy közömbösek, egoisták vagyunk, el vagyunk foglalva a saját problémáinkkal, a másiké már nem érdekel.

Pedig egy alkoholista, egy függő sosem fog elmenni segítséget kérni, változás akkor történik, ha valaki, valami kimozdítja abból a helyzetből. Így van ez az áldozatokkal is. Ameddig azt gondolja, hogy uralja a helyzetet, nem fog lépni. Mi látjuk, hogy veszélyben van, ő nem. Ezért fontos a segítségnyújtás.

Kényelmes körülmények között beszélhetnek gondjaikról a bántalmazottak Fotó: Dan Tautan

– A kolozsvári gyilkosság sokkolta a közvéleményt. Hogyan fogadták a hatóságok, számukra mennyire volt meglepő?

– Nem tudom, hogy a többi hatóság mit mond, de részünkről – és tudom, hogy szomorú, amit mondok – ez várható volt. Ebben vagyok mindennap, ismerem a rendszerbeli hiányosságokat, és sokszor nem tudok aludni, nem tudok nyugodt lenni, mert tudom, hogy bármelyik pillanatban robbanhat valami.

Tudom, hogy milyen nagy veszélyben vannak a gyermekeink, mi is sokszor. És szomorú, hogy nagyon keveset beszélünk erről, így az emberek ennek nincsenek tudatában.

Amikor megtörténik egy tragédia, kapkodjuk a fejünket, mert pont a kis magyar közösségünkben történt, ismert volt az áldozat, így jobban felkavarja az érzelmeket, de sok kevésbé ismert áldozat van. Ezért fontos tudni a kellő információkat, és lépni. Mindig lépni kell, egy pofonkor, beszóláskor is – általában így kezdődik –, nem szabad elnézőnek lenni, nem szabad semmilyen erőszakos cselekedetet következmény nélkül hagyni.

A családon belüli erőszak elleni tanácsadó központ elérhetősége: Maramureșului utca 1, Kolozsvár. Telefonszám: 0372-799 098, e-mail:
violentainfamilie@dasmclujnapoca.ro
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport