Engedélyezett drog, melynek negatív hatásaival nincsenek tisztában a fiatalok: pszichológus az energiaitalokról

Engedélyezett drog, melynek negatív hatásaival nincsenek tisztában a fiatalok: pszichológus az energiaitalokról

Fotó: 123RF

Október végén elfogadta a bukaresti szenátus azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az energiaitalok és származéktermékeinek forgalmazását kiskorúak számára. Bár még a képviselőháznak is rá kell bólintania ahhoz, hogy életbe léphessen, a tervezet már most sok kérdést felvet. Fazakas Ildikó pszichológussal vizsgáltuk meg a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásait és a tervezett korlátozás lehetséges hatásait.

Tóth Gödri Iringó

2023. november 20., 08:292023. november 20., 08:29

Az energiaital olyan üdítőital, amely bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet, általában taurint, koffeint és B-vitaminokat tartalmaz. Az ilyen típusú italok forgalmazásához a legtöbb országban az élelmiszeripari hatóság egyszerű engedélye szükséges, ám egyre több állam vezet be szabályozásokat, tiltásokat.

A szakértők általában azt róják fel az energiaitaloknak, hogy túlzott fogyasztásuk főleg a gyerekeknél, kamaszoknál vérnyomásproblémákhoz és akár szívritmuszavarhoz is vezethet, illetve függőséget okozhat.

Fazakas Ildikó sepsiszentgyörgyi pszichológus a Krónikának nyilatkozva rámutatott: a fiatalok az energiaitalokat leginkább a tanulás, sport, szórakozás alkalmával fogyasztják a felfrissülés, a jobb koncentráló- és teljesítőképesség reményében, valamint a barátok kedvéért. Hozzátette, hogy bár sajnos kevés romániai statisztika áll rendelkezésre a téma kapcsán, személyes tapasztalatai alapján mindazok,

akik energiaitalhoz nyúlnak, általában naponta nem csak egy adagot, azaz nem csak egyetlen doboznyit isznak meg.

Szerinte ennek az áll a hátterében, hogy a mai fiatalok hatványozottan törekszenek a felfokozott izgalmi állapot elérésére. Sokan keverik alkohollal, amit az is ösztönöz, hogy a szórakozóhelyek is többnyire ilyen kombinációkat kínálnak. A szakértő elmondta, hogy a miért kapcsán ki kell emelni a mai fiatalok egyik gyakran jelentkező problémáját, az alvászavart is, amit a stressz, a túlzott kütyühasználat vagy a mozgáshiány is okozhat.

Idézet
Borzasztóan sok fiatal küzd alvásproblémával, kialvatlansággal, krónikus fáradtsággal.

De ki kell bírni a következő tanórát, meg a következőt is, ki kell bírni a felmérőket, a vizsgákat” – hangsúlyozta a háromszéki szakértő, hozzátéve, hogy az energiaitaloknak a marketingje is nagyon jó, sokan elhiszik, hogy az itallal „bármire” képesek.

korábban írtuk

Sínen az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára betiltó törvénytervezet
Sínen az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára betiltó törvénytervezet

Elfogadta a szenátus hétfőn azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az energiaitalok és származéktermékeinek forgalmazását kiskorúak számára.

Másfelől az energiaitalhoz könnyű hozzájutni, megfizethetők: tulajdonképpen egyszerűen és olcsón felpörget. Kis helyen elfér, hisz általában kis kiszerelésben kapható, illetve nagy előnye, hogy jelenleg legális. „Nem fog senki rászólni a fiatalra, amiért iskolából menet a kezében van, és iszogatja” – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, az energiaital jelenleg

tulajdonképpen egy engedélyezett drog, melynek negatív hatásaival nincsenek tisztában a fiatalok,

hiszen a csomagolások felületén feltüntetett „vitamináradat” csak a pozitív hatását hangsúlyozza.

Idézet
Sok fiatal vitaminforrásként használja, úgy gondolja, hogy vitaminokat iszik”

– magyarázta Fazakas Ildikó, leszögezve, hogy szerencsére az iskolákban is gyakori kampányoknak köszönhetően egyre többen kezdenek tisztában lenni az energiaital túlzott fogyasztásának veszélyeivel. Azonban tudni kell azt is, hogy

a veszélyek ismerete nem igazán befolyásolja a fogyasztásban a kamaszokat, mivel a tizenévesek gondolkodásában meghatározó a sérthetetlenség illúziója.

„Hiába szereznek tudomást rémisztő, elrettentő példákról, akár szörnyűségekről, úgy érzik, hogy mindez velük nem történhet meg. A tájékoztatás a meggyőződés hiányában nem jelent protektív tényezőt, a meggyőződéshez érzelmi bevonódásra, azonosulásra van szükség az információkon túl” – fejtette ki a szakember, hozzátéve, hogy az energiaital-fogyasztás azért is érdekes téma, mert esetében a szülői minta szerepe csekély, majdhogynem elenyésző, itt a kortárs csoport a meghatározó minta.

Fazakas Ildikó úgy véki, bár már elég idősek ahhoz, hogy teljes mértékben értsék egy törvény, egy tiltás értelmét, az energiaitalt fogyasztó fiatalok

mint sok más esetben, az energiaital-vásárlás, -fogyasztás terén is meg fogják találni a kiskapukat.

Szerinte a fiatalkori energiaital-fogyasztásnak a visszaszorítása nem egyik napról a másikra, nem is egyik hónapról a másikra valósítható meg, hiszen attitűd-, illetve életmódváltást követel meg.

korábban írtuk

Komoly egészségi problémák első jele lehet felgyorsult világunk népbetegsége, az alvászavar
Komoly egészségi problémák első jele lehet felgyorsult világunk népbetegsége, az alvászavar

Sűrűn hallani az alvásproblémák kapcsán, hogy napjaink egyik népbetegsége. Egyre többen, egyre fiatalabban szenvednek miattuk. Szakértők segítségével igyekeztünk utánajárni, hogy mikor is jelez tényleges bajt.

A szakember arról is beszélt, hogy bár az energiaital-függőségnek nincs hivatalos meghatározása, függőnek az a személy számít, aki túlzott mennyiségű energiaitalt iszik anélkül, hogy ellenőrizni tudná a bevitelét. Ennek jelei leginkább akkor nyilvánulnak meg, amikor az illetőnek valamilyen külső okok miatt le kell mondania az italról. Saját tapasztalatai szerint azok a fiatalok, akiknek például egészségügyi okok miatt egyik napról a másikra le kellett mondaniuk az energiaital-fogyasztásról, beszámoltak fejfájásról, ingerlékenységről, fáradtságról, koncentrációs nehézségről, illetve depressziós hangulatot is tapasztaltak.

Az energiaital azért is különösen veszélyes, mert átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, ami újabb és újabb fogyasztásra ösztönözheti a fiatalt.

Az energiaitalok általában dopamint, azaz a jó közérzetnek, a boldogságnak a hormonját képesek felszabadítani az agyban, és minél gyakrabban fogyaszt az illető fiatal energiaitalt, annál kevésbé érzékeli a dopamin-válasz, azaz egyfajta tolerancia alakul ki.

Idézet
Ez oda vezet, hogy egyre nagyobb és nagyobb mennyiségben kell fogyasztani az energiaitalt a kívánt dopaminválaszhoz, és innentől kezdve már függőségről beszélhetünk”

– fogalmazta meg a szakember. A pszichológus szemszögéből a tiltó törvénynek nem lesz látványos hatása, sőt kontraproduktív lesz: „ha ugyanis valamit tiltunk, akkor az egyre érdekesebb lesz. Mint a tiltott gyümölcs”.

Szerinte fontos lehet a kérdésben a szülők szerepe, ugyanis a szülőnek kell gyakran elmondania, tudatosítania, hogy mi is egyáltalán az energiaital, mik az összetevői, és milyen hatásokkal járhat a fogyasztása. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az italokkal bevitt koffein mennyisége sokszorosa például egy kávénak, de

a legfontosabb üzenet talán az, hogy kerüljék az alkohollal való keverését.

Fazakas Ildikó úgy véli, az energiaital a fiatalok egyfajta „mániája” lett, s bár romániai statisztikák nincsenek erre vonatkozóan, tapasztalatai szerint nagyon fiatalon, már 11-12 éves kortól fogyasztják – néha akár napi rendszerességgel.

Idézet
Szerintem nem magával az energiaitallal van a baj. Pontosabban azzal nem lenne baj, ha valaki néhanapján meginna egy dobozzal, de legtöbben nap mint nap hatalmas mennyiségű koffeint visznek be a szervezetükbe ilyen formában.

A legtöbb ajánlás szerint 14 éves kor alatt egyáltalán nem szabadna koffeint fogyasztani. És a nagy mennyiségű koffeinfogyasztás csak súlyosbítja a már meglévő alvásproblémáikat. Továbbá aki 16 évesen 2-3 energiaitalt fogyaszt, az valószínűleg felnőttként is energiaitalt fog fogyasztani, valószínűleg ez az ő „függősége”, sőt az is lehet, hogy ez tovább fog gyűrűzni az ő életében. Egyes új tanulmányok szerint az energiaitalt fogyasztó kamaszok később drogfogyasztókká válhatnak, így elmondható, hogy az energiaital egyfajta kapudrog lehet” – tette fel az i-re a pontot Fazakas Ildikó.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)

Immár aszfaltos úton kvadozó gyerekek motorbőgetése próbálja néha „túlkiabálni” a Reményik Sándor által bő egy évszázaddal ezelőtt versbe öntött vadvizek zúgását a ma is festői szépségű Radnaborbereken.

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)
2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében
2024. május 08., szerda

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

Húsz évvel ezelőtt szállt fel az első Wizz Air-gép a dél-lengyelországi Katowiceből, azóta az összes kelet-közép-európai országból üzemeltet járatokat a magyar tőkéjű diszkont légitársaság. A Wizz Air vezérigazgatójával, Váradi Józseffel beszélgettünk.

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának
2024. május 08., szerda

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját

Arany János-díjjal tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlésén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két oktatóját, Sándor Bulcsút és Bartos-Elekes Zsombort.

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját
2024. május 08., szerda

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő

Összeütközött két villamos szerdán Aradon. Két utas megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő
2024. május 08., szerda

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több megyéjében.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is
2024. május 08., szerda

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben

Kilenc jelölt száll versenybe Nagyszeben polgármesteri tisztségéért, köztük a jelenlegi polgármester, Astrid Fodor (Romániai Német Demokrata Fórum) – jelentette be szerdán a megyeszékhely 1-es számú választási irodája.

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben
2024. május 08., szerda

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett

Sárga viharriasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország több régiójára, beleértve Erdély egyes részeit is.

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett
2024. május 08., szerda

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön

A híres rocklegenda, a Republic, Tamás Gábor, a fiatalok által kedvelt Intim Torna Illegál, valamint a Compact is koncertezik a hétvégén Marosszentgyörgyön!

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön