Átsegít a tragédiákon a hivatástudat: frontvonalban dolgozó erdélyi magyar orvosok visszatekintése a járványhelyzetre

Krónika 2022. március 21., 08:21 utolsó módosítás: 2022. március 21., 09:53

A legtapasztaltabb intenzív terápiás orvosokat is megviselték az elmúlt két év tragédiái, de az egészségügyi személyzet túlnyomórészt állta a sarat, nem mondott fel, nem készült ki sem szakmailag, sem pedig magánéletileg – derül ki összeállításunkból. A járványügyi korlátozások feloldásának apropóján marosvásárhelyi, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai „frontvonalas” szakembert kértünk meg, idézzék fel az elmúlt két év legnagyobb kihívásait, fájdalmait, ugyanakkor nem mindennapos tapasztalataik ismeretében üzenjenek a jövő orvosgenerációinak is.

Átsegít a tragédiákon a hivatástudat: frontvonalban dolgozó erdélyi magyar orvosok visszatekintése a járványhelyzetre
galéria
Vízválasztó. Az Erdélyben is súlyos pusztításokat végző koronavírus-járvány számos ismeretet, viszonyulást, kapcsolatot átértékelt az egészségügyben Fotó: Veres Nándor

Embert próbáló időszakot zártunk le nemrég, legalábbis ami a hivatalos intézkedéseket illeti: március elején feloldották a járványügyi korlátozásokat Romániában, két évvel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust.

Összeállításunkban a pandémia súlyos megpróbáltatásai időszakában frontvonalban dolgozó orvosokat faggatunk az elmúlt két évről, az óriási nyomásról, a munka, a magánélet átértékelődéséről, és hogy szerintük mindezt mivel lehetne megköszönni nekik.

„Ezt csak szenvedéllyel lehet csinálni”

Dr. Veres Mihály, a marosvásárhelyi Szív- és Érrendszeri Betegségek és Transzplantációs Intézet altató és intenzív terápiás szakorvosa a Krónika megkeresésére elmondta, hogy az aneszteziológia és az intenzív terápia egyáltalán nem könnyű szakterület, amelyet kevesen választanak a kritikusan súlyos betegek kezelésének komplex feladata és a gyakori halálesetek miatt. Akik mégis megteszik, tapasztalata szerint rendszerint szívvel-lélekkel, nagyfokú hivatás- és felelősségtudattal küzdenek a betegek életben maradásáért.

Bár az intenzív terápián dolgozók többszörös kihívásoknak és fokozott stresszhelyzeteknek vannak kitéve, benne már az egyetem megkezdése előtt élesen körvonalazódott az elképzelés, hogy ezen a szakterületen szeretné kamatoztatni a megszerzett tudást. Hivatásáról már 14 éves korában döntött, amikor önkéntesként tevékenykedett a marosvásárhelyi rohammentő szolgálatnál.

„A pandémia közelebb hozott azokhoz a szenvedő betegekhez, akik súlyos állapotban kerültek intenzív terápiára: itt rendszerint nemcsak a koronavírus okozta légzési elégtelenséget, a fertőzés okozta több szervi elégtelenséget is próbáltuk leküzdeni.

A betegek sokszor tehetetlenül néztek ránk, miközben mi próbáltuk kihozni magunkból a maximumot”

– osztotta meg. Hozzátette, kezdetben az osztályvezetők és az igazgatóság számára is nehézséget okozott az egyes osztályok átszervezése aszerint, hogy a fertőzött és nem fertőzött betegek ellátását egyaránt biztosítani tudják. A pandémia kezdeti fázisában a nem megfelelő személyzetszám, a hiányzó felszereltség és védőöltözet mellett az orvosoknak a bizonytalansággal is naponta szembe kellett nézniük.

„Óriási feszültség volt a személyzet körében, mert nem ismertük a covidos betegek intenzív ellátásával kapcsolatos szervezési, kezelési és megelőzési teendőket. Az első napokban csomaggal indultunk dolgozni, mert nem tudtuk, hogy a nap végén hazamehetünk, vagy a kórházban, esetleg egy szállodában fognak elkülöníteni minket” – emlékezett vissza.

Az életmentő műtétek túlterheltség miatti leállítása a marosvásárhelyi kardiológiai intézetben is komoly problémákat generált, súlyosbítva számos beteg állapotát. A fertőzéstől való félelem miatt ugyanakkor sokan már csak a szívbetegség előrehaladott állapotában jelentkeztek orvoshoz, ami szintén késleltette vagy megakadályozta a felépülést – vázolta a szakember. „Intézetünk specialitása az emelt szintű szervtámogató és életfenntartó kezelés, amelyet a járvány megjelenése óta gyakrabban alkalmazunk, és ez sokat segített a koronavírusban szenvedő, kritikus betegeknél.

Jelenleg a járvány lecsengeni látszik, de a harc tovább folytatódik: megjelent a »long Covid-szindróma«, amely súlyos agyiér-katasztrófát vagy szívizomgyulladást okozhat a fertőzésből felépült betegeknél”

– tette hozzá. A magánéletét illetően az intenzív terápiás szakember megosztotta, hogy kislánya épp a pandémia első hónapjaiban született meg, így a fertőzésveszély miatti félelmében kezdetben nehezére esett mellőzni a fizikai kontaktust. Mint mesélte, a kiegyensúlyozott apa-lánya kapcsolat kialakítása érdekében idővel leküzdötte félelmét, majd átesve a fertőzésen, az egész család antitestekkel vértezte fel magát a vírus ellen.

A járványhelyzet mentén keletkező szakmai kiégés és magánéleti válságok kapcsán Veres Mihály kifejtette, hogy

a veszélyes állapotban levő betegek esetében meghozott fontos döntések súlya és a folyamatos felelősség miatt az intenzív terápiás osztályon dolgozók erős személyiséggel rendelkeznek, így a kiégési szindróma kialakulása körükben kevésbé tapasztalható.

Mint mesélte, a műszak lejártával sokszor távoztak fáradtan a kórházból, de szakmai körben senkit nem ismer, akinek tönkrement volna a családja, vagy felmondott volna a munkahelyi stressz és a fizikai-érzelmi, valamint mentális kimerülés miatt. Ezzel együtt elismeri az elmúlt két évben született kutatások érvényességét, amelyek a pandémiás kiégés jelensége kapcsán születtek.

„Csak az válassza az orvosi pályát, aki szenvedélyesen tudja csinálni. Az orvoslás a tudomány egyik legrohamosabban fejlődő területe, amellyel lépést kell tartani, ezt érdemes figyelembe venni a választás előtt” – üzente Veres Mihály a jövő orvosgenerációjának.

A szakorvos köszönet helyett a kórházak korszerűsítését kéri az illetékesektől, a politikumtól. Meglátása szerint az országban jelenleg működő intézmények infrastruktúrája ugyanis régen meghaladott, amely sem a betegek, sem az orvosok igényeinek nem felel meg. Véleménye szerint ahhoz, hogy a betegeket ideális körülmények közt ápolhassák, komoly átalakításokra és fejlesztésekre lenne szükség, amelyek egyben az ellátottak biztonságát is növelik.

Védőruhás közelség. Az egészségügyi alkalmazottak szoros kapcsolatba kerültek betegeikkel, emiatt még nehezebb volt elfogadni a halált Fotó: Beliczay László

A legjobb köszönet a negatív propaganda befejezése

Lévay-Hail Brigitta belgyógyász szakorvos a Kolozs megyei sürgősségi kórház 1-es számú belgyógyászatán foglalkozott koronavírusos betegekkel. A pandémia kitörésekor ambivalens érzései voltak a járványhelyzetet illetően. Egyrészt izgalmas volt benne, hogy olyasfajta kihívásnak lehetnek részesei, amely a spanyolnátha óta nem sűrűn „kopogtatott az ajtón”, másrészt mindannyian tartottak az ismeretlentől.

Az orvoslásba vetett hitem egy fél percig sem ingott meg, mert világunk tudósai egy emberként összefogva azon dolgoztak, hogy megtalálják a leghatékonyabb módszert mind a koronavírus-fertőzés kezelésére, mind annak megelőzésére a lehető legrövidebb időn belül. Szerintem a médiában és az online platformokon terjengő álhírekkel ellentétben ez sikerült is”

– fogalmazott lapunknak a kolozsvári szakorvos. Elmondása szerint azt leszámítva, hogy a családtól és barátoktól el voltak szigetelve, több időt tölthetett a férjével. Ez egy speciális munkaprogramnak volt köszönhető, mivel az első koronavírus-hullám során minden kéthetes munkaperiódust két hét kötelező karantén követett. „Talán ennek köszönhetően sikerült mentálisan és érzelmileg stabilnak maradni a különleges járványhelyzet ellenére. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy az ember idővel belefárad a megszorításokba, ami a társadalmi elszigetelődést illeti, és ettől kezdve a rendeletek kontraproduktívvá válnak” – vázolta Lévay-Hail Brigitta.

Arra a kérdésünkre, tud-e olyan szakmabeliekről, akik kiégtek vagy felmondtak, végleg elhagyták a pályát, a belgyógyász elmondta, a médiából is lehetett értesülni olyan orvosokról, akik rosszul fogadták, hogy a járványhelyzet miatt kötelezve voltak a napi rutin feladására és az újonnan létrehozott fertőző osztályok betegeinek ellátására. Véleménye szerint a legnagyobb problémát a helyes kommunikáció hiánya okozta. Az egészségügyi rendszerben dolgozók szinte egyik napról a másikra értesültek arról, hogy a minisztériumi rendeletek folytán a munkahelyi viszonyok újraszervezése jön.

Ami viszont nem volt nyilvánvaló, hogy felszereltség szempontjából mennyire áll készen az egészségügy egy ilyen kaliberű változtatásra.

A védőfelszerelések piaci hiánya kétségeket ébresztett az egészségügyi dolgozókban. A szakorvos véleménye az, hogy ezekből az okokból kifolyólag voltak kollégák, akik feladták biztos állásukat a bizonytalanért, viszont olyanról nem tud, aki teljesen eltántorodott volna az orvosi pályától, mert az elhivatottság szelleme ugyanúgy dolgozott mindannyiukban. „A rendhagyó kihívások ellenére a kollégáimat, orvosokat, asszisztenseket csak dicsérni tudom, hűségesen állták a sarat a pandémia kitörése óta” – hangsúlyozta Lévay-Hail Brigitta.

Elmondása szerint a negatív propaganda korlátozásával lehetne meghálálni az egészségügyi alkalmazottaknak mindazt, amit az elmúlt két évben tettek.

A legnagyobb fejtörést a médiában megjelenő álhírek és orvosellenes megszólalások jelentették. Olyanok, mint az oltások negatív hatásaira vonatkozó, tudományos háttérrel nem alátámasztott rémhírek terjesztése, melyeknek következtében sok, veszélyeztetett csoportba tartozó beteg mondott le a szükséges védekezésről vagy akár kezelésről. Ezeknek a betegeknek a nagy része, vírusvariánstól függően, a járványosztályra, intenzívre került.

„Szerintem teljesen elfogadhatatlan, hogy egy beteg azért utasítsa el az oxigénterápiát, mert egyes platformok úgy tartják, hogy az jóval károsabb, mint a Covid–19 fertőzés. Így aztán szerintem a hála legméltányosabb formája, ha hagyjuk az egészségügyi dolgozókat legjobb tudásuk szerint, nemzetközi protokollokra alapozva cselekedni” – egészítette ki a belgyógyász.

Azoknak, akik most gondolkodnak azon, hogy az orvosi pályát válasszák, Lévay-Hail Brigitta azt üzeni, hogy

a fehér köpenyt megszerezni jóval egyszerűbb, mint viselni, ugyanis a tudomány ismeretén kívül ennek a hivatásnak fontos összetevője a mérhetetlen empátia is.

A betegek hihetetlenül hálásak, ha kellő figyelemmel és türelemmel viszonyulnak hozzájuk. A szakember azt vallja, hogy a mentális komponens sokszor legalább annyira fontos, mint egy szervi érintettség. Ezért ezt a pályát olyanoknak ajánlja, akik nem sajnálják az időt arra, hogy beszélgessenek betegeikkel. Sokszor az orvosi rendszer adminisztratív mivolta sem feltétlenül segíti a munkát, de „ebbe az ember talán idővel beleszokik”.

Nem lehet csak úgy kidobni. Életre szóló lecke volt a koronavírus-járvány Fotó: Beliczay László

Mindenkit nagyon megviselt a sok tragédia

Dr. Jakab Emese Enikő a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház aneszteziológia és intenzív terápiás osztályán dolgozik. Már 30 éve van a pályán, az elmúlt két évhez foghatót azonban még nem tapasztalt korábban. Az aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos lapunk megkeresésére elmondta, hogy számos tekintetben megváltoztatták az elmúlt évek a szakmájáról alkotott képét. Példának okáért, habár a pandémia előtt is tisztában volt azzal, hogy szerepet játszik a betegek felépülésében az is, hogy a lelkiállapotuk rendben legyen, mégsem gondolta, hogy ennyire fontos a beteg pszichéje. Ugyanúgy a bizalom, illetve az orvos testközelsége.

Most már bebizonyosodott az is, hogy a félelem és bizonytalanság mennyire ártó erők. Ezek pont olyan veszélyesek, mint bármilyen vírus”

– magyarázta a főorvos. Úgy érzi, ebben a pandémia-időszakban csak a beteget kezelték, az embert nem minden esetben tudták, mert a körülmények nem tették ezt lehetővé. Erre még inkább ráerősített a rengeteg megszorítás, a védőruházat és felszerelés is. Kihívást jelentett a betegeknek, hogy mindezek mögött meglássák az orvost, nem alakultak ki szoros kapcsolatok. Ráadásul még a hozzátartozóknak sem volt lehetőségük meglátogatni családtagjaikat. Mindezek miatt nem tudtak annyira segíteni, és úgy véli, még sohasem dolgoztak ennyire nehéz körülmények között.

Ennek ellenére a főorvos úgy látja, hogy az ő magánéletét nem viselte meg a járvány, sőt több időt töltött a családjával a rengeteg kényszerkarantén miatt.

Szerinte a rendszer egyik ellentmondásossága az volt, hogy több esetben is előfordult: habár kollégáinak és neki nem voltak tüneteik, nem mutatkozott rajtuk a betegség, és úgymond munkaképesek lettek volna, a tesztjük azonban pozitív lett, emiatt nem dolgozhattak, otthoni elkülönítésbe kellett vonulniuk. Akadt azonban olyan alkalmazott is, aki valóban beteg volt, de a tesztje negatív lett, és öt ember helyett kellett dolgoznia. Aki meg képes lett volna a munkavégzésre, az nem jöhetett ki két hétig a karanténból. Problémát jelentett, hogy nem lehetett teszt alapján biztosan megmondani, valaki beteg-e, vagy sem.

Elmondása szerint a munkaközösségében sokakat nagyon megviselt az elmúlt két év.

Egyrészt az emberi kapcsolatok hiánya miatt, másrészt pedig megterhelő volt a tehetetlenség, hogy sok tragédiát kellett látnunk, ez pedig mindenkit nagyon megviselt. Felmondásra még a pandémia elején volt példa, az első napokban akadtak, akik el akartak menni, azonban utána mindenki végig kitartott”

– emelte ki a dr. Jakab Emese Enikő. A főorvos szerint a hétköznapi emberek úgy tudnák méltányosan meghálálni az egészségügyi dolgozók fáradozásait, ha nem ők maguk akarnák megtalálni a megoldásokat a problémákra, hanem azt az egészségügyre, szakemberekre bíznák, akik tudják, mit kell tenniük és mi a fontos.

Úgy látja, a médiának is nagy szerepe van abban, hogy a munkájukat nem tudták megfelelőképpen végezni. „A média állandóan keltette a félelmet, és sokszor éppen emiatt későn jöttek a betegek, sokszor mikor már a tüdőnek a 85%-a érintett volt, addig meg otthon ültek. Akkor már valóban nem tudtunk segíteni” – hívta fel a figyelmet az orvos. Hozzátette, a médiának az lenne a fő szerepe, hogy az emberekben bizalmat és hitet gerjesszen. Itt azonban éppen fordítva történt. Habár abban is biztos, hogy média és média között is van különbség: úgy véli, ebben az időszakban azt is megtanultuk, hogy megválogassuk, milyen csatornákat követünk.

Mindezek ellenére úgy gondolja, hogy az orvosi pálya gyönyörű. „Jelen lenni, segíteni a nehéz körülmények ellenére is, az embertelenségben is embernek maradni, mindez nagyon nehéz, de nagyon szép hivatás.

Ez a helyzet most még jobban rávilágított az értékekre, annak ellenére, hogy nagyon nagy árakat kellett fizetni. Mi küzdünk, reménykedünk és tanulunk ebből az egészből, ez a legfontosabb”

– vallja dr. Jakab Emese Enikő.

Fotó: Veres Nándor

Üzenet a fiataloknak: nehéz, de igenis megéri

Dr. Bartha István, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás és aneszteziológiai részlegének osztályvezetője a Krónikának úgy fogalmazott, hogy a kétéves járványhelyzet alatt környezetében a leggyakoribb panasz a fáradtság volt: az elmúlt két évet szinte állandó lelki és mentális fáradtság jellemezte az egészségügyi dolgozók körében.

Hozzátette, hogy a járványidőszakban tulajdonképpen kétszer akkora mennyiségű munkát kellett elvégezzen egy-egy egészségügyi alkalmazott, mint a koronavírus előtti időkben.

Az is nehézséget jelentett, hogy nagyon súlyos betegekkel kellett foglalkozniuk – nemcsak azok, akik azelőtt is az intenzív osztályon dolgoztak, úgyhogy valamilyen szinten hozzá voltak szokva az élet-halál helyzetekhez, hanem más osztályok dolgozói is.

Dr. Bartha István szerint nekik, egészségügyi alkalmazottaknak az volt a „szerencséjük”, hogy a járvány hullámokban jött, így azok között voltak olyan időszakok, amikor kicsit kevesebb volt a munka, fel tudtak szusszanni. Ugyanakkor a csíkszeredai osztályvezető jelezte, hogy ez az időszak sokakat nagyon megviselt: voltak olyan munkatársai, akik egy-egy páciens elvesztését nagyon rosszul viselték. Itt a szakember hangsúlyozta: fontos tudni, hogy a koronavírusos betegek gyakran nagyon sok időt töltenek az intenzíven – ez hatványozottan igaz volt a negyedik hullámban a fiatalokra –, így valamilyen szinten mélyebben kötődtek a betegekhez az ápolók, nővérek.

„Volt úgy, hogy egy beteg halála után sírás volt, és teljesen kikészültek. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ez nem valahol, egy távoli helyen zajlott, hanem a városunkban, a rokonaink, a barátaink, az ismerőseink voltak, akiket gondoztunk, és el is veszítettünk” – idézte fel dr. Bartha István.

Elárulta, hogy ő személy szerint a nagymamáját veszítette el: szó szerint a kezei között halt meg.

„Az újraélesztési procedúra mindenkiben nyomot hagyott, sokakat megviselt. Amikor láttuk, hogy már nem fog visszajönni, akkor mindenki leroskadt, ki volt készülve és sírt. A kollégáimnak is, és nekem is megható és meghatározó tapasztalat volt. És tele vagyunk ilyenekkel, mindenikünknek van egy-egy ilyen története” – közölte Bartha István, hozzátéve, hogy a negyedik hullám csúcsán egyik barátját is beszállították az osztályra kómába esve.

A szakember tájékoztatása szerint a családi élet szempontjából az első év volt a nehezebb: mivel a felesége is az egészségügyben dolgozik, tulajdonképpen ők ketten teljesen elszigetelődtek a családtól, mert rákos betegek is voltak a szüleik körében. Leszögezte, hogy ez idő alatt tulajdonképpen nem találkoztak a család más tagjával, csak beadták az ételt, a csomagot nekik. Hozzátette, hogy bár az oltás ebben hozott egyfajta enyhülést, azzal végig tisztában voltak: annak ellenére, hogy oltottak, egy Covid–19-es intenzív osztályon dolgozva bármikor elkaphatják a fertőzést, így főleg telefonon, interneten tartották a családi kapcsolatokat.

A csíkszeredai osztályvezető azt is elmondta, hogy intenzív osztályon dolgozó szakemberként a kialakult helyzet nem érte hidegzuhanyként, de voltak olyan dolgok, amelyeket nehezen tudott feldolgozni, elfogadni.

Például hogy a negyedik hullámban, mivel egyesek nem vették fel az oltást időben, a szakemberek tulajdonképpen tehetetlenek voltak, nem tudtak segíteni. Kiemelte: egy orvos önbecsülését valamilyen szinten elveszi az az érzés, hogy nem tud segíteni.

„Az ember mindig megkérdőjelezte a szakmai tudását. Ilyen szempontból szerencsénk, hogy kisebbségiek vagyunk, így magyar és román fórumokon is követtük az eseményeket, tudtuk, hogy világszinten is ilyen súlyos a dolog: nem a mi hibánk, hogy embereket nem tudunk megmenteni, hanem ilyen a betegség lefolyása. Ez tartotta bennünk a lelket, illetve egymást bátorítottuk” – részletezte dr. Bartha István.

Azt is elmondta, hogy a székelyföldi oltásellenesség intézményükben is megmutatkozott, illetve a kérdés okozott feszültségeket: az osztályok tulajdonképpen két részre szakadtak.

Az ötödik hullám végére azonban ez a konfliktus például az intenzív osztályon teljesen megszűnt, arra már mindenki rendelkezett valamiféle védettséggel. A szakember azt is megjegyezte, hogy a járványidőszak az ilyesfajta konfliktusok ellenére is összekovácsolta a munkaközösséget, szerinte másképp „nem is lehetett volna végigcsinálni”. „A nehéz az volt, hogy mivel mi a hullámok hatására hol bővítettük az osztályt, hol csökkentettük a létszámot, minden hullámban kaptunk egy adag új személyzetet, akiket ki kellett képezni, be kellett tanítani. És nem mindenki készült intenzív osztályra, így nekik pszichésen is nehéz volt” – hangsúlyozta.

Dr. Bartha István bárkit, bármely fiatalt, akinek van egy kis hivatástudata – hiszen az orvosi egy hivatás nem pedig szakma, ami egy csomó személyes áldozattal, lemondással jár – ma is arra ösztökél, hogy bátran válassza ezt az utat, hiszen nehéz, de megéri.

Ha az ember úgy teszi le fejét a párnára este, hogy valakin tudott segíteni aznap, akkor már megéri”.

Dr. Bartha István ma is azt üzenni a társadalomnak, hogy figyeljünk egymásra, legyünk felelősségteljesek. A politikumhoz csak annyi kérése lenne, hogy „legyen partner ebben”, segítsen, hogy az orvosok üzenete eljusson a lakossághoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport