A mutációktól függ az ötödik hullám súlyossága – Szakértők a járvány nyugat-európai berobbanásáról

Pap Melinda , Bíró Blanka 2021. november 23., 19:12 utolsó módosítás: 2021. november 24., 10:45

Az immunizálatlan gyermekek és az oltatlanok még mindig nagy száma miatt robbanhatott be ismét Nyugat-Európában a koronavírus-járvány a Krónikának nyilatkozó szakértők szerint. Felhívják a figyelmet, hogy a korlátozások célja továbbra is az: csökkenteni az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást, minimalizálni az emberveszteséget.

A mutációktól függ az ötödik hullám súlyossága – Szakértők a járvány nyugat-európai berobbanásáról
galéria
Fotó: Komka Péter/MTI

Imre Mihály kutatóorvos szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi nyugat-európai helyzet épp a romániai negyedik hullám következménye. A marosvásárhelyi orvosi egyetem oktatója a Krónikának rámutatott: a jelenleg alacsony romániai esetszámoknak két oka van. Az egyik, hogy a negyedik hullám alatt nagyon sokan átestek a betegségen, hiszen a hivatalos statisztika nem a reális fertőzöttséget mutatja, amely valójában a hivatalos számok tízszerese volt.

„A negyedik hullám során megfertőződtek, és a beoltottak száma lassan-lassan közelíti a nyájimmunitás hatását, így az esetszámok is csökkennek”

– hívta fel a figyelmet. A másik ok, hogy keveset tesztelünk. Románia ellenpéldájaként Németországot, Ausztriát, Magyarországot említette, ahol nő az esetszám, mivel többet tesztelnek, így reálisabb képet kapnak a pandémiáról.

„A másik ok, hogy a vírus az oltottak között is terjed” – mutatott rá az ok-okozati kapcsolatra a szakember, emlékeztetve, Németországban 65 százalék körüli az oltottsági arány, tehát 80 millió lakosból 50 milliónyian oltottak.

„Még mindig van 30 millió lakos, aki nincs, ezek között a delta variáns rettenetesen tud garázdálkodni, hiszen esetében a nyájimmunitás 80–90 százaléknál kezd mutatkozni. De a delta variánssal szemben az oltások sem százszázalékos hatékonyságúak, mintegy 80 százalékban védenek, így a beoltottak 20 százaléka elkaphatja és terjesztheti a vírust. Persze nem ugyanolyan mértékben és sebességgel, de terjesztheti”

– mutatott rá a szakember. Imre Mihály szerint ha ezt a két okot összevetjük, választ kapunk a nyugat-európai nagy esetszámra. Azonban az, hogy mennyire más a helyzet, a súlyos betegek és halottak számából derül ki.

Fotó: Barabás Orsolya

„Honnan tudjuk, hogy valamit jobban csinálnak? Onnan, hogy Németországban pár napja 500 ezer körüli volt az aktív fertőzöttek száma, és ebből 2000 eset volt kórházban középsúlyos és súlyos állapotban. Ez 0,5 százalék. Romániában ez az arány 5–10 százalék között mozog. Óriásiak a különbségek” – hangsúlyozta.

Hozzátette, azt sem tudni még, hogy a nyugat-európai 4. hullám milyen vírusvariánssal zajlik, még mindig a delta variáns terjed, vagy a delta plusz, esetleg másik mutáció.

„Ha mutációval állunk szemben, akkor nem védettek, akik átestek a fertőzésen” – szögezte le a kutatóorvos.

„A vírus is utazik”

Felmerül: mivel pandémiáról van szó, fontos lenne, hogy az oltási folyamat a világ minden részén párhuzamosan folyjon, a vakcina a szegényebb országokba is eljusson, megakadályozva ezzel a tömeges megfertőződést, az új mutációk kialakulását.

Imre Mihály elmondta: a járvány egyes hullámai csak helyi szinten zajlanak egyszerre, régiónként már nem történik párhuzamosan, európai szinten is nagy a különbség.

„Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor követ dobunk egy kis tóba: annak helyén hullám keletkezik, nekicsapódik a partoknak, onnan visszacsapódik, és lesz egy nagy összevisszaság, egyszer itt lesz nagyobb, egyszer máshol. Elképzelhetőnek tartom – sajnos nem tudjuk már követni az epidemiológiai ankétokat, az egészségügyi rendszer nem bírja meg –, hogy Románia nagy szerepet játszott abban, hogy Nyugat-Európában elindult a 4. hullám, és ilyen nagy méretet ölt” – mutatott rá az összefüggésekre.

Hangsúlyozta: nem szabad elfeledni, hogy a vírus „utazik”, nem vagyunk bezárva, repülőn, vonaton visszük magunkkal.

„Afrikába, Ázsiába, ott elterjed, kialakul egy másik mutáció, onnan visszahozzák. Tehát a vírus messze el tud jutni, és amíg a világ minden egyes régiója nem fogja elérni azt a bizonyos fokú immunitást, kevés esélye van, hogy ez lecsillapodjon. Főleg, ha folyamatosan újabb és újabb mutációk jelennek meg”

– hangsúlyozta a kutató. Hozzátette, előnyünk, hogy ha találkoztunk vele, van egy bizonyos fokú felkészültségünk.

Biológus: ez fegyverkezési verseny
Az új vírusok megjelenése az egyre intenzívebb emberi tevékenységgel áll összefüggésben, hiszen azáltal, hogy behatolunk a dzsungelekbe, kivágjuk őket, rengeteg exotikus betegség jelenhet meg – mondta a Krónikának Mátis Attila biológus. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem kutatója rámutatott: az új, eddig érintetlen területek meghódítása által kialakul egy kontaktzóna, és a vírus „átugrik” az egyik fajról a másikra. „Rengeteg ilyen eset volt az Ebolától az AIDS-ig. Ez a vírus is ilyen, és még sok jöhet” – mondta. Hozzátette, a fajok közötti váltás akkor történik meg, hogyha nagy egy populáció, akárcsak a 8 milliárdos emberi faj, vagy annak háziállatai. „De olvadnak ki a jégtakarók is, onnan is jöhetnek új vírusok. Még sok ilyen lesz, egyre durvább lesz a helyzet” – jelentette ki Mátis Attila, aki szerint ez egy új viszony, a járvány alatt „élőben követjük”, menet közben tanuljuk, mit is tehet egy új vírus. A biológus szerint a vírus is „túl akar élni”, felveszi a harcot az ellene küzdőkkel. „Ezek a vírusok arról híresek, hogy nagyon gyorsan tudnak mutálódni, egyre erősebbek. Az influenzavírus is évről évre »új ruhába öltözik«, így a test nem ismeri fel. Így a vakcinát is mindig »újra kell kalibrálni«, hogy hatékony legyen. Ez egy állandó versenyfutás, fegyverkezési verseny” – mutatott rá a biológus. (P. M.) 

„Ha nem is 100 százalékos, de 50–60 százalékos hatékonysággal tudunk védekezni ellene. Ebben segít nagyon a vakcina, hiszen nem kell átesnem a fertőzésen, hogy a szervezetem felismerje a vírust vagy annak valamelyik leszármazottját. Elég beoltatni magam” – magyarázta a vásárhelyi orvosi egyetem kutatásmódszertan professzora, aki szerint ezért lenne fontos, hogy valamennyi régió lakossága beoltassa magát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Vannak jól bevált eszközök

Imre Mihály szerint az oltáson kívül is vannak hatékony eszközeink, melyekkel védhetjük azokat, akik még nem kaphatnak oltást, kezelést. „A gyerekeket mindenképp védeni kell. Felnőttként csak úgy tudom védeni a gyerekemet, ha beoltatom magam és betartom az óvintézkedéseket” – magyarázta a kutatóorvos, aki szerint a szellőztetés is fontos, iskolákban 20–30 percenként ki kellene szellőztetni.

„Ezek a fegyverek állnak a rendelkezésünkre, sajnos még nincsenek újabbak. Jönnek a gyógyszerek, de drágák, sok a mellékhatás, csak felnőtteket lehet velük kezelni. Itt még nagyon sok akadály van, miközben nekünk vannak bevált eszközeink, mint a maszk, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás, melyek könnyen használható, egyszerű eszközök. És persze az oltás, egyelőre az a legjobb eszköz”

– hangsúlyozta a kutató. Emlékeztetett, Romániában a nyári lazítások vezettek oda, hogy a 4. hullám ennyire súlyos lett, szerinte ez a politikusok rossz döntéseinek eredménye, aminek nem lenne szabad megismétlődni.

Fotó: Bede Laura

„Legalább mi tartsuk be a szabályokat, hogy elkerüljük a katasztrófát” – közölte, hozzátéve: lesz ötödik hullám is, melynek súlyosságát az épp terjedő vírusvariáns fogja meghatározni.

Rámutatott, Romániában egyelőre csak 45 százalékos az átoltottság, így ha a delta plusz vagy a delta más variánsa fog terjedni, újabb súlyos hullám jöhet.

És mivel a gyerekeket még nem tudjuk beoltani, az is elképzelhető, ez épp az ő irányukba tolódik majd el.

Fiatalok „viszik” a járványt

Egyébként azokban az országokban is növekszik az esetszám, ahol magas a felnőtt lakosság átoltottsági aránya, Fejér Szilárd vegyész-kutató szerint az oltatlanok járványhullámai következnek. A Pro Vitam diagnosztikai központ vezetője lapunknak kifejtette,

Ausztriában, ahol hétfőtől az egész országra kiterjedő lezárást léptettek életbe, az új fertőzések negyede a 14 év alattiak körében van, tehát akik nem kaphattak vakcinát.

A betegek fele 25 év alatti, a fiatalok „viszik” a járványt, viszont körükben akkor sem lenne magas az elhalálozások száma, ha nem zárnák le az országot. „A lezárást azért léptetik életbe, mert komolyan veszik a járványkezelést, és a lehető legalacsonyabb szintre akarják minimalizálni az elhalálozások számát” – véli a kutató.

Szerinte Románia szeptemberben kellett volna ugyanezt meglépje, ám mivel nem tette meg, óriásiak voltak a veszteségek, a halottak száma. A magas átoltottságú országokban is az oltatlan, idősebb és krónikus betegségekben szenvedők vannak veszélyben, az óvintézkedésekkel őket próbálják védeni.

„Azt nem értik az oltásellenesek, akik azt hangoztatják, hogy az oltottak is megfertőződhetnek, hogy a cél mindig is az volt: csökkenteni az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást, minimalizálni az emberveszteséget. Ezt teszi most Ausztria a lezárásokkal”

– részletezte Fejér Szilárd. A kutató elmondta, azt tapasztalják, hogy az oltás harmadik dózisa után sokkal erősebb az immunválasz, mint az első két adag után. Nagyságrendileg akár tízszeres is lehet az antitesttermelés, ám arra még nincs válasz, hogy ez az immunitás mennyi ideig tart, hiszen nem olyan rég adják a harmadik dózist.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az viszont látszik, hogy azokban az országokban, ahol bevezették a harmadik dózist, és nagy számban beoltották ezzel a lakosságot, gyakorlatilag egy-két héten belül megfordult az elhalálozási trend az idősebb nemzedék tagjai között.

Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy az idősebbek számára nagyon fontos, hogy megkapják a harmadik oltást is, az leginkább számukra javallott. A fiatalabb nemzedékek tagjainak tulajdonképpen mindegy, kaptak-e harmadik dózist, mert kettő után is szereznek annyi védelmet, hogy a fertőzés nem lesz olyan súlyos lefolyású, nem kerülnek kórházba.

Kérdésünkre, mikor enyhül annyira a világjárvány, hogy esetleg csak szezonálisan fertőzzön az új koronavírus, Fejér Szilárd kifejtette, ez országonként változó, és függ az átoltottsági aránytól. Például Angliában már nagy vonalakban ez megtörtént, ott a felnőtt lakosság 95 százalékában kimutatható antitest, ezért endémiássá válhat a koronavírus, tehát szezonálisan fertőz, célzottan kell majd esetleges járványkorlátozásokat bevezetni, és minimális elővigyázatossággal meg lehet akadályozni az elhalálozásokat.

A sepsiszentgyörgyi kutató arra is kitért, azokban az országokban fontos a kiskorúak immunizálása, ahol még magas a fertőzésre fogékony, veszélyeztetett, oltatlan felnőtt lakosság száma.

Rámutatott, nem tudhatjuk, meddig tud még a vírus alakulni, egyelőre nem úgy néz ki, hogy hirtelen felütheti a fejét egy újabb mutáció, de ennek a lehetőségét teljesen nem lehet kizárni. „Nehezen tudok elképzelni olyan mutációt, amely jobban terjed, mint a delta variáns, ezt a fertőzőképességet nehéz felülmúlni” – mondta a kutató.

Magasabb átoltottság, kevesebb elhalálozás
Noha Romániában csökkenésnek indult a fertőzöttek száma, nemzetközi összevetésben kiderül: azokban az országokban, ahol magas az átoltottság, ott a kórházi és a halálesetek lakosságarányos száma alacsonyabb, mint a harmadik hullámban, ahol viszont alacsonyabb a beoltottak száma, ott súlyos és halálos esetből is több van, mint korábban. Például Izraelben és Portugáliában, ahol 80 százalék fölötti az átoltottság, az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma egymillió főre számítva 10, illetve 8, míg Romániában 90. Az elhunytak száma tekintetében európai viszonylatban Románia szintén rosszul, a 4. helyen áll, nálunk 14 elhalálozás jut egymillió főre (a legtöbb, 20 Bulgáriában), miközben Portugáliában 0,9. Lakosságarányosan magas a koronavírusos mortalitás Horvátországban (46 százalékos az átoltottság), Lettországban (átoltottság 61%), Magyarországon (60) is, miközben a 70 százalékos átoltottságot meghaladó Spanyolországban, Dániában, Olaszországban, Franciaországban, Finnországban alacsony, egymillió főre vetítve nem éri el az 1-et. (Krónika) 
Fotó: ourworldindata.org
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport