A szégyenérzet ellenére is egyre nagyobb az igény az idősotthonok szolgáltatásaira

A szégyenérzet ellenére is egyre nagyobb az igény az idősotthonok szolgáltatásaira

Fotó: Haáz Vince

Mindössze 12 500 hely jut az ötmillió, 65 év fölötti idős emberre Romániában az állami és magánkézben lévő szociális szolgáltatók által fenntartott időotthonokban, amivel sereghajtók vagyunk az Európai Unióban. A kormány új pályázati lehetőségeket kínál az otthoni idősgondozásra, amivel csökkenteni lehet a szociális otthonokra nehezedő nagy nyomást. A Krónika által megszólaltatott Kolozs megyei idősek otthona vezetője szerint a külföldre távozott nagyszámú családtag miatt egyre nagyobb szükség van az idős emberek intézményes ellátására.

Makkay József

2023. május 15., 19:232023. május 15., 19:23

2023. szeptember 06., 21:312023. szeptember 06., 21:31

Lesújtó helyzetbe került a romániai idősgondozás. A lakosság hangsúlyos elöregedésével egyre nagyobb teher nehezedik a reális szükségletek töredékét kiszolgáló intézményrendszerre – ismerte el a napokban Marcel Boloș, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának vezetője, amikor egy 80 millió eurós európai uniós pályázati projektet bocsájtott közvitára. A miniszter szerint Romániában közel egymillióra rúg a 65 év fölöttiek száma, akik valamilyen szinten gondozásra, segítségre szorulnak.

A romániai statisztikák ilyen szempontból is lesújtóak: az idősotthonokban mindössze 12 500 hely áll rendelkezésre, ami a valós igények töredéke.

A szakminisztérium RMDSZ-es államtitkára, Hegedüs Csilla az új projekttel kapcsolatban a Krónikának elmondta, hogy a meghirdetésre kerülő pályázatból többek között új szociális lakásokat lehet építeni az idősek számára. Az uniós forrás lehetővé teszi az egyéni szociális lakások rehabilitációját, napközi otthonok korszerűsítését, illetve otthoni ápolási szolgáltatásokat.

Galéria

A bágyoni Irgalmasság Háza a református templom szomszédságában, egy csendes zöldövezetben fekszik

Fotó: Bágyoni Öregotthon

Az otthoni idősgondozásra pályázó szervezetek feladatai közé tartozik a mozgásképtelen személyek öltöztetése, etetése, a velük történő kommunikáció, az ételkészítés, bevásárlás, takarítás, mosás,

az otthonon kívüli mozgás elősegítése és kísérés, az adminisztráció, a vagyonkezelés és egyéb szociális szolgáltatások. Az integráltan nyújtott kiegészítő szolgáltatások közé tartozik az orvosi ellátás, a munkaterápia, a pszichoterápia, pszichopedagógia, a szociális, jogi és információs tanácsadás.

,,A közeljövőben megjelenő pályázatra akkreditált állami és magán szociális szolgáltatók jelentkezhetnek a helyi hatóságokkal együttműködve” – mutatott rá portálunknak Hegedüs Csilla.

Faluhelyen szégyen öregotthonba kerülni

A valós szükségletekhez képest azonban az idősgondozást szolgáló uniós pályázati keret túl kevés pénzt jelent, hiszen a rendszerváltás óta eltelt 33 esztendőben a román állam alig vett tudomást erről a szociális szakterületről. A nyugdíjasotthonokba beutalt személyekért hosszú éveken át mintegy száz lejt fizettek, ami a szociális intézmények kiadásaihoz képest jelképes összegnek számít.

Ezzel magyarázható, hogy

az önfenntartóvá vált magán szociális szolgáltatók havi díjai a nagyvárosi öregotthonokban ötezer lej körül kezdődnek,

amit a nyugdíjasok többsége önerőből nem tud kifizetni. Csak abban az esetben van esély egy magán szociális intézménybe bekerülni, ha a család havonta fedezi a nyugdíj és a költségek közötti különbözetet. Akinek erre nincs lehetősége, az a helyi önkormányzatok vagy az egyházak által fenntartott időskori intézményekbe várhat bebocsájtásra, ahol a várakozási lista akár több év is lehet. De hosszú a várakozási idő a magán szociális szolgáltatóknál is, hiszen mindenhol korlátozott a helyek száma.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Kolozsváron jelenleg húsz öregotthon működik és mindenhol hosszú várakozási lista fogadja a jelentkezőket.

A kivételek közé tartozik a Kolozsvártól 45 kilométerre fekvő aranyosszéki Bágyonban működő öregotthon, ahol még vannak üres helyek, de jellemző módon a szüleiket elhelyezni akaró családtagok elsősorban a városi intézményeket keresik. Sógor Géza, a bágyoni Irgalmasság Házát működtető Misericordia Egyesület vezetője szerint a faluhelyen fenntartott öregotthonok azért nem annyira kedveltek Romániában, mert az időskori szociális intézmények lakói kilencven százalékban városiak.

,,Faluhelyen még mindig nagy szégyen, ha valaki idősotthonba kerül, ezért a család mindent elkövet, hogy lehetőleg otthon gondozzák a szülőket, de a fiatalok külföldre távozásával egyre kevesebb a lehetőség erre” – fogalmazott a Krónikának Sógor Géza.

Idéntől ezer lej az idősek után járó fejkvóta

Az 1999-ben indult aranyosszéki öregotthon 15 éven át azon ritka erdélyi szociális intézmények közé tartozott, ahol a kisnyugdíjasokat is fogadták, a különbözetet pedig nyugat-európai adományokból finanszírozták. Sógor Géza szerint ennek a korszaknak azonban vége szakadt, mert

már nincs kitől összekoldulni a szükséges pénzt, a nyugati támogatások elapadtak.

Ma már Bágyonban is csak úgy tudnak fogadni idős lakókat, ha a havi 3400 lejes díjat az érintett, vagy a család kifizeti. Ami még mindig jóval olcsóbb, mint a kincses város ötezer lej fölötti havi költsége személyenként.

Galéria

Ápoló szakszemélyzet. A bágyoni szociális intézményben is egyre nehezebb bővíteni a személyzetet

Fotó: Bágyoni Öregotthon

A Misericordia Egyesület vezetője szerint megszaporodtak a vállalkozásszerűen induló szociális intézmények, ami azt jelenti, hogy működtetőjük profitorientáltan nagy összeget ruház be induláskor, így jó fizetést tud adni a szakszemélyzetnek, és korszerű a berendezés. A valódi szociális érzékenységre alapozó intézmények ezzel a trenddel nem tudnak lépést tartani, hiszen az ápolóknak, nővéreknek kínált fizetések jóval alacsonyabbak, így nehezebb megfelelő személyzetet is toborozni. Idéntől ugyan a román állami támogatás jelentősen nő – az intézményekbe befogadott idős személyek után ezer lej az új ,,fejkvóta” –, a három évtizede tartó közömbösséget ez mégsem tudja hirtelen megváltoztatni.

Nem ideális, de jó megoldás

Sógor Géza örvendetesnek tartja a hírt, hogy a román kormány az otthoni idősgondozásra is nagyobb hangsúlyt fektet, ez az intézkedés azonban csak azokon tud érdemben segíteni, akik az otthoni háztartásban önellátóak, így elegendő, ha valaki naponta fél órára vagy egy órára meglátogatja őket. A rendszernek az a nagy hibája, hogy

a szociális szervezetek által vállalt otthoni beteggondozást végzők minimálbér körüli havi juttatást kapnak, ami túl kevés pénz ahhoz, hogy erre kapható munkavállalók dolgozzanak.

A teljes otthoni ellátásra szoruló idősek helyzete még nehezebb, hiszen ha nincs mellettük családtag, az állami támogatás szintén kevés ahhoz, hogy napi 24 órás ellátást biztosítsanak a beteg számára.

Sógor szerint az egyetlen járható útként legtöbbször a hosszú várakozási listás idősotthonok kerülnek közelképbe, amitől a legtöbb szépkorú irtózik, hiszen megszűnik megszokott otthoni környezete. Ezzel is magyarázható, hogy ezekben a szociális intézményekben viszonylag rövid az ittartózkodók túlélési esélye.

Galéria

Kiskolások látogatásai teszik kellemesebbé az idős lakók hétköznapjait

Fotó: Bágyoni Öregotthon

Idézet
Legtöbbször különböző betegségekben szenvedő, nagyon idős emberek kerülnek az otthonokba,

és egyre több az Alzheimer-kóros ember, aki speciális gondozást igényel. Az elmúlt 24 évben nálunk is több száz idős ember fordult meg, és többségüket sajnos kikísértük a temetőbe” – fogalmaz a Krónikának Sógor Géza.

Az egyesület vezetője elismeri, hogy az idősek otthonai nem jelentenek ideális helyet az élet vége fele közeledő emberek számára, de a családtagok szétszóródásával keletkező kényszerhelyzet orvoslására még mindig ez jelenti a legjobb megoldást.

Galéria

Ebéd a bágyoni idősek otthonában

Fotó: Bágyoni Öregotthon

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 13., csütörtök

Lehallgatókészüléket forgalmazó cégvezetőt tartóztattak le Beszterce-Naszód megyében

Lehallgató- és nyomkövető eszközök törvénytelen birtoklásáért és forgalmazásáért vettek őrizetbe egy Beszterce-Naszód megyei 42 éves cégtulajdonost.

Lehallgatókészüléket forgalmazó cégvezetőt tartóztattak le Beszterce-Naszód megyében
2024. június 13., csütörtök

Beszterce-Naszód megye egyetlen magyar polgármestere nem tartja véletlennek az újrázását

Beszterce-Naszód megyében – ahol a legutóbbi népszámlálási adatok szerint a lakosságnak csupán négy százaléka magyar – egyetlen település van, melyet a június 9-ei választások nyomán ismét RMDSZ-es polgármester irányít.

Beszterce-Naszód megye egyetlen magyar polgármestere nem tartja véletlennek az újrázását
2024. június 13., csütörtök

Börtönbüntetést róttak ki egy marokkói migránscsempészre és nagyváradi feleségére

Ítéletet hirdetettek annak az embercsempész-hálózatnak az ügyében, amelyet tavaly ősszel állítottak bíróság elé főleg marokkói bevándorlók illegális Olaszországba szöktetésének megszervezése és lebonyolítása miatt.

Börtönbüntetést róttak ki egy marokkói migránscsempészre és nagyváradi feleségére
2024. június 13., csütörtök

Zivatarok miatt adtak ki riasztást, Erdély és a Bánság is érintett

Az ország 34 megyéjére és Bukarestre érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen továbbra is marad a kánikula.

Zivatarok miatt adtak ki riasztást, Erdély és a Bánság is érintett
2024. június 13., csütörtök

Bejutott az AUR a Bihar megyei közgyűlésbe, az RMDSZ eggyel növelte tanácsosai számát

A Bihar Megyei Tanácsban a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 18, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) hét, az RMDSZ-nek hét, a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) két képviselője lesz – közölte Gabriel Borbandi, a megyei statisztikai igazgatóság vezetője.

Bejutott az AUR a Bihar megyei közgyűlésbe, az RMDSZ eggyel növelte tanácsosai számát
2024. június 13., csütörtök

Holttestet találtak egy erdélyi vízerőmű tavában

Halott nőt emeltek ki a mentő- és katasztrófavédelmi csapatok a besztercei vízerőmű tavából.

Holttestet találtak egy erdélyi vízerőmű tavában
2024. június 13., csütörtök

Ikonikus sztárfellépőket, magyar szentről szóló musicalt és számos gyerekprogramot kínál az idei Szent László Napok Nagyváradon

Határtalan fesztivál – ezzel a mottóval szervezik meg idén június 24–30. között a 12. Szent László Napokat Nagyváradon.

Ikonikus sztárfellépőket, magyar szentről szóló musicalt és számos gyerekprogramot kínál az idei Szent László Napok Nagyváradon
2024. június 13., csütörtök

FRISSÍTVE – Tényleg egyetlen szavazat bizonyult sorsdöntőnek Székelyhídon – Feljelentést tesz az EMSZ választási csalás miatt

Egyetlen szavazattal nyert, és újrázhat a Bihar megyei Székelyhídon Béres Csaba jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármester, aki ebben a rendkívül szoros versenyben végül legyőzte Boros Dávidot, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjét.

FRISSÍTVE – Tényleg egyetlen szavazat bizonyult sorsdöntőnek Székelyhídon – Feljelentést tesz az EMSZ választási csalás miatt
2024. június 12., szerda

Nagy az érdeklődés a vállalatok részéről az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út első szakaszának megépítése iránt

Hét ajánlat érkezett az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út első, 33,7 kilométeres szakaszának megépítésére meghirdetett versenytárgyalásra.

Nagy az érdeklődés a vállalatok részéről az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út első szakaszának megépítése iránt
2024. június 12., szerda

RMDSZ-es EP-képviselő: a román szavazatok is hozzájárulhattak a sikerünkhöz

Sikeresnek bizonyult az önerőből megméretkező magyarság az erdélyi szórványmegyékben a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, az RMDSZ több megyében, településen növelte önkormányzati jelenlétét.

RMDSZ-es EP-képviselő: a román szavazatok is hozzájárulhattak a sikerünkhöz