A magyar diaszpóra akarta megmenteni az OLX-en árult Torma-kúriát, végül román kézben válhat boutique szállóvá

A magyar diaszpóra akarta megmenteni az OLX-en árult Torma-kúriát, végül román kézben válhat boutique szállóvá

Az elhagyatott csicsókeresztúri Torma-kúria, amikor még tetővel rendelkezett

Fotó: Műemlékem.hu

Csaknem fél évezredes múlttal rendelkező, az első magyar régésznőhöz köthető erdélyi kúria menekül meg a teljes pusztulástól: a csicsókeresztúri Torma-udvarház új román tulajdonosai boutique szállodává varázsolnák a gazdag történelemmel bíró, ám ma már tetővel sem rendelkező műemléket. Érdekesség, hogy a skandináviai magyarok a helyi szórványközösség számára szerették volna megmenteni a Beszterce-Naszód megyei ingatlant, amelyet már az OLX apróhirdetési portálon is eladásra kínált egy korábbi tulajdonos.

Páva Adorján

2023. december 14., 09:452023. december 14., 09:45

Úgynevezett boutique szállodát készül kialakítani az új tulajdonos a szörnyű állapotba került, de a jelek szerint az utolsó pillanatban megmentett csicsókeresztúri Torma-kúriában – legalábbis abból, ami megmaradt belőle. A Beszterce-Naszód megyei műemlék – amelynek első építési korszakáról egy 1593-as ajtószemöldök tanúskodott – átfogó felújítását, újragondolását egymillió lejből tervezi a besztercei Drecșan házaspár, amely többek között borospincét nyitna és 150 fő befogadására alkalmas rendezvénytermet létesítene az épületben – számolt be a Bistritabusiness.ro portál. A korszerűsítési-újjáépítési terveket októberben nyújtották be a megyei művelődési igazgatósághoz.

Ezek szerint az udvarház 1120 négyzetméteres hasznos alapterülettel fog rendelkezni, az alagsorban borospincékkel, a földszinten rendezvénytermekkel és konyhával, a manzárdban pedig 10 hálószobával.

Az udvaron 30 parkolóhelyet létesítenek, a zöldövezet pedig 71 százalékot tesz majd ki az összesen 11 510 négyzetméteres telken. A felújítási munkálatok a rajttól számítva 36 hónapot tartanak. A korszerűsítés után a tulajdonosok úgynevezett boutique szállodát nyitnának az épületben: ezzel a megnevezéssel a kis méretű, egyedi stílusú, a vendégek igényeire kiemelt figyelmet fordító hoteleket illetik.

Mindez hihetetlen megújulásként, valódi „feltámadásként” élhetik meg azok, akik ismerik a Bethlentől 11 kilométerre nyugatra, Dés irányában fekvő csicsókeresztúri Torma-kúria jelenlegi állapotát, illetve hányattatott közelmúltbeli sorsát.

A csaknem fél évezredes múlttal rendelkező épület az eltűnés szélére sodródott, és nem csak a sok más esetben rossz gazdának bizonyuló román állam hanyagsága miatt.

Galéria

Archív felvétel a régi szép időkből

Fotó: Híradó.smosz.org

A Kastélyerdélyben.ro portál ismertetése szerint az 1553-as a tordai országgyűlés arra kérte Ferdinánd királyt, hogy a törökök elől Erdélybe menekült nemeseknek és rácoknak adja Csicsókeresztúrt és Felőrt (a jelenlegi községközpont). A korábban a Partiumban birtokos Torma család keresztúri birtoklásának kezdetei is minden valószínűség szerint ehhez az időszakhoz kötődnek, és a török hódoltság fenyegetésével lehetnek összefüggésben.

Az első építő (1593) Torma Kristóf, miután egy évtizeddel korábban testvérével megosztozott a családi birtokon. Az épület bővítésére kerülhetett sor a szintén Kristóf nevet viselő fia idejében, az 1627-es esztendőben. Az őseitől örökölt udvarházat a katonai pályát befutó Torma József építteti át 1782-ben. Az épület klasszicista jellegű megjelenését egy 19. század közepi, nagyobb arányú beavatkozás során nyerte. Ennek az átépítésnek az eredményei a pillérekre támaszkodó klasszicista portikuszok, és a két világháború közti időszak fényképein még látható pannós homlokzattagolás.

A történeti források szerint a településen állt még egy másik Torma-udvarház is, amelynek jelenleg helye is azonosítatlan. Ez a család másik ágának birtokában volt, amelyhez a család történetének két leghíresebb tagja, az erdélyi régészeti kutatások megalapozásában meghatározó szerepet játszó Torma Károly és húga, Zsófia is tartozott. Torma Károly csicsókeresztúri udvarházát a hozzá tartozó birtokokkal együtt 1877-ben a naszódi iskolaalapnak adta el.

Galéria

A mai valóság

Fotó: Híradó.smosz.org

Az Ilosva patak közvetlen közelében fekvő nagyméretű tömbtelek belsejében – ma már alig-alig – álló udvarház eredeti alaprajzi rendszerét jelentős mértékben átalakították az elmúlt fél évszázad változó funkciói, pincéinek szerkezete azonban beszédesen őrzi építéstörténetének lenyomatát – olvasható a Kastélyerdélyben.ro portálon.

Az államosítás után a kúria a helyi önkormányzat tulajdonába került, amely kultúrotthonként használta, de az idők folyamán kocsma is helyet kapott benne. A rendszerváltást követően visszaszolgáltatási per indult, amely következtében a helyi hatóságok levették a kezüket az ingatlanról, az pedig gyors romlásnak indult.

Bő egy évtizeddel ezelőtt a Kastély Erdélyben mozgalom által szervezett, 22 nap alatt a kastélyok körül nevű tanulmányutak egyike a csicsókeresztúri Torma-kúriába vezetett.

A 2012. decemberi keltezésű beszámoló szerint az építmény egykori díszítéseiből akkor már semmit sem lehetett látni, csupán az ívelt ablakok utaltak arra, hogy az egyszerű ház régebbi, mint ahogy az első látásra tűnhet. A nagyteremben levő színpad még a kommunizmus éveit idézte, amikor az épület a falu kultúrotthonaként funkcionált. „Miután a Torma fiúk visszaigényelték, rövid időn belül eladták egy vállalkozónak, aki hamarosan csődbe ment, így a kúriát a hitelező bank foglalta le. Nagy kérdőjel, hogy mi lesz további sorsa” – írták a kúria akkori látogatói.

Közben külföldön is híre ment a jóval szebb időket is megélt műemlék hányattatott sorsának. A Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társasága megpróbált besegíteni a megmentésébe, még idén is gyűjtést hirdetett. A Diaszpóraprojekt.org honlapon is olvasható felhívás szerint „az első magyar régésznő, Dr. Torma Zsófia csicsókeresztúri otthona, a Torma-kúria siralmas állapotba került”. Jelzik, hogy 2016-ban a román tulajdonossal, Pop Mariusszal telefonos egyeztetés történt a kúria áráról – amikor a kúria még rendelkezett tetővel. Akkoriban 250 000 euró volt a meghatározott értékesítési ár.

Galéria

Fotó: Híradó.smosz.org

„Jelenleg a Torma-kúriát 130 000 euróért árulja a tulajdonos. A rendbehozott kúria Csicsókeresztúron és környékén szolgálhatna a szórványban élő magyarság számára egy fontos találkozási helyszínként, ahol keresztelőkre, a most kedvelt néptáncoktatásra, de vendégművészek előadásaira, cserkészfoglalkozásokra, stb. is fel lehetne használni” – közölték az ötletgazdák. Akik szerint „nagyon sürgős az épület megvásárlása és annak az ottani magyar közösség tulajdonába való átmentése, ezért is cél a gyűjtés népszerűsítése”.

Egyébként bár Csicsókeresztúr csaknem színromán településnek mondható, a községközpont Felőrben jelentős számú magyar él, az ottani lakosság csaknem fele magyarajkú. A teljes község 3400 lakosából 585 vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson.

A rohamos állagromlásnak kitett udvarház eladása a tulajdonosnak is sürgős volt – a helyi román sajtó beszámolója szerint még az OLX online apróhirdetési portálra is felkerült. Illetve egy ingatlanközvetítő honlapján még ma is fellelhető a hirdetés, amely már nem aktív, viszont részletes leírást ad az épület állapotáról. Amely amúgy 200 ezer eurós áron szerepel a hirdetésben.

Végül egy besztercei román házaspár „csapott le” az ingatlanra, amelyet a helyi sajtó szerint „valamivel több, mint 100 ezer euróért” vásároltak meg, és amely felújítására további 200 ezer eurót (egymillió lejt) költenének.

Így a skandináviai magyar segítség a jelek szerint okafogyottá vált. Ettől függetlenül a szervezet a Torma család egyik neves szülöttje, Zsófia „hódolója” maradt, akárcsak más magyar szervezetek a diaszpórában: idén a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület megemlékező rendezvényt szervezett Dr. Torma Zsófia születésének 190. évfordulója alkalmából, az eseményen a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társaságának képviselői is online előadást tartottak.

Galéria

Torma Zsófia, az első magyar régésznő Csicsókeresztúron született

Fotó: Kjnt.ro

Torma Zsófia (Csicsókeresztúr, 1832. szeptember 27. – Szászváros, 1899. november 14.) magyar ősrégész, Torma József (1801–1864) történész leánya, Torma Károly (1829–1897) régész, országgyűlési képviselő testvére.

Ő az első magyar régésznő, ugyanakkor egyes források a világ első női régészeként tartják számon.

Torma Zsófia életműve a Kriza János Néprajzi Társaság honlapján böngészhető Erdélyi értékek Tárában is fellelhető. A leírás szerint a régésznő akkor kezdte el tevékenységét, amikor a tudományok még csak bontogatták szárnyaikat. Tudományos munkája, valamint az a tény, hogy külön császári engedéllyel kaphatta meg a doktori rangját, az első nők közé emeli, akik kimagasló tudományos kutatásokat folytattak. A régésznő elsőnek tárta fel az újkőkori Tordosi kultúrát, mely őskori lelőhelyet húszéves, folyamatos kitartással vizsgált.

Neki tulajdonítható az első európai írásbeliség megjelenésére vonatkozó felfedezés, azáltal, hogy 6-7000 éves írásjegyes cserépedényeket tanulmányozott. Dr. Torma Zsófia már 1879-ben kimutatta, hogy kapcsolat van a tordosi jelek és az asszír–babilóniai írásbeliség között. Abban az időben a leleteiben szereplő rovásjegyekre hívta fel a figyelmet, rávilágítva az ősi székely-magyar rovás jegyeire (például az „ny, zs, t és c” betűkre).

Idézet
Az általa tanulmányozott írásjelek, melyeket ma szkíta-hun-székely-magyar rovásírásnak nevezünk, bizonyítják számunkra a magyarságra vonatkozó sokkal korábbi jelenlétet és folytonosságot a Kárpát-medencében”

– olvasható a leírásban, mely szerint régészeti leletei alapján Torma Zsófia hasonlóságokat állapított meg a Kárpát-medence és Mezopotámia korai kultúrái között. Felterjesztői szerint eltűnt főművének – „Dáczia a római foglalás előtt” – felkutatása „becsületbeli feladatunk”.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka
2024. április 03., szerda

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben

Kábítószer-kereskedés gyanúja miatt öt házkutatást tartott szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Kolozs és Beszterce-Naszód megyében – közölte az intézmény.

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben
2024. április 03., szerda

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében

A temesvári Constantin Diaconovici Loga Főgimnázium további 18 tanulója jelentkezett a sürgősségen mérgezéses tünetekkel, miután az éjszaka folyamán a tanintézet 18 diákját hasonló tünetekkel már beutalták a Louis Ţurcanu Gyerekkórházba.

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében