Valószínűleg az Európai Unió legnagyobb medvéjét lőtte ki egy liechtensteini herceg Székelyföldön

Valószínűleg az Európai Unió legnagyobb medvéjét lőtte ki egy liechtensteini herceg Székelyföldön

Fotó: Facebook/AgentGreen

A romániai Agent Green és az osztrák VGT egyesületek azzal vádolnak egy liechtensteini herceget, hogy megölte Románia legnagyobb medvéjét Háromszéken, miközben eredetileg a házakba, udvarokba betörő anyamedvétől kellett volna megszabadítania a Kovászna megyei Ozsdola lakóit.

Tóth Gödri Iringó

2021. május 05., 14:312021. május 05., 14:31

Emanuel von und zu Liechtenstein Ausztriában élő herceg a Digi24 hírportál beszámolója szerint márciusban érkezett Romániába. A herceg azzal „alapozta meg” az ország legnagyobb medvéjének kilövését, hogy – a Pro TV értesülései szerint – 7000 eurót fizetett a különleges engedményt adó környezetvédelmi minisztériumnak egy nőstény medve kilövéséért, mely tavaly több alkalommal is zaklatta Ozsdola település gazdáit, gazdaságait.

Az Agent Green egyesület szerint a herceg végül nem a szóban forgó medvét ölte meg, hanem egy hímet, mely az erdő mélyén élt, és soha nem merészkedett lakott területek közelébe.

Az Arthur névre keresztelt medvét már több éve figyelte az egyesület, egy olyan vad példányként tartották számon, mely nincs hozzászokva az ember jelenlétéhez és az utóbbi által „biztosított” élelemhez.

„Arthur 17 éves volt, ő volt a Romániában megfigyelt legnagyobb medve, és valószínűleg az egész Európai Unióban élt legnagyobb példány is. A tetemen végzett mérések azt mutatják, hogy Arthur 593 pontot ért a trófeavadászatban elérhető maximális 600 pontból. Ez egy rekord pontszámnak számít – jelentette ki Gabriel Păun, az Agent Green elnöke. – Kíváncsi vagyok, hogy tudta a herceg összekeverni a faluba gyakran megforduló nőstény medvét az erdő mélyén élő hatalmas hímmel. Világos, hogy a herceg nem azért jött, hogy megoldja a helyiek problémáját, hanem hogy megölje a medvét, és hazavigye és a falra akassza a legnagyobb trófeát.

Idézet
Itt orvvadászattal van dolgunk, hiszen rossz medvét lőttek ki.”

Az Agent Green közleményében azt is kiemelte, hogy a barnamedve olyan faj, amelyet az uniós törvények és a berni egyezmény is szigorúan véd. Kilövésük csak indokolt esetben, alapos vizsgálat után lehetséges, amikor szakértők arra jutnak, hogy nincs más megoldás, mivel a medve veszélyezteti az emberek életét, a háztartásokat.

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a költségvetést, mely a tagállamokban élő gazdákat, a gazdaságokat hivatott segíteni és kárpótolni, amikor saját telkükön, termőföldjeiken kárt szenvednek egy medve miatt.

Nem elég az orvvadászat gyanúja, de így a helyiek problémája sem oldódott meg, hiszen az anyamedve tovább garázdálkodhat a környéken.

„Beszéltem a helyiekkel, akik a medvetámadásokról számoltak be, többek között Berszán György úrral, aki 2021 januárjában arra kérte a Botos Vadászegyesületet, hogy lője ki a medvét, amely 2020 nyarán kárt okozott neki. Berszán úrnak, akárcsak több más falubelinek, a háza, illetve a gazdasága a falu szélén található, a medve életterének közvetlen szomszédságában. Egyiküknek sincs semmiféle kerítése az erdő felőli oldalon. Egyikük sem kapott kártérítést az elszenvedett kárért” – idézi a Digi 24 Gabriel Păunt.

Az Agent Green elnöke azt is hozzátette, hogy a faluban élő közül senki sem panaszkodott hím medvére, mindenki a már említett anyamedvéről beszélt.

„Minden gazda, akivel beszéltem, azt mondta, hogy semmi sem változott azóta, hogy a hím medvét lelőtték, és hogy a nőstény továbbra is minden nap feltűnik otthonuknál” – tette hozzá Gabriel Păun. Szerinte Arthur meggyilkolása rendkívül gyanús, és a rendőrség feladata, hogy fényt derítsen az esetre.

Az ügy kapcsán megszólalt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is, aki a Digi24-nek úgy fogalmazott, rendkívül bonyolult annak meghatározása, hogy a liechtensteini herceg által megölt medve az-e, amelynek kilövésére megkapta az engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy megkezdték az ügy kivizsgálását. Tánczos szerint az Agent Green egyesület több beavatkozási kérelmet is benyújtott az ügy kapcsán, ám mivel a dokumentáció hiányos volt, a háromból csak egyet tudtak elfogadni. Ennek nyomán megkezdődött a vizsgálat. Elmondása szerint mivel a térségben több problémás medve is él, nehéz eldönteni, hogy egy medvét láttak vagy többet.

„Az azonosítást és a kilövést a helyi vadászegyesületek végzik, az ő felelősségük, feladatuk, hogy a problémás példánnyal végezzenek” – nyilatkozta Tánczos Barna.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a térségből nap mint nap érkeznek kérelmek, több problémás példányról lehet szó.

„Ezek a vadállatok kikerültek az odúból, és nagyon sok problémát okoznak az országban. Két példány kilövése az ezerből nem oldja meg problémákat mindenhol az országban.  A kilövési jóváhagyást csak olyan esetekben adják meg, amikor tényleg beavatkozásra van szükség. Kérelmet kell benyújtani a minisztérium biodiverzitási osztályához, ahol elemzik azt, és ha a dokumentáció teljes, megadják a jóváhagyást, és innentől az ügyet a helyi hatóságok és a vadásztársaság veszi át” – fejtette ki a miniszter a Digi24 portálnak.

Az eset kapcsán Octavian Berceanu, a Környezetvédelmi Őrség vezetője elmondta, hogy már április 29-én vizsgálatot indítottak az ügyben. „A csapatunk a helyszínen, terepen ellenőrzi, mit lőttek ki, mit kellett volna kilőni” – nyilatkozta Octavian Berceanu az Antena 3-nak. Elmondta, hogy szeretnének alaposan utánajárni az esetnek, mivel a jövőben elkerülnék az ilyen eseteket. A rendőrséggel összedolgozva vizsgálják az ügyet, annak helyszíni bizonyítékait és dokumentumait egyaránt. Elmondása szerint akár bírósági ügy is lehet az esetből.

Frissítés

Szerda délután Florin Cîţu miniszterelnök is megszólalt az üggyel kapcsolatban, az Agerpres hírügynökség szerint többek között azt is megjegyezte, hogy Arthur, a herceg által lelőtt medve nem volt a legnagyobb példány Romániában. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ügy kapcsán egyeztetett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel, aminek eredményeként többek között azt kell leszögeznie: nem biztos, hogy az ügy kapcsán a sajtóban napvilágot látott hírek, híresztelések mind igazak.
„Beszélgettem a miniszter úrral, zajlik a vizsgálat az ügyben. Meglátjuk, hogy mi lesz az eredménye. Úgy tűnik, hogy nem minden nyilvánosságra jutott információ helyes, és én nem szeretnék valami olyat kommentálni, ami nem igaz, de úgy tűnik, hogy nem ez volt a legnagyobb medve. Majd meglátjuk, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye” – nyilatkozta a miniszterelnök.
A G4 Media portál a nyilatkozat kapcsán arra is rámutatott, hogy a kormányfő ez által tulajdonképpen a saját tiszteletbeli tanácsadójának mondott ellent, hiszen Gabriel Păunt, az Agent Green egyesület elnökét – aki azt állította, hogy a medve a legnagyobb volt az országban – idén februárban nevezte ki tiszteletbeli tanácsadójának.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban
2024. május 10., péntek

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem

Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor pénteken Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem
2024. május 10., péntek

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma

Augusztusra elkészülhet a Bihar megyei gazdaságokat és a helyi mezőgazdasági termékeket megjelenítő térkép. A termelői vásárok új Bihar megyei helyszíneken is megjelennek, és bővülhet a nagyváradi helyszínek köre is.

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma
2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe