Vádat emelt a DNA Udrea és Băsescu idősebbik lánya ellen

Krónika 2017. május 24., 14:07 utolsó módosítás: 2017. május 24., 14:13

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Elena Udrea, Ioana Băsescu és Dan Andronic ellen a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozásával kapcsolatos ügyben.

A DNA szerint Udrea közvetített Băsescu illegális kampányfinanszírozása során

Elena Udreának – aki a tettek elkövetése idején regionális fejlesztési és turisztikai miniszter volt, és részt vett a 2009-es elnökválasztás egyik jelöltje, a megmérettetésen a második mandátumát megnyerő Traian Băsescu kampányában – kétrendbeli, megvesztegetés elfogadására való felbujtás és ötrendbeli pénzmosás vádjával kell bíróság elé állnia.

Ioana Băsescu közjegyző, Traian Băsescu volt elnök idősebbik lánya ellen sikkasztásra való felbujtás és pénzmosásra való felbujtás, Dan Andronic újságíró ellen pedig hamis tanúzás és bűnpártolás miatt emeltek vádat.

Bíróság elé állítják még az ügyben Gheorghe Nastasiát, aki a tettek elkövetésének idején a regionális fejlesztési minisztérium főtitkára volt. Vádat emeltek Victor Tarhon, a Tulcea Megyei Tanács akkori elnöke, valamint Ioan Silviu Wagner, az egyik többségi állami tulajdonú gazdasági társaság volt vezérigazgatója ellen is.

Traian Băsescu volt államfő nem kívánta érdemben kommentálni a lánya és az egykori tanácsadója ellen foganatosított intézkedést. „Nem tudom, egyelőre nincs mit kommentálnon. Már rég bűnvádi eljárást indítottak ellenük. Ez van" – nyilatkozta az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökeként és szenátoraként tevékenykedő politikus.

A vádhatóságnak az Agerpres hírügynökség által idézett közleménye szerint a 2009-es választási kampányban korrupciós ügyletekből, sikkasztásból és adócsalásból származó pénzösszegekből fizettek ki bizonyos szolgáltatásokat. A DNA azt állítja, hogy Elena Udrea közvetített a pénzre illegális úton szert tett személyek, illetve a választási kampányban bizonyos szolgáltatásokat nyújtó cégek között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat