Tovább dögönyözi egymást a PNL és a PSD a választások összevonásának témájában

Tovább dögönyözi egymást a PNL és a PSD a választások összevonásának témájában

Fotó: Haáz Vince

A színfalak mögött tovább zajlik az egyeztetés a bukaresti koalíciós kormány két pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) között a választások összevonásáról, miután a héten nem sikerült megállapodásra jutniuk – közölték a pártokhoz közel álló forrásokra hivatkozva bukaresti sajtóorgánumok.

Krónika

2024. február 11., 12:572024. február 11., 12:57

A HotNews portál szerint a PSD és a PNL vezetői a hétvégén (a hétfői hivatalos koalíciós ülés előtt) megbeszélést folytatnak Klaus Iohannis elnökkel.

Mint megírtuk, a koalícióban megvitatott és elvben elfogadott első forgatókönyv szerint a helyhatósági választásokat összekötik a június 9-i európai parlamenti választásokkal.

A helyhatósági választások és a június 9-i európai parlamenti választások összekapcsolása a remények szerint mindkét párt szavazatait maximalizálja azáltal, hogy a polgármesterek az EP-választáson való részvételre is mozgósítják a polgárokat.

A tét a PNL számára a legnagyobb, a cél az, hogy a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) megelőzve a második helyen végezzen.

Erre megvan az esélye, hiszen polgármesterei segítségével elérheti a 20 százalék körüli eredményt, ami elegendő lehet az AUR megelőzésére. A tét Nicolae Ciucă pártelnök számára is nagy, hiszen a második hely elérésével megőrizhetné pozícióját a párt élén.

Az európai parlamenti választásokon hagyományosan alacsony a részvételi arány, ezért a fősodratú pártok már a korábbi alkalmakkor is különböző trükkökkel próbálták szavazásra ösztönözni a polgárokat.

A 2019-es európai parlamenti választásokkal egy időben például Klaus Iohannis az igazságszolgáltatásról szóló népszavazás is kiírt, a Liviu Dragnea vezette PSD és a jobboldali PNL-USR tandem közötti vetélkedés jegyében.

A PSD és a PNL attól tart, hogy a saját választóik alacsony részvétele miatt az AUR túlnyerheti magát.

A két párt belső számításai szerint a szociáldemokraták első helyen végeznének a választáson, de 30 százalék alatti eredménnyel, valahol 27-28 százalék között, míg a liberálisok 20 százalék alatt maradnának. A számítások azt mutatják, hogy a két pártnak nem lesz elég szavazata ahhoz, hogy egyedül stabil kormányt alakítson.

A másik oldalon George Simion pártjának jó esélye van arra, hogy második legyen az európai parlamenti választásokon, és 10 képviselői helyet szerezzen.

Az európai parlamenti választások és a helyhatósági választások összevonása nyomán a polgármesterek mozgósíthatják a két párt támogatóit.

A PSD-nek mintegy 1430 polgármestere van, a PNL-nek pedig 1200, miközben az AUR-nak nincsenek befolyásos polgármesterei és szervezetei.

Ez a forgatókönyv a PSD számára is előnyös, amely 27-28 százalék helyett 30 százalékos eredménnyel megszilárdíthatja vezető pozícióját.

Nincs ugyanakkor konszenzus a parlamenti választások és az elnökválasztás egyik fordulójának összekapcsolásáról. A liberálisok azért szeretnék az elnökválasztás első fordulóját összekapcsolni a parlamenti választásokkal, mert a választók mozgósítása növelné a PNL jelöltjének (jelenleg Nicolae Ciucă) esélyeit az elnökválasztás második fordulójába jutásra. Ezzel a lehetőséggel legutóbb 2004-ben élt a kormány, amikor az elnöki mandátum négy évre szólt.

A szociáldemokraták viszont azt javasolják, hogy az elnökválasztás második fordulóját szervezzék egy napon a parlamenti választásokkal, mert belső számításaik szerint ez elnökjelöltjük (nem hivatalosan Marcel Ciolacu) előnyére válna.

A PSD verziója szerint az elnökválasztás második fordulóját legkésőbb december 8-ig kellene megtartani a parlamenti választásokkal együtt.

A koalíció számára egy másik kérdés, hogy miként osztják fel a befolyási övezetet helyi és központi szinten.

A legfőbb vita arról szól, hogy ki adja az államfőjelöltet. A liberálisok maguknak akarják a tisztséget, és ennek érdekében hajlandóak átadni a szociáldemokratáknak a többi pozíciót. A HotNews-nak nyilatkozó források szerint a PNL akkor sem mond le az államfői tisztségről, ha ez a koalíció felbomlásához vezet.

Ugyanakkor a PSD vezetői is nyomást gyakorolnak Marcel Ciolacu pártelnök-miniszterelnökre, hogy ne mondjon le elnökjelöltségéről. Jelenleg nem világos, hogy a PSD vezetője be akar-e szállni az elnökválasztási versenybe. Az biztos, hogy a PSD-n belül a Sorin Grindeanuhoz vagy Mihai Tudose-hoz közel álló helyi vezetők ragaszkodnak ahhoz, hogy a párt adja az elnökjelöltet.

A HotNews.ro forrásai szerint

a PSD és a PNL nem közös listán vesz részt a helyhatósági vagy parlamenti választásokon.

Ugyanakkor azokon a településeken, ahol az ellenzéki pártok erős jelöltekkel rendelkeznek, megállapodás születhet arról, hogy csak az egyik koalíciós párt állít jelöltet, akit a másik támogat.

A HotNews.ro forrásai azt állítják, hogy a tárgyalások elakadásának elkerülése érdekében az elnökjelöltről a június 9-i választások után döntenének, a megállapodás pedig rögzítené, hogy a miniszterelnököt az a párt adja, amely lemondott az elnökjelölt állításáról.

A G4Media portál értesülései szerint egyébként a két párt azért sem tudott megállapodásra jutni, mert miközben

a PSD már most mind a négy idén esedékes választás időpontját rögzítené, míg a PNL most még csak az EP-választások és az önkormányzati megmérettetés összevonásáról döntene,

a parlamenti és az államfő-választásról pedig csak a június 9-i választások után döntene.

Emellett a PNL még nem tudott zöld ágra vergődni a pártot valójában továbbra is irányító Klaus Iohannisszal arról, hogyan döntsenek az államfőjelöltről.

Arról ugyanakkor megállapodtak, hogy az AUR-ral szemben mindkét párt agresszívan kampányol majd.

Marcel CIolacu PSD-elnök pénteken megerősítette: pártja azt szeretné, hogy már most mind a négy választásról döntsenek.

Arra az RMDSZ-es javaslatra, hogy növeljék öt évre a polgármesterek mandátumát, akárcsak az államfőét, Ciolacu úgy reagált: inkább az államfő mandátumát kellene ismét négy évre csökkenteni.

Ehhez ugyanakkor alkotmánymódosításra lenne szükség.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kedden a Krónikának arról beszélt: az EP-választás és az önkormányzati választás összevonása káoszhoz vezet majd, hiszen párhuzamosan tevékenykednek majd tovább a hivatalban levő elöljárók és képviselő-testületek, miközben mellettük már megválasztott polgármesterek és tanácsosok is lesznek.

Ciolacu: a koalíció 2024 után is maradhat

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton a PSD Tulcea megyei szervezetének konferenciáján kijelentette, hogy a jelenlegi kormánykoalíciónak 2024 után is van jövője.
„Nincs panaszom egyetlen kollégámra sem, aki a PNL részéről tagja a román kormánynak (...) Úgy vélem, hogy ennek a koalíciónak 2024 után is van jövője” – mondta a PSD elnöke. Ciolacu azt is elmondta, hogy Romániában az elkövetkező időszakban nagyobb arányban használják majd fel az európai uniós forrásokat, mint amennyi rendelkezésre áll, mert lesznek országok, amelyek nem lesznek képesek a teljes összeget lehívni.

Rareş Bogdan: napokon belül megszületik a döntés a választások menetrendjéről; nem akarunk szembemenni az emberek akaratával

A következő napokban döntés születik a 2024-es választások menetrendjéről, és ez a döntés összhangban lesz az emberek akaratával – jelentette ki szombaton a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke, Rareş Bogdan.
A liberális EP-képviselő Piteşti-en elmondta, meghallgatják az elemzők, a média, a civil társadalom és a polgárok véleményét, és ennek függvényében határoznak majd.
„Semmiképpen sem akarunk szembemenni az emberek akaratával” – fogalmazott. Hozzátette, „néhány napon belül” megszületik a döntés az idei választások menetrendjéről.
Rareş Bogdan szerint alakulata minden lehetőségre felkészült: arra is, hogy külön tartják meg a négy választást, és arra is, hogy ezek egy részét összevonják.
A liberálisok első alelnöke arról is beszámolt, hogy a koalíciós pártok vezetői hétfőn és kedden is egyeztetnek a témáról.
Emlékeztetett, ha külön-külön tartják meg a négy típusú választást, ezek megszervezése legalább négymilliárd lejbe kerül majd, de ha összevonják akár a parlamenti választást az elnökválasztás első fordulójával, akár az európai parlamenti választást az önkormányzati választásokkal, a kiadások némileg csökkennek.
„Tudjuk, hogy a demokrácia pénzbe kerül, de azért nagyon oda kell figyelni, hogy mire költjük a pénzt” – fogalmazott Rareş Bogdan, aki szerint ennél is fontosabb biztosítani a megválasztottak legitimitását. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 19., szerda

Nagyon nem akar szeptemberi államfőválasztást a PNL, Iohannis szerint ennek van a legnagyobb tétje idén

A PNL azért ragaszkodik az államelnök-választás időpontjának megvitatásához a koalíció vezetőinek esti tárgyalásain, mert a polgároktól érkezett visszajelzések szerint a szeptemberi dátum nem hagyna időt a vitákra – jelentette ki Nicolae Ciucă.

Nagyon nem akar szeptemberi államfőválasztást a PNL, Iohannis szerint ennek van a legnagyobb tétje idén
2024. június 19., szerda

Csütörtökig lebegteti Iohannis, hogy pályázik-e még a NATO élére az összes támogatója kihátrálása után

Klaus Iohannis szerdán kijelentette, hogy csütörtökön előbb a Legfelsőbb Védelmi Tanáccsal (CSAT), majd a közvéleménnyel is ismertetni fogja a NATO-főtitkári tisztség megpályázásával kapcsolatos álláspontját.

Csütörtökig lebegteti Iohannis, hogy pályázik-e még a NATO élére az összes támogatója kihátrálása után
2024. június 19., szerda

Nem támogatja a védelmi tárca, hogy Románia Patriot rakétavédelmi üteget adjon át Ukrajnának

Nem járul hozzá a bukaresti védelmi minisztérium, hogy Románia áradjon egy Patriot rakétavédelmi rendszert Ukrajnának – derül ki a tárca által készített jelentés kiszivárgott részleteiből.

Nem támogatja a védelmi tárca, hogy Románia Patriot rakétavédelmi üteget adjon át Ukrajnának
2024. június 19., szerda

Dicstelen első hely: Romániában vizsgálta a legtöbb, uniós pénz elsikkasztásával kapcsolatos ügyet az EU csalásellenes hivatala

Románia az első helyen áll az Európai Unióban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által az európai pénzeszközökkel elkövetett csalások miatt indított vizsgálatok rangsorában.

Dicstelen első hely: Romániában vizsgálta a legtöbb, uniós pénz elsikkasztásával kapcsolatos ügyet az EU csalásellenes hivatala
2024. június 19., szerda

Nem történt „a törvény értelmében vett” választási csalás, nem ismétlik meg a voksolást Bukarest második kerületében

A Központi Választási Iroda (BEC) kedden elutasította az Egyesült Jobboldal Szövetségnek (ADU) a kérelmét, hogy érvénytelenítsék a polgármester-választást Bukarest második kerületében.

Nem történt „a törvény értelmében vett” választási csalás, nem ismétlik meg a voksolást Bukarest második kerületében
2024. június 19., szerda

AnFeed – egy Trabanttól a modern takarmánygyárig

Kolozsvári és nagyváradi útjaim során évek óta figyelem, hogy mik lehetnek azok a nagy, tojásformájú acélépítmények Nyárádtőnél. Most végre megtudtam, sőt az üzemeltetőit is megismertem: ezek az AnFeed gabonasilói, ahol tápot készítenek haszonállatoknak.

AnFeed – egy Trabanttól a modern takarmánygyárig
2024. június 19., szerda

Kiosztották az EP-mandátumokat, újrázik az RMDSZ két képviselője, debütálnak a román szélsőjobbos pártok

A múlt vasárnapi választások után több mint egy héttel, kedden közzétette a központi választási bizottság a június 9-i európai parlamenti (EP-) választás végeredményét, és közölte a Romániának járó 33 EP-mandátum elosztását.

Kiosztották az EP-mandátumokat, újrázik az RMDSZ két képviselője, debütálnak a román szélsőjobbos pártok
2024. június 18., kedd

Az USR az Állandó Választási Hatóság elnökének menesztését szeretné

Határozattervezetet nyújtottak be kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti frakciói az Állandó Választási Hatóság elnöke, Toni Greblă menesztéséről.

Az USR az Állandó Választási Hatóság elnökének menesztését szeretné
2024. június 18., kedd

A fiatalok azt javasolják, vezessék be a romániai iskolákba a mentális egészségről szóló kötelező tanórákat

Többek közt a mentális egészségről szóló iskolai órák bevezetését javasolják a romániai fiatalok – derült ki a Gyermekcsúcs elnevezésű, első ízben szervezett bukaresti rendezvényen, amelyet 150 fiatal részvételével tartottak a Victoria palotában.

A fiatalok azt javasolják, vezessék be a romániai iskolákba a mentális egészségről szóló kötelező tanórákat
2024. június 18., kedd

Egyre többen akarnak üdülni a román tengerparton, átlagosan nem kerül túl sokba a szállás

Az elmúlt héten felgyorsult a Fekete-tengeri romániai nyaralások foglalásának ritmusa, júliusra és augusztusra az átlagos tartózkodási idő 4-5 éjszaka, a szervezett üdülés átlagosan 2 408 lejbe kerül.

Egyre többen akarnak üdülni a román tengerparton, átlagosan nem kerül túl sokba a szállás