Terhelő vallomást tett egy tanú Liviu Dragnea PSD-elnökre a fiktív alkalmazások perében

Hírösszefoglaló 2019. március 18., 19:54 utolsó módosítás: 2019. március 18., 20:19

Egy tanú azt nyilatkozta hétfőn a legfelsőbb bíróságon, hogy a Teleorman megyei gyermekjogvédelem munkatársainak 80 százaléka tudta, hogy van két alkalmazott, akik tulajdonképpen a megyei Szociáldemokrata Pártnak (PSD) dolgoznak, de attól való félelmükben, hogy esetleg elvesztik állásukat, senki nem mondott semmit.

A vád szerint Dragnea közbenjárására a Teleorman megyei tanács költségvetéséből fizettek két pártalapon kinevezett alkalmazottat a gyermekvédelmi igazgatóságnál Fotó: Agerpres

A tanú úgy vélekedett, hogy a Teleorman megyei tanács akkori elnökének, Liviu Dragneának, valószínűleg tudomása volt a két alkalmazott helyzetéről.

Az Agerpres beszámolója szerint a bukaresti legfelsőbb bíróságon hétfőn több tanút kihallgattak abban az ügyben, amelyben Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét alapfokon 3 év és 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A fiktív alkalmazások ügyében a vádhatóság azt állítja, hogy két hölgy, Adriana Botorogeanu és Anisei Niculina Stoica, akiket a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság alkalmazott, valójában a PSD-nek dolgoztak.

Dragnea nem jelent meg a tárgyaláson, ügyvédei orvosi iratokat mutattak be, amelyek bizonyítják, hogy a PSD vezetője kórházban van. Nem jött el a tárgyalásra Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana sem.

A bíróság kihallgatta többek között Jenica Dumitrut, a gyermekjogvédelmi igazgatóság humánerőforrás osztályának volt vezetőjét.

Elmondása szerint ő 2007-ben, amikor a HR vezetője lett, jelezte Florea Alesunak, a gyerekjogvédelem igazgatójának, hogy Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica nem jár be a munkába.

„2002-től dolgoztam az igazgatóságon. Hallottam, hogy beszélték az intézményben, hogy ketten nem járnak be a munkába. Alesu Florea közölte, hogy az esetet ismerik a megyei tanácsnál és ne szóljak bele, mert nem az én dolgom. Kijelentem, hogy az alkalmazottak 80 százaléka tisztában volt azzal, hogy ketten nem járnak be dolgozni. Valószínűleg azért nem kommentált senki semmit, mert ismert volt, hogy a PSD-nél dolgoznak, és úgy tekintették, hogy a megyei tanácselnök tud róla, lehet, hogy éppen ő rendelkezett erről (...). Évente egyszer szóba került az intézmény tisztségjegyzéke, olyankor Alesu Florea azt mondta, hogy meg van beszélve a tanácselnökkel” – nyilatkozta Jenica Dumitru. Hozzátette: feltételezte, hogy

nem a két hölgy kedvéért nem szólt senki semmit, hanem azért, mert „tartottak tőle, hogy elveszítik az állásukat”.

A PSD és a képviselőház elnökét azért állította bíróság elé az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, állítólag az ő közbenjárására a megyei tanács költségvetéséből fizettek két olyan alkalmazottat, akik valójában nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a párt megyei szervezeténél dolgoztak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat