Toader felülvizsgáltatná a titkos protokollumok, törvénytelen lehallgatások alapján született bírósági ítéleteket

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 02., 11:14 utolsó módosítás: 2018. augusztus 02., 11:18

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezni fogja, hogy a kormány fogadjon el egy sürgősségi rendeletet, amelynek alapján azok, akiket titkos protokollumok vagy törvénytelen lehallgatások alapján „igazságtalanul ítéltek el”, kérhessék az ítéletek felülvizsgálatát.

Fotó: Facebook/Tudorel Toader

„Kezdeményezni fogom, hogy felülvizsgálhatók legyenek azok az ítéletek, amelyek titkos protokollumok vagy törvénytelen lehallgatások alapján születtek. Hogyan? Kérjék az ítélet felülvizsgálatát, és egy bíró nézzen bele az ügybe, ellenőrizze, hogy X, aki azt gondolja, hogy titkos protokollumok vagy törvénytelen lehallgatások alapján igazságtalanul ítélték el, helyesen vélekedik-e, vizsgálja ki az ügyet, ha pedig nem protokollumról és lehallgatásról van szó, akkor utasítsa vissza a kérelmet és minden marad a régiben. Ha protokollumról és lehallgatásról van szó, akkor fogadja el a kérelmet és kezdje meg az ítélet megváltoztatását célzó eljárást – nyilatkozta az Agerpres szerint Toader szerda este az Antena 3 televízió műsorában. –

Mi mit teszünk? Olyan eszközöket keresünk, amellyekkel megváltoztatható egy esetleges meg nem alapozott ítélet, amelyet törvénytelen lehallgatás vagy titkos protokollum alapján hoztak. Másrészt adjuk vissza az állampolgároknak abba vetett bizalmukat, hogy az igazságszolgáltatás az alkotmány szellemében valósul meg” 

– tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Toader szerint annak, akit jogerősen elítéltek titkos protokollum vagy törvénytelen lehallgatás alapján, esélye lesz arra, hogy egy bíró az ügy felülvizsgálatáról döntsön. Amikor azt kérdezték, hogy mit jelent a „törvénytelen lehallgatás”, Toader azt mondta: „minden olyan lehallgatás, amit a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) készített és az ügyészek felhasználtak közjogi esetekben, amelyeknek semmi közük nincs a nemzetbiztonsághoz”.

Toader azt mondta: a legrövidebb időn belül előterjeszti a vonatkozó sürgősségi kormányrendelet tervezetet, „amint lejárnak a szabadságolások”.

Toader: A kormány kiadhat amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó rendeletet

A kormány kiadhat amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó rendeletet, de csak a parlamenti ülésszak alatt – nyilatkozta szerda este az Antena 3 televízió műsorában Tudorel Toader igazságügyi miniszter. Amikor arról kérdezték, hogy hogy milyen körülmények között fogadhat el a kormány amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó sürgőségi rendeletet, azt válaszolta: „A kormányt időlegesen felhatalmazhatják törvényhozási jogkörrel, beleértve a büntetéseket, bűncselekményeket, amnesztiát és közkegyelmet, de a vonatkozó sürgősségi kormányrendeletnek eleget kell tennie bizonyos követelményeknek. Ezek közé tartozik, hogy be kell ezt nyújtani a parlament két házának titkárságára, meg kell jelentetni a Hivatalos Közlönyben (...), de mindezeknek aktív parlamenti időszakban kell történniük. Következtetésképpen (...) az igazságügyi minisztériumban nincs és nem is volt szó, megbeszélés szintjén sem ilyen jogszabályról” – mondta Toader. 
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat