Megváltozik a háztáji disznótartás, szigorítják az élőállat-forgalmazást

Megváltozik a háztáji disznótartás, szigorítják az élőállat-forgalmazást

Maradnak a háztáji gazdaságok. A törvény rendet vág a hazai sertéságazat számára

Fotó: Makkay József

A bukaresti parlamentben a napokban elfogadott új törvény szabályozza a romániai sertéstartást. Az RMDSZ szakemberei által kidolgozott jogszabály igyekszik valamennyi elvárásnak megfelelni, ugyanakkor jelentős löketet ad az afrikai sertéspestis fertőzési hullámának megállításához. A törvény értelmében bizonyos megkötésekkel továbbra is lehet a háztáji gazdaságokban disznót tartani, az élőállat-forgalmazást azonban szigorú feltételekhez kötik.

Makkay József

2023. április 21., 17:152023. április 21., 17:15

2023. április 21., 17:162023. április 21., 17:16

Romániát 2017-ben érte el az afrikai sertéspestis fertőzési hulláma, és azóta vált vita tárgyává a hazai disznótartás átalakítása. A mezőgazdasági minisztérium egymást követő vezetőségének a rögtönzéseken kívül nem futotta az ágazat megmentését célzó hosszú távú stratégia kidolgozására, így hat év alatt a padlóra került a sertéságazat.

Tavaly decemberi statisztika szerint a romániai piac teljes disznóhússzükségletének 90 százalékát importálta az ország.

A megmaradt sertéshizlaldák is nehezen küzdenek meg az országot elárasztó olcsó és kétes minőségű import disznóhús okozta konkurenciával. A gondokat tavaly tovább növelte a magas gabonaár, ami idén tavaszra az állattartók számára rendeződött, de a több éve tartó járványhelyzet karanténintézkedései és a masszív disznóhúsimport együttesen a sertéságazat megmaradt farmjait is csődközelbe vitte.

A 24. órában jelent meg a sertéstartást szabályozó új törvény, amely megpróbál rendet vágni az ágazatot sújtó káoszban.

Csak a mesterséges megtermékenyítés engedélyezett

Az RMDSZ mezőgazdasági szakértői tavaly elkezdték kidolgozni azt a sertéstartási törvénytervezetet, amelyet ezen a héten döntéshozó fórumként szavazott meg a bukaresti képviselőház. A törvény szövegét Könczei Csaba háromszéki és Magyar Lóránd Bálint Szatmár megyei mezőgazdasági szakemberek, az RMDSZ parlamenti képviselői állították össze. Könczei Csaba szerint

a törvénytervezet elfogadásához néhány kompromisszumot kellett kötni az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatósággal (ANSVSA).

Ezek közül a legfontosabb, hogy csak mesterséges megtermékenyítéssel lehet szaporítani a hazai sertésállományokat.

,,Ez nem újdonság, mert az utóbbi években alig tartottak tenyészkanokat a gazdák. Az apaállatok tartását az állategészségügyi hatóság eddig is engedélyhez kötötte. A kanok természetes fedeztetésének betiltásával az afrikai sertéspestis-járvány terjedését korlátozzák, hiszen az apaállatok szállítása nem kevés kockázattal jár” – foglalta össze a Krónikának az új törvény egyik fontos elemét Könczei Csaba, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője.

A román politikusok és a sajtó egy része úgy állította be, hogy a magyar szakemberek által kidolgozott törvény gyakorlatilag betiltja a háztáji gazdaságokban a sertések szaporítását. A valóságban az történik, hogy az eddig nyilvántartott kanok, vagy titokban tartott „zugkanok” helyett a beondozó szakemberek erre szakosodott cégektől származó apaállatok ondójával termékenyíthetik meg mesterségesen a gazdák állattelepén tartott anyaállatokat.

Galéria

Nagyüzemi disznófarm. Minden üzemméretben figyelni kell az állatjóléti előírásokra

Fotó: Makkay József

Szigorodó élőállat-szállítás

Az új törvény több kategóriába sorolja a disznótartó gazdákat. Fontos kitétel, hogy továbbra is megmarad a háztáji disznótartás, amelynek legegyszerűbb módja, amikor a gazda csak saját hasznosításra tart disznót, amit karácsonyra vagy más alkalmakkor levág. Azonban ehhez az egyszerű disznótartáshoz is az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerben (SNIIA) szereplő fülszám szükséges, amit a körzeti állatorvos tart nyilván. Amikor a gazda a disznót levágja, a fülszámot az állatorvos kivezeti a nyilvántartásból. A családi felhasználásra szánt disznótartásnak sincs felső korlátja – a törvény nem szabja meg, hogy a gazda évente hány állatot nevelhet –, de Könczei Csaba arra figyelmeztet, hogy ebben az esetben a gazda nem szaporíthat, és az állatorvos által ellenőrzött állatjóléti követelmények szabnak határt, hogy kis területen, aprócska ólban hány állat fér el.

Azok a gazdák,

akik nem csak családi felhasználásra tartanak sertést, hanem értékesítik is, bejelentési kötelezettséggel tartoznak a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatalnak.

Nem szükséges jogi személyiségű egyéni, vagy más típusú kisvállalkozás bejegyzése, elegendő, ha a gazda a polgármesteri hivatalból termelői bizonylatot és árusítási engedélyt igényel. Az ilyen formán bejegyzett egyszerű állattelepen is be kell azonban tartani az alapvető állategészségügyi előírásokat – a gazda erre a célra használt gumicsizmával és ruházattal/köpennyel léphet az állatok közé –, a feltételeket a körzeti állatorvos ellenőrzi.

,,A sertések forgalmazására is jogosult, hagyományos típusú állattartó gazdaságban nincs korlátozva az állatlétszám, de fontos előírás, hogy az állattartó gazda feleljen meg az állatjóléti követelményeknek, tehát nem tarthat fenn egészségtelen, túlzsúfolt állattelepet. A termelő csak annyi állatot tarthat, amit megbír a gazdasága. Ezt a gazda közösen egyezteti a körzeti állatorvossal” – fogalmazott portálunknak a háromszéki mezőgazdasági szakember.

Fontos kitétele a törvénynek, hogy az állategészségügyi hatóság megyei igazgatóságainál bejegyzett járművekben és utánfutókban lehet élő állatot szállítani.

Könczei Csaba szerint azonban a sertések szállítására nem speciális járművek szükségesek: az előírásra azért van szükség, hogy az állategészségügyi hatóság az ország egész területén nyomon követhesse az állatok mozgását. Az élő állatot csak körzeti állatorvosi engedéllyel és fuvarlevéllel lehet szállítani, amiben feltüntetik a kiindulási pontot és a célállomást egyaránt. ,,A törvény drasztikus büntetéseket ír elő arra az esetre, ha az állatszállítók áthágják az előírásokat. A járművet és az állatokat egyaránt elkobozzák, az engedély nélkül szállított sertéseket a területileg illetékes állatorvos megsemmisíti. Az előírás fontos eleme az afrikai sertéspestis-járvány elleni küzdelemnek” – nyomatékosítja Könczei Csaba.

Galéria

Háztáji disznóvágás. A közkedvelt hagyománynak nem szab gátat az új törvény

Fotó: Makkay József

Középtávú stratégiát ígért az új jogszabály

A természetes személy által bejelentett családi gazdaságként működő sertéstelepről a törvény előírásai alapján lehet értékesíteni élő állatokat magánszemélyeknek és vágóhidaknak egyaránt. A parlamenti képviselő szerint az is megoldható, ha egy városi ember falusi állattelepről vásárolt disznót, ott helyben levágják, és a félsertést saját fogyasztásra hazaszállítja. Ennek az az előfeltétele, hogy a körzeti állatorvos a fülszámot kivezesse a nyilvántartásból, és az állategészségügyi ellenőrzésen átesett húsról bizonylatot állítson ki.

Minél nagyobb az állattelep, annál több állategészségügyi és állatjóléti feltételnek kell megfelelnie.

A törvény külön szabályozza a jogi személyiségű állattelepek és a nagy állathizlaló farmok működésének feltételeit is.

Könczei Csaba szerint arra nincs esély, hogy a legyengült romániai sertéságazat egy-két éven belül talpra álljon az új törvényi szabályozásnak köszönhetően, úgy véli azonban, hogy középtávon az új jogszabály nagy löketet fog adni a sertéstartás újbóli megerősödésének.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka
2024. április 03., szerda

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben

Kábítószer-kereskedés gyanúja miatt öt házkutatást tartott szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Kolozs és Beszterce-Naszód megyében – közölte az intézmény.

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben
2024. április 03., szerda

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében

A temesvári Constantin Diaconovici Loga Főgimnázium további 18 tanulója jelentkezett a sürgősségen mérgezéses tünetekkel, miután az éjszaka folyamán a tanintézet 18 diákját hasonló tünetekkel már beutalták a Louis Ţurcanu Gyerekkórházba.

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében