Már a címe is rossz: Johannis visszaküldte a centenáriumi törvényt

Hírösszefoglaló 2017. október 24., 17:00

Visszaküldte a parlamentnek újbóli felülvizsgálatra a centenáriumi törvényt Klaus Johannis államfő – közölte az elnöki hivatal.

Fotó: Gecse Noémi

A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnöknek küldött indoklásban az államfő rámutat, hogy A román nemzetet egyesítő háború (1916–1918) és nagy egyesülés centenáriumának törvénye azt a célt szolgálja, hogy állami kitüntetéseket hozzanak létre, valamint hogy megfelelő keretet teremtsenek az egyesülés századik évfordulójára és a háború hősi halottai emlékére szervezett rendezvények számára.

Egy ilyen törvény többszörösen pozitív hatású lehet a román társadalom számára, írja Johannis, ehhez azonban a törvénynek világosnak kell lennie. „A kétértelműség eloszlatása érdekében a törvény egyes kitételeit újra át kell gondolnia a parlamentnek” – érvelt az Agerpres szerint az államfő.

Johannis szerint már a jogszabály címe is javítást igényel, az ebben említett időszak (1916–1918) nem felel meg a tudományos tényeknek, mert dokumentumok, szakmai tanulmányok igazolják, hogy az emberveszteség 1919-ben is folytatódott.

Hiányosságokat talált a törvényben az államfő a centenárium alkalmából alapítandó két állami kitüntetéssel kapcsolatban is, ugyanis a jogszabály nem tér ki arra, milyen szempontok alapján javasolják ezen elismerésekre a jelölteket, és milyen körülmények között vonhatja vissza ezeket az állam.

Ugyanakkor azt is kifogásolja az elnök, hogy a törvény értelmében a kormány válogatja majd ki a finanszírozásra érdemesített rendezvényeket, megszabva a finanszírozás összegét is, anélkül, hogy a jogszabály szövegében megtalálhatók lennének a kiválogatás kritériumai.

Mindezek miatt parlamenti felülvizsgálatra van szükség A román nemzetet egyesítő háború (1916– 1918) és nagy egyesülés centenáriumának törvénye tekintetében, szem előtt tartva a centenáriumi ügyosztály átszervezését és a centenáriumi miniszteri bizottság létrehozásáról szóló új rendelkezéseket is – érvelt Johannis.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat