FRISSÍTVE – Magyarázatot követel a pápa miseruhájának cenzúrázására a képviselőház RMDSZ-frakciója

Rostás Szabolcs 2019. június 04., 15:33 utolsó módosítás: 2019. június 04., 20:00

Átiratban kért magyarázatot a Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján szereplő magyar felirat letakarására a román kormányőrségtől (SPP) az RMDSZ képviselőházi frakciója, elfogadhatatlannak tartva a biztonsági szolgálat eljárását. Számonkéri a történteket az MPP is.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elfogadhatatlannak tartja a SPP magatartását Fotó: Gábos Albin

A szövetség alsóházi képviselőcsoportja a Krónika hétfői cikke nyomán kereste meg a bel- és külföldi közméltóságok védelméért felelős állami szervet. Lapunk feltárta, hogy a román kormányőrség (SPP) illetékeseinek határozott felszólítása nyomán kellett letakarni Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján a magyar szöveget (a Járjunk együtt! magyar nyelvű mottót, továbbá a Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31.-június 2. feliratot), amely emiatt már nem volt látható a szombati szentmise idején. Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja megerősítette lapunk értesülését, és az Urbán Eriktől, a csíksomlyói kegytemplom igazgatójától kapott tájékoztatás alapján elmondta: a miseruhán a román kormányőrség takartatta le a magyar feliratot.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kedden a Krónikának elmondta, a lapunkban megjelent információkból kiindulva kértek magyarázatot a történtekre a SPP-től.

A frakció nevében megfogalmazott, Lucian-Silvan Pahonțu tábornoknak, a kormányőrség igazgatójának címzett átiratban elfogadhatatlannak nevezik a magyar felirat letakartatását, amely miatt egyértelmű állásfoglalásra szólítják az intézményt. A Hargita megyei honatya közölte, többek között arra várnak választ az állami szervtől, hogy pontosan ki rendelte el a miseruhán szereplő szöveg letakarását, miként befolyásolta a felirat a csíksomlyói pápalátogatás által megkövetelt biztonsági intézkedéseket, illetve mit tesznek annak érdekében, hogy a következőkben elkerüljék a hasonló incidenseket.

„Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk ezt az intézkedést, a kormányőrség olyan kérdésbe szólt bele, amihez nincs felhatalmazása. Az intézmény nem kerülheti meg a válaszadást, ugyanakkor meg kellene neveznie azt is, ki kérte őket arra, hogy a tisztjeik így nyilvánuljanak meg a csíksomlyói pápalátogatás idején” – állapította meg lapunknak Korodi Attila. A képviselőházi RMDSZ-frakció egyébként kedden előbb faxon keresztül továbbította az átiratot a SPP-hez, majd a csoport egyik munkatársa személyesen is eljuttatta az intézményhez.

Itt először nem akarták átvenni a dokumentumot, majd egy tiszt az aláírásával mégis megtette, viszont ezek után sem iktatta a parlamenti átiratot. Korodi Attila lapunknak megjegyezte: ez a magatartás is sokat elárul arról, miként értelmezik a kormányőrségnél a közintézményi státust. Mint azt már közöltük, a Krónika hétfőn írásban fordult a kormányőrséghez, az intézkedés okát firtatva, az intézmény azonban még nem válaszolt megkeresésünkre.

Számonkéri a történteket az MPP is
Nyílt levélben fordult a román kormányőrséghez a történtek miatt a Magyar Polgári Párt (MPP), magyarázatot kérve az intézkedésre. A Mezei János keddi gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján ismertetett, lapunkhoz is eljuttatott levélben a székelyföldi magyar közösség és az MPP nevében a pártelnök arra kéri a SPP igazgatóját, nyilvánosan adjon magyarázatot a kormányőrség azon felszólítására, aminek nyomán eltakarták a magyar feliratot Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján. „Úgy gondoljuk, hogy a pápalátogatás jelmondatának magyar nyelvű megjelenítése semmilyen biztonsági kockázatot nem jelentett, a felirat eltávolítása viszont jogosan vet fel megkülönböztetésre utaló kérdéseket a magyarság körében” – szerepel az MPP megkeresésében.

Különben lapunknak a cenzúrát feltáró cikkét a bukaresti román és a romániai magyar, valamint az anyaországi sajtó is átvette, miután a Magyar Távirati Iroda szemlézte, ugyanakkor román hírszolgálatában is közzétette anyagunkat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat