Külön sáv helyett egyelőre csak törvénymódosítás jut a határon át ingázóknak, amit ráadásul kivitelezhetetlennek tartanak

Külön sáv helyett egyelőre csak törvénymódosítás jut a határon át ingázóknak, amit ráadásul kivitelezhetetlennek tartanak

Nincsenek kivételek. A határon át ingázókat továbbra is csak papíron illeti meg pozitív diszkrimináció

Fotó: Román határőrség

Újabb jogszabállyal tért vissza a román kormány a határon át ingázók problémáinak rendezésére, ám az érintettek nem bíznak abban, hogy egyhamar megoldódnak mindennapos gondjaik, miután a vonatkozó törvény három évvel ezelőtti elfogadása óta gyakorlatilag semmi sem történt az ügyben. Ráadásul úgy vélik, jobb volt az eredeti rendelkezés, amely hatósági igazolványhoz kötötte az ingázók jogállását, a mostaniban előírt munkaszerződés ugyanis visszaélésekre adhat lehetőséget.

Bálint Eszter

2023. március 25., 10:382023. március 25., 10:38

2023. március 25., 11:252023. március 25., 11:25

A bukaresti kormány nemrég mintegy váratlanul elfogadott egy törvénytervezetet, amely előírja, hogy külön sávokat alakítanak ki a határátkelőknél azok számára, akik életvitelszerűen ingáznak a határ két oldalán, azaz Romániában dolgoznak, de egy szomszédos országban laknak, vagy fordítva. A jogszabály főként annak a több ezresre tehető közösség számára könnyítené meg a csaknem mindennapi oda-vissza határátkelést, amelynek tagjai a román–magyar határ két oldala között ingáznak. A schengeni csatlakozás reményében ugyanis Románia európai uniós csatlakozását követően

nagyon sokan vásároltak olcsón házat a határhoz közel eső magyarországi településeken, és bár átköltöztek, az életük számos aspektusa – munka, óvoda, iskola – ide köti őket.

A március elején elfogadott tervezet tulajdonképpen a határon át ingázókra vonatkozó, 2020/209-es számú törvényt módosítja.

Az új előírás szerint külön sávokat alakítanának ki számukra a határátkelőknél, és egy érvényes munkaszerződés felmutatásával használhatnák azokat.

Galéria

Fény az alagút végén? Három év után vették újra elő a témát a bukaresti hatóságok

Fotó: Police.hu

A jogszabály továbbá előírja kétoldalú megállapodások megkötését a szomszédos országokkal, amely meghatározná a határon át ingázók jogállását. Az új sávokon szolgálatot teljesítő határőröket a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó Román Határrendészet feladata az előírások szerint biztosítani. Szintén a belügyi tárcának kell biztosítania a határellenőrzéshez szükséges felszereléseket, illetve az informatikai infrastruktúrát – áll a kormány által elfogadott jogszabályjavaslatban.

Kampányszagú a „naftalinból előrántott” kezdeményezés

A gyakorlatban természetesen semmi előrelépés nem történt, pedig a magyar–román határon ingázók már sok éve várják, hogy a hatóságok eltérő bánásmódot tanúsítsanak irántuk, és megkönnyítsék számukra a mindennapos nyűgöt jelentő határátkelést.

Először három éve, a már említett 2020/209-es törvény szeptember végi megjelenésekor csillant fel a reménysugár, a jogszabály azonban önmagában nem ért semmit,

az alkalmazási módszertant pedig azóta sem dolgozták ki, mint ahogy kétoldalú megállapodások sem születtek, amelyek meghatároznák a határon át ingázók jogállását, illetve a határátkelés megkönnyítésének mikéntjét.

A mostani jogszabály elfogadása sem kelt túlzott reményeket a magyar–román határon át ingázók körében – jelentette ki a Krónika megkeresésére a nagyváradi Tókos-Fejes Béla, aki az „első hullámban”, még 2005-ben, vagyis Románia EU-csatlakozása előtt vásárolt házat Biharkeresztesen, és évek óta küzd azért, hogy pozitív diszkrimináció illesse meg a határon át ingázókat. Sorstársaival együtt romániai honatyák mellett az Európai Parlamenthez is beadvánnyal fordult. Utóbbi nem foglalkozott a kérdéssel, holott más európai uniós országokban is ismert a jelenség. A román parlament, mint említettük, elfogadta a jogszabályt, de mostanáig semmi nem történt.

Galéria

Átlagosan olyan 10–15 percet „vesztegelnek” a személygépkocsik a román–magyar határon

Fotó: Facebook/Poliţia de Frontieră Română

Az érintett szerint kampányszaga van annak, hogy most újra napirendre került a téma, és úgy véli, hogy ha az elmúlt három évben nem sikerült előrelépni, nem valószínű, hogy most sokkal többet meg lehetne valósítani.

Főleg olyan körülmények között, hogy még államközi megállapodásra is szükség van.

„Nyilvánvaló, hogy Románia a saját területén alkalmazni tudja a jogszabályt. De a schengeni övezetbe való belépés estében – ami számunkra sokkal nehezebb, mint a Romániába való bejutás – lenne nagy szükség a szabályozásra, ehhez pedig természetesen államközi egyezményekre lenne szükség” – emelte ki Tókos-Fejes Béla.

Egyúttal arra is ráirányította a figyelmünket, hogy technikai szempontból is igen nehezen kivitelezhetőnek látja a külön sávok kialakítását.

„Ha nagy sorok vannak, nagyon nehéz lenne eljutni az esetleges külön sávra, hiszen ha például a Bors–Ártánd közúti határátkelőt nézzük, ott mindössze két sávon lehet átmenni Magyarországra. Ha hosszú a kamionsor, sokszor csak egy soron tudunk bejutni a vámudvarba. Emiatt is nagyon nehéz lenne alkalmazni” – húzta alá.

Felidézte: a határon át ingázók korábban éppen emiatt kérték azt, hogy alakítsák át úgy a határsávokat, hogy jobban lehessen haladni, de ebből sem lett semmi.

„Amúgy mi nem is kértünk állandó külön sávot, külön személyzetet, csak bizonyos időszakokra: Magyarországról Románia irányába reggel 7-től 9–10 óráig, ha szükséges, visszafelé pedig 14 és 18 óra között jelentene nagy segítséget” – mutatott rá az érintett. Kérdésünkre elmondta, most átlagosan olyan 10–15 percet „vesztegelnek” a határon.

„A legtöbb gondot az elmúlt időszakban igazából a magyar határrendészet informatikai rendszerének rendszeres leállása okozta, ami miatt hatalmas sorok torlódtak fel a határátkelőknél. Volt, hogy a várakozási idő az egy órát is meghaladta” – fejtette ki Tókos-Fejes Béla, aki szerint előfordulhat, hogy ezekben az esetekben is segítene a törvény alkalmazása, hiszen ha speciális igazolványuk lenne, akkor más elbírálás alá eshetnének.

korábban írtuk

Külön okiratot és sávot kaphatnak a határon át ingázók
Külön okiratot és sávot kaphatnak a határon át ingázók

Már csak Klaus Iohannis államfőnek kell kihirdetnie a Románia és Magyarország között ingázók számára könnyebb átkelést biztosító jogszabályt, miután a képviselőház szerdán döntéshozó házként elfogadta azt.

Munkaszerződést könnyű fabrikálni, hatósági igazolvány kellene

Interjúalanyunk emlékeztetett: az eredeti jogszabály még egy ilyen, a két állam által elfogadott hatósági igazolvány felmutatásához kötötte volna a külön sáv használatát.

Idézet
A most elfogadott rendelkezés, ami munkaszerződés felmutatását irányozza elő, szerintem kivitelezhetetlen.

Elnézést, de munkaszerződést mindenki olyat ír, amilyent akar, ütnek rá egy pecsétet, és el van intézve. Egy határrendész hogyan fogja tudni leellenőrizni azt, hogy érvényes munkaszerződésről van-e szó, jogilag minden rendben van-e? – tette fel a költői kérdést az érintett. Felidézte: a hatósági igazolvány mellett azt is kérték, hogy kaphassanak egy matricát, amit fel tudnak ragasztani az autóra, így pedig látható lenne, hogy kik a határon át ingázók.

Galéria

Könnyebb a Romániába tartóknak, mint a schengeni övezetbe belépni vágyóknak

Fotó: Facebook/Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

A rég várt schengeni csatlakozás után is jól jönne a külön sáv

Kérdésünkre, hogy a határon át ingázók fűznek-e reményt ahhoz, hogy a mostani rendelkezés előmozdítja ügyüket, Tókos-Fejes Béla leszögezte: „olyannyira nem, hogy a több mint egy hete megjelent jogszabály alig kerül szóba”. És abban is nagy az egyetértés, hogy nem tartják kivitelezhetőnek.

Úgy véli, az tudná kimozdítani az ügyet a jelenlegi holtpontról, ha egyeztetne a két ország belügyminisztere, és megállapodnának a témában.

„Én megértem azt is, hogy mindenki várja a schengeni csatlakozást, de az egyre csúszik, és úgy néz ki, még csúszni fog. Majdhogynem biztos vagyok viszont abban, hogy hamarabb megtörténik, mint hogy a határon át ingázókra vonatkozó törvényt alkalmazzák” – fejtette ki.

Kérdésünkre ugyanakkor elmondta, a csatlakozás önmagában nem oldaná meg problémáikat,

hiszen jelenleg is vannak olyan országok a schengeni övezetben, amelyek ideiglenesen visszavezették a határellenőrzést, az ingázóknak pedig azóta ott is nehezebb dolguk van. Tókos-Fejes Béla szerint éppen ezért más tagállamok számára is példaértékű lehetne a hatósági igazolvány bevezetése.

Felmerülő kérdéseinkkel megkerestük a román belügyminisztérium sajtóosztályát. Azt a választ kaptuk, hogy megkeresésünket iktatták, kérdéseinket pedig továbbították a Román Határrendészethez. Amint választ kapunk, visszatérünk a témára.

korábban írtuk

Folyamatos áttelepülés zajlik a partiumi megyékből Kelet-Magyarországra, amit a schengeni bővítés még inkább felerősíthet
Folyamatos áttelepülés zajlik a partiumi megyékből Kelet-Magyarországra, amit a schengeni bővítés még inkább felerősíthet

Számottevő áttelepedési hullám érhető tetten a román–magyar határ menti régióban, az elmúlt években rengeteg román, illetve román–magyar kettős állampolgár vásárolt ingatlant Kelet-Magyarországon. Egy részük életvitelszerűen tartózkodik odaát.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 08., hétfő

Magánórákat nyújtó tanároknak, méhészeknek, informatikusoknak tart ingyenes képzést az adóhatóság

Online kurzusokat szervez az Országos Adóhatóság az idéntől megváltozott adózási tudnivalókról. A román nyelvű előadásokra az ország minden megyéjéből lehet jelentkezni, egy képzésre 500 résztvevőt fogadnak be.

Magánórákat nyújtó tanároknak, méhészeknek, informatikusoknak tart ingyenes képzést az adóhatóság
2024. április 08., hétfő

Beindulni látszik a betétdíjas rendszer; akad, aki rendszeresen visszaváltja az italcsomagolást

A romániaiak egynegyede gyakran visszaváltja a betétdíjas visszaváltási rendszer (SGR) logójával ellátott italcsomagolásokat – derül ki a Kantar felméréséből.

Beindulni látszik a betétdíjas rendszer; akad, aki rendszeresen visszaváltja az italcsomagolást
2024. április 08., hétfő

A mesterséges intelligenciát is bevetik a fatolvajok ellen

A mesterséges intelligenciát hívja segítségül a környezetvédelmi minisztérium a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszerbe feltöltött szállítási engedélyek és a szállítmányról készült fotók ellenőrzéséhez – jelentette be Mircea Fechet tárcavezető.

A mesterséges intelligenciát is bevetik a fatolvajok ellen
2024. április 08., hétfő

A krónikus betegeknek sem kell majd a betegszabadság idejére járulékot fizetniük, de hűlésre nem jár mentesség Ciolacu szerint

Az összes krónikus beteg mentesülni fog a betegszabadság idején folyósított juttatás járulékkötelezettsége alól – jelentette be egy hétfői sajtóeseményen Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A krónikus betegeknek sem kell majd a betegszabadság idejére járulékot fizetniük, de hűlésre nem jár mentesség Ciolacu szerint
2024. április 08., hétfő

Nem írta alá Iohannis a kóborkutya-törvényt, visszaküldte a parlamentnek

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek hétfőn az államfő a kóbor kutyák számának csökkentésére kidolgozott programot jóváhagyó sürgősségi rendeletet módosító törvényt.

Nem írta alá Iohannis a kóborkutya-törvényt, visszaküldte a parlamentnek
2024. április 08., hétfő

Vélhetően vízi aknát találtak a Duna-Deltában a folyam egyik ágán

Vélhetően vízi aknát találtak a Duna-Deltában, a régi Chilia-ágon – közölte hétfőn a Tulcea megyei katasztrófavédelem.

Vélhetően vízi aknát találtak a Duna-Deltában a folyam egyik ágán
2024. április 08., hétfő

Elhunyt Ilie Şerbănescu közgazdász, gazdasági elemző

Meghalt 81 éves korában Ilie Şerbănescu közgazdász – adta hírül hétfőn több politikus és újságíró, köztük George Simion, Maria Grapini, Victor Ciutacu, Marius Ghilezan és Ovidiu Zară.

Elhunyt Ilie Şerbănescu közgazdász, gazdasági elemző
2024. április 08., hétfő

Geoană: a PSD és a PNL nélkül is lehet politizálni Romániában, érthetetlen a két párt összebútorozása

A kormánykoalíciót alkotó, az európai parlamenti választásokon közös listával induló Szociáldemokrata Párton (PSD) és a Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül is van élet, nem feltétlenül szükséges a támogatások – jelentette ki Mircea Geoană.

Geoană: a PSD és a PNL nélkül is lehet politizálni Romániában, érthetetlen a két párt összebútorozása
2024. április 07., vasárnap

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit

Újabb „csapás” érte a Gabriel Resources-t, miután a verespataki aranybánya-projektben érdekelt kanadai cég kanadai cég elvesztette a román állam ellen a kitermelés leállítása miatt indított pert: az Országos Adóhatóság zárolta a részvényeit.

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit
2024. április 07., vasárnap

A főtitkári babérokra vágyó Iohannis szerint Románia a biztonság és stabilitás pillére a keleti szárnyon

Románia teljes mértékben azonosul a NATO demokratikus értékeivel, és a fekete-tengeri térség és a keleti szárny biztonságot és stabilitást nyújtó pilléreként felelősségteljesen és határozottan cselekszik a Szövetség érdekében – fogalmazott Klaus Iohannis.

A főtitkári babérokra vágyó Iohannis szerint Románia a biztonság és stabilitás pillére a keleti szárnyon