Kezdődik a kampány, el kell távolítani a választási plakátokat

MTI 2019. április 26., 12:54

Romániában az európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek péntek éjfélig el kell távolítaniuk az utcákon látható választási molinóikat és óriásplakátjaikat, mivel szombaton hivatalosan is megkezdődik a választási kampány – közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

Fotó: MAE

A választási kampányra ugyanis szigorú szabályok vonatkoznak, és a jelöltlistát állító pártok és független jelöltek komoly pénzbírságot kockáztatnak, ha nem tartják be ezeket. A mozgósítással azonban nem várták meg a kampány hivatalos kezdetét,

az ország már hetek óta tele van a pártok választási plakátjaival, amelyekre eddig csak a reklámtörvény előírásai vonatkoztak.

A választási kampány idején csak a kijelölt helyeken szabad plakátolni, minden párt egyetlen plakát kihelyezésére jogosult, amelynek egyik oldala sem haladhatja meg a fél métert. A plakátokon nem szabad a román nemzeti lobogóra emlékeztető színkombinációt használni, tilos plakátokat kiragasztani a hidak és alagutak tartóoszlopaira, a közúti jelzőtáblákra és a közhasznú hirdetési felületekre.

Romániában nem szabad választási rendezvényeket szervezni a parkokban, zöldövezetekben, természetvédelmi területeken, és a választási mozgósításban, szórólapok osztogatásában nem vehetnek részt 16 év alatti fiatalok.

Tizenhárom párt állított jelöltlistát a május 26-i EP-választásra, amelyen három független jelölt is indul. A hivatalos választási kampány a szavazókörök megnyitása előtt 24 órával, május 25-én 7 órakor ér véget, attól kezdődően pedig, a szavazás végéig – vagyis május 26-án 21 óráig – kampánycsend lép hatályba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat