Kárpótolják a természetvédelmi területen lévő erdők tulajdonosait

Hírösszefoglaló 2017. július 01., 11:59

Pénzbeli kárpótlást kapnak azon természetvédelmi területen lévő erdők tulajdonosai, ahol korlátozzák a fakitermelést – döntött pénteki ülésén a kormány. A gazdák 226-493 lej kárpótlásra jogosultak hektáronként.

Fotó: Barabás Ákos

Kidolgozta a kormány a módszertani eljárást arra vonatkozóan, hogy a tulajdonosok a ki nem termelt famennyiség arányában kárpótlást kapjanak, amennyiben erdejük természetvédelmi területen van. „A 2017-2020-as időszakra a kormány 285 millió lejre becsüli a kárpótlási összeg felső határát, ebből 2017-ben 19 millió lej kerül kifizetésre.

A kárpótlás azoknak a természetes és jogi személyeknek, illetve az ezek által alkotott egyesületeknek jár, akiknek/amelyeknek olyan természetvédelmi területen van erdőtulajdonuk, ahol kitermelési korlátozások vannak hatályban”

- idézte a kormány döntését az Agerpres.

Mint írta, a kormány számításai szerint a kárpótlás mintegy 216.000 hektár erdőterületre terjed ki, amelyre, a besorolás függvényében, a tulajdonosok évente 226-493 lej kárpótlásra jogosultak hektáronként.

Az érdekelteknek minden évben június 30-ig kell benyújtaniuk igénylésüket. 2017-ben a határidőt a jelen határozat érvénybe lépésétől számított 90 napig meghosszabbítják. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat