A véres demonstráció évfordulója: jóváhagyták a külhoni románok augusztus 10-ére tervezett bukaresti tüntetését

Hírösszefoglaló 2019. augusztus 06., 14:10 utolsó módosítás: 2019. augusztus 06., 15:53

A bukaresti polgármesteri hivatal kedden közölte, hogy jóváhagyta az augusztus 10-i tüntetés megtartására vonatkozó kérést.

Archív felvétel Fotó: Agerpres

A tüntetés helyszíne a Victoriei tér lesz, kezdeményezője a külhoni románok civil szervezete, amelyet Tomescu Tommy Joul képvisel – közölte az Agerpres.

Mihai Fifor ügyvivő belügyminiszter békés és törvénytisztelő magatartásra kérte mindazokat, akik részt akarnak venni az augusztus 10-ére tervezett tüntetésen.

„Arra szeretném kérni mindazokat, akik tüntetésre készülnek a főváros különböző pontjain, hogy békésen tüntessenek, egy percig se feledjék, hogy európai állam vagyunk, ahol az állampolgárnak joga van a szabad véleménynyilvánításhoz. Ez természetes dolog, ezért soha nem fogunk kísérletet tenni a megakadályozására. Ha az állampolgárok tüntetni akarnak, tüntessenek. De hangsúlyozni szeretném kérésemet, hogy mindenki, aki részt fog venni a tüntetésen, békésen tegye azt, betartva a törvényt. Semmi szín alatt nem akarjuk, hogy megismétlődjön az, ami tavaly augusztus 10-én történt” – mondta Fifor a belügyminisztérium székhelyén.

Az MTI emlékeztet, a közösségi fórumokon szervezett, tavaly augusztus 10-én tartott megmozdulásnak nem volt gazdája, a hatóságoknak nem volt tárgyalópartnerük, aki magára vállalta volna a százezres demonstráció szervezői feladatait. A román legfelsőbb bíróság tavaly októberben hozott jogegységi határozata időközben véget vetett a spontán demonstrációk „aranykorának” Romániában: a bejelentetlen tüntetések szervezőit vagy a hatósági felszólítás ellenére távozni nem hajlandó résztvevőit megbírságolhatja a csendőrség, amely rendbontás esetén erőt is alkalmazhat a közbiztonság helyreállítása érdekében.

A román diaszpóra tavalyi kormányellenes megmozdulásán a békés tüntetők közé vegyült rendbontók összetűzést provokáltak a csendőrökkel, akik ezután könnygázzal és botozással kiszorították a kormány előtti térről a több tízezres tüntetőtömeget.

Az erőszakos cselekményekben több mint négyszáz tüntető és tíz csendőr sebesült meg. Több csendőrségi vezető ellen büntetőeljárás indult, miután 800 tüntető az elszenvedett sérülések miatt feljelentést tett, az ügyben azonban nem történt előrelépés.

A mostani évfordulós tüntetést azért előzi meg fokozott várakozás, mert a tavalyi demonstráción kirobbant erőszaknak hónapokig tartó politikai kihatásai voltak Romániában. A szociálliberális koalíció azt állította, hogy a kormányellenes tüntetést külföldről finanszírozták, az erőszakcselekményeket pedig a szervezők provokálták ki. Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint a tömegbe vegyült rendbontók több ízben megpróbáltak betörni a kormány székházába, ezt pedig a csendőrség törvényes eszközökkel akadályozta meg.

A jobboldali Klaus Johannis államfő elítélte a hatóság brutális fellépését, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke pedig egyenesen azzal vádolta a rendfenntartó erőket, hogy a futballhuligánokkal összejátszva, előre eltervezett módon provokáltak erőszakot a diaszpóra tüntetésén, hogy lejárassák a nagyszabású kormányellenes megmozdulást.

Romániát az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság több tisztségviselője is bírálta a tavaly augusztus 10-i tömegoszlatás miatt abban a vitában, amelyet tavaly októberben a román jogállamiság helyzetéről rendeztek az EP-ben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat