Elemző: a válságkezelés, háborús félelem és az erőkivetítés szándéka indokolja a tervezett román katonai „kalandozást”

Elemző: a válságkezelés, háborús félelem és az erőkivetítés szándéka indokolja a tervezett román katonai „kalandozást”

Bevetésre készen? Ha a módosítást elfogadják, a román hadsereget a külhoni román állampolgárok védelmére való hivatkozással is bevethetik

Fotó: Román védelmi minisztérium

A biztonságpolitika válságkezelésre váltott, Bukarest növekvő háborús veszélyt lát keletről, és egyben erőt akar kivetíteni a térségbe, Moldova, Magyarország és Szerbia felé is – ezzel indokolta a Krónikának Barabás T. János elemző a román védelmi törvény tervezett módosításait, amelyek közül az egyik lehetővé tenné katonai erő bevetését is a külhoni román állampolgárok védelmére. A Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője szerint a román erőszakszervezetek működését egyre inkább erősítik a törvények.

Balogh Levente

2024. április 05., 10:012024. április 05., 10:01

Az elmaradt katonai reformok miatti válságkezelés, de egyben a keleti irányból fenyegető háború lehetősége is felfedezhető amögött, hogy a román védelmi törvény módosítása lehetővé tenné a külhoni román állampolgárok katonai erővel történő védelmét is – kommentálta a tervezetet a Krónika megkeresésére Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője. A kolozsvári születésű szakértőt többek között arról kérdeztük: mindez nem hordozhatja-e magában egy katonai konfliktus veszélyét, hiszen Oroszország is az oroszok védelmére hivatkozva támadta meg Ukrajnát. Az elemző kifejtette: a román erőszakszervezetek működését egyre inkább erősítik a törvények, bővül az államfő elnökölte Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) szerepe.

„Románia katonai reformja gyengén halad, tavaly csupán a GDP 1,6 százalékát költötték védelmi kiadásokra, elmaradt egy sor katonai beszerzés. Utóbbit kárpótolandó a biztonságpolitika válságkezelésre váltott, de ezek az intézkedések azt is tükrözik, hogy

Idézet
Bukarest növekvő háborús veszélyt lát keletről, és egyben erőt akar kivetíteni a térségbe Moldova, Magyarország és Szerbia felé is. Mindezt amerikai támogatással teszi.

A médiában gyakran bukkannak fel spekulációk, hogy a román pártok milyen viszonyt kívánnak a magyarsággal, de valójában a politika mozgatója az elnöki hivatal és a Legfelsőbb Védelmi Tanács” – mutatott rá lapunknak a szakértő. Barabás emlékeztetett: a román védelmi minisztérium a védelmi törvény leendő módosítását jelentette be, amelynek lényegi része a hadi készültségi szint emelése, a katonai személyzet bővítése. Emellett egy, a Nemzeti Integrált Válságkezelési Rendszerről szóló törvénytervezet is létezik.

A védelmi tárca kéri egyúttal a belügyminisztérium struktúráinak militarizálását esetleges ostromállapot, mozgósítás vagy háború esetén.

A leendő törvény szerint az államfőnek lehetősége lesz arra, hogy a hadsereg beavatkozását rendelje el az ország területén kívül veszélybe került román állampolgárok érdekében. „Becslések szerint a Moldovai Köztársaság állampolgárainak jelenleg harmada egyben román állampolgár is – ezért ez utóbbi szerintem lelkesítő gesztus a szomszéd testvérnép számára. Ugyancsak

Idézet
a héten mintegy 11 román civil szervezet tiltakozott az ellen, hogy a román ANCOM (Országos Kommunikációs Szabályozó Hatóság) internetes rendőrséget kíván létrehozni azáltal, hogy figyeli a hazai kiberteret, és bünteti az elvei ellen „kihágókat”. Az ANCOM-ot elvben a parlament ellenőrzi, de a titkosszálgálatok partnerintézménye természetesen, működési szabályai nem nyilvánosak”

– hívta fel a figyelmet az elemző, aki korábban Magyarország romániai és moldovai nagykövetségén is szolgált diplomataként.

Mint arról beszámoltunk, akár katonai erőt is bevethetne a szomszédos országokban álló román állampolgárok védelmében Bukarest, amennyiben a parlament elfogadja a védelmi törvény ezt előirányzó módosítását. A védelmi minisztérium által nyilvános vitára bocsátott törvénytervezet először vezeti be a romániai beavatkozás koncepcióját a külföldön veszélybe került román állampolgárok védelme érdekében – mutat rá a G4Media. A tervezet értelmében Románia elnöke a miniszterelnök javaslatára elrendelheti a szükséges intézkedéseket az ország területén kívül veszélyben lévő román állampolgárok védelmére.

A törvénytervezet azt is előírja, hogy a parlament hagyja jóvá a katonai erők Románia területén kívüli bevetését.

„A parlament jóváhagyja a katonai és nem katonai képességek bevetését a román állam területén vagy azon kívül, a hibrid fenyegetések elhárítása érdekében, Románia elnökének javaslatára, a Legfelsőbb Védelmi Tanáccsal való konzultációt követően” – szerepel a tervezetben. Románia jelenleg nem rendelkezik olyan jogi eszközzel, amely lehetővé tenné, hogy az Oroszországi Föderáció katonai agressziója esetén segítségére siethessen a Moldovai Köztársaságban vagy Ukrajnában élő román állampolgároknak.

A hivatalos statisztikák szerint több mint 600 000 moldovai állampolgár román állampolgársággal is rendelkezik, és évente mintegy 30 ezer külhoni román „szerzi vissza” a román állampolgárságot.

Ez Moldova mellett Ukrajna Romániával határos régióit is érinti, ahol mintegy 400 000 román nemzetiségű polgár él.

Ugyanakkor az ukrajnai románokat nem csupán az orosz agresszió érinti, hanem a kisebbségek jogait agresszívan csökkentő ukrán oktatási és nyelvtörvény is, amely miatt már Bukarest is felemelte a szavát, a helyzet megnyugtató rendezését, vagyis a kisebbségellenes törvények módosítását kérve. Vagyis akár még az is megtörténhet, hogy Bukarest nem Moszkvával, hanem Kijevvel kerül szembe az ukrajnai románok védelme miatt.

Felkapták a fejüket Moldovában a külhoni románok katonai erővel való megvédésének tervére
Moldovában is figyelemmel kísérik azt a román törvénymódosítás-tervezetet, amely lehetővé tenné, hogy Bukarest katonai erővel is megvédje a veszélybe került külhoni román állampolgárokat. Ugyanakkor a chişinăui kormány igyekezett diplomatikusan kezelni a helyzetet. A Dorin Recean vezette moldovai kabinet szóvivője, Daniel Vodă egy szerdai sajtótájékoztatón foglalkozott a témával, miután megkérdezték tőle: mennyire valószínű, hogy a nyilvános vita tárgyát képező tervezet lehetőséget ad Romániának arra, hogy akár katonailag is beavatkozzon a Moldovai Köztársaságban, ha az országot megtámadják, miután a lakosság nagy része román állampolgársággal is rendelkezik. „Figyelemmel követjük a térségben zajló fejleményeket, amelyeket az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni agressziós háborúja okoz. Egyértelmű, hogy az európai kontinensen általános tendencia a védelmi szektor megerősítése, és ez alól nem kivétel a szomszédos Románia sem, amely a Moldovai Köztársaság elkötelezett barátja. A chişinăui hatóságok, a kormány nyomon fogja követni ezt a kezdeményezést, amely értesüléseink szerint a tervezet fázisában van. Követni fogjuk a projekt minden fejleményét. (...) Nyilvánvaló, hogy az általános tendencia a védelmi és biztonsági ágazat megerősítése, amit a regionális helyzet okoz. Követni fogjuk ezt a kezdeményezést, és ezzel egyidejűleg fokozni fogjuk erőfeszítéseinket itthon, hogy megerősítsük az állami intézményeket” – idézte Daniel Vodát a NewsMaker. Arra a kérdésre, hogy a román hadsereg esetleges bevonulása Moldovába nem ütközik-e az ország semlegességi státuszával, Recean miniszterelnök tanácsadója kitért a közvetlen válasz elől, de megismételte, hogy Moldova semleges ország, és ennek az ország alkotmányában rögzített státusznak a módosításáról csak az állampolgárok dönthetnek, népszavazás útján.
„A Moldovai Köztársaság semleges állam. Ezt a semlegességet az ország polgárai is támogatják, és bármilyen módosítás ebben a kérdésben a polgárok kezében van. Mi békét, nyugalmat és az ország modernizációját akarjuk az európai úton való előrehaladás révén – ezt akarja a kormány. (...) Azt javaslom, hogy az elméleti lehetőségeket, amelyeknek nincs tényszerű alapja, ebben a szakaszban ne vitassuk meg, és helyezzük őket a feltételezések sorába, amelyek nem fognak megvalósulni” – mondta Daniel Vodă. A Moldovai Köztársaság alkotmányában rögzített semlegesség tiltja a külföldi csapatok jelenlétét az ország területén, ezt azonban Oroszország megsértette, amelynek katonasága továbbra is törvénytelenül állomásozik a Dnyeszteren túli régióban.

korábban írtuk

Bukaresti harciasság: lehetővé tenné a külhoni román állampolgárok katonai védelmét egy törvénymódosítás
Bukaresti harciasság: lehetővé tenné a külhoni román állampolgárok katonai védelmét egy törvénymódosítás

Akár katonai erőt is bevethetne a szomszédos országokban élő román állampolgárok védelmében Bukarest, amennyiben a parlament elfogadja a védelmi törvény ezt előirányzó módosítását.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Fittyet hánynak a kiberbiztonságra: sokan még online vásárláskor sem figyelnek a kockázatokra

Bár a romániai lakosság számottevő hányada rendszeresen használja az internetet, nagyon sokan fittyet hánynak a kiberbiztonságra – irányítja rá a figyelmet egy friss elemzés.

Fittyet hánynak a kiberbiztonságra: sokan még online vásárláskor sem figyelnek a kockázatokra
2024. május 06., hétfő

Közel nyolcvan nagyszabású akcióban több mint 1200 házkutatást tartott a gazdasági rendőrség

A gazdasági rendőrség az év első három hónapjában országszerte 78 nagyszabású akciót hajtott végre a bűnözői csoportok felszámolása érdekében, és összesen 1226 házkutatást tartott.

Közel nyolcvan nagyszabású akcióban több mint 1200 házkutatást tartott a gazdasági rendőrség
2024. május 06., hétfő

Volt román miniszter: Romániában és Moldovában jobb élni, mint Budapesttől nyugatra

Jelenleg ugyanakkora erőfeszítéssel jobban lehet élni Romániában vagy Moldovában, mint Budapesttől nyugatra – állította Daniel Funeriu volt román oktatási miniszter.

Volt román miniszter: Romániában és Moldovában jobb élni, mint Budapesttől nyugatra
2024. május 06., hétfő

Lassan vége a tavaszi vakációnak: kezdődik a tanév utolsó modulja, szerdán térnek vissza a diákok az iskolapadokba

A diákok május 8-án, szerdán térnek vissza az iskolapadokba az április 27-én kezdődött húsvéti vakációt követően.

Lassan vége a tavaszi vakációnak: kezdődik a tanév utolsó modulja, szerdán térnek vissza a diákok az iskolapadokba
2024. május 06., hétfő

Újra luxusrepülőre pattanhatott Iohannis, hogy átvegye a „washingtoni Oscar-díjat”

Klaus Iohannis hétfőn az Amerikai Egyesült Államokba utazott – az elnök ugyanazt a luxusgépet használta, amellyel tavaly Afrikába és Dél-Koreába utazott – adta hírül a Realitatea Tv.

Újra luxusrepülőre pattanhatott Iohannis, hogy átvegye a „washingtoni Oscar-díjat”
2024. május 06., hétfő

Változékony időjárás várható a héten, a hőmérséklet érezhetően visszaesik, havaseső is lehet

Változékony lesz az időjárás a héten Románia legtöbb régiójában, és miután vasárnap viharok söpörtek végig az ország nagy részén, hétfőn az ország északi felére, kedden pedig az egész országra kiterjednek.

Változékony időjárás várható a héten, a hőmérséklet érezhetően visszaesik, havaseső is lehet
2024. május 05., vasárnap

Prefektus: a stabilizálódás jeleit mutatja a talaj a Slănicon beszakadt úttest környékén

A stabilizálódás jeleit mutatja a talaj a Slănicon beszakadt úttest környékén – közölte vasárnap Emil Drăgănescu, Prahova megye prefektusa.

Prefektus: a stabilizálódás jeleit mutatja a talaj a Slănicon beszakadt úttest környékén
2024. május 04., szombat

Jelenleg nem foglalkozik az államfőválasztás időpontjának megváltoztatásával a koalíció

Nincs napirendben a bukaresti kormánykoalícióban az elnökválasztás időpontjának áthelyezése – jelentette ki Ionuț Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője.

Jelenleg nem foglalkozik az államfőválasztás időpontjának megváltoztatásával a koalíció
2024. május 03., péntek

Szinte mindenki megkapta már a májusi nyugdíját

A Román Posta a kifizetési naptárban rögzítettnél öt nappal korábban, április 27-én megkezdte a májusi nyugdíjak kézbesítését, és becsléseik szerint a pénteki nap végére megközelítik a maximális kézbesítési arányt.

Szinte mindenki megkapta már a májusi nyugdíját
2024. május 03., péntek

Jelentés: Romániában sokszínű a sajtópaletta, de csorbul a függetlenség, a hírszerző szolgálatok befolyást szereznének

Romániában sokszínű a sajtópaletta, adott a lehetőség a közérdekű tényfeltáró munkához, azonban a sajtófinanszírozás átláthatatlansága azonban csorbítja a függetlenséget, és rontja a tájékoztatás megbízhatóságát.

Jelentés: Romániában sokszínű a sajtópaletta, de csorbul a függetlenség, a hírszerző szolgálatok befolyást szereznének