DNA

Dragnea lehet a Shhaideh elleni eljárás igazi célpontja

Krónika 2017. szeptember 22., 20:21 utolsó módosítás: 2017. szeptember 22., 20:25

Egy Duna-szigetre is kiterjedő horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatása ügyében indított bűnvádi eljárást hivatali visszaélés gyanújával az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Sevil Shhaideh regionális fejlesztési miniszter ellen.

Sevil Shhaideh passzolta át a Liviu Dragnea közeli cégnek a dunai szigetet Fotó: Fejlesztési minisztérium

A vádhatóság pénteki közleménye szerint 2013-ban Shhaideh regionális fejlesztési államtitkárként dolgozta ki annak a kormányhatározatnak az indoklását, amellyel a Ponta-kormány a vízügyi hatóságtól a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe adott egy 45 hektáros területet, a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ágának egy részét. A bukaresti sajtó szerint a terület rendszeres vendége volt a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök, a Teleorman megyei önkormányzat volt elnöke.

A DNA szerint a Duna árterületén fekvő terület átadása az alkotmány, négy törvény és egy sürgősségi kormányrendelet megsértésével történt,

egy ilyen döntéshez pedig törvényre, és nem kormányhatározatra lett volna szükség, amire állítólag a pénzügyminisztérium és igazságügyi minisztérium figyelmeztette is a jogszabály kezdeményezőjét. Mint arról beszámoltunk, Shhaidehet pénteken beidézték a DNA-hoz, ahol közölték vele, hogy gyanúsított az ügyben. A vádhatóság szerint közalkalmazottak közreműködésével 2013-ban a Belina-sziget 278,78 hektáros és a folyam Pavel-ágának 45 hektáros területe törvénytelen módon került át az állam tulajdonából a Teleorman megye tulajdonába és a megyei önkormányzat adminisztrálásába, majd ezt néhány nap múlva – ugyancsak törvénytelen módon – bérbe adták egy magáncégnek. 

A korrupcióellenes ügyészség a parlamenti mandátummal rendelkező Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter – korábbi környezetvédelmi miniszter – ellen is bűnvádi eljárást kezdeményezett az ügyben, ehhez azonban meg kell még szereznie a képviselőház jóváhagyását. A DNA szerint fennáll a gyanú, hogy Plumb környezetvédelmi miniszterként tudatosan terjesztett törvénysértő határozattervezetet a kormány elé, amellyel megkárosították a tárcájához tartozó vízügyi hatóságot.

A DNA-nak az MTI által idézett közleménye nem említi név szerint a PSD elnökét, de a bukaresti sajtó szerint nem fér kétség ahhoz, hogy az igazi „célszemély” az ügyben Liviu Dragnea. Az ellenzéki lapok azt állítják, hogy az ő érdekeltségébe tartozik az a TelDrum nevű építkezési vállalat, amely a korrupciós ügyben szereplő Duna-menti Belina-lápvidéket bérbe vette a megyei önkormányzattól. Victor Ponta volt miniszterelnök nemrég a Hotnews hírportálnak úgy nyilatkozott: amikor kormánya a Teleorman megyei önkormányzat hatáskörébe utalta a szóban forgó területet, nem tudta, hogy ezt a TelDrumnak fogják átjátszani. Ponta szerint a TelDrum egyértelműen Dragnea érdekeltsége, és a volt miniszterelnök elismerte azt is, hogy maga is járt halászni a szigeten Dragneával.

Elvileg a parlamenti mandátummal nem rendelkező, jelenlegi vagy volt kormánytagok elleni bűnvádi eljárásokat az államfőnek kell jóváhagynia, de csak abban az esetben, ha miniszteri minőségükben elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítják őket. Mivel Shhaideh 2013-ban csak államtitkár volt, ebben az ügyben nincs mentelmi joga, esetében nem volt szükség az elnök hozzájárulására. Shhaideh a PSD elnökének egyik legközelebbi bizalmasa. A PSD tavaly decemberi választási győzelme után Dragnea először őt javasolta kormányfőnek, amikor kiderült, hogy priusza miatt nem kérheti magának a posztot. A muzulmán vallású Shhaideh kormányfői kinevezését szíriai férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokra utalva utasított el Klaus Johannis államfő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat