Csak júniusban születik ítélet Liviu Dragnea büntetőperében

Krónika 2018. május 29., 11:19 utolsó módosítás: 2018. május 29., 11:20

Június 8-ára halasztotta az ítélethirdetést a bukaresti legfelsőbb bíróság Liviu Dragneának, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének korrupciós perében, amelyben hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra való felbujtással vádolják a politikust.

Liviu Dragnea a DNA székházából távozóban Fotó: Agerpres / Silviu Matei

A legfelsőbb ítélőszék eredetileg keddre tűzte ki az ítélethirdetés időpontját, végül halasztást rendeltek el. Nem kizárt, hogy a verdikt elnapolása azzal áll összefüggésben, hogy a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Liviu Dragnea keddtől hivatalos látogatáson Svájcban tartózkodik.

A büntetőpernek a legfelsőbb bíróságon május 15-én tartott utolsó tárgyalásán az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hét és fél év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a PSD elnökére hivatali visszaélésért és okirat-hamisításra való felbujtásért.

A politikus akkor is ártatlannak vallotta magát. Dragnea ellen azért indult eljárás, mert a vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, a vád szerint az ő utasítására fizettek a megyei önkormányzat költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem az önkormányzatnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak. Az ügyész a hivatali visszaélésre való felbujtásért kért hét és fél éves börtönbüntetést, az okirat-hamisításra való felbujtásért pedig két és fél évet. Emellett azt is szorgalmazta, hogy a bíróság minősítse át a Dragneára korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre.

A PSD elnökét 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, amelyben abban találták vétkesnek, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottság tagjait, hogy minél nagyobb részvételi arányt mutassanak ki, és így érvényes lehessen a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szervezett referendum.

Dragnea mostani ügyében a politikus volt felesége, Bombonica Prodana is vádlott. Azt róják a terhére, hogy az érintett önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjeként tudomása volt a fiktív alkalmazottak illegális kifizetéséről és nem tett semmit ennek megakadályozásáért. A két dolgozó összesen 108 600 lejt kapott. Az ügyész az utolsó tárgyaláson a politikus felesége elleni eljárás beszüntetését kérte, ugyanis a hölgy időközben kifizette a keletkezett kárt. Az ügyben más vádlottak is elismerték bűnösségüket, ellenük enyhített büntetést kért az ügyész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat