Beleállt a gyermekvédelembe az AUR: a magyarellenes párt a budapesti kormány példájára hivatkozik

Beleállt a gyermekvédelembe az AUR: a magyarellenes párt a budapesti kormány példájára hivatkozik

Az AUR olyan ügybe kapaszkodhat bele, amelyben – egyelőre – egyedül képviselhet egy, a fősodorhoz tartozó pártoktól markánsan eltérő álláspontot (képünk illusztráció)

Fotó: Facebook/Alianța pentru Unirea Românilor - AUR

Bevallottan a magyar kormány példája alapján akar gyermekvédelmi törvényt kidolgozni a magyarellenes AUR, amely kitiltaná az óvodákból és az iskolákból az LMBTQ-ideológiát. Pászkán Zsolt politikai elemző, Románia-szakértő a Krónikának úgy nyilatkozott: az AUR az „eurokráciának” megfelelni akaró pártok konzervatív szavazóira hajt, de a titkosszolgálati vonal sem kizárható.

Balogh Levente

2021. július 29., 13:202021. július 29., 13:20

A magyar kormány által kidolgozott gyermekvédelmi törvényhez hasonló jogszabály kidolgozását jelentette be a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely közölte:

a tervezet célja ugyanaz, mint a budapestié, azaz az LMBTQ-ideológia népszerűsítésének kitiltása az iskolákból, vagyis hogy 18 éven aluliak körében ne lehessen terjeszteni ezeket az eszméket.

George Simion, az AUR társelnöke kedden este közölte, a tervezet kidolgozásáról – amelynek célja, hogy „korlátozza a kiskorúak körében a homoszexualitás és a nemváltás bemutatását vagy népszerűsítését” – a párt tagjaival és szimpatizánsaival folytatott egyeztetés nyomán döntöttek, és többek között ez által is jelzik, hogy támogatják a magyar kormány hasonló kezdeményezését.

Simion szerint a párttagok és szimpatizánsok 98 százaléka támogatja a javaslatot, amelynek célja, hogy „megvédje a gyerekeket az óvodákban és az iskolákban. E kezdeményezéssel következetesek maradunk nemrégiben kifejtett álláspontunkhoz, miszerint támogatjuk a budapesti kormány által elfogadott hasonló intézkedéseket, és más, európai konzervatív partnerekkel is egyeztetéseket folytatunk majd” – közölte az AUR.

„Az AUR kiáll a családok és a keresztény értékek mellett. Az LMBTQ-aktivistáknak nincs keresnivalójuk a romániai iskolákban és óvodákban. Meg akarjuk óvni a gyerekeket a koruknak nem megfelelő propagandától” – szögezte le Caludiu Târziu, a párt másik társelnöke.

Múlt héten az RMDSZ-listán a képviselőházba jutott EMNP-s képviselő, Zakariás Zoltán is bejelentette, hogy a magyar minta nyomán ilyen tartalmú törvénytervezetet készül kidolgozni.

Mint ismeretes, a magyar gyermekvédelmi törvény elsősorban a pedofilok szigorúbb büntetését szolgálja, de belekerült egy olyan kitétel is, miszerint a 18 éven aluliak körében tilos LMBTQ-propagandát folytatni és a nemváltó műtéteket népszerűsíteni. Bár a jogszabály kizárólag a 18 évnél fiatalabb gyerekekről szól, azt az ellenzék, illetve a budapesti kabinettel régóta konfliktusban álló Európai Bizottság a homoszexuálisok ellen irányuló kezdeményezésnek tekinti, ezért Magyarország kemény támadások kereszttüzébe került.

Elemző: a konzervatív szavazókra hajtanak

Pászkán Zsolt, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője, Románia-szakértő a Krónika kérdésére, hogy vajon miért csapott le erre a témára az AUR, szerdán leszögezte: az AUR LMBT-témával kapcsolatos álláspontjában két elemről, illetve ezek – egyelőre még ismeretlen arányú – keverékéről van szó.

Idézet
Egyrészről a párt olyan ügybe kapaszkodhat bele, amelyben – egyelőre – egyedül képviselhet egy, a »fősodorhoz« tartozó pártoktól markánsan eltérő, a választók számára jól megkülönböztethetőséget biztosító álláspontot.

Másrészt pedig – reményei szerint – szavazatokat »rabolhat« a kérdésben megosztott és zavarosan nyilatkozó/cselekvő, jelentős konzervatív szavazói réteggel rendelkező, de az »eurokráciának« szintén kényszeresen megfelelni igyekvő vezetői réteggel rendelkező Szociáldemokrata Párttól (PSD) és Nemzeti Liberális Párttól (PNL) is” – hangsúlyozta a nagybányai születésű elemző.

Hozzátette: az AUR e kérdésben eddig tanúsított viselkedése viszont tartalmazhat egy másik, külpolitikai elemet is, aminek szintén lehet egy „jóindulatú” olvasata, nevezetesen az, hogy ezzel az európai politizálás szintjén az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjának politikájához kíván igazodni, miután tavaly több tárgyalást folytatott a lengyel Jog és Igazságosság Pártjával (PiS) és az ECR-vel is egy esetleges csatlakozásról. Márpedig az ECR nemrég egyértelműen kiállt Magyarország és a magyar kormány e kérdéssel kapcsolatos politikája mellett.

Felvetésünkre, vajon minek tudható be az, hogy miközben soviniszta pártként tűzzel-vassal küzd a romániai magyar közösség megalapozott jogkövetelései ellen, a magyar kormányt következetesen példaképnek tekinti, illetve nem üthet ez vissza annak fényében, hogy Romániában a fősodratú sajtóban a magyar kormány bármely intézkedése kapcsán démonizálási hadjárat zajlik, Pászkán úgy válaszolt: mára már a meglehetősen egyszínűvé (azaz „eurokrata-kompatibilissé”) vált román médiában is kezd érzékelhetővé válni a magyar kormányt és személyesen Orbán Viktor „démonivá lefesteni” igyekvő művelet „túlpörgetésének” a kezdeményezőkre nézve kedvezőtlen következménye.

„Az a túlméretezett, Magyarország és magyar kormány elleni propaganda-hadjárat, amit elsősorban az utóbbi 4-5 évben lehetett tapasztalni az »eurokrácia« romániai szócsöveiben (G4Media, Szabad Európa Rádió, Adevărul, Digi24, Deutsche Welle és számos kisebb jelentőségű kiadvány),

Idézet
már az átlagos román olvasóban/nézőben is csömört kezd kiváltani, és lassan-lassan szimpatikusabbá (vagy legalábbis tiszteletre méltóbbá) kezdi változtatni Orbán Viktor személyét”

– vélekedett a szakértő. Szerinte ezt támasztja alá az a közvélemény-kutatás, melyet a G4Media rendelt meg nemrég. „Miközben a meglehetősen gyanús körülmények között létrejött G4Media valószínűleg a »bezzegrománia« tézist szándékozott alátámasztani, azaz azt, hogy a román társadalom mennyire elfogadóbb a magyarországinál, az eredmény meglehetősen »konzervatívra« sikerült, a válaszadók többsége a magyarországinál jóval korlátozóbb szinten tartva rögzítendőnek az LMBT-kérdéssel kapcsolatos politikákat. A felmérés magyar kormány ellen irányuló szándékát támasztja alá, hogy a kutatást akkor rendelték meg, amikor Romániában már lezárult a szexuális oktatással kapcsolatos parlamenti vita és éppen fellángolóban volt az ezzel kapcsolatos Budapest–Brüsszel »csörte«.

Idézet
Ilyen körülmények között az AUR számára eredményesebbnek tűnhet kezdeményezésükben Orbán Viktorra hivatkozni, mint a román választók előtt kevésbé ismert, vagy egyenesen ismeretlen Jarosław Kaczyńskira, vagy a PiS-re”

– mutatott rá.

Titkosszolgálati szálak?

Azt is felvetettük, nem ronthatja még tovább a nemzeti kisebbségek jogai mellett következetesen kiálló magyar kormány nemzetközi megítélését, ha egy egyértelműen kisebbségellenes, soviniszta párt próbál ráakaszkodni. Arra is rákérdeztünk: hogy lehet, hogy esetleg éppen ez lenne a cél?

Pászkán szerint nem zárható ki a romániai politikai döntéshozók egy része, valamint a titkosszolgálatok által az előbbiek utasítására, vagy saját kezdeményezésre folytatott információs hadviselés. „Romániában nagyon is elképzelhető, hogy a román hírszerző szolgálatok politikai életbe (is!) történő beavatkozása nem kerüli el az AUR-t sem. Egyelőre nincsenek (és valószínűleg nem is lehetnek) bizonyítékok arra, hogy a párt egyes vezetői valamelyik hárombetűs szerv »napirendjét« hajtják-e végre, de vannak olyan elemek, melyek erre engednek következtetni.

Idézet
Azon a meglepő fordulaton kívül, amit George Simionnál lehetett tapasztalni, aki a moldovai unionista mozgalom »motorjából« hirtelen a székelyföldi „elnyomott románok” szószólójává vált, a magyarországi Azonnali kiadványnak nemrég adott interjúja is számos kérdést vet fel.

Ugyanis, miközben abban a kérdező és a kérdezett minden »hívószót« elhelyezett, ami biztosíthatta az »információ« vírusszerű terjedését a magyarországi és a romániai »progresszív« sajtóban (ami meg is történt!), az interjúnak, vagy annak főbb gondolatainak semmi nyoma sem volt az AUR saját médiaholdingja kiadványaiban!

Idézet
Ez – szerintem – egyértelműen bizonyította azt, hogy az anyag „exportra” készült, a magyar kormány és Orbán Viktor „besározása” céljából.

Végül, persze, nem zárható ki, hogy az AUR, vagy néhány politikusa egyszerűen trollkodik, vagyis mindenféle külső hatás nélkül, a saját szakállára halászgat a zavarosban. A következő időszakban – remélhetőleg – világosabban láthatjuk majd a helyzetet” – fejtette ki lapunknak Pászkán Zsolt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 17., péntek

​Harc a rosszindulatú „deepfake” ellen: bejelentő platformot indított a román kormány

A romániai lakosság a digitalizációért felelős minisztérium honlapján töltheti fel az interneten rosszindulatú céllal terjesztett, digitálisan manipulált audio/videó tartalmakra (deepfake) vonatkozó panaszokat.

​Harc a rosszindulatú „deepfake” ellen: bejelentő platformot indított a román kormány
2024. május 17., péntek

Felfüggesztettre és közmunkára ítélték a román kormány egykori szóvivőjét

Jogerősen egy év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti ítélőtábla Mirel Paladát, a román kormány volt szóvivőjét, amiért egy közúti ellenőrzés során megtagadta, hogy biológiai mintát vegyenek tőle.

Felfüggesztettre és közmunkára ítélték a román kormány egykori szóvivőjét
2024. május 17., péntek

Az egész bankautomatát ellopta, Spanyolországból hozták haza a romániai tolvajt

Pénzt akart lopni és inkább az egész bankautomatát elrabolta az a büntetett előéletű romániai férfi, akit végül Spanyolországban fogott el a rendőrség.

Az egész bankautomatát ellopta, Spanyolországból hozták haza a romániai tolvajt
2024. május 17., péntek

Házi őrizetbe helyezték az orvost, aki operáció közben hagyhatott kötszert a páciens hasában, aki életét vesztette

Házi őrizetbe helyezték azt az orvost, aki a gyanú szerint operáció közben egy nő hasüregében hagyott egy kötszerdarabott, ami vérmérgezéshez és a nő halálához vezetett – közölte pénteken a Dâmbovița megyei rendőrség.

Házi őrizetbe helyezték az orvost, aki operáció közben hagyhatott kötszert a páciens hasában, aki életét vesztette
2024. május 17., péntek

Ciolacu: Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket

Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket – jelentette ki pénteki jászvásári sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ciolacu: Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket
2024. május 16., csütörtök

Ismét tüntettek a kormányalkalmazottak, bérkövetelés a környezetvédelmi ügynökségeknél is

Ismét spontán tiltakozásba kezdtek csütörtökön a román kormány alkalmazottai. Béremelést követelnek a környezetvédelmi ügynökségek dolgozói is.

Ismét tüntettek a kormányalkalmazottak, bérkövetelés a környezetvédelmi ügynökségeknél is
2024. május 16., csütörtök

Romániai kórházakban fogják gyógyítani a Gázai övezetben megsérült gyerekeket

A Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború következtében megsérült palesztin gyerekeket fognak kezelni romániai kórházakban.

Romániai kórházakban fogják gyógyítani a Gázai övezetben megsérült gyerekeket
2024. május 16., csütörtök

Migránsok tucatjai buktak le a bolgár–román határon; azt mondták, hogy szír menekültek

Több mint hatvan határsértőt fedeztek fel a hatóságok a Vidin–Calafat bolgár–román közúti határátkelőn két, Magyarország felé haladó teherautó rakterében – közölte csütörtökön a román határrendészet.

Migránsok tucatjai buktak le a bolgár–román határon; azt mondták, hogy szír menekültek
2024. május 16., csütörtök

Tüntetett a szélsőséges AUR, mivel Simion szerint a kormány ellehetetleníti a külföldön élők szavazatának leadását

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) mintegy kétszáz szimpatizánsa tüntetett csütörtök reggel az Állandó Választási Hatóság (AEP) székháza előtt, mivel szerintük az intézmény „aláaknázza” a külföldön élő román állampolgárok választási jogát.

Tüntetett a szélsőséges AUR, mivel Simion szerint a kormány ellehetetleníti a külföldön élők szavazatának leadását
2024. május 15., szerda

Kórházban ápolják Varga Attila alkotmánybírót

Rosszul lett szerdán Varga Attila, a román alkotmánybíróság tagja, akit sürgősen kórházba szállítottak.

Kórházban ápolják Varga Attila alkotmánybírót