Alkotmányellenes a köztelevízió és -rádió működését szabályozó törvény módosítása

Krónika 2017. július 13., 10:30

Részben alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította szerdán a román alkotmánybíróság azt a bukaresti parlament által júniusban elfogadott törvénymódosítást, amely a román közmédia működésében hozott volna új szabályokat.

Két cikk esetében adtak helyt az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által emelt alkotmányossági kifogásoknak – számolt be a testület közleményére hivatkozva az MTI. E cikkek egyebek mellett új igazgatótanács kinevezését írták elő 90 nappal a módosító indítvány hatályba lépése után mindkét intézmény élén.

Az alkotmánybírák azt is kifogásolták, hogy az ügydöntő jogkörrel rendelkező képviselőház jelentős mértékben módosította az indítvány szövegét

a szenátusban első házként megvitatott változathoz képest, ami sérti a kétkamarás parlament döntéshozási mechanizmusának elvét.

Méltányosan kezelnék, finanszíroznák a kisebbségi adást
Törvény garantálja ezután a közszolgálati tévé és rádió kisebbségi műsorainak finanszírozását – jelentette be az RMDSZ. Szász Attila, a marosvásárhelyi rádió magyar szerkesztőségének vezetője szerint a jogszabály kiindulópontnak nem rossz.

A képviselőház júniusban fogadta el a közszolgálati televízió és rádió működését szabályozó törvény módosítását. A törvényhozói testület egyebek mellett arról határozott, hogy szétválasztja a két intézmény elnöki és vezérigazgatói tisztségét, amelyet eddig egyetlen személy töltött be.

Másik fontos változtatás, hogy megállapították: a két intézmény működési költségeiről minden évben az állami költségvetésben rendelkeznek.

Ez azért újdonság, mert a két intézmény költségeit az év elejéig jelentős mértékben az úgynevezett rádió- és televíziódíjból fedezték, amit az állampolgárok fizettek. Ezt az illetéket a szociálliberális kormány eltörölte.

A módosításban külön említésre került, hogy a két intézmény működési és fejlesztési költségei mellett állami költségvetésből fedezik a nemzeti kisebbségeknek szánt adásokat is, ami az RMDSZ kezdeményezésére került be a jogszabályba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat