A magyarokon csattanhat az ostor – Elutasítják az erdélyi EP-képviselők a Romániát külföldön bírálók szankcionálását

Balogh Levente 2018. március 16., 13:37 utolsó módosítás: 2018. március 16., 13:43

Akár a magyarellenes fellépések miatti bírálatok megfogalmazói elleni megtorlásra is alkalmas lehet az a Liviu Dragnea PSD-elnök által javasolt jogszabály, amely büntetné az országot külföldön bírálókat – mondják az EP-képviselők, akik elutasítják a javaslatot.

Alkalmas lehet a Krónika által megszólaltatott erdélyi európai parlamenti képviselők szerint a kisebbségellenes hatósági lépések miatti bírálatok megfogalmazói elleni fellépésre az a törvény, amelyet Liviu Dragnea, a bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke szeretne elfogadtatni az országot külföldön bíráló személyek szankcionálására. Tőkés László, a Fidesz nagyváradi EP-honatyája szerint a magyarokon csattanna az ostor, ha valóban napvilágot látna egy ilyen törvény.

Elsősorban azt remélem, hogy ezt a törvényt nem fogadják el. Ha azonban mégis sikerülne, azt a lehető legkárosabbnak tartanám, mivel a politikai ellenzéken és a magyar nemzeti közösségen fog csattanni az ostor.

Ezt vetíti előre a kitiltási botrány is, hiszen Dabis Attilát (a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, akit múlt pénteken nem engedtek be Romániába – szerk. megj.) is olyan kategóriába sorolták be, ami szankcionálható. Én magam is olyan vitákat folytattam a kisebbségi témában PSD-s európai parlamenti képviselőkkel, amelyek könnyen besorolhatók ebbe a kategóriába” – mutatott rá lapunknak Tőkés László. A volt királyhágómelléki református püspök szerint ezért nincs szükség ilyen törvényre.

„A román büntető törvénykönyv jól meghatározza, milyen esetekben büntethető egy EP-honatya – ilyen a hivatali titok kiadása vagy a hazaárulás. Minden, ami ezen túlmegy, már a szólásszabadságot érinti” – szögezte le Tőkés.

Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselője a Krónika megkeresésére kifejtette: az RMDSZ semmilyen konkrét törvénykezdeményezést ebben a kérdésben nem látott. „Arra pedig, ami a téma kapcsán eddig a sajtóban megjelent, azt tudom mondani, hogy minden EP-képviselőnek a politikai állásfoglalására vonatkozóan mentelmi joga van, tehát ezek a politikai állásfoglalások nem járhatnak jogi következményekkel.

A román kisebbségpolitika modellértékűségét rendszeresen megkérdőjelezem Brüsszelben, hiszen az a dolgom, hogy a romániai magyar érdeket képviseljem, a magam részéről nem szándékszom ezen változtatni egyetlen törvény hatására sem” – szögezte le Sógor.

Mint arról beszámoltunk, Liviu Dragnea hétfőn este a România Tv-nek nyilatkozva beszélt a „lejáratók” büntethetőségét lehetővé tevő törvényről. „Több párttársammal is beszéltünk, és abban állapodtunk meg, hogy kidolgozunk egy törvényt (...) amely lehetőséget ad a román államnak arra, hogy szankcionálja ezeket a dolgokat, mivel ezek az emberek – mint Monica Macovei és egyéb európai parlamenti képviselők, akik hazudoznak a saját hazájukról, akik lejáratják a saját hazájukat, sok kárt okoznak, ami miatt elveszítik a szuverenitásunkat, a méltósságunkat, a tiszteletet, és nem nyerünk semmit sem cserében” – hangoztatta Dragnea. A politikus szerint olyan törvényre van szükség, amely lehetővé teszi a román állam számára, hogy „kijavítsa ezeket a dolgokat”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat