Orvos a vadak között: Borka-Vitális Levente a vadgyógyászat kihívásairól, szépségeiről

Orvos a vadak között: Borka-Vitális Levente a vadgyógyászat kihívásairól, szépségeiről

Borka-Vitális Levente: „bármennyire veszélyes a medvék vagy bocsok gyógyítása, számomra a legkedvesebb esetek, amikor ezeken a nagyvadakon sikerül segíteni”

Fotó: Vets4Wild Romania/Facebook

A National Geographic és a Discovery tévécsatorna állatvilágról szóló, ismeretterjesztő dokumentumfilmjeibe illő módon gyógyítják a vadállatokat a Vets4Wild Románia szervezet állatorvosai. A vadgyógyászattal és vadállatmentéssel foglalkozó romániai egyesület marosvásárhelyi csapata szervezett formában tizenegy éve segít a bajba jutott vadállatokon, szakemberei kezeltek már sérült állatokat az ország szinte minden megyéjéből – mondta el a Krónikának Borka-Vitális Levente állatorvos, a Vets4Wild Románia vezetője.

Deák Szidónia

2023. január 26., 09:032023. január 26., 09:03

2023. január 26., 09:472023. január 26., 09:47

A szakember felidézte, kezdetben biológus barátai kértek segítséget tőle egy-egy sérült madár kezelésében, aztán egyre rendszeresebb lett ez a tevékenység, és néhány állatorvos kollégájával úgy döntöttek, hogy hatékonyabban tudnak működni, ha szervezet vagy egyesület formájában folytatják a munkát. Mivel a vadgyógyászat az országban gyerekcipőben jár, az állatorvosi egyetemekről hiányzik az ez irányú képzés a kötelező programból, azok a diákok, akiket érdekel a vad- és egzotikus állatok gyógyítása, csupán fakultatív tantárgy keretében tanulhatják ezt egyes felsőoktatási intézményekben.

Ezért kezdetben sok esetben hályogkovács módjára kellett nekik is egy-egy állatot ellátniuk

– mesélt a kezdetekről az állatorvos.

Galéria

Fotó: Vets4Wild Romania/Facebook

A vásárhelyi állatorvosok tevékenységük során nap mint nap változatos esetekkel találkoznak, vadpacientúrájuk nyolcvan százalékát a madarak teszik ki, ezenkívül sérült emlősöket, mint medvét, rókát, őzet, vaddisznót, illetve hüllőket is kezelnek – mondta az állatorvos. Megjegyezte, az általuk kezelt állatok nagy része sérülésekkel kerül hozzájuk, fertőzéssel ritkábban, ami ragályosabb betegség az aránylag gyorsan lezajlik a természetben, az illető állat vagy meggyógyul, vagy elpusztul. Az évek során kezeltek már hurokba szorult medvét, törött szárnyú madarat vagy törött páncélú teknőst is.

Idézet
Az erdőn, mezőn élő állatok kezelése eltér a háziállatok gyógyításától. Egyrészt ezek az állatok nincsenek szokva az ember közelségéhez, ezért mindenfajta érintkezés velük, stresszinger számukra. Ha egy mód van rá, megpróbáljuk elkerülni, hogy fizikailag hozzáérjünk az állathoz, amennyiben megoldható, szájon át kezeljük őket”

– fejtette ki Borka-Vitális Levente.

Galéria

Fotó: Vets4Wild Romania/Facebook

Igazi kihívás

Rámutatott, a vadállatok esetében a gyógyulási folyamatok is különböznek, fajtól függően ezeknek az egyedeknek eltérő a regenerálódási képességük, sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint a háziállatok. Ennek ellenére igazi kihívás egy vadállatot kezelni, a kórházba szállításuk és elkülönítésük is bonyolult infrastruktúrát követel.

„Egy sérült bocsot például el tudunk helyezni, kezelni, felügyelni hosszabb ideig is, azonban egy felnőtt példányt már sajnos nem. Az őzek nagyon nehezen tűrik a fogságot, ezért jobb minél gyorsabban ellátni az állatot és visszaengedni természetes környezetébe.

Idézet
Esetükben sokszor az alapbántalom nem is lenne feltétlen végzetes, de bezártság okozta stressz miatt gyakran elveszítjük az állatot.

Ha nagyobb a baj, például végtagtörés esetén, a kisállatgyógyászatból ismert műtéti technikákkal lehet rögzíteni a sérült testrészt, viszont a lábadozást nem biztos, hogy kibírja az állat ” – sorolta a nehézségeket a vásárhelyi szakember.

Kihívás továbbá a kölyökállatok, madárfiókák gyógyítása is, ugyanis ezek alkalmazkodóképessége nagyobb, mint a felnőtt állatoké, viszonylag hamar hozzászoknak az ember jelenlétéhez, és elveszítik a vele szembeni bizalmatlanságukat. Ha ezeket a példányokat visszaengedik a természetbe, az emberek után fognak járkálni, és gyakorlatilag koldulni fognak – magyarázta Borka-Vitális Levente.

Galéria

Fotó: Vets4Wild Romania/Facebook

Gondot jelent továbbá, hogy sok beteg állat már nagyon előrehaladott állapotban kerül hozzájuk, mert a legtöbb csak legyengült állapotban fogható be, így a gyógyítása is sokkal nagyobb kihívást jelent. „A kezeléseknek, illetve a műtéti eljárásoknak az eredményessége sokkal rosszabb, mint a háziállatok esetében. Míg egy átlag kisállatrendelőben száz kutyából, macskából 99 gyógyultan távozik, addig ezeknél a vadállatoknál ez az arány jóval kisebb. A vadállatokat csak akkor lehet visszaengedni a természetbe, amikor tökéletes állapotban vannak.

Idézet
Nem elfogadható az, hogy egy bicegő őzet szabadon engedjünk, mert azonnal megfogja valami ragadozó. Ugyanígy tollhiányos madarat sem lehet elengedni, csak ha tökéletes állapotban van, mert csak ez az állapot biztosítja számára a túlélést”

– fejtette ki az állatorvos. Kitért arra is, hogy mivel nem léteznek kimondottan vadállatok számára kikísérletezett törzskönyvezett gyógyszerek és gyógyítási módszerek, az egész vadgyógyászat gyakorlatilag a kis-, illetve a haszonállat-gyógyászatra épül, illetve onnan vesznek át technikákat, és próbálják alkalmazni a háziállatok esetében használt kezelési protokollokat.

Galéria

Fotó: Vets4Wild Romania/Facebook

Veszélyek és szépségek

A vadállatok gyógyítása sok esetben az állatorvos életét is veszélyezteti, adódhatnak olyan helyzetek, ahol hajszálon múlik egy-egy baleset. „Az egyik legkellemetlenebb munka számunkra a hurokba került állatoknak a mentése. Egy őzet aránylag biztonságosan ki lehet szedni a csapdából, de egy medve esetében ez potenciálisan veszélyekkel jár, az ember sokszor az életével játszik.

Idézet
Mi is megjártuk, amikor megközelítettük a medvét, hogy altatólövedékkel elkábítsuk, lecsúszott a hurok a lábáról, és nekünk rontott.

Ezenkívül a vadmadarak gyógyítása sem veszélyektől mentes, ugyanis egy-egy ártalmatlannak tűnő faj az éles karmaival vagy a csőrével komoly sérüléseket tud okozni. Gólyák vagy gémek esetében például fokozottan kell vigyázni, mert sokszor előfordul, hogy a sérült madár csillogó, fényes célpontot keresve, az ember szemét célozza meg, volt olyan kollégánk is, akit súlyosan sebesített meg a kormorán” – mesélte a vásárhelyi állatorvos.

Hozzátette, ezek a balesetek, sérülések elkerülhetők, ha betartják a biztonsági előírásokat. „Fontos ismerni az adott faj biológiai felépítését, mert akkor rögtön tudjuk, mire kell figyelni egy gázlómadárnál, vagy ha a rókát határozottan megfogjuk a nyakánál, nem tud megharapni. Vannak olyan íratlan szabályok, amiket az ember hogyha betart, veszélyek kiküszöbölhetők” – részletezte a szakember.

Galéria

Fotó: Vets4Wild Romania/Facebook

A veszélyek mellett azonban a szakmának számos szépsége is van. Az évek során számtalan medvebocsot gyógyítottak Vásárhelyen, volt olyan állat is, amelyik hosszú ideig lábadozott végtagtörés vagy veseelégtelenség miatt, a kitartó kezelés azonban meghozta az eredményét, az állat teljesen felépült, és visszaengedhették természetes élőhelyére. „De volt olyan medvénk is, aminek a látását adtuk vissza, nagyon hosszú volt a kezelési idő, de a vége hepiend lett.

Idézet
Bármennyire veszélyes a medvék vagy bocsok gyógyítása, számomra a legkedvesebb esetek, amikor ezeken a nagyvadakon sikerül segíteni.

Ezenkívül olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a vadállatgyógyítás miatt sok esetben beteg egzotikus állatok esetében is kikérik a véleményem, így került már hozzám »kenguru- vagy oroszlánpáciens« is” – fejtette ki, hozzátéve, hogy volt alkalma Afrikában is dolgozni, így láthatta, miként történik a szavannák állatainak gyógyítása is.

Galéria

Fotó: Vets4Wild Romania/Facebook

Az eutanázia megítélése

Borka-Vitális Levente beszélt arról is, hogy munkájukban segítségükre vannak az állatokkal foglalkozó szervezetek is: a legtöbb sérült állat a vadásztársaságokon keresztül kerül hozzájuk, ezenkívül az állatvédők támogatják törekvéseiket. „Problémát jelent azonban, hogy az állatbarátok sok esetben elvárják azt, hogy egy »roncstörött« feketerigóból életképes, szabadon engedhető madarat varázsoljunk, ami képtelenség.

Idézet
Nálunk például bevett szokás és etikailag ez a helyes eljárás, hogy abban a pillanatban, ahogy nem tudunk segíteni a vadállaton, az állapota nem kompatibilis a normális élettel, esetében eutanáziát alkalmazunk. Ezt nem minden állatbarát tudja elfogadni,

és sokan meg vannak győződve, hogy például egy sérült félszárnyú egerészölyv vagy egy héja az ember közelségében boldog életet tud leélni, ami nem felel meg a valóságnak” – mutatott rá.

Hozzátette, a hozzájuk kerülő állatoknak körülbelül a harmadát tudják „repatriálni”. „ Ez a statisztika nagyon lehangoló, de utánanéztem más hasonló profilú egyesületek tevékenységi mutatóira, és azt láttam, hogy a legtapasztaltabb, világszinten elismert szervezeteknél is ugyanez az arány. Ha arra gondolunk, hogy ezek az állatok nélkülünk így is, úgy is elpusztultak volna, akkor mondhatjuk, hogy törekvéseink nem hiábavalók, munkánknak van létjogosultsága” – fogalmazta meg az állatorvos.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat

Útjára indítja a Szatmári tavasz elnevezésű, koncerteket felsorakoztató rendezvénysorozatot a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, amely ezzel a programmal felpezsdítené a felújított és nemrég átadott történelmi városközpont életét.

 

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat
2024. április 04., csütörtök

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Teqball-asztalt adott át a NATO részére az észak-atlanti szövetség alapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben.

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak
2024. április 04., csütörtök

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket

Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján.

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket
2024. április 04., csütörtök

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban

Az emberek elkezdték összetörni a csokoládé nyuszikat, abban a reményben, hogy pénzt találnak bennük, miután hamis információk terjedtek el az interneten. A gyártók és a kiskereskedők kénytelenek arról kommunikálni, hogy az édességek belseje üres.

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban
2024. április 01., hétfő

Röpködő színkavalkád és ismeretterjesztés a becsületkasszával működő korondi madárkertben

Nemcsak élményt, hanem ismeretterjesztést is kínál a korondi madárkert, ahol közel 40 faj található a különféle páváktól a vízimadarakon át a fácánokig és papagájokig. Szász Emilt, a Hargita megyei létesítmény ötletgazdáját kérdeztük a madárkertről.

Röpködő színkavalkád és ismeretterjesztés a becsületkasszával működő korondi madárkertben
2024. március 30., szombat

Ételmentő Munch „őrjárat”: Romániában is használható a magyarországi fejlesztésű app

Immár Romániában is elérhető Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb, ételpazarlást megelőzni kívánó mobiltelefonos alkalmazása, a Munch, melyet Magyarországon fejlesztettek ki, és azóta Csehországban és Szlovákiában is működik.

Ételmentő Munch „őrjárat”: Romániában is használható a magyarországi fejlesztésű app
2024. március 30., szombat

Energikus dallal és klippel mutatkozott be a frissen megalakult gyergyói NÉKED zenekar

Új együttessel bővült az erdélyi zenei színtér: a frissen megalakult gyergyószentmiklósi NÉKED banda a Süt A Nap Az Égen című dallal és videóklippel debütált.

Energikus dallal és klippel mutatkozott be a frissen megalakult gyergyói NÉKED zenekar
2024. március 30., szombat

Még több sivatagi por érkezhet a Kárpát-medence fölé, bizonytalanná válhatnak az előrejelzések

Sivatagi por étkezett a Kárpát-medence fölé, a magasszintű felhőzet a por hatására a vártnál jobban szűrheti a napsütést – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombaton.

Még több sivatagi por érkezhet a Kárpát-medence fölé, bizonytalanná válhatnak az előrejelzések
2024. március 29., péntek

A csapatmunka adta a lendületet a „legbölcsebb” nagyváradi diáklányoknak

Egymást inspirálva a legtöbbet hozták ki magukból a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium tanulói, akik első helyezést értek el a 14. Bölcs Diákok vetélkedő országos, múlt hétvégi döntőjén.

A csapatmunka adta a lendületet a „legbölcsebb” nagyváradi diáklányoknak
2024. március 27., szerda

Szupersztárok a Szigeten: csaknem ötven fellépőt jelentettek be a szervezők

Mások mellett Liam Gallagher, Halsey, Skrillex, Janelle Monáe, Raye és Tom Odell neve is szerepel a Sziget fesztivál szerdán bejelentett újabb csaknem ötven fellépője között.

Szupersztárok a Szigeten: csaknem ötven fellépőt jelentettek be a szervezők