Önismereti kalandozás, lelki röntgen a szomatodráma

Oláh Eszter 2023. január 15., 19:51

Izgalmas önismereti kalandozásban vehettek részt azok, akik az úgynevezett SzomatoDrámát szerették volna kipróbálni tavaly Sepsiszentgyörgyön és Udvarhelyen. Az egynapos workshopra különböző témákkal érkeztek az érdeklődők: voltak, akik fizikai tüneteikre, mások a lelki elakadásaikra szerettek volna rálátni az önismereti foglalkozásokon.

Önismereti kalandozás, lelki röntgen a szomatodráma
galéria
Helyfoglalás. A résztvevők fokozatosan tapasztalhatják meg, hogyan vehetik fel a kapcsolatot önmagukkal, az érzéseikkel és a saját testükkel Fotó: Oláh Eszter

A program végén mindannyian felszabadultan, „aha-élményekkel”, új nézőpontokkal gazdagodtak, és izgatottan várják az újabb lehetőséget, hogy megmerítkezhessenek a belső világukban.

Játékos, élményalapú önismereti módszer

A szomatodráma egy játékos, önismereti módszer, amit dr. Buda László, magyarországi orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta alkotott meg tizenhárom évvel ezelőtt. Az ő nevéhez fűződnek az Ultrarövid Terápia, továbbá Mit üzen a tested? és Mit üzen a lelked? című könyvek is. Hatékonyságának köszönhetően a módszer – főként Magyarországon – viszonylag rövid fennállása óta nagy ismertségre tett szert.

Dr. Buda László munkatársa és tanítványa, a csíkszeredai származású Kóka Izabella játékvezető úgy véli, ez annak tudható be, hogy

az élményalapú módszer mély, hatékony, és tűpontosan világít rá a lelkünkben zajló folyamatokra.

A foglalkozások alatt nincs mellébeszélés: a játék nem azt mutatja meg, amit a résztvevő látni szeretne vagy gondolni vél az adott helyzetről, hanem azt, ami a belső világában zajlik. „Olyan, mint egy lelki röntgen. A szomatodráma által pontosan rá tudunk látni azokra az elakadásokra, ami a fizikai vagy az életvezetési tüneteinket okozza. A játékokban a testi-lelki összefüggések mozgatórugóit ismerhetjük fel, régi sémákra bukkanhatunk rá, melyek akadályoznak bennünket. Mivel ez egy cselekvésorientált módszer, lehetőségünk nyílik arra, hogy még ott a játékban új irányokat, nézőpontokat próbáljunk ki.

Megtapasztalhatjuk, hogy milyen fantasztikus érzés, mikor a saját kezünkbe vesszük a sorsunkat, hogy mi magunk tudunk tenni azért, hogy jobban legyünk,

megérezzük a saját felelősségünket, és talán azt is, hogy végre nem az elszenvedői, hanem aktív résztvevői vagyunk az életünknek” – világít rá a szakember.

Sokak számára ismert lehet az a pszichológiai tétel, miszerint gyerekkorban olyan viselkedésmintákat sajátítunk el, illetve generációs sémákat öröklünk, amelyek egykor a saját vagy a szüleink túlélését szolgálták. Felnőttként azonban sokszor akadályozhatnak és megnehezíthetik az előrehaladásunkat. Az első éveinkben történt események alapvetően határozzák meg a későbbi életünket. Korai traumáink újra és újra felbukkannak felnőttkorunkban is, és ha nem kezdjük el a gyógyításukat, nemcsak a mi életünket nehezítjük meg, hanem a gyerekeinkét és a körülöttünk élő emberekét is.

Nincsenek kész megoldások, ismert térképeket ajánlanak

Nincs kész megoldás, csak ajánlat – vallja ezt Sándorfi Tamás játékvezető, a KaFiBi közösség megalapítója is. Szerinte a szomatodráma egyedisége abban rejlik, hogy nem kész megoldásokkal dolgozik, hanem ajánlatai vannak. A játék alakulása pedig leginkább a főszereplőn múlik, és azon, hogy mit és mennyit enged felszínre jönni saját érzéseiből a játék során.

„Játékvezetőként nem mondhatom meg a főszereplőnek, hogy mit csináljon, csak ajánlatokat tehetek. Míg a családállítás a rend helyreállításán dolgozik, addig mi azt mondjuk, hogy kapcsolódj önmagadhoz, és érezd meg, mire van szükséged. Ebben a formában a főszereplő a saját igényei szerint tud haladni, játékvezetőként nincs más dolgom, mint ráhangolódni, illetve a tapasztalataim és tanulmányaim által ismert térképeket felajánlani. Ha ezt szem előtt tartom, a főszereplőm jól fogja magát érezni, mert megkapja azt az odaadást és figyelmet, amit mindenkinek meg kéne kapnia, amikor bajban van” – vázolta dr. Buda László munkatársa és tanítványa.

A szomatodráma egyik célja, hogy közelebb tudjunk kerülni az érzéseinkhez, ennek első lépése a felismerés, tudatosítás.

Ha ki tudjuk fejezni, ha el tudjuk sírni, meg tudjuk gyászolni a veszteségeinket, könnyebben feldolgozhatjuk a traumáinkat, és a testünknek már nem kell hordoznia ezeket a terheket. Ezt a biztonságos közeget teremti meg a szomatodráma-játék, ahol empatikus, magasan képzett, játékvezetők segítségével kerülhetünk közelebb önmagunkhoz.

Szomatodráma-foglalkozások Erdélyben is

Azok, akik szívesen megismerkednének a módszerrel, többféle lehetőség közül is választhatnak. Van a bevezető nap a szomatodrámába, ez egy egyszeri alkalom, vannak háromnapos elvonulások, az alapélmény elnevezésű, 80 órás tanfolyam és a játékvezetői képzés.

A tanfolyamok csak Magyarországon érhetők el, azonban az első két program hamarosan Erdélyben is felkerül az önismereti palettára, ugyanis Kóka Izabella és Sándorfi Tamás terveik szerint negyedévente látogatnának el foglalkozásokat tartani több romániai városban.

Elmondásuk szerint az elmúlt években nagyon sok erdélyi érdeklődő volt a programokon, és többen jelezték, hogy szívesen vennének részt rajtuk, ha elérhetőbb közelségben lennének.

Sándorfi Tamás és Kóka Izabella

De hogyan is zajlik egy szomatodrámanap?

A szomatodráma-játékok kis csoportban (max. 5-6 fő), intim közegben zajlanak. Nem kell mindenki előtt megnyilvánulni vagy beszélni a témáról. Egy rövid ismerkedés után ráhangoló, páros játékokkal kezdődik a nap, amely során a résztvevők fokozatosan tapasztalhatják meg, hogyan vehetik fel a kapcsolatot önmagukkal, az érzéseikkel és a saját testükkel. Hihetetlen, megható és talán „fura” élmény beszélni a testünkhöz, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mély érzelmi folyamatok indulnak el a párbeszéd alatt.

A gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy szeressük magunkat, a testünket, hiszen ez az egyedüli dolog, ami egész életünkben velünk van, ezáltal tapasztalhatunk, örülhetünk, élhetünk...

A ráhangoló játékok után megalakulnak a kis csoportok. Itt lehetősége van mindenkinek behozni a saját témáját, ami foglalkoztatja őt, amihez a többi résztvevőt hívja segítségül. Az adott napon mindenki játszik a másik játékában. Kóka Izabella szerint sokszor felmerül a kérdés, hogy akik még nem vettek részt ilyen játékban, képesek lesznek-e játszani, belehelyezkedni a másik szerepébe. Többéves tapasztalata azonban arra enged következtetni, hogy amikor valakit megkínálnak egy szereppel, semmi másra nincs szüksége, mint hogy megfigyelje és engedje megnyilvánulni azt, ami benne megjelenik, ahogyan az adott helyzetben érzi magát.

„Akik teljesen le vannak választva az érzéseikről, nem tudnak empatizálni és együttműködni másokkal... Minden egyéb esetben érdemes eljönni, és kipróbálni, mert csak nyerhetünk vele” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy kinek nem ajánlják a szomatodrámát.

Test-lélek kapcsolata

A tapasztalt szakemberek szerint a résztvevők a saját játékuk mellett a rájuk ruházott szerepekből is sokat tanulhatnak. A kapott szerepek nagyon gazdagítók tudnak lenni, hisz teljesen új nézőpontokat lehet megtapasztalni, melyeket aztán be tudnak építeni a saját életükbe is. Sándorfi Tamás elmondta, sokszor az illető a saját játékából nem tud annyi mindent „kihámozni”, ám amikor egy másik játék szereplőjeként van jelen, rengeteg felismerés érheti. Kóka Izabella kiemelte, ez azért is van, mert

a résztvevő egy adott problémával érkezik, amit mindenképp meg akar oldani. A szomatodráma azonban nem probléma- és megoldásfókuszú, hanem játékos és kreatív módszer, amelynek mellékhatása lehet a gyógyulás.

Bár a módszerre jellemző a testet-lelket összekötő holisztikus szemlélet, a szakemberek fontosnak tartották kiemelni, hogy az egyes tünetekhez nem az ismert sablonos megközelítéssel fordulnak, hanem teljes nyitottsággal, prekoncepciók nélkül, a főszereplő érzésvilága felé. Ezért nincs soha két egyforma játék. Hangsúlyozták, a módszerrel bármilyen traumára, elakadásra rá lehet tekinteni, és ha az illető engedélyt ad magának, rengeteg „aha-élményben”, felismerésben lehet része.

Kóka Izabella szerint a testi tüneteken túl, kapcsolatrendszeri és párkapcsolati elakadásokkal érkeznek a legtöbben. „Legtöbb embernek az a gondja, hogy nem talál megfelelő partnert, nincs közös nyelv, egymásra hangolódás. Az az érzésem, mintha a kereslet és a kínálat elkerülné egymást, miközben mindkét fél kétségbeesetten keresi a párját” – magyarázta.

Rámutattak, a fizikai tünetek esetén kifejezetten ajánlják az orvossal való konzultálást is:

a szomatodráma nem helyettesíti az orvost, hanem visszahelyezi felelősséget a saját kezünkbe, hogy ami rajtunk múlik, azt tegyük is meg.

Járjunk utána, hogy mit üzennek a tüneteink, hogyan tartjuk fent őket, esetleg milyen „előnyökkel” jár számunkra a betegség. Tapasztalata szerint minél hosszabb időre nyúlik vissza egy krónikus tünet, annál mélyebben gyökerezik a probléma, amely mögötte áll. A test a betegségek nyelvén üzen nekünk, akár egy kisbaba, amikor sír. És akkor tudjuk jól érteni őt, meghallani, amit szeretne, ha szoros kapcsolatot ápolunk vele, ha rá tudunk hangolódni, mint egy elég jó anya a pici gyerekére. Minden tünet, betegség üzenet számunkra, hogy valami nem jó, nem jó irányba haladunk. Saját érdekünkben ennek érdemes utánajárni – emelte ki.

Biztató pillantás, hogy merre menjünk

Sándorfi Tamás a KaFiBi (Kapcsolat-Figyelem-Biztonság) közösségének a megálmodója, amely képzett, elismert szomatodráma-játékvezetők és szakemberek gyűjtőpontja. A módszer többéves lelkes gyakorlójaként azt szeretné, hogy a résztvevők minél színesebb körből tudjanak választani maguknak profi játékvezetőt. Saját megbetegedésének története után Sándorfi Tamás felajánlotta, hogy rendszeresen fog önismereti csoportokat tartani azoknak, akik súlyos betegséggel küzdenek, és anyagilag nem tudják megengedni maguknak a terápiákat.

Mint elmondta, a kezelőorvosával is egyeztetne, hogy a pácienseit küldje el ezekre a jótékonysági eseményekre. „Az életben sokszor nem tudjuk, merre menjünk, mert nincs megoldásunk, nincs rá mintánk.

Ilyenkor jól jöhet, ha van valaki, aki egy biztató pillantással, egy jól irányított kérdéssel tovább tud lendíteni minket.

Ha azt érezzük, hogy már nincs út kifele, el kell indulnunk befele, kapcsolódni önmagunkhoz, belső erőforrásainkhoz, mert akkor válik igazán tartóssá a változás, ha nem kívülről készen kapjuk a megoldást, hanem belőlünk fakad, mert megdolgoztunk érte” – tette hozzá Kóka Izabella.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport