Egzotikus óriáslepkék a kolozsvári botanikus kertben: a nagy testű rovarokon keresztül ismertetik meg a lepkefaunát

Egzotikus óriáslepkék a kolozsvári botanikus kertben: a nagy testű rovarokon keresztül ismertetik meg a lepkefaunát

A kincses városi füvészkertben a nagy testű azúrlepkék is láthatóak a rendhagyó kiállításon

Fotó: Macalik Kunigunda

Óriás méretű, az Amazonas térségéből és Ázsia trópusi erdőiből származó lepkék tekinthetők meg a kolozsvári botanikus kertben. Macalik Kunigunda biológus, a kiállítás szervezője a Krónikának elmondta, a hatodik alkalommal megszervezett, október 9-ig látogatható időszakos kiállítás az egzotikus rovarok bemutatásán túl a hazai lepkefauna szépségére és védelmére is felhívja a figyelmet.

Deák Szidónia

2022. október 01., 13:052022. október 01., 13:05

2022. szeptember 29., 13:132022. szeptember 29., 13:13

Repkedő színkavalkád, óriás méretű egzotikus lepkék várják az érdeklődőket idén is a kolozsvári botanikus kertben. A hatodízben megszervezett Lepkék a levegőben elnevezésű kiállítás az Amazonas medencéjéből és Ázsia trópusi területeiről vonultat fel lepkefajokat, a múlt hétvégén nyílt „rendhagyó tárlat” október 9-ig látogatható a kincses városi füvészkert egyik üvegházában. Az oktatási-nevelési céllal létrehozott élőlepke-kiállítást évről évre nagy érdeklődés övezi, a felnőtt látogatók mellett rendszerint iskolai csoportok is felkeresik a Biológiai Intézet mögötti kaktuszházban berendezett tárlatot – mondta el a Krónikának Macalik Kunigunda biológus, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének oktatója, a kiállítás egyik szervezője.

Galéria

Az idei kiállítás fő attrakciója a pompás királylepke, amely több száz kilométert képes vándorolni Észak-Amerika déli részéről Mexikóig

Fotó: Macalik Kunigunda

„Annak ellenére, hogy sok külföldi látogatója is van a kiállításnak, kifejezett célcsoportunk a kolozsvári diákok, illetve egyetemisták, ezért is nem időzítjük a kiállítást a nyári vakáció idejére, hanem szeptember végén, október elején tartjuk, amikor szervezett iskolai programként tanítók, tanárok kíséretében érkeznek az ismeretterjesztő, interaktív programra a diákcsoportok – fejtette ki a biológus. Hozzátette, a kiállítás struktúráján nem változtattak a korábbi kiadásokhoz képest, és a helyszín is jónak bizonyult a lepkék bemutatásához, annak ellenére, hogy a kaktuszok téliesítése miatt csak két hétig látogatható a lepkeház.

Felhívni a figyelmet a nálunk őshonos lepkefaunára

Az időszakos kiállítás azon túl, hogy bemutatja a trópusok látványos lepkefajait, interaktív formában kívánja közelebb hozni a rovarvilágot a látogatókhoz, és a nagy testű lepkéken keresztül – melyek testfelépítése szabad szemmel is jól látható – felhívja a figyelmet a nálunk őshonos lepkefauna szépségeire, azok védelmének fontosságára.

„A rovarok közül a lepkék a legszínesebbek, és mivel ezek nem szúrnak-csípnek, az emberek általában nem félnek, irtóznak tőlük, így rajtuk keresztül a rovarvilág is megismertethető. A nagy testű, egzotikus lepkék esetében mikroszkóp nélkül megfigyelhető az egyes egyedek testfelépítése, látható a pödörnyelv, a csáp, szárnyaik alsó és felső mintázata, ami különleges élményt nyújt a látogatók számára.

Idézet
A kiállítás keretében mindig felhívjuk a figyelmet, hogy a trópusi lepkékhez hasonlóan, ugyanilyen csodálatos a mi lepkefaunánk is, csak kisebb testűek, lévén, hogy a mérsékelt égövön élnek”

– részletezte az egyetemi oktató.

Megjegyezte, az ismeretterjesztő kiállításnak természetvédelmi vonzata is van, a „tárlatvezetéseken” rendszerint beszélnek arról is, hogyan őrizhetjük meg a lepkefaunánkat, miként biztosíthatjuk a lepkék számára az élőhelyet, a vegyszermentes tápnövényeket, valamint városi térben milyen virágokat, növényeket ültethetünk a kiskertbe, erkélyre, amelyek odavonzzák a különböző lepkefajokat.

Galéria

Fotó: Macalik Kunigunda

Pompás királylepke, élénk színű azúrlepke

Az eseményen bemutatott trópusi tarka lepkék tenyészetekből származnak, báb formájában kerülnek Kolozsvárra, a kiállítás keretében fejlődnek ki, és mivel a kifejlett egyedek élettartama viszonylag rövid a természetben is, így egy-két hétig láthatóak az üvegházakban.

Idén 21 lepkefaj látható a kiállításon, amelynek fő attrakciója egy amerikai közepes méretű lepkefaj, a pompás királylepke (Danaus plexippus), mely arról ismert, hogy több száz kilométert képes vándorolni Észak-Amerika déli részéről Mexikóig.

Ez a lepkefaj nagyon erős, riasztó narancssárga-fekete, úgynevezett aposzematikus színkombinációval rendelkezik, ami azt jelzi az élővilágban, hogy az illető rovar vagy állat veszélyes, mérgező, ami annak köszönhető, hogy a faj lárvái toxinokat tartalmazó selyemkóróval táplálkoznak, és kifejlett rovarként, imágóként is ott vannak a méreganyagok a testükben. Ebből a fajból három is repül a lepkeházban, és nagyon látványos, ahogy nektárt szívogatnak a számukra kitett virágcsokrokról – mesélte a biológus.

A tárlaton látható „lepkekészlet” folyamatosan változik annak függvényében, hogy épp milyen egyedek kelnek ki a bábokból, a kiállítás két hete alatt szinte mindennap más a kínálat mind az egyedszámot, mind a fajokat tekintve. A hét elején például nagyon szép volt, ahogy tíz nagy testű azúrlepke (Morpho peleides) röpködött az üvegházban. A lepkék viselkedését az időjárás is befolyásolja, ha esős-borús az idő, kevesebbet röpködnek, általában délben és kora délután aktívabbak – tette hozzá.

Galéria

Fotó: Macalik Kunigunda

Erjedt gyümölcsök, virágcsokrok a lepkék számára

A biológus arról is beszélt, hogy számos kihívással néznek szembe a kiállítás létrehozásakor, ugyanis nem csak az a fontos, hogy megfelelő körülményeket, magas hőmérsékletű és páratartalmú közeget biztosítsanak a bábok kikeltetéséhez, hanem figyelni kell az ezeket megtámadó penészre vagy gombákra is.

Kihívást jelent továbbá, hogy a lepkék minél hosszabb ideig megmaradjanak a kiállítási térben, ezért a megfelelő táplálásukról is gondoskodni kell.

„Egyes lepkéknek viszonylag egyszerű a táplálásuk, azoknak, amelyek trópusi erdőkből származnak, erjedő gyümölcsök levét szívogatják, így a kiállítási térben narancsszeleteken, szilva- vagy körtedarabkákon táplálhatók, vannak viszont olyan fajok is, amelyek specifikusabbak, csak növényekről, virágokról hajlandók nektárt szívogatni, ilyenek például a hosszabb faroknyúlvánnyal rendelkező pillangófélék. Ezek számára gondot okoz főleg ősszel olyan virágokat biztosítani, amelyek nem voltak permetezve, illetve melyek hosszú pártacsővel, sok nektárral rendelkeznek” – részletezte Macalik Kunigunda.

Galéria

Fotó: Macalik Kunigunda

Hozzátette, sok esetben a nagy tömeg is zavarja a lepkéket, ezért egy időben csak korlátozott számú látogatót engednek be az üvegházba, akik számára a kiállítás szervezői ismertetik, mi a teendő, ha például rájuk száll egy lepke. A kiállítás naponta 10 és 16 óra között tekinthető meg, a látogatási díjat magába foglalja a botanikus kerti belépőjegy.

Galéria

Fotó: Macalik Kunigunda

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 08., szombat

Medve-ember kapcsolatot bemutató fotótárlat nyílik a dálnoki búvártóban

Az ember és a medve békés együttélését szeretné bemutatni az a víz alatti fotókiállítás, amely július első hétvégéjén nyílik a dálnoki My lake búvártóban.

Medve-ember kapcsolatot bemutató fotótárlat nyílik a dálnoki búvártóban
2024. június 08., szombat

Fenyegetőzött, meg akarta késsel gyilkolni az osztálytársait, letartóztatták a magyarországi diákot

Elrendelte egy osztálytársai megölésével fenyegetőző fiatalkorú gyanúsított letartóztatását a Miskolci Járásbíróság – tudatta a Miskolci Törvényszék honlapján szombaton.

Fenyegetőzött, meg akarta késsel gyilkolni az osztálytársait, letartóztatták a magyarországi diákot
2024. június 07., péntek

Alig két hónappal a kannabiszhasználat részleges legalizálása után Németország szigorít a szabályokon

Kevesebb mint két hónappal azután, hogy Németország részben legalizálta a kannabisz szabadidős célú használatát, a német parlament megszavazta a törvény módosítását, és szigorította a korlátozásokat, különösen a gépjárművezetőkre vonatkozóan.

Alig két hónappal a kannabiszhasználat részleges legalizálása után Németország szigorít a szabályokon
2024. június 07., péntek

Ritkának számító fehér vadmalacokat kaptak lencsevégre Dél-Erdélyben

Ritkának számít a fehér vaddisznó, de a Romsilva állami erdészet Hunyad megyei igazgatósága által felállított etetőnél elhelyezett vadmegfigyelő kamerák egyike négy fehér malacot és két kifejlett fehér egyedet rögzített.

Ritkának számító fehér vadmalacokat kaptak lencsevégre Dél-Erdélyben
2024. június 06., csütörtök

A beteg gyerekek mosolya megerősíti munkájukban az Áloméj az állatkertben marosvásárhelyi szervezőit

Fogyatékkal élő és krónikus beteg gyerekek, illetve családjuk számára kínálnak különleges látogatási lehetőséget június 7-én Marosvásárhelyen az Áloméj az állatkertben nevű esemény keretében. Halmágyi Ildikó biológus a kezdeményezés céljáról beszélt.

A beteg gyerekek mosolya megerősíti munkájukban az Áloméj az állatkertben marosvásárhelyi szervezőit
2024. június 06., csütörtök

Fényjátékok, immerzív kiállítás, alkotóműhelyek: idén is megünneplik Nagyváradon a szecesszió világnapját

Számos programmal ünnepli június 15-én a szecesszió világnapját Nagyváradon a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage). Az idei világnap központi témája a fény, amely lehet természetes, dekoratív, funkcionális, sőt, akár interaktív is.

Fényjátékok, immerzív kiállítás, alkotóműhelyek: idén is megünneplik Nagyváradon a szecesszió világnapját
2024. június 05., szerda

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban

Tokió vezetése idén nyáron elindítja saját online társkereső alkalmazását, abban a reményben, hogy ellensúlyozni tudja a születések drámai csökkenését, amely probléma „kritikussá” vált Japánban.

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban
2024. június 05., szerda

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait

A retródivatot és a tehetősebb körök gyűjtőszenvedélyét kihasználva hirdette meg legújabb árverését a bukaresti Artmark Aukciósház: Nicolae és Elena Ceaușescutól elkobzott személyes tárgyak sora kerül kalapács alá a tulajdonalap jóvoltából.

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait
2024. június 05., szerda

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

Forgalomba hozták szerdán a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben.

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók
2024. június 04., kedd

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről

Évente 3 millió halott világszerte, 200 betegségfajta kiváltó oka, ártatlan kiskorúak közvetett „gyilkosa” – csak néhány súlyos érv amellett, mennyi veszélyt rejt magában a túlzott alkoholfogyasztás.

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről