„Önmagáért beszél” az István, a király: sikeres volt idén is a Székelyföldi Nagyprodukció

„Önmagáért beszél” az István, a király: sikeres volt idén is a Székelyföldi Nagyprodukció

Négyszáz fős stáb dolgozott a látványos koreográfiájú nagyprodukció elkészítésén

Fotó: Facebook/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

Telt házzal zajlott az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció idei évadának valamennyi előadása a sepsiszentgyörgyi arénában augusztus 20. és 24. között. A tavaly bemutatott rockopera felújítását nem csak az erdélyi közönség, hanem a stáb tagjai is óriási lelkesedéssel várták, a végeredmény nagy sikert aratott.

Oláh Eszter

2022. augusztus 26., 14:112022. augusztus 26., 14:11

Idén is töretlen érdeklődésnek örvendett az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció, melynek előadásai telt házzal, közel tizennégyezer néző jelenlétében zajlottak a sepsiszentgyörgyi arénában augusztus 20. és 24. között. A számos erdélyi alkotót, zenészt, színészt, táncost mozgósító, nagy volumenű rockopera megújult látványvilággal, még inkább kimunkált koreográfiákkal és hangzással, valamint új lendülettel elevenítette meg immár második ízben a klasszikusnak és klasszisnak számító művet, amely jellegzetes stíluselemeivel és megoldásaival méltón válik erdélyi-székelyföldi kulturális védjeggyé.

Galéria

Fotó: Facebook/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

Felemelő élmény, kölcsönös katarzis

Az idei produkciót nem csak a nézők várták jól érzékelhető lelkesedéssel, hanem a próbafolyamat és az előadások során összecsiszolódott négyszáz fős stáb is. Az alkotók összehangolt munkájáról és következetesen véghezvitt elképzeléséről tanúskodik, hogy idén is megvalósították a Székelyföldi Nagyprodukciót, melynek kiváló tehetségű zenészeit, táncosait és színészeit a teljes erdélyi térségből választották ki. A produkció dupla, illetve tripla szereposztásban készült el Orza Călin rendező-koreográfus rendezésében. István szerepében Farkas Loránd és Molnár József, Koppány szerepében Baricz Gergő és Dombi Sándor volt látható, Sarolt szerepén Szabó Enikő és Zsigmond Éva Beáta osztozott, Réka szerepét Ritziu Ilka Krisztina és Zöldi Lara, Gizellát pedig Kis-Lukács Bernadett és Koszorús Krisztina formálták meg. Torda szerepében ugyanakkor Szabó Előd, Mihály Ernő és Szabó Hunor volt látható, Laborcot pedig Rétyi Zsombor és Váta Lóránd alakították. L

Galéria

Fotó: Facebook/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

őrincz Imre, a rockzenekar ritmusgitárosa elmondta, hogy nagy élményt jelentett felújítani a produkciót, egyébként a tavalyihoz is kedves emlékei fűződnek. Hozzátette,

nagyszerű érzés volt újra találkozni azokkal a zenészekkel és alkotókkal, akikkel tavaly több hónapon át, közösen dolgoztak az előadás létrejöttén.

Azt is elmondta, a zenekarnak nem jelentett különösebb nehézséget visszarázódni a munkafolyamatba, hiszen a mű színpadra állítása előtt heti rendszerességgel próbáltak, hogy az összes apró részletet a „helyére tegyék” a megfelelő hangzás eléréséhez.

Idézet
Hihetetlenül nagy élmény a stáb részesének lenni. A régi rendszerben sajnos akadt gondom a rendőrséggel a rockopera miatt, ezért különös elégtételt jelentett most ennyi ember előtt újra eljátszani a dalokat.

Igazán megindító, hogy ilyen csodálatos és tehetséges zenészekkel dolgozhattam együtt, akik mind nagyon profik a szakmájukban. Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy elvállalom, amikor megkerestek” – tette hozzá a zenekar ritmusgitárosa. Az idei évadra reflektálva elmondta, az előadások sokkal nagyobb erővel hatottak, vélhetően azért is, mert többen voltak az arénában, de úgy tartja, hogy a produkció idén tovább fejlődött és még inkább kiteljesedett.

Kocsis Tünde-Lilla, a Háromszék táncegyüttes tagja megkeresésünkre elmondta, hogy idén, amikor a már meglévő előadás felújításán kellett dolgozni, sokkal gördülékenyebben zajlott a próbafolyamat, több idő maradt gyakorolni, csiszolni az egyes részeket, illetve az alkotók is jobban tudtak figyelni magukra. „Kifejezetten jól működő munkafolyamat volt, főleg az idei. Érdekes, mert a táncegyüttesek tagjaival ismerjük egymást a szakmai világból, de ez teljesen más jellegű munka volt, ami nagyon összehozott minket. Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, és sikerült még közelebbről megismerni egymást” – osztotta meg. Mint mondta,

kihívásnak tartja a produkcióban való részvételt, hiszen teljesen más műfajban kellett megnyilvánulni, mint ami a néptánc világára jellemző, ez pedig szakmai szempontból is hasznos tapasztalatot nyújtott.

Galéria

István, a király szerepében Farkas Loránd kolozsvári színművész (középen, karddal)

Fotó: Facebook/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

A táncosnak összehasonlítási alapja is van, hiszen korábban a 2003-as, Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus által rendezett rockoperában is szerepelt. „Mindkettő felemelő élmény volt. Benne lenni ebben a produkcióban, és érezni a nézők erejét, energiáját, életre szóló élmény marad. Egy-egy előadás végén maximális katarzisban jöttünk le a színpadról” – idézte fel a sepsiszentgyörgyi táncos.

Több mint tizenháromezren látták idén a produkciót

Kolumbán Zenge, a produkció gyártásvezetője elmondta, a jegyek értékesítése kisebb kihívást jelentett, hiszen a tavalyi hetvenszázalékos működési kapacitáshoz képest idén az aréna teljes nézőterének helyeit eladásra bocsáthatták – ami előadásonként mintegy hétszáz férőhellyel jelentett többet. Mint mondta, annak ellenére, hogy az időpontok a nyaralási szezon mellett számos egyéb rendezvénnyel egybeestek, egyetlen esemény sem bizonyult konkurenciának, hiszen idén is rengetegen voltak kíváncsiak a Székelyföldi Nagyprodukcióra. „Azok közül, akik tavaly már látták az előadást, sokan visszatértek – akadtak, akik mindkét szereposztás iránt egyaránt érdeklődtek. Rengetegen vásároltak jegyet Hargita megyéből, de Kolozs és Maros megyéből is szép számban érkeztek nézőink” – sorolta a gyártásvezető. Hozzátette,

arra is volt példa, hogy valaki Németországból vagy épp Svájcból tért haza, csak hogy megnézhesse a produkciót.

Galéria

Fotó: Facebook/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció

Bár a meghirdetés pillanatától a tavalyihoz képest lassabban keltek el a jegyek, végül az idei évad valamennyi előadása telt házas volt, mintegy 13 500 nézőnek biztosítva lehetőséget, hogy részese lehessen a különleges élménynek. A gyártásvezető azt is megosztotta, hogy a stáb már a tavalyi előadások lezárása óta nagyon várta a hírt a produkció jövőbeli alakulásáról, így amikor év elején a polgármesteri hivatal és a jogdíjtulajdonosok részéről is megszületett a döntés, hogy lesz folytatás, mindenki türelmetlenül várta az újratalálkozást.

Az első, négynapos próbafolyamatot júniusban tartották, majd júliusban a szűkebb stábbal ismételték meg. Augusztus elején pedig – amikor a teljes technikai csapat és az önkéntesek beköltöztek az arénába – kezdetét vette a felújítás, amely a szólisták, a tánckarok, a szimfonikus zenekar, illetve a kórus jelenlétével zajlott. „Azt hiszem, nem csak a saját nevemben beszélek, amikor azt mondom, nagyon vártuk, hogy újra színpadra állítsuk a produkciót, hiszen már a tavalyi is egy nagyon pozitív, jó hangvételű munkafolyamat volt, és alig vártuk, hogy ezt idén újra megélhessük közösen” – osztotta meg a gyártásvezető. Elmondta, hogy mint minden alkotói folyamatban, itt is be kellett járni a mélység és a magasság skáláit, de bebizonyosodott, hogy a csapat időközben annyira összekovácsolódott, hogy a nehézségeket a fejlődés szolgálatába tudták állítani.

Idézet
„Nyilván nem egyszerű egy ekkora stábbal létrehozott produkciót összerakni, de úgy gondolom, hogy az előadás, amely idén még látványosabb és hangzásában is tökéletesedett, önmagáért beszél. Azokat a „gyémántokat” amelyeket tavaly színpadra állítottunk, idén még tovább csiszoltuk, hogy teljes pompájában ragyoghasson a produkció

– tette hozzá. A székelyföldi István, a király rockopera jövőbeli folytatása még nyitott kérdés, a stáb ugyanis egyelőre a „leszerelésre”, az adminisztratív teendők lebonyolítására koncentrál. Amint az idei évad „szálai” tökéletesen elvarródnak, és sikerül levonni a következtetéseket, csak azután dönt majd a városvezetés, az alkotó stáb és a jogdíjtulajdonosok a Székelyföldi Nagyprodukció további alakulásáról – osztotta meg Kolumbán Zenge.  

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Bemutatták III. Károly királynak az őt ábrázoló új fontbankókat

Bemutatta kedden a brit uralkodónak az őt ábrázoló új fontbankókat a Bank of England kormányzója.

Bemutatták III. Károly királynak az őt ábrázoló új fontbankókat
2024. április 08., hétfő

Határon túli diákok is népszerűsíthetik természeti értékeiket a nyíregyházi honismereti akadémián

Határon túli diákok jelentkezését is várják a magyarországi Honismereti Szövetség Látható csodák című, 7–12. osztályosok számára meghirdetett pályázatára.

Határon túli diákok is népszerűsíthetik természeti értékeiket a nyíregyházi honismereti akadémián
2024. április 08., hétfő

Erdélyi település a legélhetőbbnek tartott városok topjában, egy magyarországi megyeszékhely a legrosszabb helyek listáján

Erdélyi város is felkerült a lakosai által élhetőnek tartott európai városok listájára, miközben egy magyarországi megyeszékhely a legrosszabb helyek topjában kapott helyett.

Erdélyi település a legélhetőbbnek tartott városok topjában, egy magyarországi megyeszékhely a legrosszabb helyek listáján
2024. április 07., vasárnap

Videósorozattal helyezik történelmi kontextusba a Kibic online kvíz tanulságait

Magyarázó videósorozat készült az Erdély tematikájú, Kibic elnevezésű online tesztből. A kvíz tizennégy részes sorozatának első két epizódja már elérhető az ötletgazda Ferkó Zoltán YouTube-csatornáján.

Videósorozattal helyezik történelmi kontextusba a Kibic online kvíz tanulságait
2024. április 06., szombat

Megjelöli májustól a mesterséges intelligencia által előállított tartalmakat a közösségi portálokon a Meta

A Meta amerikai internetes óriásvállalat májustól megjelöli a közösségi portálokon a mesterséges intelligencia (MI) által előállított hangokat, képeket és videókat – derül ki egy friss blogbejegyzésből.

Megjelöli májustól a mesterséges intelligencia által előállított tartalmakat a közösségi portálokon a Meta
2024. április 06., szombat

Hétvégétől az erdélyi mozik műsorán az új Bogyó és Babóca animációs film – M. Tóth Géza rendezővel beszélgettünk

A hagyományokat követve a Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk című mozifilmben is tizenhárom mesét láthatnak a gyerekek, akiket újdonságokkal is meglepnek a KEDD Animációs Stúdió által forgalmazott alkotásban.

Hétvégétől az erdélyi mozik műsorán az új Bogyó és Babóca animációs film – M. Tóth Géza rendezővel beszélgettünk
2024. április 05., péntek

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat

Útjára indítja a Szatmári tavasz elnevezésű, koncerteket felsorakoztató rendezvénysorozatot a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, amely ezzel a programmal felpezsdítené a felújított és nemrég átadott történelmi városközpont életét.

 

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat
2024. április 04., csütörtök

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Teqball-asztalt adott át a NATO részére az észak-atlanti szövetség alapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben.

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak
2024. április 04., csütörtök

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket

Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján.

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket
2024. április 04., csütörtök

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban

Az emberek elkezdték összetörni a csokoládé nyuszikat, abban a reményben, hogy pénzt találnak bennük, miután hamis információk terjedtek el az interneten. A gyártók és a kiskereskedők kénytelenek arról kommunikálni, hogy az édességek belseje üres.

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban