Temetik a romániai focit, miután egyedüli top 30-as országként egyetlen hazai csapat sem jutott csoportkörbe

Temetik a romániai focit, miután egyedüli top 30-as országként egyetlen hazai csapat sem jutott csoportkörbe

Csak a szurkolók érdemeltek tapsot Budescu (előtérben) és a Farul finnországi búcsúja után

Fotó: Facebook/Farul Constanța

Haraggal vegyes megbotránkozás, teljes kiábrándultság jellemzi a román labdarúgó-társadalmat, miután csütörtök este a még eddig versenyben maradt klubcsapatok is elbúcsúztak a nemzetközi porondtól, így Európa harminc legjobban jegyzett állama közül Románia az egyetlen ország, amelynek nincs képviselője valamely kupasorozat csoportkörében. A rajthoz állt négyes sorra elvérző tagjai közül egyedül a Sepsi OSK-nak nincs szégyenkezni valója.

Páva Adorján

2023. szeptember 01., 16:242023. szeptember 01., 16:24

2023. szeptember 01., 17:032023. szeptember 01., 17:03

Öt év elteltével ismét nagy szégyen érte a romániai futballt, amely egyetlen klubcsapatot sem ad az európai kupasorozatok hamarosan rajtoló csoportkörébe. Sőt a 2018-ban jegyzett fiaskónál is nagyobb blama az idei leégés, hiszen azóta létrehozták a Konferencia Ligát is, azzal a céllal, hogy a sorozat „kis csapatok” számára is lehetőséget nyújtson az elérhetetlennek tűnő Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában tapasztalt izgalmak megélésére.

Csakhogy a román bajnokságban dicséretesen teljesítő aranyérmes, az alulról építkezés, a fiatal tehetségek kinevelése miatt sokak számára szimpatikus Konstancai Farul még ezt a mércét sem üti: csütörtökön este a hazai 2-1-es siker után 2-0-ra kikapott a finn bajnok HJK Helsinki otthonában, így Gheorghe Hagi vezetőedző és tanítványai idő előtt, lehajtott fejjel kénytelenek búcsúzni Európától.

Akárcsak korábban a mindig nagy reményű FCSB, amely még hamarabb, a selejtező harmadik fordulójában akadt fenn a dán Nordsjaelland csapatán. Nem is beszélve a romániai futball korábbi nagy ászáról, a Kolozsvári CFR-ről, amely idén már a harmadik legrangosabb európai kupasorozat második selejtezőkörében fejet hajtott a török Adana Demirspor előtt.

Miközben a fentebb említett romániai „sztárcsapatokat” a bajnoki táblázaton nem tudja maga mögé utasítani a Sepsi OSK, a Román Kupa-specialistává vált sepsiszentgyörgyiek – a trófea ismételt begyűjtésének hála – a nemzetközi porondon bebizonyították, évről évre előrébb tudnak jutni: idén a romániai csapatok közül a legközelebb álltak a csoportkörhöz.

Mégpedig úgy, hogy az erősebbnek tartott norvég Bodø/Glimt ellen hazai pályán jegyzett 2-2 után csütörtökön idegenben hamar kétgólos hátrányba kerültek, de innen is felálltak: kiegyenlítettek, így hosszabbításra mentették a párharcot a Konferencia Liga rájátszásában. Az igazi bravúrt viszont nem sikerült megvalósítaniuk, a skandinávok a 100. percben büntetőből szerzett találatukkal eldöntötték a továbbjutás kérdését.

Galéria

A Sepsi OSK vert helyzetből állt fel Norvégiában, csak a hosszabbításban adta meg magát

Fotó: Facebook/Sepsi OSK

Nem véletlen, hogy a háromszékiek, de mások szerint is emelt fővel térhettek haza. A mérkőzést követően a Sepsi OSK elnöke, Diószegi László a Székely Sport beszámolója szerint közölte, egyenlők voltak a Bodø/Glimttel, amely nagyon jó együttes, „ezt lássuk be”.

Idézet
Nem hiszem, hogy bármelyik romániai csapat jobban teljesített volna nálunk. Bementem a játékosaink öltözőjébe, és egyetlen mondatot mondtam: büszke vagyok rátok!

Azt hiszem, emelt fővel távozhatunk innen, le a kalappal előttük. 120 percig küzdöttek, és talán eljuthattunk volna a büntetőkig, ha nem kapják meg azt a tizenegyest” – nyilatkozta a Digi Sportnak.

korábban írtuk

Ciobotariu: „büszke vagyok, hogy ezt a csapatot edzhetem”
Ciobotariu: „büszke vagyok, hogy ezt a csapatot edzhetem”

Emelt fővel búcsúzott az európai kupaporondtól a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, csütörtökön este hosszabbítás után 3–2-re maradt alul a norvég Bodø/Glimt gárdájával szemben a Konferencia Liga rájátszásának visszavágóján, így nem jutott be a csoportkörbe.

Ettől függetlenül Románia azzal marad, hogy egyetlen csapat sincs az európai kupasorozatok csoportkörében, amely „az igazi foci” kezdetét jelenti. Ráadásul növeli a frusztrációt, hogy az UEFA-együtthatók szerint összeállított top 30-as rangsorra tekintve a 23. helyezett Románia az egyetlen ország, amelynek képviselői mind elvéreztek a selejtezőkben (jobban mondva a 26. Oroszországnak sincs csapata a csoportkörökben, de klubjai köztudottan ki vannak zárva a kontinentális küzdelmekből).

Eközben például Ciprus (24. ország a koefficiensek szerint), Bulgária (27.), Szlovákia (28.), Azerbajdzsán (29.), a Moldovai Köztársaság (30.), Szlovénia (31.), Koszovó (33.), Kazahsztán (34.), a Feröer-szigetek (39.) vagy Bosznia-Hercegovina (41.) is képviselteti magát a csoportkörökben.

Az európai futballszövetség számításai szerint összeállított együtthatók listáján Magyarország (még) Románia mögött áll 25. helyezettként, viszont a Ferencváros csütörtökön bebiztosította helyét a Konferencia Liga csoportkörében: az idegenbeli 4-0 után otthon 3-0-ra verte a litván Zalgirist. A zöld-fehérek esetében inkább az okoz kellemetlen meglepetést, hogy csak a harmadik legrangosabb kupasorozatban jutottak főtáblára. Ahol ugyanakkor az elmúlt szezonban Európa Liga-nyolcaddöntős együttes nagyobb esélyekkel reménykedhet a még hosszabb menetelésben.

Egyébként a Konferencia Liga-csoportkör párosításainak pénteki sorsolása szerint a Fradi az előző kiírásban döntős olasz Fiorentina, továbbá a belga ezüstérmes Genk és a szerb bronzérmes Cukaricki csapatával találkozik.

A magyar bajnok sorozatban ötödik alkalommal szerepel európai kupasorozat főtábláján. Máté Csaba együttesét az európai szövetség pénteki monacói sorsolásán az első kalapból húzták ki, és az F csoportba kapott besorolást – számolt be az MTI. A négyes első helyezettje egyből a nyolcaddöntőbe kerül, a második pedig játszik a 16 közé jutásért az Európa Liga egyik csoportharmadikjával.

Az első fordulót szeptember 21-én rendezik, majd október 5-én és 26-án folytatódik a Konferencia Liga. A kvartett „visszavágói” november 9-én kezdődnek, majd 30-án folytatódnak, végül a csoportkör december 14-én zárul. A sorozat döntőjét május 29-én rendezik Athénban. Az M4 Sport a Ferencváros összes találkozóját élőben közvetíti.

A Konferencia Liga csoportjai

A csoport: Lille (francia), Slovan Bratislava (szlovák), Olimpija Ljubljana (szlovén), KÍ Klaksvík (feröeri)
B csoport: Gent (belga), Makkabi Tel-Aviv (izraeli), Zorja Luhanszk (ukrán), Breidablik (izlandi)
C csoport: Dinamo Zagreb (horvát), Viktoria Plzen (cseh), FC Asztana (kazah), Ballkani (koszovói)
D csoport: Club Brugge (belga), Bodö/Glimt (norvég), Besiktas (török), FC Lugano (svájci)
E csoport: AZ Alkmaar (holland), Aston Villa (angol), Legia Warszawa (lengyel), Zrinjski Mostar (bosnyák)
F csoport: Ferencváros, Fiorentina (olasz), Genk (belga), Cukaricki (szerb)
G csoport: Eintracht Frankfurt (német), PAOK (görög), Helsinki JK (finn), Aberdeen (skót)
H csoport: Fenerbahce (török), Ludogorec (bolgár), Spartak Trnava (szlovák), Nordsjaelland (dán)

Az Európa Liga csoportbeosztása

A csoport: West Ham United (angol), Olympiakosz Pireusz (görög), SC Freiburg (német), Topolyai SC (szerbiai)
B csoport: Ajax (holland), Olympique Marseille (francia), Brighton (angol), AEK Athén (görög)
C csoport: Glasgow Rangers (skót), Real Betis (spanyol), Sparta Praha (cseh), Arisz Limasszol (ciprusi)
D csoport: Atalanta (olasz), Sporting CP (portugál), Sturm Graz (osztrák), Raków Czestochowa (lengyel)
E csoport: Liverpool FC (angol), LASK Linz (osztrák), Union Saint-Gilloise (belga), Toulouse (francia)
F csoport: Villarreal (spanyol), Rennes (francia), Makkabi Haifa (izraeli), Panathinaikosz (görög)
G csoport: AS Roma (olasz), Slavia Praha (cseh), Sheriff Tiraspol (moldovai), Servette (svájci)
H csoport: Bayer Leverkusen (német), Qarabag (azeri), Molde (norvég), Häcken (svéd)

korábban írtuk

Ciobotariu: „büszke vagyok, hogy ezt a csapatot edzhetem”
Ciobotariu: „büszke vagyok, hogy ezt a csapatot edzhetem”

Emelt fővel búcsúzott az európai kupaporondtól a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, csütörtökön este hosszabbítás után 3–2-re maradt alul a norvég Bodø/Glimt gárdájával szemben a Konferencia Liga rájátszásának visszavágóján, így nem jutott be a csoportkörbe.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya