Ritka futballpillanat: Erdély hamar lefoglalta magának a Román Kupát

Ritka futballpillanat: Erdély hamar lefoglalta magának a Román Kupát

Nyolcvanötödször küzdenek a csapatok a Román Kupáért

Fotó: Frf.ro

Csaknem 90 év után, a sorozat legelső kiírása óta először négy erdélyi labdarúgócsapat jutott a Román Kupa elődöntőjébe: a héten sorrendben az Aradi UTA, a Kolozsvári U, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK és a Kolozsvári CFR nyerte meg negyeddöntős összecsapását. A legjobb négy között – ahol valamennyi érdekelt már büszkélkedik kupagyőzelemmel – U–UTA és Sepsi–CFR összecsapásokat rendeznek április 26-27-én, a finálét május 24-én rendezik.

Páva Adorján

2023. április 07., 13:042023. április 07., 13:04

2023. április 07., 13:212023. április 07., 13:21

A legnehezebb dolga a negyeddöntőben talán éppen a legnagyobb favoritnak, a kincses város vasutascsapatának volt, amely csütörtökön este a 89. percben lőtt góllal múlta felül a bajnokságban kieső helyen álló FC Argeșt. Dan Petrescu, a fellegváriak vezetőedzője már az összecsapás előtt aggodalmaskodva nyilatkozott egyrészt a sérülések, másrészt a sűrű program miatt (vasárnap már az FCSB ellen játszanak fontos mérkőzést a Szuperligában), hozzátéve, hogy sok, eddig alig játszó focistája is szerephez jut.

Ez így is történt (csupán három alapember kapott helyet a kezdő tizenegyben), ami alaposan meglátszott a hazaiak teljesítményén. A második játérészben viszont sorra cserélte be meghatározó játékosait a CFR, akik közül Krasniqi akkor lőtte be a sorsdöntő találatot, amikor már szinte mindenki a nagyon nem kívánt hosszabbításra készült a kolozsvári hidegben.

Galéria

Ermal Krasniqi (jobbra) juttatta tovább a CFR-t

Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907 CLUJ

Petrescu a mérkőzés után is csak fél szájjal örült a sikernek, és inkább tovább aggodalmaskodott, mintha csak teher volna a kupasorozat az elmúlt öt bajnoki idényt megnyerő, az újabb Szuperliga-címvédésért most kiélezett harcot vívó vasutascsapat számára.

Amellyel egyébként a sorozatban öt bajnoki aranyat jegyző tréner még nem nyert Román Kupát.

Lelkesebb kupaszereplők

Utóbbi sorozat legutóbbi győztesének vezetőedzője, Cristiano Bergodi viszont tavaly ött ült a Sepsi OSK kispadján a Voluntari felett aratott 2-1-es diadal során, és tovább reménykedhet a címvédésben, hiszen csapata csütörtökön 4-1 arányban kerekedett felül a Mioveni gárdáján. Bár ez a negyeddöntő legegyértelműbb sikere, a gólok csak a második félidőben estek, amikor már emberhátrányban játszottak a vendégek.

Galéria

A Sepsi OSK (piros-fehér mezben) a második félidőben négy gólt rúgott

Fotó: Facebook/Sepsi OSK

Az olasz tréner kolozsvári kollégájához képest sokkal lelkesebben nyilatkozott a győzelem után, kiemelve: különleges teljesítmény sorozatban másodszor is a kupaküzdelmek elődöntőjébe jutni.

„Nem lesz könnyű dolgunk, de tavaly sem mi voltunk a favoritok, és mégis megnyertük a Román Kupát” – nyilatkozta Bergodi.

A Kolozsvári U a háromszékiekhez hasonlóan egy kupagyőzelemmel büszkélkedik, viszont azt jóval régebben, 1965-ben gyűjtötte be. Most a Hermannstadt 2-1 arányú idegenbeli legyőzésével került közelebb hozzá, miután szerdán fordított a nagyszebeni meccsen.

Ioan Ovidiu Sabău, az egyetemistacsapat vezetőedzője egyértelművé tette, hogy döntőt szeretnének játszani, „minden csapat ezt szeretné, ha idáig eljutott”.

Galéria

A Kolozsvári U (világos mezben) a második félidőben fordított Nagyszebenben

Fotó: Facebook/FC Universitatea Cluj

Ugyanakkor Sabău fontosnak nevezte, hogy egyelőre a bajnokságra koncentráljanak. Akárcsak következő kupaellenfelének trénere, Bálint László is.

Bár az UTA edzője is lelkesen nyilatkozott a vendég FC U Craiova 1948 keddi, 1-0 arányú legyőzése után, a bajnoki kiesés elkerüléséért vívott harcba csúszott aradiak szakembere is mindent csak sorjában venne.

Hiszen még szűk három hét van a Román Kupa elődöntőjéig, amely egymeccses párharcokat tartogat a Kolozsvár, illetve a Sepsi Arénában. A május 24-ei finálé helyszíne még nem ismert. A bukaresti sajtó szerint a futballszövetség arra vár, hogy kiderüljön, mely csapatok jutnak a fináléba: ha például a két kolozsvári együttes, akkor a kincses város adhat otthont a döntőnek, egy UTA-Sepsi finálé esetében pedig Nagyszeben.

Galéria

Az UTA szurkolói látványos koreográfiával, a múlt nagyjainak (Domide, Pecsovszky, Neuman báró, Dumitrescu, Brosovszky) felidézésével készültek az e hónapban szülinapos klub kupameccsére

Fotó: Facebook/UTA Arad

Erdélyi kupamúlt

Mint ismeretes, a most először alkalmazott formátum szerint a negyeddöntős csapatok egy csoportkör után jutottak a legjobb nyolc közé a kupasorozat idén 90 éves történetének 85. kiírásában, amelyben 128 csapat állt rajthoz.

Közülük pedig négy erdélyi alakulat jutott az elődöntőbe – erre eddig csak egyszer, éppen az első, 1933/1934-es kiírás volt példa.

Akkor a Temesvári Ripensia az Aradi AMTE (3-1), a szintén érdekelt Kolozsvári U pedig a Resicabányai UDR (3-2) felülmúlásával került a fináléba, amelyet 5-0-ra nyertek meg a bánságiak.

De arra is ritkán volt példa, hogy két erdélyi játssza a Román Kupa döntőjét: összesen csupán ötször.

A már említett példán kívül 2009-ben Kolozsvári CFR–Temesvári FC (3-0), 1974-ben Petrozsényi Jiul–Temesvári Politehnica (4-2), 1956-ban Nagyváradi Progresul–Aranyosgyéresi Energia (2-0), 1948-ban pedig Aradi ITA–Temesvári CFR (3-2) döntőt rendeztek.

Mindent összevetve a Kolozsvári CFR a Román Kupa legeredményesebb erdélyi együttese négy sikerrel (2008, 2009, 2010, 2016), története során csupán egyetlen finálét veszített el.

Az Aradi UTA két diadallal (1948, 1953) és négy kudarccal követi, a Ripensia két siker (1934, 1936) mellett két elbukott döntőt jegyzett. Az egyszeres győztesek listáján a Kolozsvári U (1965, 4 elvesztett döntő), a Nagyváradi NAC (1956, 1), a Petrozsényi Jiul (1974, 1), a Besztercei Gloria (1994, 1), a Sepsi OSK (2022, 1), a Resicabányai CSM (1954, 0) és a Tordai Sticla Arieșul (1961, 0) található.

A Román Kupa legeredményesebb csapata egyébként az FCSB (Steaua) 23 sikerrel, amelyet a szintén fővárosi Dinamo és Rapid követ 13-13 végső győzelemmel. A CFR fölé még a Craiovai U is „beférkőzött” öt diadallal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó