Régi nagy esélyesek új focivébéje – csütörtökön kezdődik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság

Régi nagy esélyesek új focivébéje – csütörtökön kezdődik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság

Fotó: FIFA

Harminckét válogatott, tizenkét helyszín – csütörtökön délután kezdődik Oroszországban a 21. labdarúgó-világbajnokság. A címvédő Németországon kívül Brazília, Argentína vagy épp Spanyolország már hagyományosan az esélyesek közé tartozik, de sokan Franciaországot vagy Belgiumot várják a döntőbe. Bölöni László a Krónikának úgy vélte, nem lesznek nagy meglepetések, de ő elsősorban élvezni akarja a mérkőzéseket, nem pedig tippelni.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2018. június 14., 09:272018. június 14., 09:27

2018. június 14., 09:542018. június 14., 09:54

„A nyitómeccs mindig szimbolikus. Ekkor ébredsz rá, hogy amire négy évet vártál, végre ismét itt van” – nyilatkozta a kétszeres aranylabdás, 41 éves brazil Ronaldo, aki Robbie Williams popénekes és Aida Garifullia helyi opera-énekesnő társaságában csütörtökön szerephez jut az Oroszországban kezdődő 2018-as labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén.

Ezt az Oroszország–Szaúd-Arábia összecsapás (18 óra) előtt szervezik a 81 ezer férőhelyes, felújított moszkvai Luzsnyiki Stadionban,

de emellett további tizenegy stadion és összesen tizenegy város fogadja a 21. foci-vb-re kvalifikált harmincként válogatottat.

A korábban téli olimpiának már otthont adó állam a történelemben először rendezheti meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) legnagyobb világeseményét, ezért amióta 2010-ben házigazdává választották, erőteljes infrastruktúra-fejlesztés kezdődött a térségben. Az utolsó hivatalos adatok alapján

678 milliárd rubel, azaz 12 milliárd dollár lett a torna szervezésének összköltsége,

de emellett még az esemény idején segédkező személyek létszáma is kimagasló: 15 ezer önkéntes és több tízezer biztonsági szakember dolgozik majd a vb idején.

Ezen a tornán debütál a korábban sokat tesztelt videóbírórendszer is, de még az Adidas új, Telstar 18 néven bemutatott labdájába is chipet szereltek a statisztikai kimutatások és az okosórákkal felszerelt játékvezetők segítése érdekében. A technikai újításoktól a téves döntések csökkenését remélik, mert ahogyan arra Gianni Infantino FIFA-elnök rámutatott:

Idézet
Videó-visszajátszás nélkül a helyes döntés meghozatalának 93 százalékos esélye van. Visszajátszással ez az érték 99 százalék.”

A szervezet játékvezetői bizottságát irányító Massimo Busacca megjegyezte: harminc kamera áll majd a szakemberek rendelkezésére az ítélet meghozatalakor, és a legfőbb cél, hogy elkerüljék a mindenki számára nyilvánvaló tévedések okozta botrányokat.

Azt még nem tudni, hogy a bevezetés zökkenőmentes lesz-e a vb-n, azt viszont igen, hogy az eredményt befolyásoló bírói döntésnek nemcsak presztízsbeli jelentősége van a csapatokra nézve, hanem még pénzügyi következményekkel is jár. A FIFA idén rekordnak számító 400 millió dollár összedíjazást kínál a tornán, amelyből

a világbajnoknak 38 millió, az ezüstérmesnek 28, a harmadik helyezettnek 24, a negyedik helyezetnek pedig 22 millió jut majd.

Újoncok és rutinosok

Ha a világbajnokság mezőnyét nézzük, akkor hamar feltűnhet Olaszország, Hollandia, Chile és az Egyesült Államok hiánya. Különösen a taljánok távolléte jelent „drámát”, hiszen 1958 óta most először maradtak le a vb-ről. A lemaradók helyett viszont olyan kuriózumnak számító együttesek kerültek a mezőnybe, mint Panama, amely válogatottja történetében most először vesz részt világbajnokságon, de az elmúlt időszakban remeklő Peru rutinja is megkopott a legutóbbi 1982-es szereplése óta.

Galéria

Fotó: Krónika

A 2002-ben negyeddöntős szereplésével meglepetést okozó Szenegál is érdekességnek számít, de szövetségi kapitánya, az egykori védekező középpályás, Aliou Cissé már az európai füleknek is ismerős lehet a PSG-ben, a Montpellier-ben, a Burmingham Cityben vagy a Portsmouth-ban eltöltött évei miatt. Hogy szakvezetőként mire jut majd a Lengyelországgal, Kolumbiával vagy Japánnal teljes H csoportban, még nem tudni, az viszont tény: kerete gerincét az európai élbajnokságokban szereplő csapatok által foglalkoztatott futballisták adják, ezért a csoport második helyén többen is számítanak rájuk.

Persze a papírforma a dél-amerikai csapat felé billen, mint ahogyan az A jelű kvartettben Uruguay, az E-ben Brazília, a D négyesben pedig az argentinok a favoritok

– még ha a selejtezőkön „viszontagságos” eredmények után jutottak is tovább, hogy felszállhassanak a Rolling Stones Oroszországba tartó magángépére. Persze ez a négyes érdekesnek ígérkezik a két évvel ezelőtti Európa-bajnokság szenzációját jelentő, története első vb-jén szereplő Izlanddal, valamint a Luka Modric, Ivan Rakitic és Mario Mandzukic neve által fémjelzett horvát együttessel a mezőnyben, továbbá Nigériáról sem szabad elfelejteni, hogy tavaly épp az argentinokat győzte le 4-2-re egy barátságos meccsen. Messi akkor nem lépett pályára.

Most természetesen nem kívánják pihentetni a Barcelona klasszisát, aki azt a héten már elárulta: a vb-szereplése sokban befolyásolni fogja további tevékenységét a nemzeti csapatban, mert egy esetleges kudarc visszavonulásra késztetheti.

Messi teljesítménye értelemszerűen hatással lesz az idei Aranylabda díjra is, ahol fő riválisa, Cristiano Ronaldo az Európa-bajnok Portugália keretében Spanyolországgal játszik majd rangadót a B csoportban,

de ugyanígy európai együttesek esélyességét mutatja a papírforma a C jelű négyesben Franciaország, az F-ben pedig a vb-címvédő Németország révén, míg a G-ben Belgium–Anglia derbi várható.

Utóbbi csatából egyikük várhatóan a négyes második helyére szorul majd, mint ahogyan több szakember Mexikónak (F csoport), Horvátországnak (D) és Lengyelországnak (H) is ezt a helyet jósolta, talán csak az E jelű négyes kapcsán oszlanak meg leginkább a vélemények a Szerbia–Costa Rica–Svájc trió kiegyensúlyozottsága miatt.

Hazaküldték a „realos” spanyol kapitányt, Hierro ugrik be helyette

Spanyolország labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya, Julen Lopetegui lett a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid vezetőedzője – jelentette be kedd este a „királyi” klub. A szakember eredetileg a csütörtökön kezdődő világbajnokság után távozott volna a nemzeti csapattól, hogy hároméves szerződését aláírja a Zinedine Zidane helyére szakvezetőt kereső fővárosi klubcsapattal, de a spanyol szövetség szerdán azonnali hatállyal menesztette tisztségéből, és Fernando Hierrót bízta meg a válogatott irányításával. Az indoklás szerint azért, mert az 51 esztendős tréner nem értesítette őket erről időben, holott nemrég 2020-ig szerződést hosszabbított velük. Viselkedését nem „tudták tolerálni”, ezért még a kétmillió eurós kivásárlási árról is lemondtak.

Hiányzók és kiemeltek

Érdekes lesz figyelemmel követni a szomszédos szerbek szereplését, hiszen az ősszel rajtoló Nemzetek Ligájában Románia épp Mladen Krstajic szövetségi kapitány együttesével fog majd találkozni. A keretéből több játékos – mint például Nemanja Matic (Manchester United) – is belefért az európai topcsapatok gárdáiba, Aleksandrar Kolarov (AS Roma) és Branislav Ivanovic (Zenit) pedig masszív védelemmel nehezíti meg az ellenfelek dolgát.

Érdekesség egyébként, hogy az A csoportban a házigazda Oroszországnak nem biztos, hogy elegendőek lesznek a hazai pálya előnyei a továbbjutáshoz,

hiszen igencsak megváltoztak, amióta 2008-ban Eb-elődöntősként megpályázták a szervezést. Fő riválisuk most minden bizonnyal az az Egyiptom lesz, amelynek kiválósága, Mohamad Szalah vállsérülést szenvedett a Liverpool–Real Madrid Bajnokok Ligája-döntőben. Azóta állapota már javult, de az Uruguay elleni nyitómérkőzésen még kérdéses pályára lépése.

Galéria

Ő kétség kívül a torna egyik sztárjának számít, de mellette a brazil Neymar, a belga Kevin De Bruyne, az uruguayi Edinson Cavani, az angol Harry Kane, a spanyol David de Gea vagy a német Thomas Müller egyaránt csapata húzónevének számít. Ugyanígy kulcsembere a francia csapatnak Kylian Mbappé, akinek a bokája a szerdai edzésen sérült meg, de az Ausztrália elleni szombati mérkőzésre még felépülhet, mint ahogyan a szintén sérüléssel bajlódó Dijibril Sidibére és Samuel Umitire is számít Didier Deschamps szövetségi kapitány.

A franciákat egyébként – az elbukott hazai Eb óta – a belgákkal együtt a vb titkos esélyeseiként emlegetik.

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) által kidolgozott algoritmus alapján a galloké a vb-mezőny legértékesebb kerete – 1410 millió euróra becsülték –, és ebből épp Mbappét emelték ki. Sorrendben őket követi Anglia, Brazília, Spanyolország, Argentína, Németország, Belgium, Uruguay és Horvátország, miközben a sereghajtók között Irán, Szaúd-Arábia és Panama szerepel – utolsó mindössze 15 millió euróra becsült összértékkel.

Tippeljen és nyerjen!
Lapcsaládunk online tippversennyel is készült a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra: erről részleteket itt olvashatnak.

Bölöni nem számít meglepetésre

„Gyakorlatilag nagy változások nincsenek a futballtérképen, nem jelent meg új erő, eddig még nem ismert futballnemzet” – véli az erőviszonyokról Bölöni László. A marosvásárhelyi származású futballedző a Krónikának leszögezte:

Idézet
A brazilok maradtak a dél-amerikaiak körében. Az európaiaknál ott vannak a németek, a spanyolok, más nagy meglepetés a kontinensről talán a franciák lehetnek, de mind olyan futballerők, akikkel már találkoztunk, akiket ismerünk”.

Az elismert szakember szerint gratulálni lehet az olyan kisebb csapatoknak, mint Panamának ahhoz, hogy kijutottak a vb-re, de minden tisztelet mellett sem lehet feltételezni róluk azt, hogy meghatározó tényezői lesznek az idei seregszemlének.

Galéria

Bölöni László nem tartja magát jó tippelőnek

Fotó: Szabó Miklós

Nagy meglepetésekre amúgy sem számít, mint ahogyan az elmúlt tornákkor sem borult fel a papírforma. „Mindig a végső győzelemre esélyesnek mondhatjuk a brazilokat, a németeket, a spanyolokat vagy az argentinokat, de ezekben a tippekben én annyira gyenge vagyok...” – mondta, amikor a lehetséges döntősök kilétéről faggattuk.

Hozzátette, Olaszország hiánya jelentőséggel bír, ugyanakkor a hollandok visszaesése már hosszabb ideje tart, ezért nem érződik majd annyira a vb-n. „Az olaszokat lehet sajnálni, a hollandoknak talpra kell állniuk” – szögezte le Bölöni.

Romániát és Magyarországot „logikus hiányzóknak” tartja, mert mint mondta: „mindkettő gyengébben teljesített, normális, hogy nincsenek ott. Hogy mikor jutnak ki újra? Jó lenne, ha nemcsak akkor, amikor megint bővítik a vb-mezőnyt”.

A Royal Antwerp vezetőedzőjeként jól ismeri a belga labdarúgást, amelynek válogatottja szerinte tele van tűzdelve nagynevű játékosokkal, de az az általános vélemény, hogy hiányzik az összhang az együttesben. „Arról is beszélnek, hogy a sok csillogás, egyik játékos elhalványítja a másikat. Kellene nekik egy kimagasló teljesítmény a nyolcad- vagy a negyeddöntőben ahhoz, hogy az evés meghozza az étvágyukat, hogy valóban arra koncentráljanak, amit sokat várnak tőlük. Nevek, erősségek vannak, de valahogy meg kell találni az összhangot” – vélekedett Bölöni.

Lapunknak elárulta, hogy a legtöbb csapat nem áll annyira közel hozzá, de a franciáknak mindenképp szurkolni fog, hiszen az elmúlt pár évtizedben ott élt.

Idézet
A franciákhoz van a legtöbb közöm, de elsősorban élvezni akarom a világbajnokságot, nem fogadni rá”

– mondta a szakember.

Kódolt csatornák

Romániában az országos közszolgálati csatorna, a TVR sugározza majd a július 15-ig tartó vb mérkőzéseit, miközben Magyarországon újfent az MTVA vásárolta meg a jogokat. Mivel ezt a szerződést a FIFA-val még korábban kötötték, ezért itthon az M4 csatorna geokódolására kell számítani a torna idején.

Ugyanakkor Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója bejelentette, hogy az európai szövetséggel (UEFA) és a FIFA-val tavaly megkötött új megállapodás értelmében az ősszel rajtoló Nemzetek Ligája-találkozókkor már a környező országokban, így Romániában sem kell lekódolják a közvetítést.

 

Gazdára talált a 2026-os foci-vb

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezheti meg a 2026-os labdarúgó-világbajnokságot – döntött szerdán a nemzetközi szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán. Az amerikai „trió” összesen 134 szavazatott kapott, míg a másik kandidáló, Marokkó 65-öt. Ezen a 2026-os tornán már 48 válogatott vehet részt, ezért a mostani 64 helyett 80 mérkőzést fognak rendezni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó