Méltányos bérezésért sztrájkol a romániai sportélet

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 08., 19:00 utolsó módosítás: 2018. augusztus 08., 22:50

Megállt szerdán az élet a romániai sport- és ifjúsági minisztérium több alegységében, mert az alacsony béreket megelégelő alkalmazottak többszöri eredménytelen tiltakozás után általános sztrájkba léptek. Több százan szüntették be a munkát meghatározatlan időre, hogy országos szakszervezetük révén igazságos bérezést vívjanak ki maguknak.

Sztrájkoló és tüntető alkalmazottak szerdán délben a sport- és ifjúsági igazgatóság Kolozs megyei székháza előtt Fotó: Rostás Szabolcs

Tizenöt pontban megfogalmazott listán követelnek méltányos bérezést a romániai sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek szerdán általános sztrájkba lépett alkalmazottai. Országos szakszervezetük közleménye emlékeztet arra, hogy sérelmeiknek korábban már több formában is hangot adtak, de mivel mostanáig nem történt változás, az általános munkabeszüntetés mellett döntöttek.

Mint arról lapunkban már korábban is beszámoltunk, a legnagyobb problémát a méltánytalanul alacsonynak tartott fizetések jelentik. Az érdekképviselet tájékoztatása alapján

az alkalmazottak hetven százalékának képzettségtől és feladatkörtől függetlenül 1300 lej nettó fizetése van, a szaktárca pedig a bírósági határozat ellenére sem folyósítja a régiség után járó bérpótlékot.

A hétvégéken és ünnepnapokon végzett munkát nem honorálják, hasonlóképpen túlórapénzt sem kapnak azok, akik a kevés alkalmazott miatt kénytelenek többletmunkát végezni. A szakszervezet szerdai közleménye hangsúlyozta, hogy mostanára a végletekig fokozták a feladathalmozást, de a szaktárca „immunis” minden olyan javaslatra, amely megoldhatná a helyzetet. Szerintük a jelenlét-nyilvántartás nem tükrözi a valóságot, mert ha azt a munkatörvény alapján vezetnék, akkor évi „több százezer túlórát” mutatna ki.

Kiemelik, hogy az edzők nem kapják meg a 25 százalékos pótlékot, ha tanítványuk bekerül az országos válogatottba, fizetésük pedig 2018. január elseje óta csökkent. Az alegységek alkalmazottai még az üdülési utalványokat sem kapták meg, az adózás pedig nem egységesen történik.

A sportminisztériumnál semmilyen törvényes pótlékot nem fizetnek. Elutasítják az építő jellegű párbeszédet. Csekély számú találkozóink nehézkesen szerveződtek, és semmi konkrét eredménye nem lett”

– olvasható a szakszervezet közleményében.

Egységes fellépés

Kedd délután volt egy megbeszélés a minisztérium és a szakszervezet között, ahol az Andy Nagy által irányított érdekképviselet szerint a tárca elismerte az igazságtalan bérezést, de az állami számvevőszékhez fordult átvilágításért. Erre határidőt nem szabtak, ezért a szakszervezet úgy véli, hogy a minisztérium csak ki akar bújni a felelősség alól. „Tekintettel arra, hogy a költségvetés-módosítás sem jogi, sem pénzügyi megoldással nem kecsegtet, jogosnak véljük a tiltakozásunkat” – vélekednek.

A szakszervezet munkatársától, Cristina Avramtól lapunk megtudta, hogy a kora déli órákig már többen is visszajelezték, hogy csatlakoztak az általános sztrájkhoz. Többek között a bukaresti alegységek, a Kolozs, a Maros és a Brassó megyei sportigazgatóságok, de a snagovi országos edzőközpontban és az onești-i sportklubban is beszüntették a munkát.

Tudomásukra jutottak ugyanakkor olyan estetek is, amikor az igazgatók próbáltak nyomást gyakorolni alkalmazottaikra, hogy álljanak el a sztrájktól.

„Persze az igazgatók is kaptak iránymutatást a minisztériumtól, ezért egyelőre túlkapásként értékeljük azt, hogy megpróbálják megakadályozni alkalmazottaikat a tiltakozáshoz való joguk érvényesítéséről” – vélekedett a szakszervezetisek munkatársa.

Szerdán délután egyébként újabb találkozó volt a felek között, ezúttal a júliusban lejárt kollektív munkaszerződésről esett szó, de Avram úgy vélekedett, hogy amíg nem láthatják a könyvviteli adatokat és a fizetési rácsot, nem lehet érdemi tárgyalást folytatni. Időközben az is kiderült, hogy a tárcavezető Ioana Bran szabadságon van.

Kitartó követelések

A sportszakszervezet közleményében emlékeztet arra, hogy korábbi figyelmeztető sztrájkjuk és a bukaresti tüntetésük nem járt eredménnyel, ugyanakkor leszögezte: elszántak, és most addig nem hátrálnak meg, amíg jogos követeléseiknek nem tesznek eleget. Nagy a Ziare.com alapján figyelmeztetett, hogy

sztrájkjuk hátrányosan érinti a jelenleg éppen táborozó gyermekeket is – mivel a sport- és ifjúsági minisztérium égisze alá tartozó táborok alkalmazottainak egy része is felfüggesztette a munkát –, de sajnálatára nincs más választásuk.

Megjegyezte: a minisztérium alkalmazottai nem szüntették be a munkát, mert amellett hogy nyomást gyakorolnak rájuk, a fizetésük is eltér az alegységekben dolgozó kollégákétól.

A sportminisztérium alegységeiként sportigazgatóságok, egyetemi művelődési házak, országos edzőközpontok és sportklubok működnek. Az általános sztrájk idején az alkalmazottak 30 százaléka végez munkát. Emlékezetes, hogy a kormány legutóbbi költségvetés-módosításakor arra hivatkozva csökkentették a sportminisztérium büdzséjét, hogy az nem használta fel a rendelkezésére álló pénzügyi kereteket.

Béremelés csak jövőre

A sportminisztérium délutáni közleményében azt írta, hogy a válogatottak és egyéb sporttevékenységek zökkenőmentesen zajlanak, mivel információik szerint alkalmazottaik közül mindössze 200-an csatlakoztak a sztrájkoz, és azok sem nyújtottak be 48 órával előtte hivatalos kérvényt az igazgatóságok felé.

A szindikátus által bejelentett 4000 sztrájkoló nem lehet valós, mivel csak 2998 alkalmazottunk van. Közülük mintegy 7 százalék függesztette fel a munkát, ezért nem lehet általános sztrájkként emlegetni a helyzetet”

– fogalmaz a tárca. Hozzátették, hogy a béreket 2019. január elsejétől fogják emelni, hogy egy korábbi törvény értelmében 2022-ig megszűnjenek a jelenlegi igazságtalanságok. Fél év múlva fizethetnek pótlékot is, ugyanakkor túlórapénzt nem folyósíthatnak, mivel a jogszabály szerint csak szabadnappal kompenzálhatnak.

„A bérrácsbesorolást érintően a spotminisztérium nem hozhat módosítást, mivel nincs hatásköre a hatályban lévő törvények megváltoztatására” – olvasható még a közleményben, amely szerint a költségvetés-módosítás nem befolyásolja a független entitásként működő sportszövetségeket. „Meggyőződésünk, hogy felelősségteljes alkalmazottaink vannak, akik bölcsességről tesznek tanúbizonyságot, és belátják, hogy mit jelentene a versenysportolók felkészülése számára a munkabeszüntetés” – fűzte hozzá a sportminisztérium.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat