Majdnem nyert a Fradi Firenzében, a hajrában egyenlített a Fiorentina

Majdnem nyert a Fradi Firenzében, a hajrában egyenlített a Fiorentina

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Ferencváros 2-2-es döntetlent játszott csütörtökön az idén döntős olasz Fiorentina vendégeként a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában, de így is élen maradt a négyesében.

MTI

2023. október 06., 06:592023. október 06., 06:59

2023. október 06., 07:022023. október 06., 07:02

Varga Barnabás idénybeli 18. góljával juttatta előnyhöz a zöld-fehéreket 25 perc után, a második félidő elején pedig a francia Ibrahim Cissé fejelt a hazai kapuba. A firenzei együttes aztán a 60. percben végrehajtott hármas csere után átvette az irányítást, majd a cseh Antonin Barak fejesével szépített is, a hosszabbításban pedig a francia Jonathan Ikone találatával egyenlített.

Bár nem telt meg teljesen az európai szövetség egykori elnökéről, Artemio Franchiról elnevezett firenzei stadion, mégis remek hangulat fogadta a csapatokat. A ferencvárosi szurkolók zöldbe, fehérbe és feketébe borították a szektorukat, a középső részen pedig egy páncélos lovag karddal és pajzzsal a kezében támadott utalva a kiírt angol üzenetre: „meghódítani Firenzét”. A hazai drukkerek pedig azt üzenték kedvenceiknek olaszul, hogy „Firenze büszkeségéért és dicsőségéért”.

Még el sem kezdődött a mérkőzés, máris változtatnia kellett az olaszoknak, ugyanis a bemelegítésnél megsérült a kapusuk, így Oliver Christensen helyett Pietro Terracciano védett. A harmadik számú európai kupasorozatban idén döntős Fiorentina aztán nagy lendülettel kezdett, két perc alatt vezetett két veszélyes támadást, de

a Ferencváros hamar felvette a meccs ritmusát, nem játszott alárendelt szerepben,

sőt, a váratlanul kezdőbe került Terraciano eladott labdája után helyzete is volt, a kapus azonban Marquinhos lövésének védésével javított, Varga próbálkozását pedig már blokkolták. Elöl mindkét csapat kifejezetten kombinatív játékot mutatott, amivel alkalmanként sikerült is zavart kelteni, de a védők többnyire a lövések blokkolásával tudtak menteni. A firenzei hálóőrnek kétszer védenie is kellett, a legnagyobb helyzetnél viszont Kayode mentett hatalmasat Marquinhos elől alig öt méterre a kaputól.

A játékrész derekán túl egy labdaszerzésből indult akció végén a veszélyesebb és lendületesebb futballt mutató FTC megérdemelten szerzett vezetést.

A gól alaposan visszavetette a Fiorentinát, amely nem találta a ritmust, sok labdát vesztett, így ebben a periódusban csak elvétve jutott el a támadó harmadig, de helyzetet akkor sem tudott kidolgozni. Ellenben a magyar bajnoknak ekkor is voltak ígéretes támadásai, viszont előnyét nem tudta növelni.

Hármas firenzei csere után megfordult a játék képe

Térfélcserét követően ismét megpróbált támadólag fellépni a Fiorentina, de ezt gyorsan megbüntette a fővárosi gárda, amely labdaszerzések után szélsebesen rohant át a rivális középpályáján és védelmén is. Elsőre a videobíró még megmentette a firenzei csapatot, mert a Varga buktatásáért megítélt büntetőt visszavonta les miatt, azonban

néhány perccel később szögletből mégis megduplázta előnyét az FTC, amely akár el is dönthette volna a három pont sorsát, mivel egy újabb mesteri kontra végén Ben Romdhane került ziccerbe, de közeli lövése a jobb kapufán csattant.

A hazaiak mestere azonnal hármas cserére szánta el magát, az átalakítás után fölénybe került a Fiorentina, amely helyzeteket is kidolgozott, de a befejezések eleinte elkerülték Dibusz kapuját, mígnem egy szabadrúgás utáni fejessel sikerült szépítenie. A Ferencváros ezután még jobban beszorult, záporoztak a lövések a kapujára, azonban Dejan Stankovic vezetőedző tanítványai hősiesen tartották az eredményt, mert a védők önfeláldozóan belevetődtek a lövésekbe, néhány alkalommal pedig Dibusz hárított. Egy ízben a magyar válogatott kapusa is tehetetlen volt, viszont a videobíró a Ferencvárost is megmentette, mert a Fiorentina találata lesről született.

A hétperces hosszabbítást végül nem bírta ki az elfáradó Ferencváros, mert egy újabb csereember góljával egyenlített a Fiorentina, amely a végén majdnem a győzelmet is megszerezte.

Galéria

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar bajnoknak így megszakadt a tíz tétmérkőzésen át tartó győzelmi sorozata, de a veretlensége tovább folytatódott. A Ferencváros a három hét múlva sorra kerülő harmadik körben az ugyancsak négypontos, de kevesebb szerzett gólja miatt második belga Genk vendége lesz.

Stankovic: nyertünk egy pontot, nem elvesztettünk kettőt

Dejan Stankovic vezetőedző nem elvesztett két pontnak tartja, hogy a Fiorentina a hosszabbításban egyenlített, sokkal inkább megszerzett egy pontként látja a Ferencváros 2-2-es döntetlenjét.

„Abszolút nem vagyok szomorú és nem kesergek.

Idézet
Ez egy fantasztikus meccs volt, nagyon büszke vagyok a csapatra és a játékosokra, mert 65 percig jobban futballoztunk. Ez egy plusz pont, amit szereztünk.

Persze lehetett volna győzni, vagy még jobban játszani, de nincs miért bánkódni. A 60. perc környékén megszerezhettük volna, de a 97. percben akár meg is kaphattuk volna a harmadik gólt. Ilyen a futball” – értékelt a firenei találkozó után a magyar bajnok szerb szakembere.

Stankovic az MTI érdeklődésére Ben Romdhanénak nemcsak a támadó játékát, hanem a védekezésben elvégzett munkáját is kiemelkedőnek nevezte.

Hozzátette, sokat készültek vele erre az összecsapásra, az izraeli középpályás pedig sokat harcolt és mindent beleadott. Lecserélését pedig azzal indokolta, hogy ezt a tempót, amivel futballozott, képtelenség lett volna végigbírni a mérkőzés lefújásáig.

„A Ferencvárosnál már az érkezésem előtt is nagyszerű munkát végeztek, és folyamatosan fejlődött a klub, ezt kell folytatni tovább velem is. Ez Magyarország elsőszámú klubcsapata, amely bátor mentalitással rendelkezik, ezért nekem is bátornak kell lennem.

Idézet
Amiben már most látom a fejlődést, az a szervezettség és az akarat, de lesz ez még jobb is”

– beszélt az előrelépési lehetőségekről Stankovic, aki külön köszönetet mondott a mintegy kétezer ferencvárosi fanatikusnak, hogy száz percig folyamatosan szurkoltak és támogatták a csapatot.

Kollégája, Vincenzo Italiano úgy fogalmazott,

ennyit érdemelt a Fiorentina, mert a rivális az első 60 percben sokkal jobban játszott.

„Utána mi kerültünk fölénybe és megérdemelten egyenlítettünk. A becserélt játékosok nagyon jól teljesítettek, nekik köszönhető ez a pontszerzés” – mondta a Fiorentina trénere, aki szerint a meccs első kétharmadában lassú volt a játékuk és nem tudták kihasználni a széleken lévő gyors és erős futballistáik képességeit, valamint a párharcokban is rendre alulmaradtak.

Italiano elismerte, néhány kulcsjátékosát szerette volna pihentetni a hétvégi, Napoli elleni rangadó előtt, de erre a mérkőzés nem adott lehetőséget, mert rendkívül meg kellett dolgozniuk az egyenlítésért.

Konferencia-liga, csoportkör, 2. forduló, F csoport:
Fiorentina (olasz)-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)

Firenze, Artemio Franchi Stadion, 20 367 néző, v.: Daniel Schlager
gólszerzők: Barak (67.), Ikone (93.), illetve Varga B. (25.), Cissé (51.)
sárga lap: González (87.), illetve Sigér (23.), S. Mmaee (55.), Varga B. (57.), Ben Romdhane (66.), Dibusz (73.)

Fiorentina:
Terraciano - Kayode, Martínez Quarta, Ranieri, Biraghi (Parisi, a szünetben) - Bonaventura (Ikone, 79.), López (Arthur Melo, 60.), Mandragora (Barak, 60.) - González, Beltrán, Sottil (Kouame, 60.)

Ferencvárosi TC:
Dibusz - Makreckis, S. Mmaee, Cissé, Ramírez - Ben Romdhane (Owusu, 67.), Sigér - Marquinhos (Civic, 82.), Abu Fani (Besic, 67.), Zachariassen (Abena, 88.) - Varga B. (Pesic, 82.)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott