Nagy fordítás: kilenc hónapra csökkentették Simona Halep eltiltását

Nagy fordítás: kilenc hónapra csökkentették Simona Halep eltiltását

Fotó: Kieran Galvin/EPA/Agerpres

Négy évről kilenc hónapra csökkentette Simona Halep versenyzési engedélyének doppingvétség miatt elrendelt felfüggesztését a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Az ítélet kihirdetését követően a teniszező közölte, alig várja, hogy ismét pályára léphessen.

Rostás Szabolcs

2024. március 05., 17:262024. március 05., 17:26

2024. március 05., 21:112024. március 05., 21:11

A román teniszező számára rendkívül kedvező ítéletet kedden hirdették ki, ennek megfelelően a korábbi világelső hamarosan visszatérhet a pályára. A hivatalosan még ki nem közölt, a román sportsajtó által ismertetett döntést George Cosac, a Román Teniszszövetség elnöke megerősítette az Euronews hírtelevíziónak. Időközben a CAS hivatalosan is megerősítette a 9 hónapos eltiltásról hozott ítéletet. A sportdöntőbíróság keddi közleménye szerint a február 7. és 9. között lezajlott tárgyaláson számos szakértőt és tanút hallgattak meg az ügyben, majd a testület egyöntetűen úgy döntött, hogy

részben helyt ad Halep fellebbezésének, és játékjogának eredetileg négy évre szóló felfüggesztését kilenc hónapra csökkenti.

Mindez azt jelenti, hogy a kétszeres Grand Slam-győztes teniszező visszatérhet a pályára, hiszen letöltötte eltiltását. Az ítélet szerint Simona Halepnek a pozitívnak bizonyult vérminta levételének napja, azaz 2022. augusztus 29. és 2022. október 7. közötti hivatalos eredményeit semmisnek nyilvánítják, azaz törlik az ebben az időszakban szerzett ranglistapontjait, visszavonják az esetleges tornagyőzelmeket és pénzdíjakat. A döntés szerint ugyanakkor az ITIA-nak 20 ezer svájci frankot kell fizetnie Halepnek az ügyvédi honoráriumra és a választottbírósági eljárással járó egyéb költségekre.

Frissítés

Halep: győzött az igazság!
„Alig várom, hogy ismét pályára léphessek” – nyilatkozta Simona Halep, miután a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott a fellebbezésének, és négy évről kilenc hónapra csökkentette játékjogának doppingvétség miatti felfüggesztését. Az eltiltás időszakát a döntés szerint 2022. október 7-étől számolják, így az 2023. július 6-án lejárt. A világklasszis román teniszezőt az AFP hírügynökség idézte. Mint írták, amióta doppinggyanúba keveredett, Simona Halep mindig hangsúlyozta ártatlanságát és azt, hogy tudatosan soha nem fogyasztott tiltott szert. „Feddhetetlen sportoló vagyok és voltam eddig is” – mondta Halep, felháborítónak nevezve az ellene felhozott vádakat. „Végül győzött az igazság, bár tovább tartott, mint szerettem volna” – fogalmazott a sportoló. Halep egyik ügyvédje, az amerikai Howard Jacobs egy keddi közleményben hangsúlyozta, hogy az eltiltás csökkentéséről szóló döntés „egyben azt is jelenti, hogy Simona Halepnek jogában állt volna indulni a legutóbbi két Grand Slam-tornán, a 2023-as US Openen és a 2024-es Australian Openen”.

Egyébként a sportoló két doppingvétségét külön tárgyalta a bírói testület. Kiemelték: a tiltott szer használatára vonatkozó vád kapcsán Halep elismerte a doppingszabályok megsértését azáltal, hogy a roxadustat került a szervezetébe, de a per során sikerült kétséget kizáróan bebizonyítania, hogy a vétség nem volt szándékos, egy szennyezett étrendkiegészítővel került be a szervezetébe a tiltott szer. „Bár a testület megállapította, hogy Simona Halep gondatlansággal vádolható a doppingellenes szabályok megszegése miatt, mivel nem volt elég óvatos a Keto MCT nevű étrendkiegészítő használata során, ez a vétsége nem súlyos” – szerepel a sportdöntőbíróság ítéletében.

A román sportoló biológiai útlevelében kimutatott „rendellenességek” kapcsán a CAS leszögezte, az ITIA kizárólag a 2022. szeptember 22-én levett minta eredményére hivatkozva állapította meg, hogy Halep tiltott szerekkel élt.

A CAS az ügyben első fokon eljáró testülettől eltérően egy műtéti beavatkozás miatt 2022. szeptember 9-én levett vérminta eredményét is figyelembe vette. Ez, illetve Halep akkori nyilvános bejelentése, miszerint a 2022-es év hátralevő részében nem kíván versenyezni, cáfolja az ITF független bírósága által vázolt forgatókönyveket. „Az összes bizonyítékot figyelembe véve a CAS vizsgálóbizottsága nem állapított meg szabályszegést, elutasította ezt a vádat” – szögezték le a határozatban.

korábban írtuk

Doppingügy: Simona Halep beperelt egy táplálékkiegészítőket gyártó vállalatot
Doppingügy: Simona Halep beperelt egy táplálékkiegészítőket gyártó vállalatot

Simona Halep beperelte azt a táplálékkiegészítőket gyártó kanadai vállalatot, amelyik szerinte felelős abban, hogy doppingvétség miatt négy évre felfüggesztették a játékjogától, írja a Reuters.

A Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA) tavaly szeptemberben jelentette be, hogy Simona Halep játékjogát négy évre felfüggesztették doppingvétség miatt. Az ITIA közölte, hogy egy független bíróság két különálló doppingvétség miatt függesztette fel a korábbi világelső versenyzési engedélyét.

A 31 éves román sportoló játékjogának ideiglenes felfüggesztést azt követően rendelték el 2022 októberében, hogy a 2022-es amerikai nyílt teniszbajnokság alatt levett minta a roxadustat nevű tiltott szert mutatta ki a szervezetében. Ezt követően Halep doppinggyanúba keveredett a biológiai útlevelében kimutatott „rendellenességek” miatt is.

Simona Halep mindvégig tagadta, hogy tudatosan használt volna tiltott szert. „Egész pályafutásom során egyszer sem fordult meg a fejemben a csalás gondolata, mivel ez teljesen ellentétes mindazokkal az értékekkel, amelyekre neveltek. Teljesen összezavartnak és elárultnak érzem magamat ebben a tisztességtelen helyzetben” – írta az ellene megfogalmazott vádakkal kapcsolatban annak idején Halep, aki már akkor élete legnagyobb megrázkódtatásának nevezte az eltiltását. Játékjogának felfüggesztését megfellebbezte a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), ahol idén februárban meghallgatták. A sportoló azt kérte, hogy töröljék a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA) döntését, és enyhítsenek a büntetésen.

korábban írtuk

Bízik az igazában, és mihamarabb visszatérne a pályára Simona Halep
Bízik az igazában, és mihamarabb visszatérne a pályára Simona Halep

Simona Halep bízik benne, hogy kiderül az igazság az ügyében, és bizonyítást nyer, hogy soha nem élt tiltott szerekkel – ezt a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) való meghallgatását követően nyilatkozta a román teniszezőnő pénteken.

Ezt követően a kétszeres Grand Slam-győztes teniszező beperelte azt a táplálékkiegészítőket gyártó kanadai vállalatot, amelyik szerinte felelős abban, hogy doppingvétség miatt négy évre felfüggesztették a játékjogától. A román teniszező több mint 10 millió dolláros kártérítést követel a Quantum Nutritiontól, arra hivatkozva, hogy a cég terméke, a Schinoussa Superfood révén került be a szervezetébe a roxadustat nevű tiltott szer, amit a 2022-es amerikai nyílt teniszbajnokság alatt végzett drogteszt kimutatott a vizeletében.

korábban írtuk

Doppingvétség miatt négy évre eltiltották Simona Halepet, a teniszező fellebbezett a sportdöntőbíróságon
Doppingvétség miatt négy évre eltiltották Simona Halepet, a teniszező fellebbezett a sportdöntőbíróságon

Négy évre eltiltotta a játéktól Simona Halepet doppingolás miatt a teniszezők doppingügyeivel foglalkozó Nemzetközi Tenisz Integritás Ügynökség (ITIA).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja
2024. május 03., péntek

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC
2024. május 03., péntek

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak

Az eltiltásából visszatérő Sofron István, a magyar jégkorong-válogatott alapembere szeretne erőt adni társainak az olaszok elleni ma (péntek) esti és a szlovénok elleni szombati mérkőzésre a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

 

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak
2024. május 02., csütörtök

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen

Bóta Márton, a magyar férfi jégkorong-válogatott sajtófőnöke csütörtök este cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a bolzanói divízió I/A-világbajnokság hátralévő két mérkőzésén nem Don MacAdam látja el a szövetségi kapitányi teendőket.

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen