Izlandot leiskolázta, Dániát hazaküldte a csoportelső magyar férfi kéziválogatott az Eb-n

Krónika 2020. január 15., 20:53 utolsó módosítás: 2020. január 15., 22:23

Középdöntőbe jutott a magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör harmadik fordulójában 24-18-ra legyőzte szerdán az izlandi csapatot, Malmőben.

Fotó: Magyar Kézilabda-szövetség

A továbbjutásukat már korábban biztosító izlandiak a hatodik perc végén szerezték első góljukat, a magyarok ekkor már 3-0-ra vezettek a jó védekezésnek és Mikler Roland bravúros védéseinek köszönhetően. A remek kezdést nem követte hasonlóan jó folytatás, a támadásban elkövetett hibák miatt tíz percig nem sikerült újabb gólt lőni, ezt kihasználva az ellenfél Aron Palmarsson vezérletével 6-0-s sorozattal fordított.

Az északi szigetország csapata lendületben maradt, és hatékony védekezésének, illetve gyors akcióinak köszönhetően a szünetben is három találattal vezetett, de két kihagyott magyar büntető után volt már öt is a különbség.

A második felvonás elején összeszedték minden erejüket a magyarok, és Bánhidi Bence góljaival egyenlítettek, majd az 53. percben Szita Zoltán találataival már 21-17 volt az állás. A folytatásban is elképesztően összeszedetten, higgadtan kézilabdázott a magyar csapat, amely egy 8-1-es sorozattal zárta a meccset, és minden várakozást felülmúlva a középdöntőbe jutott. Az izlandiak legeredményesebb játékosa Gudjon Valur Sigurdsson volt négy góllal. A mezőny legjobbjának Mikler Rolandot választották, aki 32 lövésből 14-et védett, a mérkőzés legeredményesebb játékosa ugyanakkor Bánhidi Bence volt nyolc góllal. A két csapat 42. alkalommal találkozott egymással: 15 izlandi siker és három döntetlen után ez volt a 24. magyar győzelem.

Bánhidi Bencét (labdával) még a magyar bajnokságot megjárt Aron Palmarssonnak sem sikerült tartania az izlandiak közül Fotó: Magyar Kézilabda-szövetség

A csoportkört két győzelemmel és egy döntetlennel záró magyar együttes két pontot visz magával a középdöntő II. csoportjába, melynek mérkőzéseit szintén Malmőben rendezik.

A csapat a középdöntőben pénteken a világbajnoki ezüstérmes Norvégiával, vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkozik. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat. A magyarok a továbbjutással megőrizték esélyüket az olimpiai kvóta megszerzésére. Különben a magyar csapat szerdai győzelme egyúttal azt is jelenti, hogy az olimpiai és világbajnok Dánia nem jut tovább a csoportból a középdöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, E csoport:
Magyarország-Izland 24-18 (9-12)
---------------------------------
Malmö, v.: Marin, Garcia (spanyolok)
lövések/gólok: 40/24, illetve 43/18
gólok hétméteresből: 3/1, illetve 4/0
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország:
------------
Mikler - Hornyák 1, Máthé, Sipos, Bánhidi 8, Ligetvári 1, Győri 3, cserék: Szita 4, Bóka 4, Balogh Zs. 2, Rosta, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat