Idegenbe „zakatol” a CFR: elkészült a Liga 1-es menetrend, a protokollról jövő héten tárgyalnak

Idegenbe „zakatol” a CFR: elkészült a Liga 1-es menetrend, a protokollról jövő héten tárgyalnak

Fotó: LPF

Elkészült a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2020–2021-es szezonjának menetrendje: a tizenhat csapatosra bővített mezőny erdélyi szereplői közül a CFR és az UTA is idegenben kezd, miközben a Sepsi OSK a Craiovát fogadja az első fordulóban. A jövő hévégén rajtoló idény előtt módosítanák a járványügyi protokollt, és az UEFA által alkalmazott szabályokat vezetnék be a Liga 1-be is.

 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. augusztus 13., 18:052020. augusztus 13., 18:05

2020. augusztus 13., 18:082020. augusztus 13., 18:08

A Viitorul vendégeként kezdi az újonc UTA a 2020–2021-es szezont a Liga 1-es bajnokságban, miközben a címvédő Kolozsvári CFR a Clinceni vendége lesz a jövő hétvégén rendezendő első fordulóban. A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) székhelyén csütörtökön elkészített műsor előtt a mezőny a Târgoviștei Chindiával lett teljes, amelyik a hazai 2-0-s győzelme után idegenben 1-1-es döntetlent ért el a másodosztályból feljutásra pályázó Mioveni-nyel szembeni osztályozón, ezért bennmaradt az élvonalban. A Iași ellen, idegenben lép majd pályára az első fordulóban, de ugyanakkor lesznek a Dinamo–Hermannstadt, az Argeș FC–Botoșani, a Voluntari–Medgyes és a Sepsi OSK–Craiova összecsapások is.

A szentgyörgyieknek a második találkozójuk sem lesz könnyebb, hiszen az ezüstérmes oltyánok után a címvédő fellegváriak vendégei lesznek.

Ismeretes, hogy a koronavírus-járvány kapcsán már a következő idényben tizennégyről tizenhat csapatosra bővült a mezőny, amelyik az oda-visszavágós körmérkőzéses alapszakasz után alsó- és felsőházi rájátszásra oszlik. A 2020-as naptári évben a december 20-ai hétvégén rendeznék az utolsó fordulót, majd egy háromhetes szünet után január 13-án térnének vissza a pályára, hogy április derekáig lezárják az alapszakaszt, és egy héttel később elkezdhessék a playoff és a playout küzdelmeit.

Ismeretes, hogy a felsőházban továbbra is a legjobb hat csapat játszik majd a bajnoki címért, az utolsó, még európai szereplést jelentő helyen végző együttesnek viszont később az alsóházi pontvadászat döntőjének győztesével is meg kell majd mérkőznie az európai indulásért.

A következő idényben a hazai futballtörténelem két legeredményesebb vidéki csapata ismét azonos mezőnyben játszik, az egyaránt hatszoros bajnok UTA és a CFR első összecsapása a novemberi 11. fordulóban, Kolozsváron lesz.

A Szamos-partiak lesznek a házigazdák a 13. fordulóban esedékes CFR–FCSB rangadónak és a decemberi 15. fordulóra tervezett CFR–Craiova derbinek is. Az FCSB–Dinamo örökrangadót az október 4-ei, hatodik körben rendezik.

A Gsp.ro összefoglalója alapján kényesnek ígérkezik a következő idény, mert a legtöbb klubnak tartozásai vannak játékosai felé. Ez alól kivétel a Viitorul és a Sepsi OSK, valamint az újonc UTA és az Argeș FC, ahol semmilyen hátralék nincs.

A többség játékosok eladásából, a nemzetközi szereplésért járó pluszpénzből, valamint a médiajogokért járó összegből akar törleszteni, ugyanakkor utóbbi összeg a mezőnybővítés miatt több felé oszlik majd. Legalábbis egy újabb megállapodásig.

Épp csütörtökön, az LPF közgyűlése előtt tartott George Becali, az FCSB tulajdonosa egy sajtótájékoztatót, amely során az épület bejáratánál látványosan széttépte azt a szerződéskiegészítési tervezetet, amelyben a médiajogok birtokosa kétmillió euróra bírságolta volna a klubokat az elmaradt mérkőzésekért. „Én ezt a papírt széttépem és széttaposom. Így taposom én el a mocskot, a hazugságot és azok ötleteit, akik gúnyt űznek az emberekből” – fogalmazott a piperai üzletember, hangsúlyozva, hogy akár perelni is kész, amennyiben nem tartják be az eredeti megállapodást.

Kiemelte azt is, hogy a sportszervezetnek újra kellene tárgyalnia a szerződést, hiszen ha az átszervezett versenykiírás által valóban érdekesebbnek tartják a Liga 1-et, akkor annak tévéközvetítési jogáért is nagyobb pénzösszeget kellene kérni. Hangzatos sajtótájékoztatója után személyesen tárgyalt a médiajogok birtokosával, aki arról biztosította, hogy az elmúlt szezonra vonatkozó megállapodáson nem változtatnak semmit, és nem szankcionálják a klubokat az elmaradt találkozók miatt.

Ismeretes, az EaD vállalat képviselői leszögezték, hogy ha a pontvadászat nem a pályán fejeződik be, akkor kártérítést kérnek majd. Emiatt be is tervezték a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019–2020-as szezon összes találkozóját, de mivel többször halasztani kellett a kluboknál diagnosztizált fertőzöttek miatt, végül a felsőházban és az alsóházban sem tudták határidőre lejátszani az összes találkozót.

Hogy elkerüljék az esetleges újabb halasztásokat, a következő szezonban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által is alkalmazott protokollt akarnák alkalmazni: ez alapján

csak azt különítik el, akinek pozitív a koronavírustesztje, a csapat pedig pályára léphet, amennyiben a bírói lapon fel tud tüntetni legalább tizenhárom játékost.

„Jövő hét elején tárgyalunk erről az illetékes hatóságokkal és reméljük, kedvezően bírálja el az egészségügyi és a sportminisztérium” – nyilatkozta a közgyűlés után Justin Ștefan, az LPF főtitkára. Az UEFA, mint ismeretes, nem halaszt mérkőzést pozitív teszteredmény miatt. Amennyiben az érintett csapat nem tud pályára lépni, úgy a zöldasztalnál játék nélkül elveszíti a találkozóját. Az első ilyen határozat a koszovói Dritát érintette, amelynek csapatára karantént rendeltek el, ezért nem tudta lejátszani a Linfield elleni Bajnokok Ligája-előselejtezőjét.

BL-győztes spanyol kapussal erősített a Sepsi OSK

Jesus Fernandez leszerződtetését jelentette be szerda este a Sepsi OSK élvonalbeli labdarúgócsapata. A 32 éves spanyol kapus a görög Panetolikosz gárdájától érkezett Sepsiszentgyörgyre, de pályafutása során korábban megfordult a Kolozsvári CFR-nél is a román élvonalban, miközben 2014-ben tagja volt a Real Madrid Bajnokok Ligája-győztes keretének. Aznap írták alá a szerződést a 23 éves görög jobbhátvéd Panagiotisz Deligiannidisszal is, akinek érkezésével összesen ötre nőtt a háromszékinél az új igazolások száma. Öt új játékost igazolt eddig a Liga 1-ben újonc UTA is, de miután az aradiak bejelentették a középhátvéd Erico Da Silva, a kapus Horațiu Moldovan, a középpályás Neluț Roșu, valamint Vlad Morar és Ioan Hora csatárok leszerződtetését, most öt napig elkülönítőbe vonultak, mert a szerdai tesztelés során egy személy eredménye pozitív lett. Emiatt lemondták a Kolozsvári CFR elleni, péntekre tervezett felkészülési mérkőzésüket. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ