Huszonegy év után szerezte meg az Eb-címet a magyar férfi vízilabda-válogatott

Huszonegy év után szerezte meg az Eb-címet a magyar férfi vízilabda-válogatott

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar férfi válogatott aranyérmesként zárta a budapesti vízilabda Európa-bajnokságot, miután a vasárnapi döntőben 9-9-es rendes játékidő után az ötméterespárbajban 5-4-re legyőzte Spanyolországot.

Krónika

MTI

2020. január 26., 21:152020. január 26., 21:15

2020. január 26., 22:332020. január 26., 22:33

Jó előjelekkel várhatta a találkozót a magyar válogatott, amely az Európa-bajnokságok történetében még soha nem kapott ki a spanyoloktól. A két csapat a finálét megelőzően 18 alkalommal találkozott egymással a kontinensviadalokon, ezeken 15 magyar siker mellett három döntetlen született. Utóbbiak közül az egyik a mostani torna csoportkörében: múlt csütörtökön 11-11 lett a végeredmény.

A spanyolok történelmi győzelemre hajtottak, ugyanis még egyszer sem nyertek Eb-t, ráadásul arra is csak egyszer, 1995-ben az olaszok révén volt példa, hogy ugyanazon a kontinensviadalon a férfiaknál és a nőknél is egyazon nemzet válogatottja diadalmaskodjon. Az biztos volt, hogy ebben az évszázadban először nem valamelyik jugoszláv utódállam válogatottjának a nyakába kerül az aranyérem, a magyarok 1999-es firenzei diadala óta ugyanis csak ezek az országok osztoztak a végső sikeren.

Néhány perccel 19 óra előtt, a magyar válogatott bemutatásakor „felrobbant” a zsúfolásig megtelt Duna Aréna, ahol még a közlekedő folyosókon is egymás hegyén hátán álltak az emberek.

Galéria

Magyar erdő. Varga Dénesék remek védőmunkát mutattak be a fináléban

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A találkozó rögtön spanyol emberelőnnyel és góllal kezdődött, de Zalánki Gergő akcióból gyorsan válaszolt egy távoli lövéssel. A spanyolok elhibázták a második fórjukat, ráadásul a visszaúszás közben Alvaro Granadost kiállították, de a magyarok sem éltek a kínálkozó létszámfölénnyel. Gyorsan jött az újabb spanyol fór, Alberto Munarriz pedig nem hibázott, a túloldalon viszont Hosnyánszky Norbert a kapusba lőtte az előnyt. Nagy Viktor emberhátrányban mutatta be első védését, Munarriz második találatánál azonban már tehetetlennek bizonyult.

A második negyed újabb kihagyott magyar fórral indult, de a spanyolok sem éltek a lehetőséggel, Angyal Dániel viszont szépített. A következő magyar emberelőnynél Märcz Tamás időt kért, a megbeszélt figurát pedig Zalánki fejezte be egy óriási pattintott lövéssel. A spanyolok kezdtek elbizonytalanodni elöl, Nagy előtt valóságos „blokkerdő” tornyosult, a magyarok pedig Varga Dénes klasszis góljával először az összecsapáson megszerezték a vezetést. A spanyolok több mint egy negyeden át tartó gólcsendje még ötméteresből sem tört meg, mert Granados lövése a felső lécről kifelé pattant.

A fordulást követően rögtön egyenlített a rivális, de a túloldalon jött a magyar válogatott másik balkezes bombázója, Vámos Márton, aki a kapufa segítségével kis túlzással szétlőtte a kaput.

Galéria

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiválóan védekezett a magyar csapat, ha a blokkon átjutott a lövés, akkor Nagy segített be, végül Marc Larumbe egy nem várt ejtéssel járt túl a magyar kapus eszén. Nem kellett azonban sokat várni az újabb vezető magyar találatra, ezúttal Manhercz Krisztián pattintása talált utat a hálóba. Egy újabb Nagy-védés után Manhercz duplázhatta volna az előnyt, de Daniel Lopez Pinedo is bizonyította klasszisát, így a torna utolsó nyolc perce előtt egy góllal vezettek a magyarok. A játékrész elején megvillant a spanyolok legnagyobb sztárja, Felipe Perrone is, aki emberelőnyből egyenlített, de a túloldalon is érkezett a csapatkapitány, Varga egy passz után értékesítette a fórt. A spanyolok egy ritkán láthatóan szerencsés „flipper-góllal” egalizáltak újra, a másik oldalon viszont Manhercz azonnal válaszolt létszámfölényben.

Galéria

Märcz Tamást, a magyar válogatott szövetségi kapitányát a vízbe lökik a győzelem örömére

Fotó: MTI/Czagány Balázs

A rivális egyből egyenlített előnyben, Hárai Balázs viszont akcióból, centerből csavart a kapuba. A spanyolok másfél perccel a vége előtt fórból egyenlítettek, majd egy jó védekezés után újra ők támadhattak. A centerhez eljutott a labda, de a húzás fölé szállt, így jöhettek a magyarok, de a spanyolok 14 másodperccel a vége előtt labdát szereztek, Mallarach megúszott és lőtt, Nagy azonban védett, így jöhettek az ötméteresek. Érdekesség, hogy a torna történetében másodszor dönthettek ötösök az aranyéremről, 2018-ban Barcelonában a spanyolok alulmaradtak a szerbekkel szemben ebben a műfajban.

Galéria

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A sorozatot Varga kezdte, magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába. A spanyoloknál Perrone a balra mozduló Nagy mellett jobbra lőtt. Vámos ugyancsak a kapussal ellentétes oldalra lőtt a hálóba, viszont Munarriz sem adott esélyt Nagynak. Manhercz is magabiztos végrehajtónak bizonyult, mint ahogyan Adrian Delgado is. Hosnyánszky nagy erővel lőtt jobbra, a másik oldalon Vogel Soma kapott lehetőséget a kapuban, de nem volt esélye Larumbe lövésével szemben. Ötödikként Zalánki a bal sarkot választotta, Granados lövését pedig megfogta Vogel, ezzel Európa-bajnok lett a magyar válogatott!

A magyarok összességében 13. alkalommal és 21 év szünet után lettek újra a kontinens legjobbjai, ez volt a leghosszabb „böjt” a sportág magyarországi történetében.

Európa-bajnokság, férfiak:
döntő:
Magyarország-Spanyolország 14-13 (1-3, 3-0, 2-2, 3-4, 5-4) - ötméteresekkel
----------------------------------------------------------
Duna Aréna, v.: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
gólszerzők: Zalánki, Varga Dé., Manhercz 2-2, Angyal, Vámos, Hárai 1-1, illetve Munarriz 3, Mallarach 2, Granados, Larumbe, Perrone, Tahull 1-1

Magyarország:
-------------
Nagy V. - Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai - cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz., Vogel (kapus)

A magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságok 1926 óta íródó történetének legeredményesebb csapata, 13 arany és hat ezüst mellett hat bronzzal toronymagasan vezeti az örökranglistát.

Az eddigi férfi Eb-k érmesei:
                                             arany  ezüst  bronz

 1. MAGYARORSZÁG                                 13     6      6
 2. Szerbia (Jugoszlávia, Szerbia és Montenegró)  8     9      5
 3. Oroszország (Szovjetunió)                     5     3      3
 4. Olaszország                                   3     2      6
 5. Németország                                   2     4      3
 6. Horvátország                                  1     2      1
 7. Montenegró                                    1     2      1
 8. Hollandia                                     1     -      1
 9. Spanyolország                                 -     3      3
10. Svédország                                    -     3      -
11. Franciaország                                 -     1      -
12. Belgium                                       -     -      3
13. Ausztria                                      -     -      1

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 20., szombat

Furcsa fordulat: Rapport Richárd azt mondja, elutasította a román állampolgárságot

Sajtóinformációk szerint román állampolgár lett Rapport Richárd sakknagymester, aki másfél évvel ezelőtt országot váltott, és azóta román „zászló alatt” versenyez.

Furcsa fordulat: Rapport Richárd azt mondja, elutasította a román állampolgárságot
2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős