Helsinki: olimpiai falu egy szigeten – Uray Zoltán kolozsvári vívó élményei a 69 évvel ezelőtti ötkarikás játékokról

Helsinki: olimpiai falu egy szigeten – Uray Zoltán kolozsvári vívó élményei a 69 évvel ezelőtti ötkarikás játékokról

Ősszel tölti 90. életévét az egykori olimpikon

Fotó: Horváth László

A 90. életévét ősszel töltő dr. Uray Zoltán közel hetven évvel ezelőtt, 1952-ben vett részt a helsinki olimpián. A sportember hihetetlen szellemi és fizikai frissességnek örvend. Ötkarikás élményeiről számolt be lapunknak.

Nánó Csaba

2021. augusztus 01., 10:222021. augusztus 01., 10:22

2021. augusztus 01., 14:272021. augusztus 01., 14:27

– Két emberöltő telt el a helsinki olimpia óta, amelyen ön is részt vett a román vívóválogatott tagjaként. Ennyi idő múltán emlékszik még, milyen érzés volt, amikor megtudta, hogy kiutazhat az ötkarikás játékokra?

– Természetesen emlékszem, hiszen abban az időben egy fantasztikus ajándék volt az, hogy az ember olimpiára mehessen. Szerencsém volt, mert az országos bajnokság volt a válogató, azon második lettem, így nem tudtak kiejteni. Benne voltam a tőrcsapatban, de mivel nagyon fiatal voltam, én lettem a tartalék. Egyéniben viszont indítottak párbajtőrben, ahol egy nagyon erős mezőny volt. Tény, hogy sikerült kijutnom a helsinki olimpiára, és ez felejthetetlen élmény.

Idézet
A világ legjobbjait láthattam, lehetőségem adódott a versenyeken az első sorban tátani a számat és csodálni azokat a gyönyörű összecsapásokat, amik ott voltak.

Mai napig, ha valami szépre akarok gondolni, akkor a d’Oriola–Mangiarotti asszó jut eszembe. Amit ők bemutattak, az volt a vívás csimborasszója! Azóta ez a sportág is nagyot változott, de akkor gyönyörű volt. Így aztán az ötkarikás játékok óriási élmény volt szakmailag is.

– Milyenek voltak a körülmények az olimpiai faluban?

– Akkoriban nem voltunk túlságosan jó viszonyban a nyugati államokkal, és a Szovjetunió delegációja kijelentette, ők a nyugati táborba nem mennek, csináljanak a szervezők egy külön tábort a szocialista ország sportolóinak.

Idézet
El is készült a szálláshely Helsinkitől pár kilométerre egy szigetecskén. Gyakorlatilag egy kaszárnya volt ott, azon belül minden szocialista ország kapott egy épületet. A nyugatiak olimpiai táborát nem is láttuk.

Ám annyira szép volt a környezet, a tavak, maga a sziget, hogy teljesen elbűvölt minket. Onnan autóbuszokkal vittek-hoztak bennünket a különféle helyszínekre.

Galéria

Uray Zoltán versenyző korában

Fotó: Uray Zoltán archívuma

– Sikerült találkozni, ismerkedni más nemzetek sportolóival?

– Egyáltalán nem volt megengedve az ismerkedés. Kolozsvár nagyon szépen képviseltette magát, hiszen négyen voltunk a városból: Guráth Béla, Szántai János, Kökössy Mihály és jómagam. Mi egy szobában voltunk, és minden négy ember mellé ki volt rendelve egy szekus tiszt. A bukaresti szekus jóindulatú valaki volt, de pokolian műveletlen, annyit megtanult, hogy ránk vigyáznia kell. Ki volt adva, hogy senkivel nem szabad beszélni, pedig például az amerikai vívóválogatottban két magyar is volt. Logikus, hogy a teremben összetalálkoztunk, de a táborban probléma volt az ismerkedés. Mellettünk laktak a magyar csapat tagjai, de nekünk nem volt szabad szóba állnunk a vívóikkal. Persze ezt nem mindig tartottuk be, ismertük is egymást a versenyekről, de nagyon vigyáztunk arra, hogy ne legyen túl feltűnő.

Idézet
Egyszer éppen Puskás Öcsi jött ki a szomszéd blokkból néhány társával, mi meg a szekusunkkal együtt kint sétáltunk. Szántai elég hangosan beszélt, erre odaszólt kissé csodálkozva Puskás: Fiúk, ti tudtok románul is? Mondtuk, persze hogy tudunk, Romániában élünk, de hagyjatok békén, mert nem szabad beszéljünk veletek. Erre Puskás megjegyezte: Azért nem kell úgy berezelni! Ő megengedhette magának…

Szintén Szántaival történt, egyszer megszólított egy portugál vívólányt, erre a szekus szólt nekem, fényképezzem le őket. Hirtelen nem tudtam, mit tegyek, aztán azt mondtam, sajnálom, de a gépemben nincs film. Mindenesetre a versenyek technikai színvonala igen magas volt. A vívás legnagyobb csillagai, Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf, Elek Ilona, mind ott voltak. Guráth Béla, aki kicsit idősebb volt, ismerte a 40-es évekből Gerevicht és Kovácsot is. Miután utóbbi megnyerte kard egyéniben az aranyat, Gerevich az ezüstöt és Berczelly Tibor a bronzérmet, azt mondtuk, nem vagyunk emberek, ha nem megyünk át gratulálni.

Idézet
Megvártuk, míg lefeküdt a szekus, szépen kiosontunk, és sikerült gratulálnunk nekik. Emlékszem, éppen paprikás csirkét vacsoráztak nokedlivel, folyt a nyálunk, de nem maradhattunk ott. Nekik volt szakácsuk, mi a finnországi halat ettük.

Nagyobb botrány nem lett semmiből, azért ők is szemet hunytak a felett, ha mondjuk Puskásnak köszöntünk.

– Magyarország Helsinkiben nyerte a legtöbb érmet, csúcsformában voltak. Milyen szinten helyezkedett el a román sport?

– Volt néhány kiváló sportoló, például Sötér János és későbbi felesége, Balázs Jolán magasugró, aztán egy-két jó ökölvívó, nyertek egy aranyérmet céllövésben Iosif Sîrbu révén, bokszban pedig ezüstöt és bronzot. A román tornászlányok is viszonylag jól mozogtak, de mi, a vívók eléggé gyengén szerepeltünk, csupán Guráth és egy Tudor nevű román fiú jutott be az első húszba, ami középdöntőt jelentett.

Galéria

Részvételi érem

Fotó: Uray Zoltán archívuma

– Az olimpia akkoriban kimondottan az amatőr sportolóknak szólt. Az országok díjazták az eredményeket elérő versenyzőiket?

– Az olimpia után pénzbeli jutalom nem volt. Másrészt ha válogatott voltál, kaptál havonta hét- vagy nyolcszáz lej kajapénzt, ami óriási összeg volt abban az időben. Ebből ehettünk vendéglőkben vagy kantinban, és sikerült egy kis zsebpénzt is kiszorítani belőle.

Idézet
Általában minden olimpia vagy világbajnokság előtt edzőtáborban voltunk Bukarestben, ott egy előkelő szállodában laktunk, annak vendéglőjében ettünk, tehát szinte el voltunk kényeztetve anyagilag. Ez óriási dolog volt.

Helsinkiben az olimpián sem kaptunk napidíjat, de a szervezők mindennel elláttak. Nagyon jó volt a kaja, meg is híztunk, bár nem lett volna szabad. A sziget pedig, ahol el voltunk szállásolva, álomszép volt.

– Felemelő érzés lehetett felvonulni a nyitó- és záróünnepségen…

– Ilyen egy van az ember életében. Gyönyörű ünnepség volt, nagyjából tudtuk, ki az a Paavo Nurmi, a finn „csodafutó”, minden idők egyik legnagyobb olimpikonja, ő hozta be a lángot a stadionba. Maradandó élmény volt, amit az ember soha nem felejt el!

Galéria

A helsinki olimpiai vívócsapat. Lent bal oldalon az első Uray Zoltán

Fotó: Uray Zoltán archívuma

– Sportnyelven szólva csodálatra méltó formában van ma is. Ez minek köszönhető?

– Sokat köszönhetek az öreg Ozorai Lajos bácsinak, akivel a vívást kezdtem. A „tanár úr” – így szólítottuk – nemcsak vívni tanított, hanem viselkedni, élni is. Katonatiszt volt, megtanított arra, hogy rendszeresen kell étkezni, mindent rendszeresen kell csinálni. Minden reggel tornázom, sosem cigarettáztam, megtanultam a rendszerességet, ehhez tartom ma is magam. 

Dr. Uray Zoltán

Kolozsváron született 1931. szeptember 23-án. Középiskolai tanulmányait szülővárosában, a református kollégiumban végezte, egyetemi diplomát a Bolyai Tudományegyetem Természettudományi Karán biológiából szerzett 1955-ben. A biológiai tudományok doktora. 1950 és 1957 között volt a román vívóválogatott tagja, 1954-ben a Sport mestere címet is megkapta. 1952-ben részt vett a helsinki olimpián. 1954-ben a budapesti főiskolai világbajnokságon bronzérmes volt egyéniben és csapatban is. Kétszeres országos tőrvívóbajnok.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot július 27-én.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba