Győzelemre vezették a székelyek Romániát Magyarország ellen

Győzelemre vezették a székelyek Romániát Magyarország ellen

Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

Magyarország férfi jégkorong-válogatottja 2-1-re kikapott a nagyrészt székelyföldi magyar hokisokból álló Románia csapatától szerdán a bolzanói divízió I/A világbajnokság harmadik fordulójában.

Krónika

2024. május 01., 15:492024. május 01., 15:49

2024. május 01., 21:052024. május 01., 21:05

Az esélytelenebbnek tartott romániai csapat ötvenegy másodperccel a vége előtt szerzett góllal diadalmaskodott.

A most 17 erdélyi magyarral felálló együttes tétmérkőzésen legutóbb több mint 27 éve, 1997. március 28-án, az észtországi C csoportos vb-n tudta legyőzni a magyarokat,

akkor 2-0 lett, míg barátságos találkozón 2011. december 16-án Csíkszeredában 4-1-re.

korábban írtuk

Borult a bili a magyar válogatott öltözőjében a székelyek Romániájától elszenvedett vébévereség után
Borult a bili a magyar válogatott öltözőjében a székelyek Romániájától elszenvedett vébévereség után

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vizsgálatot indított, mivel a románok ellen 2-1-re elveszített szerdai mérkőzés után Galló Vilmos egy televíziós interjúban bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi kapitányt a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

Az MTI beszámolója szerint az reggel derült ki, hogy kedden a Koreai Köztársaság elleni mérkőzésen végleges kiállítást kapó Sofron István nem játszhat – feleségével és kislányával nézte a lelátótól a meccset –, így Don MacAdam szövetségi kapitány kénytelen volt átalakítani a támadósorokat, de úgy döntött, hogy még a védőpárokat is módosítja. Az viszont nem változott, hogy a tornán eddig remeklő Bálizs Bence kezdett a kapuban.

korábban írtuk

Eltiltották a magyar válogatott székely hokisát, nem léphet pályára a földijei ellen
Eltiltották a magyar válogatott székely hokisát, nem léphet pályára a földijei ellen

Egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott Sofron István, így nem léphet pályára a szerdán 13.30-kor kezdődő Románia elleni mérkőzésen a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokságon.

A magyarok a maximális hat ponttal érkeztek a kora délutáni összecsapásra, míg a 17 erdélyi magyarral felálló román alakulat eddig mindkét meccsét 6-1-re bukta el.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően magyar támadásokkal indult a meccs, Tőke Zoltán több alkalommal is jól védett, majd kiegyenlített játék folyt a pályán, de már román helyzetek is adódtak. Terbócs István kiállítása alatt Bálizs a gólvonalon mentett lábbal, majd a kapuvas is kisegítette Jevgenyij Szkacskov lövésénél. Kiegészülve Stipsicz Bence és Hári János megugrása maradt ki.

Galéria

Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

A második harmadot a korábbinál sokkal agresszívebben kezdte a MacAdam-csapat, jutalma előbb egy emberelőny lett, Szkacskov ült ki. A fórban két nagy védése volt Tőkének, majd azonos létszámban még egy. A fokozódó iramot Sándor-Székely Ottó sem bírta, őt is kiállították gáncsolásért, ám továbbra sem esett gól. Közvetlenül a szünet előtt Szkacskov-Albert Zagidullin-Roberto Gliga akció végén majdnem örülhetett a romániai tábor.

A harmadik felvonás elején Németh Kristóf közeli próbálkozását a gólvonalon marta el Tőke visszavetődve, ez volt a találkozó legnagyobb helyzete és a legnagyobb védése. Támadásban maradtak a magyarok, rengeteg időt töltöttek a román zónában, ám hősiesen védekezett a rivális. A közönség űzte a kedvenceket, ám az 50. percben megtört a jég:

Mihály Ákos a támadó harmadban rosszul tette vissza a pakkot, ebből megindultak a romániaiak, Péter Balázs pedig kilőtte a jobb felső sarkot.

Galéria

Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

Eszeveszett rohamokba kezdett a magyar válogatott, és 4 perc 20 másodperc a vége előtt Hadobás Zétény lövésébe Hári János nyúlt bele a levegőben, így a korong védhetetlenül vágódott Tőke kapujába.

Azonban mégsem lett hosszabbítás, mert Sándor-Székely megiramodott, jobb szélről lekorcsolyázta Hárit – aki amúgy csatár és nem védő –, elfektette Bálizst és 51 másodperccel a lefújás előtt beütötte a győztes gólt.

A végén lehozott kapus mellett Nilsson Henrik veszélyes lövését védte Tőke, aki 31 védéssel járult hozzá a sikerhez. A mérkőzés végén a két csapat legjobb játékosainak honosított jégkorongozókat választottak. A romániai együttesből Matias Haaranen, a magyarból pedig Henrik Nilssont kapott díjat.

A magyarok pénteken a házigazda olasz, a szombati záráson pedig a szlovén válogatottal találkoznak. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

korábban írtuk

Hokivébé székely szemmel
Hokivébé székely szemmel

Egy hokivébé a helyszínen nézve az igazi. A 2022-es ljubljanai világbajnokság után most a bolzanóin is jelen van a Székely Sport. Élménybeszámoló a hétfői és keddi napról.

Hadobás: mi irányítottunk, de sajnos, ilyen a hoki

A gólpasszos Hadobás Zétény még a kései egyenlítő gól után is azt érezte, hogy a magyar jégkorong-válogatott legyőzi a román csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szerdai játéknapján, ám az ellenfél végül 51 másodperccel a vége előtt megszerezte a három pontot érő találatot.

„Az első két harmadban nem ütöttünk gólt. A szünetben próbáltuk megnyugtatni magunkat, mert frusztráltak voltunk. Aztán a vezetésük után még inkább rákapcsoltunk, és egyenlítettünk.

Idézet
Ekkor azt hittem, meglesz a győzelem is. De sajnos, ilyen a hoki, a végén eljöttek, és beütötték a győztes góljukat

– mondta az MTI-nek Hadobás. Védőtársa, Garát Zsombor szerint meg kell vizsgálni, miért maradtak ki a helyzeteik. „Tudtuk, hogy nagy meccs lesz, de sokkal hatékonyabban kellett volna játszanunk. Sem az első, sem a második harmadban nem tudtunk betalálni, és a végén is egy belenyúlós gólunk lett. Magunkkal kell foglalkoznunk. Most lesz egy pihenő nap, és sokkal jobban kell összpontosítanunk a hátralévő két meccsen” – fogalmazott.

A 17 védéssel záró Bálizs Bence úgy vélte, akkor teszi a legjobban a dolgát a válogatott, ha minél előbb elfelejti ezt a vereséget, és a hátralévő két összecsapásra összpontosít. „Ez az egyhetes torna olyan, mint a rájátszás.

Idézet
Az első két meccset megnyertük, a mait sajnos elbuktuk, de nincs vége semminek, van még két meccsünk, amin lehet javítani”

– mondta a kapus. Kollegája, a 31 magyar lövést megfogó, köztük több bravúrt bemutató Tőke Zoltán kiemelte: az első két bolzanói mérkőzésen azért sem játszhattak jobban, mert nem volt felkészülési meccsük, és a tornán egyből két erős ellenféllel találkoztak. „Mostanra azért jobban összeálltunk, keményen védekeztünk, és én is hozzá tudtam tenni a magamét” – mondta az MTI-nek a Brassóval idén Erste Liga-bajnok kapus.

Férfi jégkorong, divízió 1/A vb, 3. forduló:

Magyarország–Románia 1–2 (0–0, 0–0, 1–2).
Gólszerzők: Hári János (56.), illetve Péter Balázs (50.), Sándor-Székely Ottó (60.).
Kapuralövések: 32–19.
Büntetőpercek: 2–4.

Magyarország: Bálizs Bence, Horváth Dominik (kapusok) – Kiss Roland, Henrik Nilsson, Sebők Balázs, Papp Kristóf, Erdély Csanád (első sor); Stipsicz Bence, Fejes Nándor, Varga Balázs, Nemes Márton, Hári János (második sor); Ortenszky Tamás, Garat Zsombor, Szabó Bence, Sárpátki Tamás, Galló Vilmos (harmadik sor); Hadobás Zétény, Németh Kristóf, Terbócs István, Mihály Ákos (negyedik sor). Vezetőedző: Don MacAdam.

Románia: Tőke Zoltán, Adorján Attila (kapusok) – Matias Haaranen, Imre Patrik, Péter Balázs, Részegh Tamás, Rokaly Szilárd (első sor); Salló Alpár, Bors Huba, Albert Zagidullin, Robert Gliga, Jevgenyij Szkacskov (második sor); Ferencz-Csibi Róbert, Györfy Tihamér, Sándor-Székely Ottó, Molnár Zsombor, Molnár Zoltán (harmadik sor); Láday Tamás, Gajdó Balázs, Fodor Csanád, Kovács Mátyás, Rokaly Norbert (negyedik sor). Vezetőedző: Dave MacQueen.

Később:
17 órától Japán–Koreai Köztársaság
20.30-tól Szlovénia–Olaszország.

Korábbi eredmények: Olaszország–Románia 6–1, Magyarország–Japán 3–1 és Koreai Köztársaság–Szlovénia 4–2, illetve Szlovénia–Románia 6–1, Magyarország–Koreai Köztársaság 6–2 és Olaszország–Japán Olaszország–Japán 4–3 (hosszabbítás után).

korábban írtuk

Profihoz méltatlannak nevezi a szövetségi kapitányt lebohócozó Galló nyilatkozatát a magyar hokiszövetség
Profihoz méltatlannak nevezi a szövetségi kapitányt lebohócozó Galló nyilatkozatát a magyar hokiszövetség

Galló Vilmosnak a szövetségi kapitányra tett nyilatkozata profi sportemberhez méltatlan volt a Magyar Jégkorong Szövetség szerint: a csatár bohócnak nevezte Don MacAdamet a románok elleni vereség után a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 04., csütörtök

Hatodik paralimpiájára készül Novák Eduárd: „mindent bele fogok adni, hogy tisztességes eredményt érjek el” (Videó)

Már a hatodik paralimpiai játékokon indulhat Novák Eduárd csíkszeredai kerékpáros, korábbi sportminiszter – a hírt a 47 éves sportoló szerda este osztotta meg követőivel Facebook-oldalán egy videós posztban.

Hatodik paralimpiájára készül Novák Eduárd: „mindent bele fogok adni, hogy tisztességes eredményt érjek el” (Videó)
2024. július 03., szerda

Egy labdarúgó a legértékesebb magyar sportoló a Forbes szerint

A Forbes magazin három év szünet után, a párizsi olimpia előtt elkészítette felmérését Magyarország legértékesebb sportolóiról, akik között Szoboszlai Dominik áll az első helyen.

Egy labdarúgó a legértékesebb magyar sportoló a Forbes szerint
2024. július 03., szerda

Nehéz megpróbáltatások árán is aranyérmekkel tért haza a szenior úszó-Eb-ről a kolozsvári Maier-Orosz Judit

Hosszú sikersorozatát folytatva ismét aranyérmekkel tért haza rangos megmérettetésről a szenior úszó világ- és Európa-bajnok Maier-Orosz Judit. A kolozsvári bajnok a verseny alatti megpróbáltatásokról és nyári terveiről is beszélt a Krónikának.

Nehéz megpróbáltatások árán is aranyérmekkel tért haza a szenior úszó-Eb-ről a kolozsvári Maier-Orosz Judit
2024. július 03., szerda

Vége a találgatásnak: eldőlt, hogy marad-e Marco Rossi a magyar válogatott élén

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Vége a találgatásnak: eldőlt, hogy marad-e Marco Rossi a magyar válogatott élén
2024. július 03., szerda

Tizenhat év után negyeddöntős Törökország a futball Európa-bajnokságon

A török labdarúgó-válogatott kisebb meglepetésre, a duplázó Merih Demiral vezérletével 2-1-re legyőzte Ausztria csapatát a németországi Európa-bajnokság kedd esti nyolcaddöntőjében.

Tizenhat év után negyeddöntős Törökország a futball Európa-bajnokságon
2024. július 02., kedd

Románia is búcsúzik a foci Eb-től: Hollandia könnyedén ejtette ki a citromsárga mezeseket

Hollandia 3-0-ra nyerte a foci Eb nyolcaddöntőjét Románia ellen.

Románia is búcsúzik a foci Eb-től: Hollandia könnyedén ejtette ki a citromsárga mezeseket
2024. július 02., kedd

Marosvásárhelyről az olimpiára: álmairól mesél a világklasszis Szőcs Bernadett

Szőcs Bernadett marosvásárhelyi asztaliteniszező kerül reflektorfénybe az Országos Sportügynökség csütörtöki podcast műsorában.

Marosvásárhelyről az olimpiára: álmairól mesél a világklasszis Szőcs Bernadett
2024. július 02., kedd

Csak a hosszabbítás utáni tizenegyespárbajban tudták legyőzni a szlovénokat Ronaldóék

A portugál labdarúgó-válogatott a gól nélküli döntetlennel zárult rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 3-0-ra legyőzte Szlovéniát a németországi Európa-bajnokság hétfő esti nyolcaddöntőjében.

Csak a hosszabbítás utáni tizenegyespárbajban tudták legyőzni a szlovénokat Ronaldóék
2024. július 01., hétfő

Bölöni László Marosvásárhely díszpolgára lett

Bölöni László távozik a francia labdarúgó-bajnokságból búcsúzott Metz együttesétől.

Bölöni László Marosvásárhely díszpolgára lett
2024. június 30., vasárnap

Negyeddöntős a házigazda német csapat, miután legyőzte a dánokat

A házigazda német válogatott 2-0-ra legyőzte a dán csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság szombaton Dortmundban játszott és vihar miatt csaknem fél órára félbeszakított nyolcaddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

Negyeddöntős a házigazda német csapat, miután legyőzte a dánokat