Fapadosabb CFR-gőzös, ropogósabb Sepsi-vekni, szűkebbre vett UTA-textil a Szuperliga rajtján

Fapadosabb CFR-gőzös, ropogósabb Sepsi-vekni, szűkebbre vett UTA-textil a Szuperliga rajtján

Erdélyi labdakergetők. Ismét összeméri erejét a Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK a bajnokságban

Fotó: Pinti Attila

Pénteken ismét beindul a nagyüzem a romániai labdarúgásban: a 16 csapatos Szuperliga öt erdélyi csapata a nyári átalakulásokat követően más-más célokkal, de egyaránt bizakodóan vág neki az új bajnoki idénynek. Az erőviszonyok továbbra is kiegyenlítettek, viszont a Kolozsvári CFR már nem a legnagyobb favorit. A 14 hónap alatt négy trófeát gyűjtő Sepsi OSK még mindig nem számít bajnokesélyesnek, miközben az osztályozóra kényszerülés után alaposan felforgatott Aradi UTA egyelőre a helyét keresi. Nem úgy, mint a felsőházi rájátszást megcélzó Kolozsvári U, de a Nagyszebeni Hermannstadt is az első hat közelében látja magát.

Páva Adorján

2023. július 14., 09:022023. július 14., 09:02

2023. július 14., 09:272023. július 14., 09:27

Nagy visszatérő otthonában rajtol pénteken a Szuperliga 2023/2024-es idénye: a 2011-ben még bajnoki címet és Szuperkupa-győzelmet arató, ám 2016-ban becsődölt, majd a negyedosztályban a szurkolók által feltámasztott, és most élvonalba jutott Galaci Oțelul 18.30-tól az Aradi UTA együttesét fogadja, utána pedig 21.30-tól a Bukaresti Rapid a vendég Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-val méri össze erejét.

Egy olyan bajnoki szezon kezdetén, amely természetesen sokismeretlenes a továbbra is rendkívül kiegyenlített erőviszonyok miatt, de az borítékolható, hogy számos meglepetést, váratlan fordulatot tartogat majd. Remélhetőleg a korábbinál valamivel magasabb színvonalú játékkal, amely nagyban függ majd a topcsapatok által diktált iramtól.

Egybehangzó szakvélemények szerint idén is öt együttes lehet képes a legmagasabb szintig jutni, ám a favoritok sora immár nem a zsinórban öt bajnoki címet nyerő, de az elmúlt idényben csupán bronzérmes Kolozsvári CFR nevével kezdődik.

Galéria

Hazai pályán. A CFR visszafogottabb külsőségek közepette próbál ismét nagyot alkotni

Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907 CLUJ

Hová zakatol a CFR-gőzös?

A vasutascsapat ugyanis a „kisiklás” után látványosan visszább vett a tempóból. Sikeredzője, a Dél-Koreába távozó Dan Petrescu helyére az olasz harmad-negyedosztályból „mentette ki” korábbi bajnok trénerét, Andrea Mandorlinit, aki az itáliai alsóbb ligákból halászgatott új játékosokat a több értékes távozó pótlása végett. Ugyanis már biztos, hogy Nana Boateng – a hírek szerint 2 millió euróért cserébe – követi Dan Petrescut a Jeonbuk Motorshoz, míg Christopher Braun a Bukaresti Rapidnál, Mihai Bordeianu a városi rivális U-nál, Denis Kolinger pedig a Veljénél folytatja, a szabadon távozó Gabriel Debeljuh a Sepsinél, míg a szintén szabad Anton Maglica egyelőre nem talált csapatot magának.

Eközben az érkezők listájára a már korábban leszerződtetett Philip Otele (UTA) és Cătălin Căbuz (Chindia) után Vasile Mogoș iratkozott fel: a jobbhátvéd négyszeres román válogatott, Olaszországban nevelkedett, ahol Serie B és C-s alakulatokban játszott, a Crotonétól igazolták. Az albán válogatott középhátvéd, Arlind Ajeti a Serie A-ban is megfordult, most a harmadosztályos Porderonétól érkezett. Boateng helyettesítője Durel Avounou lehet: a kongói válogatott középpályás franciaországi csapatok után tavaly a török Ümraniyesporban játszott.

Fontos feladat hárulhat ugyanakkor a kölcsönből visszatérőkre, köztük a Kisvárdáról hazatérő Hindrich Ottó kapusra, aki a 21 éven aluli szabály miatt kaphat ismét főszerepet a Fellegváron.

Főleg annak tudatában, hogy Simone Scuffet kapus a Serie A-ba feljutott Cagliari kiszemeltje. De a Pafostól visszatérő Jefté Betancor vagy a kiesett Chindiától hazahívott Sergiu Buș is helyet kaphat anyaegyesülete csapatában, akárcsak több más fiatal játékos. Egyébként a játékosmozgásokon túl az is egy „fapadosabb” CFR-hozzáállásról árulkodik, hogy az elmúlt évek külföldi edzőtáborai után a csapat idén Brassóban készült az új idényre. És a hírek szerint a fizetések sem lehetnek már akkorák, mint korábban: havi 35 ezer euró helyett 15-20 ezer körül mozog a legjobbak bére.

Galéria

Fotó: Facebook/SuperLiga Romania

Favoritlesen

Mintha George Becali, a nagy rivális FCSB tulajdonosa is úgy érzené, most jött el az ő idejük: talán a CFR „kifulladása” is arra ösztökélte, hogy a korábbiaknál is többet költsön együttesére, tovább erősítsen, még nagyobb bérbüdzsét biztosítson, luxusedzőtábort szervezzen játékosainak.

A Siyabonga Ngezana (Kaizer Chiefs), Alexandru Băluță (Puskás Akadémia) és Damjan Djokovic (Al Raed) leigazolásával erősítő bukarestiek kerete a Transfermarkt szakportál becslése alapján immár meghaladja a 30 millió eurós értéket (31,68 millió), lepipálva a CFR-t (27,53) és a bajnoki címvédő Konstancai Farult (21,63). Ráadásul immár a piros-kékek egyik sztárjátékosa, Florinel Coman a legjobban kereső Szuperliga-játékos a bukaresti sajtó szerint, havi 30 ezer eurójával.

Szintén a legutóbb 2015-ben bajnok FCSB mellett szól a Szuperliga legnagyobb átlagos nézőszáma, ugyanakkor problémát jelenthet a szokásos edzőkérdés: miközben Becali köztudottan bele szeret szólni a csapatösszeállításba, a papíron vezetőedző Ilias Charalampousnak a licenc nélkül irányító Mihai Pintiliivel kell megtalálnia az összhangot a kispadon.

A címvédő Farulnál – amely szerdán 1-0-s hazai sikerrel kezdte a Sheriff Tiraszpol elleni Bajnokok Ligája-selejtezős párharcot – ezzel nincs probléma, éppen ellenkezőleg: Gheorghe Hagi talán a legnagyobb aduja a tengerparti alakulatnak. Egyelőre megtartották fontos játékosaikat (a Fiorentinához visszatérő Louis Munteanun kívül), igaz, nagy neveket nem is igazoltak. Szintén a jól összerakott keretben, de szurkolóiban is bízhat a favoritok között rendre emlegetett kihívó, az Universitatea Craiova. Az Eugen Neagoe által felkészített oltyánok Alexandru Mitriță (New York City) hazaigazolásával dobbantottak nagyot a játékospiacon.

Az ötödik favorit a Bukaresti Rapid, amelynek új edzőt kellett keresnie az azeri Neftchi Baku kispadját választó Adrian Mutu helyett. És meg is találta a Sepsi OSK korábbi sikeredzője, Cristiano Bergodi személyében. A fővárosi vasutasok a rivális FCSB-től (Iulian Cristea, Răzvan Oaidă) és a CFR-től (Braun) is igazoltak, ugyanakkor nagy figyelem övezi az Arsenal üdvöskéjét, Cătălin Cîrjant is, aki felnőtt szinten most mutatkozhat be, immár a Rapid színeiben. Ahol a Csíkszeredából érkező fiatal, Omar El Sawy is csapattársa lesz.

Galéria

Újra a magasban. A Sepsi OSK Szuperkupa-győzelemmel kezdte az idényt

Fotó: frf.ro

Emelik kupáikat Háromszéken

Bergodi a Rapid kispadján pénteken éppen volt csapata, a Sepsi OSK ellen mutatkozik be, mely „szokásához híven” trófea magasba emelésével kezdte a szezont: a Szuperkupáért kiírt találkozón, Román Kupa-győztesként 1-0-ra legyőzte a bajnok Farult. A serleggyűjtés tekintetében a közelmúlt legeredményesebb együttesét – 14 hónap alatt két Román kupa- és két Szuperkupa-sikert arattak a háromszékiek – hangzatos diadalai ellenére nem tartják bajnokesélyesnek. A pontvadászatban látottak alapján nem véletlenül, hiszen a székelyföldiek legutóbb épp hogy csak elcsípték a felsőházi rájátszást, ahol nem tudtak maradandót alkotni a fentebb említett öt nagy rivális társaságában, az azt megelőző szezonban pedig az alsóházban ragadtak.

Ettől függetlenül jobban nem is kezdődhetett volna a 2023/2024-es szezon a Sepsi OSK számára, amelynek új vezetőedzője, Liviu Ciobotariu mindjárt trófeaszerzéssel mutatkozott be a kispadon. A szakvezető a felkészülési időszakban arra törekedett, hogy a csapat magja megmaradjon, és csak olyan posztra igazoljanak, ahol erre valóban szükség van. A Sepsi OSK hat új játékost szerződtetett a nyáron: kapusként Dinu Moldovan, a védelembe Bogdan Oteliță és Darius Oroian, a középpályára az albán Sherif Kallaku és az albán–északmacedón kettős állampolgárságú Isnik Alimi, a támadó szekcióba a horvát Gabriel Debeljuh érkezett. A két fiatal, Oteliță (Gloria Buzăutól) és Oroian (CSA Steauától) szerephez jutott a Szuperkupa-döntőben is, az idegenlégiósok bemutatkozása a bajnoki küzdelmekre marad.

Diószegi László klubtulajdonos az újabb siker után megerősítette, hogy

a Szuperligában a cél a felsőházi rájátszásba jutás, és annak függvényében, hogy addig mennyi pontot gyűjtenek, „a harmadik-negyedik hely is elérhető lehet”.

„Ha a csapat az új idényben is a Szuperkupához hasonló erőbedobással játszik, még nagyobb dolgokra is képesek leszünk, ez is a célunk, azt akarjuk, hogy a szurkolóinknak egy csodálatos évet szerezzünk. Biztos vagyok abban, hogy a csapat jobban fog kinézni, mint az előző szezonban, mert erősödtünk” – közölte a Székely Sport szerint a pékipari vállalkozást is működtető klubvezető. Kiemelte, a legfontosabb az, hogy megmaradt a csapat gerince, hiszen csak olyan játékosok távoztak, akik általában cserék voltak, kivéve Tudoriét és Dimitrovot, akiket pedig igazoltak, úgy vélik, nagyon jól fogják helyettesíteni őket.

korábban írtuk

Diószegi László: „csodálatos csapatunk van, még nagyobb dolgokra is képesek lehetünk”
Diószegi László: „csodálatos csapatunk van, még nagyobb dolgokra is képesek lehetünk”

Ennél jobb szezonnyitót nem is kívánhatott volna a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, amely a Szuperkupa elhódításával megszerezte a klub történetének negyedik trófeáját. A bajnok Konstancai Farul legyőzése után a klubvezetők és a csapatkapitány nyilatkoztak.

Arad marad. De lemarad?

Eközben bőven lenne kit helyettesíteni Aradon, ahol a playoffos álmokkal indult, kieséstől való rettegéssel, végül megnyert osztályozóval zárult múlt szezon után Mészár Sándor radikális változásokat jelentett be, melyek igazából főleg anyagi megfontolásokból erednek: a klubvezető nem hajlandó többé magas fizetéseket adni, inkább teljesítményorientált keresetet, bónuszrendszert ajánlott a focistáknak. Akik közül számos játékossal szándékosan szakítottak, ám többen amiatt távoztak, mert nem mentek bele a fizetéscsökkentésbe (egyesekkel, mint például a nagy csalódást okozó Claudiu Keserűvel ma is „hadakoznak”).

Ennek eredményeként szinte egy teljes keretre való futballista elhúzott Aradról, miközben pótlásuk igencsak nyögvenyelősen halad.

Galéria

Csatártársak erőpróbája. Az újonnan érkezett Godberg Cooper az Aradon maradt Virgiliu Postolachi házi gólkirállyal

Fotó: Facebook/UTA Arad

A csapatot az élvonalban tartó Mircea Rednic vezetőedző nagyrészt gyengébb pontvadászatokból vagy alsóbb osztályokból érkező labdarúgókat kapott helyettük Godberg Cooper (Chindia), Denis Dumitrașcu (Chindia), Cătălin Carp (UFA), Marko Roganovic (KF Laci), Andrej Fabry (Skalica), Marcelo Freitas (Ituano), Kyvon Leidsman (TOP Oss), Ivaylo Markov (Podbeskidzie) személyében. Továbbá szerdán bejelentették az aradi Stahl Albert (Rapid) végleges leigazolását, illetve az albán Herald Marku (FK Vllaznia) és a görög Stefanos Stroungis (Atromitos) is csatlakozott. Bár a tapasztalt tréner saját nevelésű tehetségekre is építhet, a keret egyelőre vékonyka, igaz, még van idő olyan játékosokat igazolni, akik jobb helyeken nem kapnak csapatot maguknak.

Bár Rednic az első nyolc között látja csapatát, ilyen körülmények között megjósolhatatlan, mire lesz képes az új szezonban a hatszoros bajnok UTA, amely a jövőben is számíthat rengeteg szurkolója támogatására, ám visszahúzó tényezőként továbbra is el kell szenvednie a drukkerek jelentős része – élükön a keménymaggal – és Mészár Sándor közötti konfliktust. Mint ismeretes, az egyre csak mélyülő szakadék amiatt keletkezett, hogy a klubvezető nem volt hajlandó kiegyezni egy aradi származású üzletemberek alkotta befektetői csoporttal, amely csak alapos átvilágítás után lenne hajlandó eurómilliókat költeni a piros-fehér textilgyárosokra.

Merészebb U, óvatosabb Hermannstadt

Egyelőre nyugodtabb vizeken eveznek a Szamos-parton, ahol a Kolozsvári U a szintén jelentős játékosmozgás ellenére – reményeik szerint – erősebb felállást hozott össze a következő szezonra. Az új vezetőedző, Toni Petrea olyannyira bizakodó, hogy felvállaltan a felsőházi szereplést célozza meg az egyetemistacsapattal. Nagyszebeni kollégája, Marius Măldărășanu óvatosabban fogalmazott: szeretnének javítani az elmúlt szezonban mutatott teljesítményükön, ami a 11. hely megszerzését jelentette, ugyanakkor emlékeztetett: azt a 9 pontos levonásnak is „köszönheti” a Hermannstadt, amely anélkül playoffközeli csapat lett volna.

A bajnokságot egyébként a megszokott rendszer szerint bonyolítják le: az oda-visszavágós alapszakasz után az első hat a felsőházban, a többiek az alsóházi rájátszásban folytatják szereplésüket; az utolsó kettő egyenesen kiesik, a következő kettő osztályozót játszik a Liga 2 harmadik-negyedik helyezettjével. Idén a Galac mellett a másodosztályos bajnok Poli Iași és az Argeșt osztályozón felülmúló Bukaresti Dinamo is visszatért a másodosztályból a legjobbak közé.

A Szuperliga első fordulójának menetrendje
Péntek: Galaci Oțelul–Aradi UTA (18.30), Bukaresti Rapid–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK (21.30). Szombat: FC Hermannstadt–Konstancai Farul (18.30), Kolozsvári CFR–Poli Iași (21.30). Vasárnap: Petrolul Ploiești–Kolozsvári U (18.30), U Craiova 1948–FCSB (21.30). Hétfő: FC Voluntari–FC Botoșani (18.30), Bukaresti Dinamo–Universitatea Craiova (21.30). A mérkőzéseket a Digisport, az Orange Sport és a Prima Sport tévécsatornái élőben közvetítik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának

A jelenleg legjobban jegyzett romániai játékvezető, a nagykárolyi Kovács István magyarázta el a román labdarúgóválogatott tagjainak és a technikai stábnak a játékszabályok legújabb változásait.

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának
2024. június 09., vasárnap

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten

Grosics Gyulára, az olimpiai bajnok és 1954-ben világbajnoki ezüstérmes kapusra emlékezett vasárnap az Aranycsapat Testület a labdarúgó halálának tizedik évfordulója alkalmából.

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten
2024. június 08., szombat

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte szombaton az izraeli csapatot a debreceni Nagyerdei Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért
2024. június 07., péntek

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros

A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírását: a zöld-fehérek a Máltán rendezett négyes döntő fináléjában 12-11-re győzték le az előző három kiírásban diadalmaskodó Pro Reccót.

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros
2024. június 07., péntek

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi

Minden mérkőzés eredménye számít, a holnapi nap célja, hogy senki ne szenvedjen sérülést és győzzön a csapat – mondta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi
2024. június 07., péntek

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének

Brassó városa nyerte el a 2027-es, 18. Európai Ifjúsági Téli Olimpiai Fesztivál (EYOF) megszervezésének jogát. A döntést a bukaresti parlament épületében pénteken tartott közgyűlésén hozta meg az Európai Olimpiai Bizottság (EOC).

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének
2024. június 05., szerda

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba

Tovább bonyolódik a Román Kupát megnyerő másodosztályos erdélyi focicsapat helyzete: az élvonaltól idén eltiltott Corvinulnak úgy kell büszkén képviselnie az országot a nemzetközi porondon, hogy ha sikert ér el, kell mondania a hazai Szuperligáról.

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba
2024. június 05., szerda

Tanulni kell a hibákból – mondják a magyar válogatott játékosai az írektől elszenvedett vereség után

A magyar labdarúgó-válogatott védői, Lang Ádám és Botka Endre, valamint a középpályás Nagy Ádám szerint is az a legfontosabb, hogy a csapat tagjai tanuljanak az írek vendégeként 2-1-re elveszített keddi felkészülési mérkőzésen elkövetett hibákból.

Tanulni kell a hibákból – mondják a magyar válogatott játékosai az írektől elszenvedett vereség után
2024. június 04., kedd

Vége a magyar futballválogatott veretlenségi sorozatának, a román szurkolók Trianont éltették Bukarestben

Az Európa-bajnokság jövő heti rajtjára készülő magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 2-1-es vereséget szenvedett az ír csapat vendégeként a Dublinban rendezett keddi barátságos mérkőzésen.

Vége a magyar futballválogatott veretlenségi sorozatának, a román szurkolók Trianont éltették Bukarestben
2024. június 04., kedd

Romániába igazol Kácsor Gréta kézilabdázó

Kácsor Gréta válogatott kézilabdázó a besztercei Gloria csapatában folytatja pályafutását.

Romániába igazol Kácsor Gréta kézilabdázó