Egymillió dolláros kártérítést követel Károlyi Béláéktól a világbajnok amerikai tornász

Krónika 2018. május 02., 14:21 utolsó módosítás: 2018. május 02., 16:02

Pert indított a világhírű edzőpáros, az erdélyi származású Károlyi Béla és felesége, Márta ellen Sabrina Vega világbajnok tornász, aki szerint Károlyiék nem védték meg az amerikai tornászválogatott pedofíliáért elítélt egykori orvosától, Lawrence G. Nassartól.

Sabrina Vega szerint őt is rengetegszer molesztálta a csapatorvos

Tengerentúli sajtóbeszámolók szerint Sabrina Vega beperelte Nassart, valamint az amerikai tornaszövetséget és az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságát is. A 22 éves, 2011-ben csapatban világbajnoki címet szerzett tornász egymillió dolláros kártérítést követel a texasi bírósághoz benyújtott keresetében.

Beadványában Vega feltárja, hogy Lawrence G. Nassar tizenkét éves kora óta rengetegszer zaklatta szexuálisan, a bűncselekmények jelentős része pedig Károlyi Béláék texasi olimpiai felkészítő centrumában történt.

„Éveken keresztül küzdöttem ezeknek a zaklatásoknak a következményeivel. Sem a tornaszövetség, sem az olimpiai bizottság, sem a Károlyi család nem védelmezett meg engem és a többi sportolót, holott az ő felügyeletük alatt álltunk. Szerintem felelősségre kell vonni valamennyiüket emiatt” – szerepel a szertornával 2015-ben felhagyó Vega közleményében.

Mint ismert, Lawrence G. Nassart, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosát idén januárban 40 és 175 év közötti börtönbüntetéssel (gyakorlatilag életfogytig tartó szabadságvesztéssel) sújtották, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. A botrány nyomán az amerikai tornaszövetség tizennyolc vezető tisztségviselője lemondott, ugyanakkor a sportorvos áldozatai közül sokan – köztük Simone Biles, aki négy aranyérmet nyert a riói olimpián 2016-ban – a tornaszövetség felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására.

Többen Károlyiékat is azzal vádolják, hogy szemet hunytak az abúzusok fölött. A botrány következményeként az edzőpáros texasi ranche elveszítette az olimpiai felkészítő centrum státuszt, miután az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága szerződést bontott a központtal. A Romániából a nyolcvanas években kivándorolt, többek között Nadia Comăneci-et is felkészítő szakemberek azonban azt állítják, hogy nem tudtak arról, mit művel Nassar a tanítványaikkal. „Ez az egész ügy úgy ért bennünket, mint egy felrobbant bomba” – nyilatkozta nemrég az amerikai NBC televíziónak a kolozsvári származású Károlyi Béla.

Felesége, Márta szörnyűségesnek és rendkívül szomorúnak nevezte a gyerekekkel történt molesztálásos eseteket, függetlenül attól, hogy Nassar tornászokkal követte-e el a zaklatást. „Minden egyes zaklatás, amit Nassar gyermekekkel szemben követett el, bűncselekménynek minősül” – állapította meg Károlyi Márta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat