Bombameglepetés: Magyarország fociválogatottja legyőzte a vb-ezüstérmes Horvátországot

Krónika 2019. március 24., 20:59 utolsó módosítás: 2019. március 25., 11:58

Magyarország labdarúgó-válogatottja vasárnap hazai pályán 2-1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot az Európa-bajnoki selejtezők második fordulójában.

Fotó: MTI

A magyar és a horvát szövetség elnöke, Csányi Sándor és Davor Suker a meccs előtt köszöntötte Dzsudzsák Balázst, aki – Király Gábor és Bozsik József után – harmadik magyarként érte el a 100-szoros válogatottságot – írja meccsbeszámolójában az MTI.

A hazai szurkolók pedig ismét élőképpel fogadták a nemzeti együttest, a Szent Koronát jelenítették meg az alábbi szöveggel: „Koronázzuk meg együtt a ma estét”.

Az első perctől kezdve nagy iramban futballoztak a csapatok, elsőként az ötödik percben Gulácsinak volt dolga, majd nem sokkal később Baráth egy bal oldali beadásnál levegőt rúgott, de a meglepett Kramaric is célt tévesztett. Ezt követően viszont egyértelműen a magyarok támadtak veszélyesebben, egy ízben Szalai alig maradt le Dzsudzsák kiugratásáról, de a jubiláló szélső pontos beadásából is veszélyes szituáció alakult ki a horvát kapunál.

Azonban ahogy Szlovákiában, úgy ezúttal is akkor kapott gólt a magyar csapat, amikor volt néhány ígéretes akciója:

egy gyors ellentámadásnál Lovrencsics elsőre tisztázni tudott, de a bedobás után Modric játszotta magát tisztára a 16-os jobb oldalán, végül Rebic senkitől sem zavartatva passzolhatott Gulácsi kapujába.

Marco Rossi együttese viszont a nagyszombati találkozóval ellentétben nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye, például Nagy Dominik középre gurítását ezúttal már bevetődve elérte Szalai, de irányítani nem tudta igazán a lövést. A magyarok határozottan jobban és aktívabban futballoztak a vb-ezüstérmes riválisnál,

így egyáltalán nem volt váratlan, hogy – Dzsudzsák újabb jobb oldali megindulása és hajszálpontos passza után – megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban.

Dzsudzsák Balázs 100. válogatott meccsén Fotó: MTI

A szünetig hátralévő időben is fölényben maradtak a magyarok, akik a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották igazán nívós ellenféllel szemben.

A folytatásra alábbhagyott a magyar csapat lendülete, így a horvátok birtokolták többet a labdát és inkább ők irányították a játékot, de komoly helyzetük csak abból adódott, hogy Szoboszlai vesztett labdát saját térfélen. Amíg az első félidőben „futószalagon” jöttek a magyar akciók a széleken, addig ebben a periódusban a labdát sem sikerült hosszú ideig megtartani, ugyanakkor a védekezés stabil maradt, így a vendégek fölénye is meddőnek bizonyult.

A percek teltek, a játék nem változott, a magyaroknak – a szurkolói kérésnek megfelelően – mégis sikerült megkoronázniuk addigi teljesítményüket, ugyanis Dzsudzsák bal oldali szöglete után Pátkai megszerezte első válogatottbeli gólját, egyúttal a vezetést.

Pátkai Máté (balra) és Willi Orbán gólöröme Fotó: Nemzeti Sport

A „semmiből” született gól után ismét felpörgött az iram, a horvátok a korábbiaknál több kockázatot felvállalva támadták, de lehetőséget kínáltak gyors kontrákra, egy ilyenből könnyen megduplázhatta volna előnyét a Rossi-legénység. Noha ez nem jött össze, a hajrában is szinte hibátlanul védekezett a magyar gárda, így nagy és kellemes meglepetést okozva, de mindenképpen megérdemelten őrizte meg minimális előnyét a lefújásig a horvátokkal szemben.

Az első félidőben jobbak voltunk, nagyon jól reagáltunk arra, hogy hátrányba kerültünk. Tökéletesen kellett teljesítenünk, a játékosoknak a szívükkel kellett játszaniuk, ezt kértem tőlük, és ezt végre is hajtották. Korábban a szlovákok ellen igazából csak az eredmény volt rossz. Meg kell köszönnöm a játékosoknak, a szurkolóknak, én még nem láttam ilyen hangulatot Magyarországon”

– nyilatkozta Marco Rossi szövetségi kapitány az M4 Sportnak a mérkőzés után.

A magyar válogatott játékosai a Magyarország–Horvátország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés végén Fotó: MTI

„Mindig is őszinte ember voltam. Már a mérkőzés előtt is elfogtak az érzelmek, mindenkinek köszönöm, hogy ezt elérhettem – mondta örömkönnyek között a 100. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs.

– Koncentráltak voltunk végig. Szép támadásokat vezettünk, szép gólokat rúgtunk. Megint egy lépést előre tudtunk lépni. Pariban vagyunk!

Csütörtökön hiányzott egy kicsi, nem is a taktika, nem is a szív, valami plusz, ami most megvolt. Talán kicsit kényelmesebbek voltunk. Ma nem lehetett itt más, csakis az, hogy győztesként jöjjünk le a pályáról. Nem érdekelt minket, hogy a vb-ezüstérmes az ellenfél.

Minden tisztelet az ellenfélé, de nekik is két lábuk van, attól nem kell hanyatt esni, hogy a világ legjobbjai ellen játszanak. Nagyon köszönöm mindenkinek a támogatást, amit kaptunk.”

Az Eb-selejtezők csütörtöki rajtján Szlovákiában 2-0-s vereséget szenvedő magyarok második diadalukat aratták a horvátok felett hat döntetlen és három vereség mellett. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese június 8-án Azerbajdzsán vendégeként folytatja az Eb-selejtezőket, három nappal később pedig Wales gárdáját fogadja.

Eb-selejtező, E csoport, 2. játéknap: 

Magyarország–Horvátország 2-1 (1-1)
Gól: Szalai (34.), Pátkai (76.), illetve Rebic (13.)
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Kádár, Orbán – Nagy Á., Pátkai – Dzsudzsák (Bese, 85.), Szoboszlai (Kalmár, 65.), Nagy D. (Varga, 40.) – Szalai
Horvátország: L. Kalinic – Jedvaj (Petkovic, 77.), Lovren, Vida, Barisic (Leovac, 30.) – Modric, Brozovic – Rebic (Brekalo, 67.), Rakitic, Perisic – Kramaric
Wales-Szlovákia 1-0 (1-0)
Gól: James (5.)
Korábbi eredmények:
1. játéknap (2019. március 21.):
Szlovákia-Magyarország 2-0 (1-0)
Horvátország-Azerbajdzsán 2-1 (1-1)

A csoport állása:
1. Szlovákia        2 1 - 1 2-1 3
2. Wales              1 1 - - 1-0 3
3. Horvátország  2 1 - 1 3-3 3
4. Magyarország 2 1 - 1 2-3 3
5. Azerbajdzsán  1 - - 1 1-2 0
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat