Bolgár–magyar csata az Eb-pótselejtezőben, utána az Izland–Románia párharc győztese jöhet a Puskás Arénába

Krónika 2019. november 22., 13:20 utolsó módosítás: 2019. november 22., 14:57

Bulgária–Magyarország mérkőzés lesz az Európa-bajnoki pótselejtező első körében – derült ki a pénteki nyoni sorsoláson, ahol az is eldőlt, hogy a magyar válogatott sikere esetén az Izland–Románia párharc győztesével mérkőzik meg az Eb-részvételért.

Van tovább. Szoboszlaiék bulgáriai siker esetén otthon harcolhatják ki az Eb-részvételt Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az is eldőlt, hogy ha Marco Rossi legénysége idegenben legyőzi Bulgáriát – a továbbjutó kiléte egyetlen összecsapáson dől el –, akkor a Puskás Arénában fogadja az izlandi–román meccs győztesét. Az első pótselejtezős párharcokat március 26-án rendezik a Nemzetek Ligája A osztályában – ahová a bolgár, a magyar és a román válogatott feltöltéssel került –, a négyes döntője pedig március 31-én lesz Budapesten.

A pénteki sorsolás menetére kitérve az MTI emlékeztetett: a Nemzetek Ligája eredményei alapján a B és D divízióban kialakult a pótselejtezők négyes mezőnye, így ott csak azt kellett kisorsolnia a görögök Európa-bajnok csatárának, Angelosz Hariszteasznak, melyik elődöntő győztese legyen a finálé házigazdája. Az A divízióból viszont csupán Izland nem jutott ki a kontinensviadalra, így ott a C-ből kellett feltölteni a mezőnyt:

a 2004-es Eb-döntő hőse pedig elsőként Izraelt húzta ki, ami azt jelentette, hogy az a csapat maradt a C divízióban és játszik Skócia vendégeként az elődöntőben, míg Magyarország mellett Bulgária és Románia átkerült az A-ba.

A Nemzetek Ligája sorrendje alapján utóbbi játszik Izlandon, a magyarok pedig Bulgáriában.

Bulgária az Európa-bajnoki selejtezőkben a negyedik helyen zárt Anglia, Csehország és Koszovó mögött, egyedül Montenegrót előzték meg. Egy meccset nyertek – éppen legutóbb, a már biztos Eb-résztvevő csehek ellen, zárt kapuk mögött. Ezzel összesen hat pontot szereztek.

„Bulgária ugyan mögöttünk áll a világranglistán, de erős csapatról van szó, amely saját közönsége támogatását élvezve játszhat ellenünk. El kell végeznünk ezt az extra munkát, hogy ott lehessünk a részben budapesti rendezésű Eb-n” – értékelte a sorsolást Marco Rossi, Magyarország szövetségi kapitánya a Magyar Labdarúgó-szövetség Twitter-oldalán.

A magyar válogatott négy éve pótselejtezőn harcolta ki a részvételt. Amennyiben ez most is sikerül, akkor két csoportmérkőzését a múlt pénteken átadott Puskás Arénában játszhatja, a harmadikon pedig Németország vendége lesz Münchenben.

A pótselejtezős párharcok

A osztály:
1. elődöntő: Izland–Románia
2. elődöntő: Bulgária–Magyarország
B osztály:
1. elődöntő: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
2. elődöntő: Szlovákia–Írország
C osztály:
1. elődöntő: Skócia–Izrael
2. elődöntő: Norvégia–Szerbia
D osztály:
1. elődöntő: Grúzia–Fehéroroszország
2. elődöntő: Észak-Macedónia–Koszovó

A jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását jövő szombaton tartják Bukarestben, de a különleges lebonyolítás és a kiemelés miatt kilenc csapat helye már a selejtező zárultával eldőlt. Minden csoportnak két helyszíne lesz, az F csoportnak Budapest és München.

Mivel a magyarok nem jutottak ki egyenes ágon, már csak pótselejtezőn vívhatják ki a részvételt, ez egyben azt is jelenti, hogy ebben a négyesben mindenképpen a németek játszhatják valamennyi csoportmérkőzésüket hazai pályán, Marco Rossi együttese pedig kétszer lépne pályára a múlt pénteken átadott Puskás Arénában, míg egyszer vendégként Münchenben.

Az is biztos, hogy Románia kijutása esetén a C csoportba kerülne, melynek rendezői Amszterdam és Bukarest. Azaz Hollandia eleve csoportellenfél lenne, de már azt is lehet tudni, hogy Ukrajna is ide kerül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat