Sztárfocistákat is vendégül lát Kolozsvár a szerdán kezdődő U21-es Európa-bajnokságon

Sztárfocistákat is vendégül lát Kolozsvár a szerdán kezdődő U21-es Európa-bajnokságon

Tizenhat csapat száll versenybe a trófeáért, közülük négy-négy Bukarestben és Kolozsváron

Fotó: UEFA

Szerdán kezdődik az U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság, amelynek Georgia (Grúzia), illetve Románia, pontosabban Bukarest és Kolozsvár ad otthont. A társházigazda trikolórok a továbbjutást célozzák meg a többek között a spanyolokat is felvonultató csoportjukból. A kincses város két stadionnal veszi ki részét a lebonyolításból, csütörtökön Franciaország–Olaszország rangadót is rendeznek a Szamos-parti arénában. Utóbbi két válogatott igazi sztárjátékosokat, Bajnokok Ligája-döntős és -elődöntős, Európa-liga-győztes focistákat is felvonultat majd az U, illetve a CFR stadionjában.

Páva Adorján

2023. június 20., 18:492023. június 20., 18:49

2023. június 21., 18:012023. június 21., 18:01

A két házigazda ország külön-külön pályázott a 21 éven aluliak 24. kontinensviadalának megrendezésére, ám az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2020. decemberi ülésén „összeházasította” a pályázókat. A július 8-ai döntőt Batumiban rendezik, azt megelőzően 16 csapat kezdi meg szerdán a küzdelmeket négy négyfős csoportban.

Ezek közül a Románia válogatottját is felvonultató B jelű kvartett mérkőzéseit Bukarestben – a Steaua, illetve a Rapid stadionjában – rendezik, a D csoport összecsapásainak pedig a CFR, illetve az U kolozsvári arénája ad otthont.

Az Emil Săndoi által felkészített román U21-es válogatott – amelyben 2000. január elseje után született játékosok szerepelhetnek, tehát jelenleg már 21 évesnél idősebbek is – szerdán 21.45-től a legnehezebbnek tartott rivális, Spanyolország ellen kezd, majd szombaton Ukrajna, jövő kedden pedig Horvátország következik. A korábban 1998-ban is U21-es Eb-t rendező társházigazda szakvezetője a továbbjutást tűzte ki célul, ami az első két hely egyikének megszerzését jelenti.

„Ez az első célkitűzésünk, remélem, teljesítjük. Nem kell tartanunk egyetlen ellenféltől sem, ami nem azt jelenti, hogy lebecsüljük őket, erről szó sincs. Nagyon nehéz lesz az első meccsünk, azt szerettem volna, ha a végén játszunk Spanyolországgal” – utalt Săndoi az utánpótlás-kontinensviadal trófeáját korábban ötször magasba emelő ibériaiak elleni rajtra.

Galéria

A Kolozsvár Aréna

Fotó: FRF

A spanyolok legutóbb 2019-ben diadalmaskodtak, abban az évben, amikor a román csapat története legjobb eredményét érte el az elődöntős szerepléssel, a négy között 4-2-re kikaptak Németországtól. Utóbbi jelenleg címvédő, a 2021-es magyar–szlovén közös rendezésű Eb győztese; ezen a tornán Románia csoportja harmadik helyén zárt, éppen a későbbi aranyérmes mögött (amellyel 0-0-át játszott), a magyarokat megelőzve.

A szerdán kezdődő Eb-re készülő román keret túlnyomórészt a hazai bajnokságban játszó futballistákra alapoz. Az egyik legnagyobb hiányzó az egyik legértékesebb román játékos, Radu Drăguşin, a középhátvédet ugyanis nem engedte el olasz csapata, a Genoa (a torna nem szerepel az UEFA „kötelező” eseményei között, így a klubok visszatarthatják játékosaikat). Kisebb meglepetésre kimaradt a szűkített keretből Hindrich Ottó, a Kisvárda kolozsvári születésű kapusa. Ugyanakkor a felnőttválogatott Eb-selejtezői után csatlakozott az U21-es kerethez Ştefan Târnovanu, Vladimir Screciu és Louis Munteanu.

Nem úgy a hétfői svájci 2-2-es döntetlen hőse, a végén két góljával kiegyenlítő Valentin Mihăilă, a Parma játékosa ugyanis megsérült az FRF keddi tájékoztatása szerint. Helyére David Miculescut (FCSB) hívták be.

Galéria

A CFR stadionja

Fotó: FRF

Az erdélyi csapatok közül három ad labdarúgót az U21-es román csapatnak: a Kolozsvári U Andrei Gorcea kapust, a Kolozsvári CFR Claudiu Petrila középpályást és Daniel Bîrligea csatárt, míg a Sepsi OSK Andres Dumitrescu hátvédet.

A társházigazda román válogatott Bukarestben játssza valamennyi csoportmeccsét – a román főváros ezek után még egy negyeddöntős és egy elődöntős összecsapásnak ad otthont. Eközben Kolozsváron – ahol egy negyeddöntőt is rendeznek – a D csoportban csütörtökön 19 órától Norvégia–Svájc összecsapást rendeznek a Gépész utcai Constantin Rădulescu-stadionban a francia–olasz rangadó előtt, melynek a Kolozsvár Aréna ad otthont 21.45-től.

Utóbbi összecsapás igazi sztárjátékosokat vonultathat fel, hiszen többek között szembekerülhet egymással az egyaránt a Bajnokok ligája-elődöntős AC Milant erősítő francia Pierre Kalulu és az olasz Sandro Tonali, de pályára léphet a BL-fináléban is szerepet kapó Internazionale-játékos, az olasz Raoul Bellanova, vagy a Sevillával Európa-liga-győztes francia Loïc Badé.

Galéria

A klubszinten a Milant erősítő Tonali és Kalulu ezúttal ellenfélként találkozhat Kolozsváron

Fotó: Sempremilan.com

Megemlítendő ugyanakkor a galloktól a legendás Lilian Thuram fia, Kephren is (OGC Nice), akárcsak Sacha Boey (Galatasaray), Mohamed Simakan (RB Leipzig) vagy Manu Kone (Borussia Mönchengladbach), a taljánoktól pedig Moise Kean (Juventus) vagy Giorgio Scalvini (Atalanta).

A másik két, kevésbé ismért neveket felvonultató válogatott közül a svájciak többek között a katari felnőtt világbajnokságot is megjárt Ardon Jasharira (FC Luzern) és Fabian Riederre (Young Boys) építhetnek, miközben a norvégok többek között Warren Kamanzi (Toulouse), Erik Botheim (Salernitana) vagy Jorgen Strand Larsen (Celta Vigo) jó szereplésében bízhatnak.

A belépők ára 25 és 35 lej között mozog a romániai meccseken, kivéve a bukaresti elődöntőt, amelyre 40 és 50 lej között értékesítenek jegyeket.

A kolozsvári, illetve a bukaresti stadionokban is kedvezményesen lehet csomagban jegyet váltani a három-három csoportmeccsre, illetve családi belépőket is lehet vásárolni az erre a célra fenntartott szektorokba, ahová a 14 éven aluliak ingyen beléphetnek, csak a felnőtteknek kell fizetniük.

Galéria

Raoul Bellanova nemrég Bajnokok Ligája-döntőt játszott az Interrel, csereként állt be a Manchester Cityvel szemben elvesztett fináléban

Fotó: Inter.it

Az U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság szerdán a bukaresti B csoport (Ukrajna–Horvátország 19 órától és Románia–Spanyolország 21.45-től) és az A csoport (Georgia–Portugália és Belgium–Hollandia) mérkőzéseivel rajtol, csütörtökön pedig a kolozsvári D csoport (Norvégia–Svájc 19-től a CFR-stadionban és Franciaország–Olaszország 21.45-től a Kolozsvár Arénában) és a C csoport (Csehország–Anglia és Németország–Izrael) is bemutatkozik.

Kolozsváron a csoportkör második fordulóját vasárnap rendezik Svájc–Olaszország (19, Kolozsvár Aréna) és Norvégia–Franciaország (21.45, CFR-stadion) párosítás szerint, szerdán pedig egyaránt 21.45-kor kezdődik a Svájc–Franciaország (CFR-stadion) és az Olaszország–Norvégia (Kolozsvár Aréna) összecsapás.

Az egyetlen kolozsvári negyeddöntőt július 2-án, vasárnap 22 órától rendezik az Arénában, ahol a „helyi” D csoport győztese a B jelű kvartett második helyezettjével csatázik, azaz akár Romániával is.

A július elsejei bukaresti (giulești-i) negyeddöntőben a B jelű négyest élen záró válogatott a D másodikjával méri össze erejét. A román főváros által (a Steaua-stadionban) rendezett elődöntőt július 5-én, szerdán rendezik, az ágrajz szerint 1B/2D vs 1D/2B párosításban.

A mérkőzések a Román Televízió (TVR) csatornáin, illetve a Tvrplus.ro internetes oldalon nézhetők. További részletek az UEFA-esemény honlapján olvashatók, a játékoskeretek itt böngészhetők.

A román U21-es válogatott Eb-kerete

Kapusok: Ştefan Târnovanu (FCSB), Mihai Popa (FC Voluntari), Andrei Gorcea (Kolozsvári Universitatea);
Hátvédek: Bogdan Racoviţan (Rakow), Mihai Lixandru (FCSB), Victor Dican (FC Botoşani), Valentin Ţicu (Petrolul Ploieşti), Andres Dumitrescu (Sepsi OSK), Alexandru Pantea (FCSB), Andrei Borza (Konstancai Farul);
Középpályások: Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Dragoş Albu (FC U Craiova 1948), Alexandru Cîmpanu (U Craiova), Alexandru Işfan (U Craiova), Alexi Pitu (Bordeaux), Claudiu Petrila (Kolozsvári CFR), Vlad Pop (FC U Craiova 1948), Octavian Popescu (FCSB), David Miculescu (FCSB), Adrian Mazilu (Farul);
Csatárok: Jovan Markovic (U Craiova), Daniel Bîrligea (CFR), Louis Munteanu (Farul).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány

Olimpiai kvótát szerzett a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a párizsi ötkarikás játékokra a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány
2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja