„Ez egy nagyon jó Dakar volt” – A szatmárnémeti Gyenes Emánuel második lett kategóriájában az idei Dakar-ralin

„Ez egy nagyon jó Dakar volt” – A szatmárnémeti Gyenes Emánuel második lett kategóriájában az idei Dakar-ralin

Újabb elismerés. Gyenes Mani az idei Dakar Raliról sem távozott üres kézzel

Fotó: Facebook/Emanuel Gyenes-Mani

Az utolsó szakaszt megnyerve, kategóriája összetettjének második helyén zárta az idei Dakar-ralit Gyenes Emánuel „Mani”. A szatmárnémeti motoros elégedett volt a szervízcsapat nélkül versenyző pilóták csoportjában elért eredményével, különösen, hogy a viszontagságos tavalyi év ellenére pályafutása tizenegyedik sivatagi terepraliját is teljesíteni tudta. 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2021. január 17., 20:342021. január 17., 20:34

Újabb sikeresen teljesített Dakar Ralit ünnepelhetett Gyenes Emánuel „Mani”, miután a Szaúd-Arábiában rendezett sivatagi terepviadal szervízcsapat nélkül versenyző pilóták Malle Moto kategóriájában a második helyen végzett.

A szatmárnémeti motoros, mint ismeretes, csoportja címvédőjeként vágott neki pályafutása tizenegyedik Dakarjának, és bár az első szakaszokat megnyerte, a két hét során teret veszített az összetettben győztes litván Arunas Gelazninkasszal szemben, így bár a pénteki utolsó szakaszt megnyerte,

a dzsiddai dobogón az ezüstérmesnek járó díjat vehette át – miközben a motorosok között az előkelő 23. helyen végzett.

Elégedett volt azonban az eredményével, emlékeztetett ugyanis arra, hogy tavaly még az indulása is kétséges volt. Részben a koronavírus-járvány, részben pedig nyári balesete tette bizonytalanná idei részvételét, és bár az őszi Red Bull Romaniacs hard enduró viadalon elért sikere meggyőzte az indulásról, az elmúlt esztendőkkel ellentétben szerény felkészüléssel a háta mögött vágott neki a világ legnehezebb motoros viadalának.

„Hihetetlen, hogy egy ilyen nehéz év és verseny után sikerült befejeznem a tizenegyedik Dakar-ralimat. A júniusi sérülésem után öt hónapig mankóval jártam, nem tudtam edzeni, de novemberben azt mondtam, hogy meg kell próbáljam az idei Dakar-ralit.

A fő célom az volt, hogy végigcsináljam, ezért a kategóriámban elért második hely és a motorosok összetettjében jegyzett 23. hely több, mint amit remélni mertem”

– fogalmazott közösségi oldalán Románia legjobb dakarosa.

Hozzátette, „eléggé tiszta” versenye volt, nem voltak komoly esései – leszámítva azokat a kisebb eséseket a dűnék között, amikor nem volt lehetősége letennie a lábát –, emlékeztetett a műszaki problémájára is, amikor az elülső üzemanyagtartályán leszakadt tömlő miatt veszített mintegy fél órát, de ezzel együtt úgy érzi, az nem befolyásolta nagyon a végeredményt, ezért kijelentette: „ez egy nagyon jó Dakar volt” a számára.

Befutók és kiesők

A motorosok mezőnyében az argentin Kevin Benavides lett a bajnok, aki bár az utolsó szakaszon a tavalyi győztes, amerikai Ricky Brabec mögött második lett, az összetettben közel öt percet megőrzött az előnyéből. A dobogó harmadik fokára a Dakart 2017-ben megnyerő brit Sam Sunderland állhatott fel egy olyan viadal után, amelyen többek között a rutinos Toby Price és Joan Bort Barreda is feladni kényszerültek a viadalt.

Az autósok mezőnyében Orlando Terranova és Sebastian Loeb voltak a hangzatos kiesők, de a magyar Szalay Balázs, Bunkóczi László duó sem tudta befejezni a futamot, továbbá a román Claudiu Barbunak és Marius Lupunak sem sikerült megérkezniük a dzsiddai célállomásra. Az autós mezőnyben amúgy az utolsó szakaszon a spanyol Carlos Sainz nyert Nasser al-Attiyah és Stéphane Peterhansel előtt, de az összetettben épp fordított lett a sorrend hármójuk között:

a francia „Mr. Dakar” újabb győzelmet ünnepelt, miközben al-Attiyah a második, Sainz pedig a harmadik helyen zárt.

A kvadosok mezőnyében az argentin Manuel Andujar nyert, a kamionosok között pedig a Kamaz egyik orosz egysége, Dimitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyev és Ilgiz Ahmetzianov zártak az összetett élén.

Az MTI beszámolója alapján a kamionosoknál a magyarországi Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) trió a kormányszervó hibája miatt nem tudott teljesíteni egy etapot, de vállalták a folytatást úgy is, hogy az összetettben nem értékelik az eredményüket. Ebben a kategóriában indult egy francia navigátor-szerelő párossal közösen Darázsi Zsolt is, de a Dakar honlapja szerint az ő eredményeik sem számítanak már bele az összetettbe.

„Mr. Dakar” sporttörténelmet írt

Az idei versenyen Stéphane Peterhansel sporttörténelmet írt: azáltal hogy harminc évvel legelső Dakar-győzelme után most ismét nyert és immár tizennegyedik elsőségénél tart. Első sikereit a motoros mezőnyben aratta, de nyolcat már a négykerekűek között ünnepelt, így a világ első pilótája lett, aki mindhárom kontinensen meg tudta nyerni a versenyt.

Mint ismeretes, eredetileg az afrikai kontinensen rendezték a Dakar-ralit, amely később Dél-Amerikába költözött, két esztendeje pedig a Közel-Keleten zajlik a viadal .

Idézet
Tizenegyedjére is ugyanolyan érzés, mint az első volt, mert Dakart nyerni mindig nehéz, nincs könnyű győzelem.

Külső szemmel talán egyszerűnek tűnhet, de egyáltalán nem volt könnyű minden egyes nap megőrizni a minimális előnyt al-Attiyah-val szemben. Nagy volt a nyomás, de navigátorommal, Edouard Boulangerrel kiváló munkát végeztünk, és nagyon nyugodtak voltunk. Azt hiszem, hogy a tapasztalat és a nyugodtság segített minket hozzá a győzelemhez, bár lehet, tévedek. Talán a különbséget az jelentette, hogy al-Attiyah hibázott az elején azzal, hogy meg akarta nyerni és meg is nyerte a prológot” – értékelt Peterhansel a verseny hivatalos honlapján.

A francia szerint a katari az „egója” miatt bukta el a Dakart. „Mi nem sírunk, amikor nem nyerünk. Ez egó kérdése. Ha picit más lett volna a hozzáállása, talán nyert volna” – mondta.

A Dakar Rali honlapján kiemelték, hogy Benavides lett az első dél-amerikai győztese a motorosok kategóriájának.

A tizenkét szakasz és több mint nyolcezer kilométer megtétele után a 286 indulóból 193-an teljesítették a versenyt, és sajnos újabb halálos áldozattal is járt a viadal.

A hetedik szakasz során balesetet szenvedett francia Pierre Cherpint hiába szállították azonnal kórházba, életét már nem tudták megmenteni. Az 52 éves vállalkozó a kaland kedvéért vágott neki motorral a Dakar Ralinak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség