„Becsúszott” egy román bravúr a téli olimpián: Strămăturaru hetedik helyen zárt szánkózásban

„Becsúszott” egy román bravúr a téli olimpián: Strămăturaru hetedik helyen zárt szánkózásban

Raluca Strămăturaru a döntős futama után

Fotó: Facebook/COSR

Az elmúlt közel negyed évszázad legjobb téli olimpiai eredményét ünnepelte kedden Románia Raluca Strămăturaru szánkózásban elért hetedik helye révén, míg Magyarország a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázói révén harcolt ki újabb döntős szerepelést.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2018. február 13., 17:122018. február 13., 17:12

Sikert hozott Romániának a Phjongcshangban zajló téli olimpia keddi versenynapja:

Raluca Strămăturaru az elmúlt huszonnégy esztendő legjobb ötkarikás eredményeként a hetedik helyen végzett a női szánkósok egyéni döntőjében.

A 32 éves sinaiai sportoló bravúrnak számító eredménye előtt utoljára a Ioan Apostol, Liviu Cepoi szánkópárosnak sikerült 1994-ben hatodik helyen végeznie a téli sportok csúcseseményén.

Ugyanakkor jegyeztek még két nyolcadik helyet gyorskorcsolyában Mihaela Dascălu révén, míg 1998-ban és 2010-ben Tófalvi Éva biatlonban elért tizenegyedik helyével emelkedett ki a küldöttségből.

Kedden állt rajthoz a gyergyói Lőrincz Tímea is a sífutók klasszikus stílusú sprintszámában, ám ott 61. helyen zárva nem jutott tovább a selejtezőből,

míg a próba férfimezőnyében Alin Florin Cioanca a 48 lett.

A magyarországi sportolók közül sem sikerült mindenkinek továbblépnie a finálékba, a rövid pályás gyorskorcsolyázók ugyanakkor újfent kitettek magukért, hiszen

Liu Shaolin Sándor 1000 méteren jutott tovább a selejtezőből a szombati negyeddöntőbe, míg fivére, Shaoang, továbbá Knoch Viktor és Burján Csaba oldalán az 5000 méteres stafétával a döntőbe került.

A magyar staféta mellett az olimpiai csúccsal selejtezőnyertes Dél-Korea, Kína és Kanada vesz még részt a jövő csütörtökön, romániai idő szerint 14 órakor rendezendő fináléban.

„Nagyon rossz olimpia már nem lehet. Amiért jöttünk, azt elértük. Akármi lesz, már nem tudok elégedetlen lenni. Azt gondoltuk, hamar megindulnak a dél-koreaiak, de hiába mentek előre, nem volt nagy az iram, emiatt gyakran változtak a pozíciók. Nagyon tetszett, hogy az amerikaiakat kétszer is leváltottuk” – értékelt az MTI szerint a rangidős, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor.

Hozzátette, örül, hogy négycsapatos lesz a döntő, így talán nyugodtabb futamra lehet számítani. Kiemelte, nem írná alá előre a negyedik helyet.

Elárulta, amikor sikerült tapadni a hazaiakra és megvolt a két bólya előny az amerikaiakkal szemben, akkor érezte, hogy meglesz a finálé, mert mindenki magabiztosan versenyzett, nem volt benne a hiba a korcsolyázásban.

„Mindenki hozta a magáét. Senki nem adta könnyen a pozícióját – jelentette ki Burján Csaba, aki úgy vélte, két éve talán kicsit elbízták magukat és ebben a szezonban ütközött ez ki, amikor sorra kapták a pofonokat. – De a legjobbkor újra hibátlanul mentünk!”

Galéria

Liu Shaolin Sándor (b3) a phjongcshangi téli olimpia 5000 méteres gyorskorcsolya váltóversenyének elődöntőjében

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Liu Shaoang csak annyit emelt ki, nagyon jót tett neki a két elrontott egyéni szám után – kedden 1000 méteren egyéniben is elrajtolt, ám ott szabálytalan előzési kísérlet miatt kizárták –, hogy a váltóval sikerült javítania.

Ugyanakkor lemaradtak a döntőről az 500 méteren induló magyar hölgyek. Ez megviselte őket, különösen a negyeddöntőt 10. helyen záró Keszler Andreát, aki helyszíni beszámolók szerint könnyes szemmel nyilatkozott a vegyes zónában rá várakozó újságíróknak. „Nem sírok, és csak kicsit vagyok csalódott, nagyon kevésen múlt... Elképesztő időt mentünk, boldog vagyok, hogy bírtam ezt az iramot, sajnálom, hogy a legvégén elestem. Nem könnyű az olimpiai program, a szünnapok és az, hogy egy-egy távot is szétszabdalnak, elég sok koncentrációt igényel.

Idézet
Az ember felpörög ötszázra, megy egy kört, majd jön a váltó, aztán két nap szünet, és újra az ötszáz. És nem könnyű két héten keresztül csúcsformában sem lenni"

– magyarázta.

A Nemzeti Sport helyszíni tudósítása alapján a 13. helyen záró Jászapáti Petra sem volt elégedett, mert bár bevallása szerint nem remélt továbbjutást, de utólag bánja, hogy lemarad a folytatásról, mert „egészen picin múlott”.

Az idei téli olimpia magyar zászlóvivője, Nagy Konrád is elégedetlen volt keddi teljesítményével, hiszen a gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a 29. helyen végzett. „A következő versenyemig van még tíz nap, benne egy kis pihenés, összeszedem magam, és a szám maga rövidebb is lesz. Remélem, a jég is picit jobb, gyorsabb lesz, nekem jobban fog feküdni, és egy egész jó időt tudok menni, amire azt mondhatom, hogy na ez tényleg jó" – idézte a sportolót a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos honlapja.

Szerdán további hat számban osztanak érmeket az olimpián, köztük biatlonban, ahol a 15 km-es versenyben ismét rajthoz áll a csíkszeredai Tófalvi Éva, míg a férfi szánkósok párosversenyében a Cosmin Atodiresei, Ștefan Mușei duó lesz érdekelt. Bajnokot avatnak még a férfi hódeszkázók félcső számában, a női alpesi sízők műlesiklásában, az északi összetett normálsáncában és a női gyorskorcsolyázók 1000 méterén.

A téli olimpia keddi dobogósai

Folytatódott a holland hegemónia gyorskorcsolyában a Phjongcshangban zajló téli olimpia keddi versenynapján is, ahol újabb két érmet gyűjtve 4 arany, 4 ezüst és 2 bronzra módosult a dicsőséglistájuk a seregszemle összesített éremtáblájának második helyén. Az élen 5-2-2-es leosztással Németország áll, míg Norvégia 3-5-3-as gyűjteményével a harmadik.

A keddi dobogósok, hódeszka, női félcső: 1. Chloe Kim (amerikai), 2. Liu Jiayu (kínai), 3. Arielle Gold (amerikai). Alpesi sí, férfi szuperkombináció: 1. Marcel Hirscher (osztrák), 2. Alexis Pinturault (francia), 3. Victor Muffat-Jeandet (francia). Sífutás, női sprint: 1. Stina Nilsson (svéd), 2. Maiken Caspersen Falla (norvég), 3. Julia Belorukova (olimpai zászló). Férfi sprint: 1 Johannes Hoesflot Klaebo (norvég), 2. Federico Pellegrino (olasz), 3. Alexander Bolshunov (olimpiai zászló). Szánkó, női egyes: 1. Natalie Geisenberger (német), 2. Dajana Eitberger (német), 3. Alex Gough (kanadai). Rövid pályás gyorskorcsolya, női 500 m: 1. Arianna Fontana (olasz), 2. Yara van Kerkhof (holland), 3. Kim Boutin (kanadai). Gyorskorcsolya: férfi 1500 m: 1. Kjeld Nuis (holland), 2. Patrick Roest (holland), 3. Kim Min Seok (dél-koreai). Curling, vegyes páros, döntő: Kanada–Svájc 10-3, bronzmeccs: Orosz páros olimpiai zászló alatt–Norvégia 8-4.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája