„Becsúszott” egy román bravúr a téli olimpián: Strămăturaru hetedik helyen zárt szánkózásban

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 13., 17:12

Az elmúlt közel negyed évszázad legjobb téli olimpiai eredményét ünnepelte kedden Románia Raluca Strămăturaru szánkózásban elért hetedik helye révén, míg Magyarország a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázói révén harcolt ki újabb döntős szerepelést.

Raluca Strămăturaru a döntős futama után Fotó: Facebook/COSR

Sikert hozott Romániának a Phjongcshangban zajló téli olimpia keddi versenynapja:

Raluca Strămăturaru az elmúlt huszonnégy esztendő legjobb ötkarikás eredményeként a hetedik helyen végzett a női szánkósok egyéni döntőjében.

A 32 éves sinaiai sportoló bravúrnak számító eredménye előtt utoljára a Ioan Apostol, Liviu Cepoi szánkópárosnak sikerült 1994-ben hatodik helyen végeznie a téli sportok csúcseseményén.

Ugyanakkor jegyeztek még két nyolcadik helyet gyorskorcsolyában Mihaela Dascălu révén, míg 1998-ban és 2010-ben Tófalvi Éva biatlonban elért tizenegyedik helyével emelkedett ki a küldöttségből.

Kedden állt rajthoz a gyergyói Lőrincz Tímea is a sífutók klasszikus stílusú sprintszámában, ám ott 61. helyen zárva nem jutott tovább a selejtezőből,

míg a próba férfimezőnyében Alin Florin Cioanca a 48 lett.

A magyarországi sportolók közül sem sikerült mindenkinek továbblépnie a finálékba, a rövid pályás gyorskorcsolyázók ugyanakkor újfent kitettek magukért, hiszen

Liu Shaolin Sándor 1000 méteren jutott tovább a selejtezőből a szombati negyeddöntőbe, míg fivére, Shaoang, továbbá Knoch Viktor és Burján Csaba oldalán az 5000 méteres stafétával a döntőbe került.

A magyar staféta mellett az olimpiai csúccsal selejtezőnyertes Dél-Korea, Kína és Kanada vesz még részt a jövő csütörtökön, romániai idő szerint 14 órakor rendezendő fináléban.

„Nagyon rossz olimpia már nem lehet. Amiért jöttünk, azt elértük. Akármi lesz, már nem tudok elégedetlen lenni. Azt gondoltuk, hamar megindulnak a dél-koreaiak, de hiába mentek előre, nem volt nagy az iram, emiatt gyakran változtak a pozíciók. Nagyon tetszett, hogy az amerikaiakat kétszer is leváltottuk” – értékelt az MTI szerint a rangidős, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor.

Hozzátette, örül, hogy négycsapatos lesz a döntő, így talán nyugodtabb futamra lehet számítani. Kiemelte, nem írná alá előre a negyedik helyet.

Elárulta, amikor sikerült tapadni a hazaiakra és megvolt a két bólya előny az amerikaiakkal szemben, akkor érezte, hogy meglesz a finálé, mert mindenki magabiztosan versenyzett, nem volt benne a hiba a korcsolyázásban.

„Mindenki hozta a magáét. Senki nem adta könnyen a pozícióját – jelentette ki Burján Csaba, aki úgy vélte, két éve talán kicsit elbízták magukat és ebben a szezonban ütközött ez ki, amikor sorra kapták a pofonokat. – De a legjobbkor újra hibátlanul mentünk!”

Liu Shaolin Sándor (b3) a phjongcshangi téli olimpia 5000 méteres gyorskorcsolya váltóversenyének elődöntőjében Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Liu Shaoang csak annyit emelt ki, nagyon jót tett neki a két elrontott egyéni szám után – kedden 1000 méteren egyéniben is elrajtolt, ám ott szabálytalan előzési kísérlet miatt kizárták –, hogy a váltóval sikerült javítania.

Ugyanakkor lemaradtak a döntőről az 500 méteren induló magyar hölgyek. Ez megviselte őket, különösen a negyeddöntőt 10. helyen záró Keszler Andreát, aki helyszíni beszámolók szerint könnyes szemmel nyilatkozott a vegyes zónában rá várakozó újságíróknak. „Nem sírok, és csak kicsit vagyok csalódott, nagyon kevésen múlt... Elképesztő időt mentünk, boldog vagyok, hogy bírtam ezt az iramot, sajnálom, hogy a legvégén elestem. Nem könnyű az olimpiai program, a szünnapok és az, hogy egy-egy távot is szétszabdalnak, elég sok koncentrációt igényel.

Az ember felpörög ötszázra, megy egy kört, majd jön a váltó, aztán két nap szünet, és újra az ötszáz. És nem könnyű két héten keresztül csúcsformában sem lenni"

– magyarázta.

A Nemzeti Sport helyszíni tudósítása alapján a 13. helyen záró Jászapáti Petra sem volt elégedett, mert bár bevallása szerint nem remélt továbbjutást, de utólag bánja, hogy lemarad a folytatásról, mert „egészen picin múlott”.

Az idei téli olimpia magyar zászlóvivője, Nagy Konrád is elégedetlen volt keddi teljesítményével, hiszen a gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a 29. helyen végzett. „A következő versenyemig van még tíz nap, benne egy kis pihenés, összeszedem magam, és a szám maga rövidebb is lesz. Remélem, a jég is picit jobb, gyorsabb lesz, nekem jobban fog feküdni, és egy egész jó időt tudok menni, amire azt mondhatom, hogy na ez tényleg jó" – idézte a sportolót a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos honlapja.

Szerdán további hat számban osztanak érmeket az olimpián, köztük biatlonban, ahol a 15 km-es versenyben ismét rajthoz áll a csíkszeredai Tófalvi Éva, míg a férfi szánkósok párosversenyében a Cosmin Atodiresei, Ștefan Mușei duó lesz érdekelt. Bajnokot avatnak még a férfi hódeszkázók félcső számában, a női alpesi sízők műlesiklásában, az északi összetett normálsáncában és a női gyorskorcsolyázók 1000 méterén.

A téli olimpia keddi dobogósai

Folytatódott a holland hegemónia gyorskorcsolyában a Phjongcshangban zajló téli olimpia keddi versenynapján is, ahol újabb két érmet gyűjtve 4 arany, 4 ezüst és 2 bronzra módosult a dicsőséglistájuk a seregszemle összesített éremtáblájának második helyén. Az élen 5-2-2-es leosztással Németország áll, míg Norvégia 3-5-3-as gyűjteményével a harmadik.

A keddi dobogósok, hódeszka, női félcső: 1. Chloe Kim (amerikai), 2. Liu Jiayu (kínai), 3. Arielle Gold (amerikai). Alpesi sí, férfi szuperkombináció: 1. Marcel Hirscher (osztrák), 2. Alexis Pinturault (francia), 3. Victor Muffat-Jeandet (francia). Sífutás, női sprint: 1. Stina Nilsson (svéd), 2. Maiken Caspersen Falla (norvég), 3. Julia Belorukova (olimpai zászló). Férfi sprint: 1 Johannes Hoesflot Klaebo (norvég), 2. Federico Pellegrino (olasz), 3. Alexander Bolshunov (olimpiai zászló). Szánkó, női egyes: 1. Natalie Geisenberger (német), 2. Dajana Eitberger (német), 3. Alex Gough (kanadai). Rövid pályás gyorskorcsolya, női 500 m: 1. Arianna Fontana (olasz), 2. Yara van Kerkhof (holland), 3. Kim Boutin (kanadai). Gyorskorcsolya: férfi 1500 m: 1. Kjeld Nuis (holland), 2. Patrick Roest (holland), 3. Kim Min Seok (dél-koreai). Curling, vegyes páros, döntő: Kanada–Svájc 10-3, bronzmeccs: Orosz páros olimpiai zászló alatt–Norvégia 8-4.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat