„Együtt fejlődtem a romániai hegyikerékpározással” – Az olimpiára vágyó Molnár Ede sikerekről és tervekről

Tóth Gödri Iringó 2023. március 19., 20:28 utolsó módosítás: 2023. március 22., 23:29

Románia egyik legsikeresebb hegyikerékpár-versenyzője a sepsiszentgyörgyi Molnár Ede, aki tizenegy országos bajnoki címmel, illetve különböző nemzetközi versenyek dobogós helyezéseivel a tarsolyában jogosan reménykedik abban, hogy kijut a 2024-es nyári olimpiára.

„Együtt fejlődtem a romániai hegyikerékpározással” – Az olimpiára vágyó Molnár Ede sikerekről és tervekről
galéria
Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Mikor kezdtél el biciklizni, ezen belül is versenyszerűen? Miért éppen a hegyikerékpár (mountain bike) mellett tetted le a voksod?

– Tizenhárom éve, 14 évesen kezdtem versenyezni, amikor Romániában még csak két versenyt rendeztek egész évben. A mountain bike nincs túl régóta jelen az országban, tulajdonképpen velem együtt fejlődött. Az első években nem is edzettem, nem készültem tudatosan, csak bringáztunk a haverokkal. Újra és újra azt vettem észre, hogy az emberek úgymond lekopnak mellőlem, keresték az újat, de én maradtam, és tőlem kérték a tanácsot, így elkezdtem megérteni, felismerni, hogy ebben én jó, a legjobb vagyok.

Ma már persze rendes edzéseim vannak, és edzőm is, de azt nagyon szeretem ebben a sportban, hogy nem kell másokhoz igazodnom, magam alakíthatom a programomat – ez nekem nagyon fontos. Edző nélkül is tudok készülni, csapat nélkül is tudok versenyre menni.

De egyúttal nehéz is volt a kezdet, mert nem volt előttem követendő példa, valaki, aki előttem ezt csinálta, és neki sikerült. Épp ezért gyerekkoromban senki nem jött oda hozzám, hogy az mondja, menjél biciklizni.

Ennek ellenére én ezt nagyon szerettem volna, és semmilyen más ötletem, opcióm nem volt.

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Most már van edződ, klubod. A kezdeti, göröngyös út után ezek hogyan „jöttek össze”?

– Nagyon sok munkával, és nagyon sok lemondással. 2014-ben lett először szerződésem, de épp azelőtt kilátástalanul sokat dolgoztam.

Évekig jártam versenyekre úgy, hogy az adott megmérettetésre menet már tudtam: onnan nem hozok díjat. De kitartóan és becsületesen dolgoztam.

Az első szerződés után, 2015-ben hívtak meg egy bukaresti klubba, amelynek azóta is tagja vagyok, és amely ma már a Dinamóhoz tartozik. Amikor tizennyolc évesen odakerültem, mindenki idősebb volt nálam. Sok nehézséggel járt, ingáznom kellett, felzárkóznom, ja és még románul sem tudtam. Nem kicsit nem, egyáltalán nem. De ma már oszlopos tag vagyok, az aktivitások körém épülnek. És egyébként ma már az Országos Kerékpáros-szövetség és az olimpiai szövetség tagja is vagyok. Ezek a tagságok például azok a gyümölcsök, amelyek sok munkával és idővel értek be.

– De ha jól tudom, a legnagyobb cél, a legáhítottabb gyümölcs az olimpiai szereplés.

– Ez nagyon érdekes téma, mert ha belegondolsz, igazából az olimpia is ugyanolyan verseny, mint a többi, ugyanúgy megtörténhet, hogy az előtte való éjjel rosszul alszom, fáj a hasam, hogy valami nem passzol, és akkor hiába készültem egy csomót, aznap nem fog jól menni a verseny. De közben mindenki fejében az olimpia a piramis csúcsa.

El szoktam mesélni, hogy én már a tokiói ötkarikás játékok előtt is tudtam, hiába kvalifikál Románia, én nem fogok kijutni a versenyre, mert csak egy ember mehet és a pontgyűjtő társam sokkal jobb, mint én. Erre mindig csodálkozva kérdezik, hogy de akkor minek dolgoztam, jártam versenyekre, miért gyűjtöttem a pontokat neki?

De a versenyek alatt én is tanultam, megismertem embereket, megismertek engem. És azóta megváltoztak a szabályok, és lehet, hogy most pont a társam pontjai fognak besegíteni az én kvótámba, és én is kijuthatok Párizsba az ő segítségével.

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Célok, álmok, valamint az olimpia kapcsán szinte mindig felmerül a kérdés, hogy ki mennyire idős a különböző sportágakhoz. Te 27 éves vagy: ez sok vagy kevés a mountain bike világában?

– Tavaly augusztusban eltörtem a kulcscsontomat, így műteni kellett. Akkor láttam az emberek arcán azt a sokatmondó tekintetet: ugye megmondtuk? Egyszer vége lesz a sportnak, és semmi papírod nincs arról, hogy máshoz is értenél. Pedig a helyzet épp az ellentétét mutatta meg, azt, hogy nem hiába dolgoztam, kerítettem szponzorokat, satöbbi, hiszen amikor megtörtént a baj, akkor volt jó betegbiztosításom, kapcsolataim, minden simán ment.

A műtét után hat napot kellett pihennem, és utána újra sportolhattam. Ez számomra egy fontos momentum volt, hisz évekig hallgattam, hogy „jaj, ha egyszer elesel”. Elestem és egy hét múlva újra biciklin ültem.

A meddig kapcsán én azt gondolom, hogy ameddig találok embereket, akik akarnak segíteni abban, hogy ezt csináljam, akik azt mondják, hogy az én optimizmusomat szeretnék szponzorálni, hogy nekik tetszik, amit csinálok, addig én fogom csinálni. Amikor ezek az emberek eltűnnek, akkor más után nézek.

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– A szponzoraid magánemberek vagy esetleg a szülővárosod, Sepsiszentgyörgy is támogat?

– Magánszemélyek, cégek.

A szülővárosomban beérem az emberek szeretetével, nem keverem a kettőt. Az életem egyik fele itt van Sepsiszentgyörgyön, a másik ott, Bukarestben.

Soha nem volt sepsiszentgyörgyi sportolói „licencem”, itt csak nagyon rövid ideig voltam egy klub igazolt játékosa. De egyébként van olyan itteni cég, amely segít, támogat.

– Miként néz ki egy éved? Átlagosan hány versenyen veszel részt?

– Annyi versenyen veszek részt, ahányon csak tudok. Vagyis a legtöbbször olyan harmincon, ami jelenthet harminc hétvégét, de az is megeshet, hogy egy hétvégén több rendezvény van. Másfelől próbálok minél többet melegebb éghajlaton lenni, amikor itthon tél van, próbálok olyan helyre menni, ahol edzeni tudok.

És ennek is örülök, hogy ma már elmondhatom, valaki pénzt áldoz arra, hogy elutazhassak valahova.

– Említetted a beszélgetésünk elején, hogy maga a verseny is sokat fejlődött az évek alatt, nem csak te. Ezt hogyan kell érteni?

– Amikor én kamasz voltam, akkor még csak egyszerűen junior kategória létezett: 14 évesen esélyem sem volt a 18 évesek ellen. Ma már vannak alkategóriák korosztály szerint egész kicsi, 4-5 éves kortól kezdve. És ennek azért is örülök, mert például az öcsémnek már sokkal több lehetősége van, mint nekem. Ő is keményen kell hogy dolgozzon, ha sikert akar, de már vannak nyitott kapuk előtte. Amikor 2014-ben elhívtak a klubhoz, miután nyertem a junior bajnokságban, azt képzelték, majd én leszek a legjobb a 18 és 23 év közötti kategóriában, csakhogy épp ennek a korosztálynak nem szerveztek versenyt.

De ez változott, ma már sok verseny van, van miből választani, és az is fontos, hogy a gyerekeknek van kire felnézniük.

Szerintem az olimpiai kvalifikációban is az az egyik legnagyobb dolog, hogy azután a gyerekek odamennek hozzád, aláírást kérnek, mert szeretnék követni a példádat, mert te megmutattad, hogy igenis lehet. Ez a legnagyobb dolog a világon szerintem.

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Mit adott neked az, hogy egy klubhoz tartozol? Lett ezáltal stratégiád, követendő példád, vagy inkább anyagi előnyöd származott ebből?

– 2014-ben kaptam az első klubomtól egy mondhatni felső kategóriájú biciklit és felszerelést, ami nekem akkor elég volt ahhoz, hogy abban az évben minden versenyt megnyerjek, amin indultam – ez összesen 27 első helyet jelent. Ezt ma már nem tudnám megcsinálni, mert változott a sportág. De visszatérve a kérdésre, amikor Bukarestbe kerültem, ugyanazt kaptam, mint mások, senki nem ült le velem beszélgetni, hogy akkor ezt és azt kell tudni, nem végeztettek velem teszteket, nem mértek fel, nem adtak fejlesztési vagy marketingtervet.

Akkor még senki nem tudta, mit is kell, senki nem értett hozzá igazán. Igazából a klubhoz tartozás lényegét az adta, hogy megvoltak a szponzoraink.

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Emlegetted a gyerekeket, az utánpótlást. Vannak olyan terveid, vágyaid, hogy valaha edző vagy tanár légy, esetleg egy saját klubot, iskolát alapíts?

– Én úgy érzem, hogy még nem értem el a célomat, illetve még nem vagyok elég tapasztalt ahhoz, hogy tanítsak, hogy továbbadjam, amit tudok. Az öcsémnek próbálok minél jobb példát mutatni. Szerintem ha ő el fog indulni, ha ő is elkezd versenyezni, és „beválik”, akkor már elértem a célomat. Ha az öcsémnek példát tudok mutatni azzal, amit én elértem, ahogy én dolgoztam, és ezek őt is motiválják, akkor elértem valamit.

Másfelől nálunk ez a sport még nagyon új. Például Bukarestben már van kultúrája, a szülők áldoznak rá, elviszik a gyereküket autóval oda, ahol edzhetnek, felszerelést vesznek nekik, felteszik a sisakot a fejükre. Illetve Bukarestben sok szülőn érzem azt, mennyire tudatosan viszonyul ahhoz, hogy mit jelent a versenysport, hogy áldozattal jár, idő, energia és pénz kell hozzá.

Nálunk azért még létezik az a mentalitás, hogy áh, nekem nem kell sisak, minek az. De hiszem, hogy egyszer nálunk is megváltozik a dolog, és akkor én itt akarok lenni, akkor talán majd iskolát nyitok.

– Régen az úgynevezett cross-country (XC) versenyszámban kerekeztél, ám az utóbbi időben az eliminatorban (XCE) is. Hogyan jött a váltás?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember legyen rugalmas és sokoldalú. Vannak sportolók, akik a programjukhoz is annyira ragaszkodnak, hogy ha valami nem a terveik szerint alakul, akkor összedől a világ. É, ha reggel felkelek és edzenem kéne, de esik az eső, akkor azt mondom, hogy akkor majd később edzek – vagyok annyira rugalmas, hogy alkalmazkodjak a helyzetekhez. És ugyanígy az új lehetőségekhez is. Tavaly Portugáliában ajánlották fel, hogy próbáljam ki magam az eliminatorban, amiben végül harmadik lettem.

Rendben van, hogy van egy fő cél, az olimpia, képviselni az országot, de abból vagy lesz valami, vagy nem. Viszont az olimpiák között van négy év, ami alatt nagyon sok mindent lehet csinálni, nagyon sok a lehetőség.

Egyébként az eliminator által egy teljesen más közeget ismertem meg, más embereket, akik másként edzenek. Ez csak három perc, nem egy másfél órás verseny, itt rövid idő alatt kell tökéletesen teljesíteni, nincs idő hibázni, míg a cross-country esetében egy kis hiba néha elcsúszik, ott az állóképesség is fontos tényező.

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Az évek során volt kedvenc helyszíned, pályád?

– Nekem minden helyszínen tetszik valamiért, mindegyiknek van valami nagy előnye, pozitívuma, de az igazat megvallva, itthon tetszik a legjobban. Itthon a legjobb, itt a legjobb a közeg, az ahogyan edzeni, kommunikálni tudsz az emberekkel dolgokat. Úgyhogy, szerintem itthon a legjobb.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport