„Együtt fejlődtem a romániai hegyikerékpározással” – Az olimpiára vágyó Molnár Ede sikerekről és tervekről

„Együtt fejlődtem a romániai hegyikerékpározással” – Az olimpiára vágyó Molnár Ede sikerekről és tervekről

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

Románia egyik legsikeresebb hegyikerékpár-versenyzője a sepsiszentgyörgyi Molnár Ede, aki tizenegy országos bajnoki címmel, illetve különböző nemzetközi versenyek dobogós helyezéseivel a tarsolyában jogosan reménykedik abban, hogy kijut a 2024-es nyári olimpiára.

Tóth Gödri Iringó

2023. március 19., 20:282023. március 19., 20:28

2023. március 22., 23:292023. március 22., 23:29

– Mikor kezdtél el biciklizni, ezen belül is versenyszerűen? Miért éppen a hegyikerékpár (mountain bike) mellett tetted le a voksod?

– Tizenhárom éve, 14 évesen kezdtem versenyezni, amikor Romániában még csak két versenyt rendeztek egész évben. A mountain bike nincs túl régóta jelen az országban, tulajdonképpen velem együtt fejlődött. Az első években nem is edzettem, nem készültem tudatosan, csak bringáztunk a haverokkal. Újra és újra azt vettem észre, hogy az emberek úgymond lekopnak mellőlem, keresték az újat, de én maradtam, és tőlem kérték a tanácsot, így elkezdtem megérteni, felismerni, hogy ebben én jó, a legjobb vagyok.

Ma már persze rendes edzéseim vannak, és edzőm is, de azt nagyon szeretem ebben a sportban, hogy nem kell másokhoz igazodnom, magam alakíthatom a programomat – ez nekem nagyon fontos. Edző nélkül is tudok készülni, csapat nélkül is tudok versenyre menni.

Idézet
De egyúttal nehéz is volt a kezdet, mert nem volt előttem követendő példa, valaki, aki előttem ezt csinálta, és neki sikerült. Épp ezért gyerekkoromban senki nem jött oda hozzám, hogy az mondja, menjél biciklizni.

Ennek ellenére én ezt nagyon szerettem volna, és semmilyen más ötletem, opcióm nem volt.

Galéria

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Most már van edződ, klubod. A kezdeti, göröngyös út után ezek hogyan „jöttek össze”?

– Nagyon sok munkával, és nagyon sok lemondással. 2014-ben lett először szerződésem, de épp azelőtt kilátástalanul sokat dolgoztam.

Idézet
Évekig jártam versenyekre úgy, hogy az adott megmérettetésre menet már tudtam: onnan nem hozok díjat. De kitartóan és becsületesen dolgoztam.

Az első szerződés után, 2015-ben hívtak meg egy bukaresti klubba, amelynek azóta is tagja vagyok, és amely ma már a Dinamóhoz tartozik. Amikor tizennyolc évesen odakerültem, mindenki idősebb volt nálam. Sok nehézséggel járt, ingáznom kellett, felzárkóznom, ja és még románul sem tudtam. Nem kicsit nem, egyáltalán nem. De ma már oszlopos tag vagyok, az aktivitások körém épülnek. És egyébként ma már az Országos Kerékpáros-szövetség és az olimpiai szövetség tagja is vagyok. Ezek a tagságok például azok a gyümölcsök, amelyek sok munkával és idővel értek be.

– De ha jól tudom, a legnagyobb cél, a legáhítottabb gyümölcs az olimpiai szereplés.

– Ez nagyon érdekes téma, mert ha belegondolsz, igazából az olimpia is ugyanolyan verseny, mint a többi, ugyanúgy megtörténhet, hogy az előtte való éjjel rosszul alszom, fáj a hasam, hogy valami nem passzol, és akkor hiába készültem egy csomót, aznap nem fog jól menni a verseny. De közben mindenki fejében az olimpia a piramis csúcsa.

Idézet
El szoktam mesélni, hogy én már a tokiói ötkarikás játékok előtt is tudtam, hiába kvalifikál Románia, én nem fogok kijutni a versenyre, mert csak egy ember mehet és a pontgyűjtő társam sokkal jobb, mint én. Erre mindig csodálkozva kérdezik, hogy de akkor minek dolgoztam, jártam versenyekre, miért gyűjtöttem a pontokat neki?

De a versenyek alatt én is tanultam, megismertem embereket, megismertek engem. És azóta megváltoztak a szabályok, és lehet, hogy most pont a társam pontjai fognak besegíteni az én kvótámba, és én is kijuthatok Párizsba az ő segítségével.

Galéria

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Célok, álmok, valamint az olimpia kapcsán szinte mindig felmerül a kérdés, hogy ki mennyire idős a különböző sportágakhoz. Te 27 éves vagy: ez sok vagy kevés a mountain bike világában?

– Tavaly augusztusban eltörtem a kulcscsontomat, így műteni kellett. Akkor láttam az emberek arcán azt a sokatmondó tekintetet: ugye megmondtuk? Egyszer vége lesz a sportnak, és semmi papírod nincs arról, hogy máshoz is értenél. Pedig a helyzet épp az ellentétét mutatta meg, azt, hogy nem hiába dolgoztam, kerítettem szponzorokat, satöbbi, hiszen amikor megtörtént a baj, akkor volt jó betegbiztosításom, kapcsolataim, minden simán ment.

Idézet
A műtét után hat napot kellett pihennem, és utána újra sportolhattam. Ez számomra egy fontos momentum volt, hisz évekig hallgattam, hogy „jaj, ha egyszer elesel”. Elestem és egy hét múlva újra biciklin ültem.

A meddig kapcsán én azt gondolom, hogy ameddig találok embereket, akik akarnak segíteni abban, hogy ezt csináljam, akik azt mondják, hogy az én optimizmusomat szeretnék szponzorálni, hogy nekik tetszik, amit csinálok, addig én fogom csinálni. Amikor ezek az emberek eltűnnek, akkor más után nézek.

Galéria

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– A szponzoraid magánemberek vagy esetleg a szülővárosod, Sepsiszentgyörgy is támogat?

– Magánszemélyek, cégek.

Idézet
A szülővárosomban beérem az emberek szeretetével, nem keverem a kettőt. Az életem egyik fele itt van Sepsiszentgyörgyön, a másik ott, Bukarestben.

Soha nem volt sepsiszentgyörgyi sportolói „licencem”, itt csak nagyon rövid ideig voltam egy klub igazolt játékosa. De egyébként van olyan itteni cég, amely segít, támogat.

– Miként néz ki egy éved? Átlagosan hány versenyen veszel részt?

– Annyi versenyen veszek részt, ahányon csak tudok. Vagyis a legtöbbször olyan harmincon, ami jelenthet harminc hétvégét, de az is megeshet, hogy egy hétvégén több rendezvény van. Másfelől próbálok minél többet melegebb éghajlaton lenni, amikor itthon tél van, próbálok olyan helyre menni, ahol edzeni tudok.

Idézet
És ennek is örülök, hogy ma már elmondhatom, valaki pénzt áldoz arra, hogy elutazhassak valahova.

– Említetted a beszélgetésünk elején, hogy maga a verseny is sokat fejlődött az évek alatt, nem csak te. Ezt hogyan kell érteni?

– Amikor én kamasz voltam, akkor még csak egyszerűen junior kategória létezett: 14 évesen esélyem sem volt a 18 évesek ellen. Ma már vannak alkategóriák korosztály szerint egész kicsi, 4-5 éves kortól kezdve. És ennek azért is örülök, mert például az öcsémnek már sokkal több lehetősége van, mint nekem. Ő is keményen kell hogy dolgozzon, ha sikert akar, de már vannak nyitott kapuk előtte. Amikor 2014-ben elhívtak a klubhoz, miután nyertem a junior bajnokságban, azt képzelték, majd én leszek a legjobb a 18 és 23 év közötti kategóriában, csakhogy épp ennek a korosztálynak nem szerveztek versenyt.

De ez változott, ma már sok verseny van, van miből választani, és az is fontos, hogy a gyerekeknek van kire felnézniük.

Idézet
Szerintem az olimpiai kvalifikációban is az az egyik legnagyobb dolog, hogy azután a gyerekek odamennek hozzád, aláírást kérnek, mert szeretnék követni a példádat, mert te megmutattad, hogy igenis lehet. Ez a legnagyobb dolog a világon szerintem.
Galéria

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Mit adott neked az, hogy egy klubhoz tartozol? Lett ezáltal stratégiád, követendő példád, vagy inkább anyagi előnyöd származott ebből?

– 2014-ben kaptam az első klubomtól egy mondhatni felső kategóriájú biciklit és felszerelést, ami nekem akkor elég volt ahhoz, hogy abban az évben minden versenyt megnyerjek, amin indultam – ez összesen 27 első helyet jelent. Ezt ma már nem tudnám megcsinálni, mert változott a sportág. De visszatérve a kérdésre, amikor Bukarestbe kerültem, ugyanazt kaptam, mint mások, senki nem ült le velem beszélgetni, hogy akkor ezt és azt kell tudni, nem végeztettek velem teszteket, nem mértek fel, nem adtak fejlesztési vagy marketingtervet.

Idézet
Akkor még senki nem tudta, mit is kell, senki nem értett hozzá igazán. Igazából a klubhoz tartozás lényegét az adta, hogy megvoltak a szponzoraink.
Galéria

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Emlegetted a gyerekeket, az utánpótlást. Vannak olyan terveid, vágyaid, hogy valaha edző vagy tanár légy, esetleg egy saját klubot, iskolát alapíts?

– Én úgy érzem, hogy még nem értem el a célomat, illetve még nem vagyok elég tapasztalt ahhoz, hogy tanítsak, hogy továbbadjam, amit tudok. Az öcsémnek próbálok minél jobb példát mutatni. Szerintem ha ő el fog indulni, ha ő is elkezd versenyezni, és „beválik”, akkor már elértem a célomat. Ha az öcsémnek példát tudok mutatni azzal, amit én elértem, ahogy én dolgoztam, és ezek őt is motiválják, akkor elértem valamit.

Másfelől nálunk ez a sport még nagyon új. Például Bukarestben már van kultúrája, a szülők áldoznak rá, elviszik a gyereküket autóval oda, ahol edzhetnek, felszerelést vesznek nekik, felteszik a sisakot a fejükre. Illetve Bukarestben sok szülőn érzem azt, mennyire tudatosan viszonyul ahhoz, hogy mit jelent a versenysport, hogy áldozattal jár, idő, energia és pénz kell hozzá.

Idézet
Nálunk azért még létezik az a mentalitás, hogy áh, nekem nem kell sisak, minek az. De hiszem, hogy egyszer nálunk is megváltozik a dolog, és akkor én itt akarok lenni, akkor talán majd iskolát nyitok.

– Régen az úgynevezett cross-country (XC) versenyszámban kerekeztél, ám az utóbbi időben az eliminatorban (XCE) is. Hogyan jött a váltás?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember legyen rugalmas és sokoldalú. Vannak sportolók, akik a programjukhoz is annyira ragaszkodnak, hogy ha valami nem a terveik szerint alakul, akkor összedől a világ. É, ha reggel felkelek és edzenem kéne, de esik az eső, akkor azt mondom, hogy akkor majd később edzek – vagyok annyira rugalmas, hogy alkalmazkodjak a helyzetekhez. És ugyanígy az új lehetőségekhez is. Tavaly Portugáliában ajánlották fel, hogy próbáljam ki magam az eliminatorban, amiben végül harmadik lettem.

Idézet
Rendben van, hogy van egy fő cél, az olimpia, képviselni az országot, de abból vagy lesz valami, vagy nem. Viszont az olimpiák között van négy év, ami alatt nagyon sok mindent lehet csinálni, nagyon sok a lehetőség.

Egyébként az eliminator által egy teljesen más közeget ismertem meg, más embereket, akik másként edzenek. Ez csak három perc, nem egy másfél órás verseny, itt rövid idő alatt kell tökéletesen teljesíteni, nincs idő hibázni, míg a cross-country esetében egy kis hiba néha elcsúszik, ott az állóképesség is fontos tényező.

Galéria

Fotó: Molnár Ede személyes archívuma

– Az évek során volt kedvenc helyszíned, pályád?

– Nekem minden helyszínen tetszik valamiért, mindegyiknek van valami nagy előnye, pozitívuma, de az igazat megvallva, itthon tetszik a legjobban. Itthon a legjobb, itt a legjobb a közeg, az ahogyan edzeni, kommunikálni tudsz az emberekkel dolgokat. Úgyhogy, szerintem itthon a legjobb.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya