Ágálnak a kézilabda-klubok a bajnoki folytatás ellen

Ágálnak a kézilabda-klubok a bajnoki folytatás ellen

Folytatás. „Visszarendelnék” a pályára a kézilabdázókat, hogy május végétől bepótolják az elmaradt mérkőzéseket

Fotó: Haáz Vince

Figyelmen kívül hagyta Románia kézilabda-szövetségének vezetősége az élvonalbeli klubok véleményét, és a 2019–2020-as szezon folytatásáról döntött szerdán. Az elképzelés szerint május 31-től térnek vissza a pályára, de az ügyvezető tanács ezt ellenző tagja, Daniel Kotecz lapunknak jelezte: elképzelhetőnek tartja, hogy a csapatok nem vállalják majd a fellépést.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. április 22., 20:362020. április 22., 20:36

2020. április 22., 22:422020. április 22., 22:42

Hiába kérték az élvonalbeli klubok a szezon befagyasztását, a Román Kézilabda-szövetség (FRH) ügyvezető tanácsa szerdán úgy döntött, hogy módosított program szerint, de a pályán fejezik majd be a 2019–2020-as szezont. A koronavírus-járvány miatt felfüggesztett viadalokat május 31-től folytatnák, hogy a korábban lapunk által is bemutatott forgatókönyv szerint lejátsszák a nők és a férfiak Román Kupájának négyes döntőjét, továbbá egy torna keretében a női pontvadászat hátralévő hét fordulójából ötöt, valamint a férfi Bölények Ligája alapszakaszából hátralévő három fordulót megrendezzék. Utóbbi sorozat rájátszását törlik.

A döntés nem volt egyhangú, a folytatást ugyanis a vezetőtanács négy tagja is elle­nezte.

Köztük Daniel Kotecz, a Nagybányai Minaur női együttesének sportigazgatója, aki a Krónikának hangsúlyozta: továbbra is kitart amellett, hogy le kellett volna, illetve le kellene zárni az idényt.

„A Virágok Ligájában szereplő klubok képviselőivel van egy WhatsApp-csoportunk, ahol megbeszélünk dolgokat. A tizenhárom klub közül tizenegy azt mondta, hogy nem akarnak játszani, és zárjuk le a bajnokságot. Ketten említettek némi megkötést, de elviekben ők is a befagyasztással értettek egyet. Mindezt gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyta a szövetség. Meglep a döntés, ugyanakkor nem ez az első alkalom, amikor a szövetség úgy hoz döntést, hogy egyáltalán nem érdekli, mit akarnak a klubok” – fogalmazott lapunknak.

Kérdésünkre válaszolva jelezte:

az is elképzelhető, hogy ilyen körülmények között a csapatok nem jelennek majd meg a pályán a szövetség által elképzelt meccsidőpontokban.

„Egyesek beadványt készülnek benyújtani a szervezetnek, de egyelőre még az is kérdéses, hogy milyen döntést hoznak majd kormányszinten” – mutatott rá.

Megoldatlan problémák

A koronavírus-járvány okozta bizonytalanság közepette mérkőzéseket tervezni Kotecz szerint rengeteg problémát jelent. Példaként említette, hogy több csapatban is olyan külföldi játékosok szerepelnek, akik nem biztos, hogy vissza tudnak utazni Romániába, vagy ha vissza is tudnak térni, két hétre karanténba kellene vonulniuk – amennyiben ezen szigorítások a szükségállapot feloldása után is érvényben maradnak. A Râmnicu Vâlcea spanyol légiósait említette ezen helyzetben, ugyanakkor

felmerült azon Európai Unión kívüli országból származó játékosok problémája is, akiknek a szerződése május 31-én lejár.

Érdeklődésünkre a nagybányaiak vezetője elmagyarázta, hogy bár a szövetség arra lehetőséget adott, hogy a szezon végéig szerződést hosszabbítsanak az érintett játékosokkal, azoknak a romániai tartózkodási engedélye is lejár. Annak esetleges meghosszabbítása legalább egy hónapos ügyintézést igényel, ráadásul csak akkor lehetséges, ha a munkaszerződést legalább hat hónappal hosszabbítanák meg velük. Erre több esetben nem lesz lehetőség, mivel nyártól már érvénybe lép a más klubokkal korábban megkötött szerződésük.

Idézet
A válasz egyszerű volt: az ő dolguk, minden klub oldja meg a saját problémáját. Nem érdekli őket, hogy van-e egyáltalán kivel játszanod”

– mondta Kotecz. A Minaur egyébként több más klubhoz hasonlóan kényszerszabadságra küldte a játékosait, ám azt jelezte, hogy a kormány egyelőre nem utalta a pénzeket. „Gondoljunk bele abba is, hogy a kézilabdázók milyen lelkiállapotban vannak jelenleg” – tette hozzá.

Meglátása szerint a folytatás ellen szól a Romániában július elején rendezendő ifjúsági világbajnokság is, mert a válogatottaknak előtte pár hetet készülniük kellene rá. „Mit csinálunk a válogatottba hívott, élvonalbeli csapatoknál szereplő kézilabdázókkal? Nem jelennek meg a felkészülésen? Azt mondták, adnak nekik felmentést, hogy szabadon döntsenek. Abszurd” – fakadt ki a sportigazgató. Hangsúlyozta azt is, hogy

rendkívül nagy lesz majd a sérülésveszély, hiszen a játékosoknak több mint három hónap kihagyás után kellene azonnal visszatérniük a pályára, és megterhelő iramban több tétmeccset is lejátszaniuk.

Kotecz megjegyezte, hogy az FRH-t elnöklő Alexandru Dedu és a főtitkár Cristina Vărzaru is kézilabdázók voltak korábban, szakmabeliként pedig tudnia kell, hogy még a szezonközi szünet után is több hét fokozatos felkészülés szükséges a tétmérkőzések előtt. „Gyakorlatilag a játékosok egészségét veszélyeztetjük” – mondta. Megjegyezte azt is, hogy legalább a járvány kapcsán hozzanak pluszóvintézkedést, és ne engedjék útjára a bajnokságot, amíg minden érintett játékos és a szakmai stábok összes játékosát nem tesztelték le koronavírusra. Ez a javaslata sem nyerte el a vezetőség tetszését, amely csakis akkor rendeli el a tesztelést, ha ezt a kormány kötelezővé fogja tenni.

Értelmetlen mérkőzések

Kotecz elmondása alapján a folytatás mellett szóló érvként a szurkolókat, a szponzorokat és a verseny korrektségét említették. „Milyen szurkolók? Bizonyára zárt kapuk mögött játszhatunk majd csak, ezért a szurkolók legfeljebb a tévén keresztül láthatják majd a meccseket. De jó, gondolunk a szurkolókra, a szponzorokra, de a játékosokra nem gondolunk? Ők a legfontosabbak” – szögezte le.

Példaként megemlítette Franciaországot, Dániát vagy éppen Magyarországot, ahol már befagyasztották az idényt.

Idézet
Én is egyetértek azzal, hogy ne az irodában döntsünk a bajnoki címről, de most krízis van. Németország sem arra vágyott, hogy ne a pályán dőljön el a bajnokság, de kompromisszumot kell kötni, az egészség fontosabb, mint egy kézilabda-bajnokság rangsora”

– fogalmazott. Hátsó érdeket sejt a döntés mögött, ugyanakkor elképzelése sincs arról, hogy az mi lehet. „Nem értem, hogy milyen érdek lehet a mögött, hogy az FRH nem zárja le a bajnokságot” – jelentette ki. Megjegyezte, hogy szükségállapot feloldása után, május 18. környékén lesz egy újabb tanácskozásuk, amikor is a kormány újabb előírásainak függvényében még lehet módosításokra számítani.

Idézet
Azt már hallottuk, hogy a szükségállapot feloldása után kötelező lesz a maszk viselése. Nem igazán tudom, hogyan edzhetnénk vagy játszhatnánk maszkban és kesztyűben”

– tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy a koronavírus-járvány alakulásának előreláthatatlanságával társulva az FRH folytatásról hozott döntése csak tovább nyújtja a bizonytalanságot, mert miközben a játékosok nem tudják, hogy valóban játszaniuk kell-e, az edzők nem tudják milyen felkészülési tervet készítsenek, a klubvezetők pedig nem tudják azt sem, hogy lesz-e egyáltalán pénzük elutazni a mérkőzésekre.

„Semleges területen terveznek tornákat, ami jelentős kiadást vonna maga után. Három-négy napra szállást, étkezést kellene biztosítani egy hadseregnyi embernek. Javasolták azt is, hogy Izvorani-ban legyenek a meccsek. Gondoljunk bele, hogy oda elutazni Nagybányáról, Besztercéről vagy Zilahról” – mondta. Megjegyezte, hogy sportszempontból az nem is lenne valóban semleges pálya, a Bukaresti CSM-nek kedvezne, bár szerinte a bajnokság folytatása már nem is adhat reális képet az erőviszonyokról, ha több együttes sem számíthat majd meghatározó játékosaira. „Igazságosabb lesz a végeredmény, ha például a CSM vagy a Vâlcea két-három meghatározó játékosa nélkül játszik majd? Nézők nélkül, nem is tudom, kinek és miért játszunk?” – tette fel a kérdést Kotecz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót