A hazai kosárlabda-bajnokságok lezárását várják a szövetségtől a listavezetők

A hazai kosárlabda-bajnokságok lezárását várják a szövetségtől a listavezetők

Kényszerpályán. A szövetségre bízzák a bajnokság sorsát

Fotó: Miska Brigitta/Sepsi-SIC

Valószínűtlennek tartják a romániai kosárlabda-bajnokságok főszereplői a 2019–2020-as szezon folytatását, de a sportági szövetség illetékeseivel folytatott eddigi megbeszéléseik alapján nem lehet következtetéseket levonni a pontvadászat sorsára vonatkozóan. A lapunk által megkérdezett klubmenedzserek a hétvégi újabb videókonferencia után remélnek döntést.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. április 08., 16:532020. április 08., 16:53

Egy hónap telt el, amióta Romániában lejátszották az utolsó teljes fordulót a kosárlabda-bajnokságokban, és a koronavírus-járvány miatti szükségállapot meghosszabbítása okán már az is biztos, hogy május közepéig nem térhetnek vissza a csapatok a pályára. A hazai sportági szövetség ugyanakkor nem döntött a 2019–2020-as idény sorsáról, a lapunk által megkérdezett illetékesek szerint az eddigi megbeszélések alapján nem lehet következtetéseket levonni a folytatásra vonatkozóan.

Eddig elsősorban az ifjúsági csapatok nehézségeiről esett szó, azok a magánklubok vannak ugyanis bajban, amelyek a gyermekek pénzéből működnek. Erről Rusz István, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC női kosárlabdacsapatának menedzsere számolt be kedden a Krónikának, hozzátéve, hogy

egyelőre semmit sem tudnak az élvonalbeli pontvadászatok sorsáról.

„Csütörtökön lesz még egy videokonferencia, utána talán körvonalazódik valami” – mondta.

Rusz szerint már a szükségállapot meghosszabbításának bejelentése előtt sem volt értelme a szezon folytatásán gondolkodni, hiszen számítani lehetett arra, hogy a járvány terjedése miatt kitolódik a kényszerszünet.

Idézet
A női bajnokság szintjén nem is gondoltuk azt, hogy ezt az idényt be tudnánk fejezni. A szövetség bizonyos okok miatt úgy gondolja, jobb, ha vár még. Én úgy gondolom, inkább a férfimezőny nyomására, mert náluk problémásabb. Nálunk viszont elég tiszta volt az állás. Mi az első helyen voltunk, Szatmár megelőzhetetlenül a második, az Arad a harmadik. De ha véletlenül nem hirdetnek bajnokot, az sem gond, az volna a fontos, hogy fejezzük be”

– vélekedett.

A címvédő és Román Kupa-győztes háromszékiek menedzsere rámutatott arra is, hogy játékosaik otthon vannak, és ha véletlenül feloldják a szükségállapotot májusban, akkor kell adniuk legalább három hetet a felkészülésre, és csak utána tudnának játszani. „Az biztosan kizárt, hogy június–júliusban játsszunk” – mondta.

Ilyen körülmények között felmerül a kérdés, hogy tervezik-e már a következő szezont. Erre válaszolva Rusz jelezte, hogy a keret már majdnem össze is állt, de a bajnokság lezárásáig nem tudják nyilvánosságra hozni, mint ahogyan a költségvetésükről sem tud jelen helyzetben érdemben válaszolni. Elismerte, bizonyosan csalódásként élik majd meg, ha netán bajnokavatás nélkül zárul az idény – amelyben végig az összetett élén álltak – , de tudják, hogy elsőségük nem forgott veszélyben.

Idézet
Lehet, hogy nem lesz kupánk és érmünk, de attól még bajnokoknak érezzük magunkat”

– fogalmazott Rusz.

Bajnokavatás holtversenyben?

A női pontvadászatban valóban magabiztosan vezetett az élen a Sepsi SIC a Szatmárnémeti VSK és az Arad csapata előtt, ugyanakkor

a férfimezőnyben a két rivális, a címvédő Nagyváradi VSK-nak és a Román Kupa-győztes Kolozsvári U-BT-nek egyaránt 33-33 pontja van, amióta felfüggesztették a mérkőzéseket.

Az érintettek közül Șerban Sere, a partiumi klub elnöke is jelezte a Krónikának, hogy valószínűtlennek tartja a szezon folytatását. „De amíg hivatalosan nem jelentik be a lezárást, addig nem lehet elvetni a folytatás lehetőségét sem. Másfelől figyelembe kell venni azt is, hogy a játékosoknak május végéig van érvényes szerződésük, és nehéz elképzelni, hogy az elkövetkező napokban bármi érdemleges történik ezen a téren. Szerintem öt százalék alatt van annak az esélye, hogy folytatni tudjuk a szezont, de ha fel is oldják majd a szükségállapotot, bizonyára továbbra is lesznek óvintézkedések. Nem lesz minden eltörölve, hogy úgy folytassuk, mint a járvány előtt” – fogalmazott.

A szakember ugyancsak megerősítette, hogy az eddigi videokonferenciák alapján semmilyen konkrétumot nem lehet leszűrni, de a soron következő megbeszélés során már előrelépés történhet, hiszen a folytatásra vonatkozóan javaslatokat kértek a kluboktól, és szó esik majd arról is, hogy kiosztják-e, vagy sem a bajnoki címet.

Idézet
Szerintünk a bajnoki címet vagy közösen kapja idén a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi VSK, vagy bajnokavatás nélkül kellene lezárni az idényt, hiszen az összetettben holtversenyben állunk, ez így lenne logikus”

– mondta.

Érdeklődésünkre Sere azt is elmondta, hogy erről külön nem tárgyaltak a kolozsváriakkal, mert szerinte ezt a döntést a szövetségnek kell meghoznia, az ő felelőssége, és nem alku tárgya a két egyesület között. „Láttam példákat más bajnokságban is ilyen döntésre” – tette hozzá. Sere elismerte, hogy csalódottak amiatt, ami történt, hiszen jó esélyük volt arra, hogy a címüket megvédjék, ugyanakkor elismerte: jelenleg a sport másodlagos, az egészség prioritást élvez.

Egyelőre nem tudnak tervezni a következő idényre sem, mert szponzoraik és az önkormányzat is nehéz gazdasági helyzetben van a járvány miatt,

majd csak a későbbiekben kerülhet ismét napirendre, hogy az őket támogató magánvállalatok és persze a nagyváradi önkormányzat, miként tudja majd a jövőben finanszírozni a sportot. „Felelősségteljeseknek kell lennünk, mert ha a válság tovább húzódik, az a sportra is hatással lesz” – fűzte hozzá Sere.

Elkerülhetetlen csalódottság

A bajnokság sorsát érintő döntés a szövetség kezében van, ám nem lesz egyszerű feladat, hiszen a kolozsváriak nem támogatják azt, hogy holtversenyben osszák ki a bajnoki címet. Branko Cuic, az U-BT sport­igazgatója a Baschet.ro szaklapnak hangsúlyozta, hogy ha le is zárul, az eddigi találkozókat nem lehet figyelmen kívül hagyni, a váradiak elleni holtversenyt pedig a javukra billentené ki az egymás elleni mérkőzéseken jegyzett győzelmek aránya. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy bárhogyan is döntsenek, semmi sem pótolja azt, amikor egy csapat a pályán harcolja ki a győzelmet. Meglátása szerint ez a csalódottság nem csak őket vagy a váradiakat érinti, hanem a Nagyszebent, a Dinamót vagy éppen a Temesvárt is, akik bizonyították, hogy képesek meglepetést okozni egy-egy találkozón.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó