Világsztárokkal ünnepel az idei Kolozsvári Magyar Napok, a kézművesvásár visszatérhet a Farkas utcába

Világsztárokkal ünnepel az idei Kolozsvári Magyar Napok, a kézművesvásár visszatérhet a Farkas utcába

Leslie Mandoki meglepetésvendégként vett részt a sajtótájékoztatón, mellette Gergely Balázs, Szabó Lilla és Grezsa Csaba

Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület

Többtucat Grammy-díj „kerül” majd az augusztus 14. és 20. között megrendezendő 14. Kolozsvári Magyar Napok színpadára a rendezvény zárónapján, hiszen az idei kiadás sztárvendége a magyar származású Leslie Mandoki, illetve formációja, a Mandoki Soulmates, melynek igazi rocklegendák a tagjai.

Tóth Gödri Iringó

2023. április 25., 13:402023. április 25., 13:40

2023. április 25., 15:172023. április 25., 15:17

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői kedden sajtótájékoztató keretében „rántották le a leplet” az idei rendezvény fellépőinek kilétéről, illetve ismertették a tervezett programokat. Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke felvezetőjében elmondta, hogy a 14. életév betöltése hagyományosan az érettség egyik fokmérője, egy mérföldkő, hiszen a fiatalok ekkor kapnak személyazonossági igazolványt Romániában. Hozzátette, hogy reményei szerint az érettség azt is jelenti, azzal is jár, hogy a rendezvény letisztult, egyre letisztultabbá válik.

„Mi a magunk részéről idén is mindent megtettünk és megteszünk annak érdekében, hogy a közönség igazán élvezhesse azt az erdélyi csodát, amelynek már tizennégy éve részesei lehetünk itt, Kolozsváron” – hangsúlyozta Gergely Balázs.

Jól bevált struktúra és programok

Szabó Lilla programigazgató elmondta, hogy idén is követik a már megszokott, jól bevált programstruktúrát. Ahogy az előző években is, már zajlik az egyeztetés a mintegy 100–150 partnerszervezettel, civillel, amelyek-akik hozzájárulnak a rendezvény sikeréhez. Idén is lesznek gyerekprogramok; valószínűleg a Romkertben idén is berendezik a középkori falut az Emese Park hagyományőrzőinek jóvoltából; idén is lesz Folkudvar a Református Kollégium udvarán.

Közölte: minden jel arra utal, hogy a Farkas utcát, amely a fesztiválnak a szíve-lelke, ismét belakhatják majd a magyarnapozók, visszatérhet oda a kézműves- és könyvvásár.

Erre nemcsak Emil Bocnak, a város polgármesterének tavaly nyáron tett ígérete ad reményt, hanem az is, hogy a jelenlegi tervek szerint a javítási munkálatokat már június elsején befejezik.

A 2023-as kiadáson is lesznek klasszikus koncertek, hangversenyek, például a Farkas utcai református templomban, a Redoutban, illetve a belváros különböző templomaiban. Idén újra a program része lesz a Szent Mihály-templom tornyának látogatása is, illetve nem marad el KMN-Donaton futóverseny és a már megszokott törökvágási örömfőzés sem, illetve idén is berendezik a Borutcát a Fogoly utcában.

A rendezvény már augusztus 13-án kezdetét veszi a nulladik nappal, melynek programja ökumenikus istentiszteletet és kiállításmegnyitót is magában foglal. A kiállítások sorából Márton Árpád és Mohy Sándor egyéni, valamint Juhos Sándor festőművész és Szabó András grafikusművész közös tárlatait, illetve a Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesület alkotóinak kiállítását emelték ki, melyeknek a Kolozsvári Művészeti Múzeum ad majd otthont.

Hungarikum-udvar

A sajtótájékoztatón jelen volt Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja is, aki Gergely Balázs nyitógondolatát azzal egészítette ki, hogy Magyarországon a személyi igazolványt nulla és egyéves kor között kapják meg a gyerekek. Épp ezzel összhangban a főkonzulátus, illetve a magyar állam a kezdetektől fogva támogatja a kincses város legfontosabb kulturális fesztiválját. Hozzátette, hogy a magyar napok nemcsak az erdélyi magyar közösség, hanem sok magyarországi, anyaországi számára is kiemelten fontos, évről évre ellátogatnak emiatt Erdélybe.

A főkonzul azt is kiemelte, hogy az idén a főkonzulátus még inkább szeretne bekapcsolódni a rendezvényekbe, így

igyekeznek a tavaly már „megnyitott” udvarukat még inkább beiktatni a fesztivál vérkeringésébe. Idén ezen a helyszínen is lesznek könnyűzenei koncertek, közéleti, politikai jellegű beszélgetések.

Ahogy a tavaly is, amikor Gyurta Dániel és Szilágyi Áron olimpiai bajnokok jártak Kolozsváron a magyarnapok idején, a főkonzulátus idén is szeretne elhívni egy magyar olimpikont egy beszélgetésre. Lesznek előadások például a vallási turizmus kapcsán, illetve családi programok is, valamint a gasztronómiára is nagy hangsúlyt fektetnek majd.

Grezsa Csaba főkonzul azt is kiemelte, hogy az új helyszínnek még nincs hivatalos neve, a jelenlegi munkanév Hungarikum-udvar.

Gergely Balázs elmondta, hogy a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében rendezendő nyitógála fellépőjét még szeretnék titokban tartani, de azt már elárulta, hogy a főtéri események augusztus 15-én, kedden kezdődnek, amikor is a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó művészei veszik birtokba a Főteret.

Augusztus 16-án az Edda Művek lép színpadra,

augusztus 17-én a Blahalouisiana és a Budapest Bár. Augusztus 18-án Halász Judit ad koncertet, amit a Magyar rocklegendák elnevezésű produkció követ Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós közreműködésével.

Augusztus 19-én a Lóci játszik és a Honeybeast biztosítja a jó hangulatot.

Igazi sztárfellépő

A sajtótájékoztatón személyesen is megjelent az idei kiadás sztárvendége, Leslie Mandoki világhírű magyar dalszerző, producer, dobos, énekes, aki

a Magyar képek című nagyszabású produkcióval érkezik Kolozsvárra, melyben Bartók Béla-művek és rockdallamok elegyednek különleges módon.

Galéria

Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület

Leslie Mandoki – aki olyan világsztárokat hoz el a kincses városba, mint Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra vagy Fausto Beccalossi – felidézte, hogy a produkció, illetve album ötlete már évtizedekkel ezelőtt megszületett, ám jogi kérdések miatt csak néhány éve valósult meg – először angolul, majd Kovács Ákos énekes biztatására magyarul is.

Idézet
A produkció hazatér kiindulópontjához, ide, ahol ezek a csodálatos Bartók-dallamok gyökereznek”

– hangsúlyozta az alkotó, aki azt is leszögezte, hogy ezen az előadáson nem a látványé, illetve a show-é lesz a főszerep, hanem a zenéé, az emberségé, a tiszteleté és alázaté. Hozzátette, a Mandoki Soulmates tagjait 31 éve az köti össze, hogy ugyanazokat az értékeket tartják fontosnak, valamennyiük számára lényeges a forma és tartalom egysége.

Leslie Mandokit elkísérik Kolozsvárra magyarországi zenésztársai, Mahó Andrea és Takáts Tamás is. A Kolozsvári Magyar Napok részletes programja várhatóan július elejétől válik elérhetővé a rendezvény honlapján.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja